Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: jos jedno GO pitanje

nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Tresnjevka u srcu, srce 2500 km sjevernije

Početno jos jedno GO pitanje

Eto u razgovoru je iskrsla pomalo dvojbena situacija - naime moj tata radi u (privatiziranoj) firmi u kojoj navodno ima pravo samo na 18 dana GO (bez obzira na prethodni staz u drugim firmama, koji u nekim drugim firmama sluzi za povecanje broja dana GO, npr. za svakih 5 god. staza 1 dan itd.). To je prvi problem.
    Drugi je sto njima u firmi u njihov GO racunaju i dane kad je firma na obaveznom kolektivnom dopustu (cca 2 tjedna oko Nove godine, te one one dane kad praznici padaju npr. u cetvrtak, cijela firma ne radi ni u petak te se to radnicima oduzima od njihovog GO).
    Na primjer on je sad dosao u situaciju da se u firmi zaposlio prosle godine u 10 mj. i u 12. isao u na taj kolektivni godisnji, pa je zapravo bio u "minusu" s danima godisnjeg, koji su mu "nadoknadili" s godisnjim od ove godine. Taj minus + kolektivni godisnji za Novu godinu za ovu (nadolazecu) Novu godinu i na kraju je ispalo da on ima pravo na samo 4 (!) dana pravog godisnjeg ove godine. Da li je to po zakonu moguce, da firma u osobni GO racuna dane kad je cijela firma na kolektivnom? Mislim, tako moze doci do situacije da zapravo i nemas pravo na GO (ak se poklopi novogodisnji kolektivni + puno dana nakon/prije praznika kada cijela firma ne radi)? Jer, moze on mozda i htjeti raditi za Novu godinu ili to prije /poslije praznika, al mu to firma ne omogucava kad su svi ostali na kolektivnom?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ako je firma na kolektivnom dopustu, naravno da se to računa kao GO, to i jest GO.

Moj tata je cijeli radni vijek imao GO ljeti, kad je cijela firma imala kolektivni godišnji. Zimi ga nije mogao dobiti, nema šanse.

Mislim, tako moze doci do situacije da zapravo i nemas pravo na GO (ak se poklopi novogodisnji kolektivni + puno dana nakon/prije praznika kada cijela firma ne radi)? Jer, moze on mozda i htjeti raditi za Novu godinu ili to prije /poslije praznika, al mu to firma ne omogucava kad su svi ostali na kolektivnom?
    Ovo nisam najbolje razumjela: GO se ne dobiva uvijek kad radnik želi. Vrijeme korištenja GO više ovisi o volji poslodavca, ne toliko o volji radnika. Ako firma nema kolektivni godišnji, onda se godišnji dogovara, ali ako je određen kolektivni GO, onda je to to. Kao u školstvu.

nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Tresnjevka u srcu, srce 2500 km sjevernije

Početno

Puno hvala!
    Vidis, primjer skolstva mi uopce nije ni pao na pamet!
    Ma zapravo me cijela tatina sitacija zbunila jer suprug radi u firmi gdje je GO nekakvo "osobno pravo". Znaci, njegov osobni GO je nezavistan od kolektivnog (zimskog) GO firme, i moze ga iskoristiti (u dogovoru s poslodavcem) prema vlastitoj zelji. Osim toga, imaju i tako isplaniranu godinu da se ovi dani kad se spajaju praznici odradjuju kroz godinu (npr. pol sata dnevno), tak da je na kraju ispalo da on s puno manje staza ima gotovo dvostruko duzi godisnji nego moj tata. Pretpostavljam da sve to ovisi o kolektivnom ugovoru i korektnosti poslodavca

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Da, sve je uglavnom podređeno potrebama poslodavca...

Blago se TM, blago mu seeeeee....

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Evo još jedno pitanje o GO.
    Firma u kojoj MM radi često ih zna poslati na godišnji ako nešto u proizvodnji stane, pa zapravo nemaju što raditi na svom radnom mjestu.
    Često se desi da mu jave pola sata prije odlaska na posao da ne mora doći, a nekad čak i ode pa ga pošalju kući!
    Ima li kakvih pravila u ovom slučaju ili je isto volja poslodavca svemogućeg :?

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam danas čula da godine staža više nemaju veze s godišnjim odmorom i da se u godišnji odmor računa i subota bez obzira da li firma inače subotom radi. To mi je malo nelogično.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

subota se ne računa u dane godišnjeg odmora ako se subotom inače ne radi!
    a dani godišnjeg se uvećavaju za radni staž ako je tako uređeno kolektivnim ugovorom, nekim vašim internim pravilnikom ili sl. inače prije korištenja godišnjeg poslodavac bi trebao napisati rješenje o korištenju godišnjeg u kojem se točno vidi koliko dana se dodaje na 18 i po kojoj osnovi! al naravno to malo tko radi!

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj božana prvotno napisa
    subota se ne računa u dane godišnjeg odmora ako se subotom inače ne radi!
    Hm...a što ako jedan odjel firme radi subotom, a ostali ne? Svima se subota računa kao radna??
    Naime-tako je kod nas. Ni jednu subotu ne radim, ali mi u godišnji ulaze i subote. Određuje li se to Pravilnikom o radu ili zakonom?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i kod nas jedan odjel radi subotom jer imaju smjene. ne samo da se nama ne računaju subote nego se ni njima ne računaju subote u godišnji jer se radi o radu u smjenama. ja sam takvo objašnjenje dobila na seminaru iz radnih odnosa koje je organizirao TEB od gđe Drača. ako trebaš potvrdu lijepo ih nazovi i traži savjet.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa i ja imam kolektivni, svaka veća firma ima, kako ti misliš, zimi te nema, doma si, a ne računa se u godišnji?

mm je radio u firmi di se subota računala u godišnje, iako oni s VSSom nisu radili subotom, ostali su radilii i svima je subota bila računana.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Na moj-posao.net o tome kažu:

http://www.moj-posao.net/jseeker_law...7&entityId=Q12

Subote se broje u godišnji odmor.

Naime, prema odredbi članka 48. Zakona o radu, subote se računaju u godišnji odmor i u slučaju kad radnici rade u petodnevnom radnom tjednu (dakle, ako ne rade subotom), osim ako je ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu drukčije riješeno.

Dakle, drukčije rješenje moguće je samo na jedan od navedenih načina (ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •