Ovako.....
Zanimaju me knjige koje vrijedi pročitati i gdje se mogu nabaviti i koja im je cijena, pa ... navalite!![]()
Ovako.....
Zanimaju me knjige koje vrijedi pročitati i gdje se mogu nabaviti i koja im je cijena, pa ... navalite!![]()
Onda prvo udri po tekstovima o porodu i dojenju na portalu...toga ima toliko da buš imala kaj za žvakati i sistematizirati u glavi cijelu trudnoću![]()
hehhe.... to sam već sve pretresla...
LJudima se diže glava od mog "dojenje, dojenje, dojenje... odgoj, mitovi i predrasude - ne, ne... itd... dojenje, dojenje, dojenje..."
Ali, imam pitanja vezano za odgoj. Na forumu sam negdje par puta naletila na različite knjige da se spominju kao npr:
Discipliniranje (na temu time out itd)
Spavanje - kako dijete "naučiti" da spava
od Juulesa itd....
Pa ako tko ima šta... dajte !![]()
Jooj, cuvaj se losih knjiga! Tipa ta kako "svako dijete moze nauciti spavati" i slicne...
Kompetentno dijete Jaspera J. da definitivno!
Pa imaš od Searsa Discipline Book i No cry to sleep solution(obje su na engleskom).
Od Juula ima i Ovo sam ja, tko si ti?
Pa Maslačkica i pita za preporuku, da ne naleti na loše knjige.
Moja preporuka ti je: od Searsa, Baby book, Discipline book.
E. Pantley: The no-cry sleep solution - za spavanje
A kasnije i J. Juul, ali netko je već na drugoj temi napisao da je njega bolje čitati kad dijete već navrši godinu dana.
dok jos nisi trudna, ja na tvom mjestu ne bi citala knjige "s uputama" , to mi je kao da citas knjige o raznovrsnoj prehrani, a tek te ceka dojenje.
uzmi penelope leach - djeca prva, juula - vase kompetentno dijete i janova - primalni krik.
pretumbat ce sve u tebi.
Prema mom iskustvu zaista je bolje početi sa Searsom, Baby book i Discipline book, pa onda čitati Juula, kao početni i napredni tečaj![]()
Za probleme sa spavanjem i ja toplo preporučujem No-cry sleep solution...
Rodila dječaka ili djevojčicu, pročitaj i Odrastanje Kaina koja se bavi emocionalnim životom dječaka (počet ćeš muža gledati drugim očima nakon nje..hihii)
Ovih dana sam počela čitati i Majke i kćeri - mudrost majčinstva od Dr. Northup...neki dijelovi mi slamaju srce, neki mi daju nadu, neki mi ne sjedaju jer dosta brije na istočnjačku filozofiju kojoj baš nisam sklona ali širi vidike i u svakom slučaju će me obogatiti i uliti mi još malo vjere da se može biti divna mama ako imaš jasan cilj pred očima: voljeti svoje dijete uvijek i bezuvjetno, a što je najvažnije jasno mu/joj to pokazati, rječju i djelom da nikad ne posumnja da ti je izvor najveće sreće![]()
možda ipak nije loše unaprijed pročitati "no cry", ne da nađeš upute koje ćeš primjenjivati na djetetu (a možda ti uopće neće trebati), nego da se pripremiš prepoznati djetetove obrasce spavanja i pripomoći ako treba. meni bi dobro došlo da sam je ranije pročitala...
Hvala cure...
Pa hoću da ih pročitam ne da bih se strogo držala preporuka u knjigama, nego da mi kažu nešto što ja ne znam, da imam vremena razmisliti o njima i odmah u početku dobre savjete koristiti, a ne hvatati se za glavu i na vrat na nos ispravljati svoje greške.
Recimo, nedavno sam čitala o dječijem buntu u 2. i 3. godini. Prije bih mislila da su možda neodgojeni, ali tamo piše da svako mora proći i da je to sve normalno...
Kako cijeli život slušam stvari kao: Neka plače, šta ga toliko nosaš, naviknut će se itd. (a i ja samim time prihvaćala te stvari), želim da malo promijenim svoje mišljenje i stav - a promijenila sam ga PUUUNOOOO čitajući tekstove roda - o dojenju da ne pričam!!!!
Jer 1. što sam ja mislila je: "nema se dovoljno mlijeka" - jer oko mene nitko isključivo ne doji!
Tako, kako sam naučila o dojenju, želim naučiti i o drugim stvarima...
Baš tako je bilo i sa mnom, potpisujem te skroz!
Uživaj u čitanju i osjećaju da maltene fizički osjećaš kako ti se preslaguju kockice u glavi, super filing![]()
Nikako se ne bih složila s ovim navodom.Originally Posted by tanja_b
Naravno, nisu svi isti, ali meni je za osnovne stvari (ono za što se mnogi kunu u Baby book) bio i više nego dovoljan ovaj forum i portal.đ
JEDINA knjiga koju vrijedi čitati je J. Juul - Vaše kompetentno dijete. Nakon toga sve ostale knjige o djeci postaju izlišne.
Znam da je bio u Zagrebu, ali nažalost nisam mogla prisustvovati njegovom predavanju.
Hoćete li mi reći gdje se može nabaviti njegova knjiga i koliko košta ili da li ima neka od vas koja bi je ponudila na kopiranje možda?
Cure kaj vama zbilja trebaju knjige da bi znale odgajati svoju djecu :? To mi bas nije jasno.
i ja mislim da je Djeca prva (P. Leach) izvrstan uvod u roditeljstvo
Ovo malo grubo zvuči, ali znam da ti nije bila namjera ...Originally Posted by bibi
Ne postoji "formula" za odgajanje djece. Svako dijete je različito i potrebno je osluškivati njihove potrebe, ali ponekad ti treba nešto što će te samo malo usmjeriti .
Nema ništa lošeg u tome da pročitaš koju knjigu i proširiš vidike...Meni je knjiga "Vaše kompetentno dijete" baš trebala. Još uvijek čitam i učim, ali u prvom redu "osluškujem" svoju djecu. Postupam li ispravno, vidjet ću tek kada će moja djeca biti odrasla.![]()
Bibi, nažalost, da, meni trebaju knjige jer sam imala tako loše odnose u obitelji i pokupila tak krive obrasce da jednostavno sama volja i ljubav prema djetetu nisu dovoljne da bi odgojila sretno dijete...
Ja nisam imala dobrih uzora, shvaćaš? Ti vjerojatno dolaziš iz skladne obitelji i uzimaš dobre postupke zdravo za gotovo jer su usađeni u tvoje biće, primila si ih i znaš ih proslijediti![]()
A onaj tko nije imao tu sreću ima dva izbora, ili se ponašati loše kako su se prema njemu ponašali i gristi se zbog toga, što nije nikakva utjeha za djecu...
Ili će naći uzore i prekinuti začarani krug![]()
Podsjetila si me na mog predragog frenda, gitaristu koji je vidjevsi knjige o bebama na stolu, onako zbunjeno pitao: "Pa, sto vi vec niste imali dijete? Pa sto ce vam te knjige?" On nema djecu i ovo je bilo iskreno cudenje (kao i tvoje), a ne provokacija. Ja sam ga pitala da li i nakon akademije ima sto za nauciti o sviranju gitare. Rekao je da naravno, da je to bezgranican instrument za koji treba 5 zivota za svladati i uvijek ima nesto za nauciti.Originally Posted by bibi
Pitala sam ga zar zaista misli da su djeca jednostavnija od gitare, a roditeljstvo od sviranja... sto je sa osmijehom na licu shvatio istog trenutka.
Postoje ljudi koji prelijepo sviraju "samo" po sluhu i drugi koji su skolovani, a mozda nikad nece biti talentirani kao ovi prvi. Ipak, kombinacija prvog i drugog stvara iznimnog gitaristu.... isto tako i roditelja, a mi (neki) smo ovdje na forumu extremni u tome da budemo "iznimni" u svemu sto radimo.
Klanj, klanj za sjajno objašnjenje :DOriginally Posted by Anita-AZ
Naravno da nisam htjela provocirati ni biti gruba. Samo sam pitala. Ispricavam se ako sam nekog uvrijedila, to mi nije bila namjera.
bibi, samo sam znatizeljna: nisi procitala nijednu knjigu o roditeljstvu?
Toplo, najtoplije preporučam dvije knjige koje su mene šokirale i promijenile mi život iz temelja:
Gary Chapman:"Pet jezika ljubavi"-ima i verzija za djecu "Pet jezika ljubavi djece"
i Florence Littauer"Osobnost plus"
Prva košta 120, druga 150 kn. To nisu knjige koje nas uče metode odgoja, već knjige koje uče kako osluškivati potrebe i djece, i partnera i svih ostalih ljudi oko sebe.
Stvarno nešto vrijedno svačije pažnje!
Ovo potpisujem :DTo nisu knjige koje nas uče metode odgoja, već knjige koje uče kako osluškivati potrebe i djece, i partnera i svih ostalih ljudi oko sebe.
ne o roditeljstvu ne, ali djecju psihologiju , razvojnu psihologiju, pedagosku psihologiju, pedagogiju... od korica do korica, naravno to mi je i struka, a sve one govore o ovome sto je ruby napisala treba osluskivati djecu i njihove potrebe i instinktivno ces znat sto treba napraviti.bibi, samo sam znatizeljna: nisi procitala nijednu knjigu o roditeljstvu?
većinu ovih knjiga možeš naći i u knjižnicama, ne moraš sve kupovati![]()
E ovako....
sada me zanima slijedeće:
Da li postoji neka knjiga koja daje prijedloge kreativnih igara. Znači, nešto što potiče maštu + neke konkretne stvari za raditi, npr. izrađivanje nečega, nešto konstruktivno?
I daaaaa... da li u ovim knjigama, npr. discipline book imaju savjeti tipa ukoliko dijete ne želi pospremiti svoje igračke napravite ovo...bla, bla, bla...a ako to ne uspije onda... bla, bla, bla ili odmah pretpostavljaju da će taj njihov savjet upaliti.
Je li pitam nebuloze?
Sto se tice pospremanja... moje iskustvo je kao i kod sveg ostalog= ako dijete ima dobar primjer (khm, khm... cak i ako nema) kada dodje u odredenu dob samoinicijativno ce pospremati igracke. Ne treba ga prisiljavati , posebno ne da slaze SAM. ZAjednicki pospremite i jednom ce i on sam pospremiti.
KNJIGE ZA IGRE(koje mi sad padaju na pamet i tu su pri ruci...)
1)365 dana bez televizije - Igre za svaki dan u godini - Steve i Ruth Bennet (MOZAIK KNJIGA)
2) ART MAJSTORIJE - FIONA WATT (IZDAVAC NERETVA) - 3 su takve knjige
evo i nekih
IDEJA ZA IGRE!
1) takoder mozes uvijek na netu i naci jednostavan origami za djecu (osim ako ti je dijete od malih nogu perfekcionist pa se ljuti sto njen ne izgleda kao tvoj primjerak... kao moja kcer npr.... ), upisi u google FREE ORIGAMI DIAGRAMS.... pa ces vidjeti vec sto je jednostavno
2) od tijesta mozete uvijek raditi razne oblike, pa ih speci, a nakon toga ih moze obojati vodenim bojama
-isto tako sa glinamolom samo je dosadno cekati da se posusi da se moze obojati i vidjeti rezultat
3) jedan nas prijatelj (poznati i priznati slikar ovdje i u svijetu, a bio je i ucitelj na akademiji) predlaze da na jedan veliki stol (ili pod) stavimo oooogroman list papira i damo djetetu vodene boje i neka se izrazava KAKO GOD ZELI. Najveca poanta u umjetnosti je nauciti kako se ne cenzurirati, a naravno to djeci jaako odgovara i veseli ih!
.... pisala bi jos, ali djeca zovuuuu...
evo vidim da svi hvalite ovu knjigu od P. Leach (Vase dijete). i tako sam ju odlucila malo preslistati u knjizari, ali sam ostala iznenadjena s podacima i savjetima; npr. najbolja zamjena za majcino mlijeko je adaptirano :shock: mlijeko, upotrebljavajte bocicu, dajte mu dudu, ovo ono...mislim ... puna knjiga beba koje se hrane na bocicu.. pa sam sad totalno zbunjena, zbog cega je vama ta knjiga ok?
Ja sam "Vaše dijete" čitala dok sam bila trudna i dok nisam znala apsolutno ništa o bebama (tada još nisam otkrila Rodin site). Bila mi je jako umirujuća (kao, nemojte se bojati, sve će biti u redu samo volite svoju bebu i vjerujte sebi), bila je puna savjeta koje bi sada nazvala att. parentingom, a onda su mi bila potvrda da je ono što sam instinktivno osjećala ispravno (npr. grljenjem i nošenjem se ne može razmaziti dijete - ne moram ti reći od koliko sam ljudi dobila savjete da ne treba toliko nositi bebu "jer će se naviknuti").
Što se tiče praktičnih savjeta, sada znam da je dosta toga iz te knjige... a recimo, diskutabilno. U svakom slučaju, sigurno je da ima i boljih knjiga s praktičnim savjetima. Ali treba imati na umu da je P. Leach Britanka i da neki savjeti vjerojatno nama ne leže i zbog kulturalnih razloga. Znam da će se rijetko tko s ovog foruma složiti sa mnom, ali meni je "Vaše dijete" daleko bolja od knjige "Vaše kompetentno dijete" (ja sam valjda jedini neobožavatelj J. Juula na ovom forumu). "Prvo djeca" (isto je autor P. Leach) mi je za sada apsolutno najdraža knjiga o roditeljstvu, ona mi je apsolutno otvorila oči o okrutnostima u odnosu društvo-dijete ali i društvo-roditelj.
Još nešto...
Moje dijete niti jednu kapljicu adaptiranog mlijeka nije popilo ali adaptirano mlijeko je najbolja zamjena za majčino mlijeko (osim mlijeka druge dojilje) i takav savjet ćeš naći u svim knjigama o djeci. Isto tako, jako puno isključivo dojene djece ima dudu (moj nema) i ne vidim ništa loše u tome.
Što mislite o ovoj knjizi? Netko čitao?
Dr. Richard - C. Woolfson " Bistro dijete - Razumijevanje i poticanje razvoja vašeg djeteta",Educa, Zagreb, 2004.
Mislim ju nabaviti.
.....
Trenutno čitam ovo i preporučujem:
Kenn Apel - Julie J. Masterson. Jezik i govor od rođenja do šeste godine, Od glasanja i prvih riječi do početne pismenosti - potpuni vodič za roditelje i odgajatelje,Ostvarenje, Lekenik, 2004.
Lesley Britton, Montessori, Učenje kroz igru, za djecu od 2 do 6 godina , HENA COM, Zg, 2000.
BDW. Što mislite o montessori i waldorf pedagogiji?
Slazem se sa bibi.Mislim da je vase,vlastito dijete jedina knjiga koju treba citati i procitati.Svaka cast knjigama i strucnjacima ali......
samo da dodam,ne mislim da su knjige generalno losa stvar,vjerujem da ima dobrih,ali ne vjerujem u to sablonsko odgajanje djece i nametanje"navika" i "obrazaca" ponasanja koja su mi vise primjerena vojsci nego malom djetetu.
Cokolina, ne samo ti nego i drugi koji se tako rezolutno zgražavate nad adaptiranim mlijekom, što mislite na čemu su othranjena djeca po domovima i posvojena djeca? Jesu li posvojene mame loše mame zbog toga što ne mogu dojiti dijete i hrane ga, svakako ne jednako dobrom opcijom, ali ipak najboljom zamjenom?Originally Posted by cokolina
ne mislim da je itko ovdje mislio da su mame koje hrane djecu adaptiranim mlijekom loše ako je to iz nekog opravdanog razloga,a pogotovo u slucaju posvojene djece gdje nema druge opcije.Naglasak je na mamama koje iz svoje komocije odustanu nakon par dana ili cak ni ne pokusaju dojiti jer je to jako bolno i ne znam sto sve ne.Osobno znam jednu mamu koja je prestala dojiti nakon treceg dana jer mora pušiti.Mislim da je to sramotno i grozno.A puno knjiga je napisano dok je bio trend ne dojiti,odvojiti dijete što prije od sebe u smislu da spava samo u sobi od prvog dana,ne reagirati na plač i nedaj bože držati ga na rukama "nepotrebno" jer je to korak k razmaženom i nesamostalnom djetetu.Horor![]()
Upravo sam pročitala knjigu koja mi se jako svidjela - Elisabeth Pantley, "Hidden messages".
Za one koji ne znaju, to je autorica ovdje jako hvaljene knjige "No-cry sleep solutions". U knjizi "Hidden messages" analizira, kroz 30-ak primjera, kakve poruke uistinu šaljemo svojoj djeci - ne verbalno, nego svojim ponašanjem, postupcima, međusobnim odnosima.
Našlo bi se prigovora da je to još jedna tipično "američka" knjiga, ali mene oduševljava njezin način pisanja (bez obzira na primjere). Osim toga, stvarno te nakon čitanja navodi da se zapitaš: što sam htio/htjela reći, a što sam zapravo poručio djetetu u ovoj situaciji?
Možda za navedene primjere ona i nudi "instant" savjete, ali više od toga, navodi na preispitivanje i promišljanje vlastitih postupaka.
Evo još naslova za razbibrigu s klincima željnima igara i pustolovina.
-Allue, Joseph M, Velika knjiga igara,Orifil International, Zagreb, 2001.
-Bennett, Steve &Ruth, MK, Zagreb, 2001.
-Cvetković–Lay, Jasna & Pečjak, Vid. Možeš i drukčije, Priručnik s vježbama za poticanje kreativnog mišljenja, Alinea, Zagreb, 2004.
-Čudina-Obradović, Mira. Igrom do čitanja, Igre i aktivnosti za razvijanje vještina čitanja, ŠK, Zagreb, 2002.
Sve su mi drage, a posebno ova s kraja popisa gdje se upućuje u razne aktivnosti po uzrastima – i od rođenja. Ima puno primjera, prijedloga, pjesmica, savjeta za izradu jedinstvenih igračaka, pitalica, dopunjalki, igri zvukovima, riječima, rimom i glasovima.. Sve s ciljem da se djeci pomogne steći, automatizirati, osmisliti i zavoljeti najvažniju od svih vještina suvremenog čovjeka – čitanje.
Ispravak netočnog navoda.
-Allue, Joseph M, Velika knjiga igara,Profil International, Zagreb, 2001.
Ja ne znam dali mozes naci ovu, mozda preko interneta, na Engleski je; Secrets of the baby whisperer- Tracy Hogg with Melinda Blau.
O prehrani; Healthy Kids, Marilu Henner, te Positivediscipline.com i sve njihove knjige.