Results 1 to 22 of 22

Thread: Muka po papici

Default Muka po papici

Uzrujavam se, dapače, očajna sam. Matija je do prije dva tjedna jeo sve što sam mu ponudila i to pun tanjur. S nekih 7-8 mjeseci imao je period kad nije htio ništa novog, ali prošlo ga je. Sad neće skoro niš osim kruha, tjestenine i štapića (par komada kad smo u šetnji). Zapravo svaki dan jede sve manje razločitih namirnica, a voće i povrće je posve izbacio. Do pred neki dan išla je i kuhana mrkva, banana ili možda voćni jogurt, sad ni to. Ništa. Eventualno 2-3 žličice dobijem na prevaru. Već dva dana ne kaka, ili nema što, ili je pretvrdo, ili je oboje. Do sada bi se desilo da preskoči najviše jedan dan, a sljedeći to nadoknadi. A i prethodnih nekoliko dana stolice je bilo tek toliko da se pokaže.

Inače, došao je u fazu kad hoće sam jesti, ne želi da ga ja hranim pa mu sve manje nudim hranu na žlicu. Pokušava sam, ali dok dođe do usta obično je okomito okrenuta. Zato mu uglavnom nudim hranu koju može uhvatiti u ruku. Svašta mu nudim, a on se mršti, katapultira komade preko kuhinje, a kad mu i to dosadi, baci cijeli tanjur na pod (ako ja ne reagiram pravovremeno da ga uhvatim). Frustrirana sam do bola jer nakon svakog pokušaja obroka moram prati i dijete i sebe (danas je po meni prolio frape od borovnica i kupina :shock: ), oribati stolac i posaugti pod. Na sreću tapison u kuhinji je prošarano tamnoplav pa trpi fleke.

Pretpostavljam da je sve posljedica ove nesnosne vućine i sparine, pa ni nama nije baš do klope, ali ipak ne može baš tako. Kak da mu uvalim malo vlakana? Totalno će si probavu zaribat. Inače prilično često doji, a pije uglavnom slabo zaslađeni čaj ili običnu vodu. Btw, jel čaj od šipka zaštopava?

Magy

Isti problem imam sa mojim sinom. On samo pije a nece da jede. Doktor kaze da je to u redu dok dobiva na kilazi. Sad ga pustim ako nece nemora i veceras kad je ogladnio pojeo je sve. Djeca imaju ponekad neku fazu to je normalno. to je bilo i kod drugih dvoje. Pusti ga kad ogladni jest ce... Dok normalno dobiva na kilazi sve je u redu. A ako ga dojis mozda i nije gladan...

IVANA 15.11.1999
    PETAR 26.06.2001
    LEON 03.09.2004

Default Re: Muka po papici

Quote Originally Posted by Goga 19
    Inače, došao je u fazu kad hoće sam jesti, ne želi da ga ja hranim pa mu sve manje nudim hranu na žlicu. Pokušava sam, ali dok dođe do usta obično je okomito okrenuta. Zato mu uglavnom nudim hranu koju može uhvatiti u ruku. Svašta mu nudim, a on se mršti, katapultira komade preko kuhinje, a kad mu i to dosadi, baci cijeli tanjur na pod (ako ja ne reagiram pravovremeno da ga uhvatim).
    Kad su moji klinci učili jesti sami, jeli su na žlicu. U mojoj kuhinji uglavom se kuha hrana koja se jede na žlicu. Ja bi stavila juhu u zdjelicu i onda je zgusnula sa rižolinom i ostavila da se ohladi. Rižolinom bi im zgusnjavala i variva. Osim toga bi im kuhala gris, frutolino, voće bi zmiksala s bananom i keksima da bude čvršće. Kod takvih kašica je dobra šansa da se nešto zadrži nas žlici bez obzira na naginjanje žlice.

Moji klinci su već odavno svladali jedenje pa opet često proliju juhu. Ja sam se pomirila s tim.

Evo moja Timea je isto takva, ali ja si to tumacim sa rastom zubi :/ ..... Jel vi imate tih problema? Sto se tice caja od sipka meni ga je pedica preporucila ali ga Timea nece ni probati....

Ma može i to bit. Ali već se tjednima, možda i mjesecima, crveni i desni su mu zadebljale, a od zubi niš. Već sam ih prestala očekivati. Ima jedan debeli hematom na mjestu trojke ili četvorke gore lijevo. Al ne znam... Nova mu je fora da izbaci komadiće mesa iz zdjelice na stolić i pomalo klopa sa stolića. Ostatak sa zdjelicom hiti na pod. Prestala sam se frustrirati. Čekam s usisavačem svaki put da završi. Sam se bojim da će mi se vrlo brzo usmrdit vrećica od ostataka hrane. Čaj sam zamijenila voćnim sokom da bar malo voća dobije. Uz to žlempa i vodu. Kak i ne bi kad je ovako pakleno...

mamasch's Avatar

probaj mu ponuditi kuhano povrće izrezano na veće komade da sam uzima sa tacnice (ako sjedi u hranilici) ili da sam uzima iz zdjelice. isto tako i meso, voće.... znači da sam uzima što i koliko želi. ak se igra, spava i dobre je volje, ne brini, vrijeme je ludo. na vodi/čaju/soku inzistiraj, barem po par gutljaja, ali konstantno ga nudi pićem. proći će ga. probaj mu davati obroke vani na balkonu/terasi/vrtu. stela i sven svako jutro doručkuju na terasi i onda se samo nastave onako musavi igrati do spavanja u 11 h. tada ih operem i presvučem, pometem terasu i sve 5.
    obzirom da ga dojiš, vjerojatno i nije previše gladan.

drž se

Quote Originally Posted by hobotnica
    Evo moja Timea je isto takva, ali ja si to tumacim sa rastom zubi :/ ..... Jel vi imate tih problema? Sto se tice caja od sipka meni ga je pedica preporucila ali ga Timea nece ni probati....
    Ako sam u jednoj fazi smatrala da sam očajna jer mi malena nije htjela adaptirano koje joj je bio cjelovit doručak i ručak - bila sam u krivu
    Nakon tog bojkota izbili su prvi zubići (dva donja u jednom danu) i mislila sam "...to je to...". Par dana bilo idilično, a sada sam u komi jer NEĆE NIŠTA (vrućina, zubi, dijete koje nikad nije gladno - jel postoji takvo što?!). Niti znam šta joj više ponuditi, šta iskombinirati da joj bude drukčije (ako joj je dosadilo?!), da joj bude zanimljivije(ako joj je dosadilo?!)...dovedem se u situaciju da dubim na trpavicama samo da uzme zalogaj i onda se frustracije nižu jer ona je zaista "pero-laka kategorija"...tješi me to što je i dalje živahna i vedra

Arijana's Avatar

Perun, nemoj se ljutiti ali iz tvojih prijašnjih postova mi se čini da previše brineš i kompliciraš oko dohrane, a beba to osjeća koliko god se ti pravila cool i nezabrinuta pred njom.

I MM mi to kaže, ali nikako da se otkačim tog glupog straha - kud je rođena sitna premda u terminu (došla kući s 2480gr,48cm), oduvijek je bila neka frka ili s dojenjem ili s adaptiranim ili s dohranom - mislim da je pola njezinog hranjenja u polusnu .
    S 9,5 mj je imala 7850gr i 71 cm, a sa 10,5 mj. 7700 i 72cm (znači čak je "pala" 150 gr), a sad s 11,5 dogurali smo na 8100gr (mjereno kućnom digitalnom - u nadi da je precizna) i 73,5 cm.
    Vidim i ja da klinceza već kuži napetost u zraku

Arijana's Avatar

Perun, pa i sama kažeš da je ona vesela i živahna, a to je ipak najvažnije mjerilo.
    Ne znam koliki ste ti i tm, ali ona je očigledno sitne građe i nemoj se opterečivati s veličinom ili težinom njenih prosječnih vršnjaka. Beba rođena s 2,5 kg i 48cm, ako prati krivulju rasta, trebala bi imati 7,8 kg i 72 cm s godinu dana, a ona je to već i prešla. Isto tako bitno je da je težina u pravilnom odnosu s visinom, a je.
    Po svemu tome nemaš nekog objektivnog razloga da se uzrujavaš. Pokušaj par dana reči sebi; Koliko pojede da pojede, pa taman i dvije žlice i dva gutljaja mlijeka - ništa strašno se neće dogoditi.
    - Nastoj joj davati obroke u isto vrijeme, vodi računa da nije pregladnjela
    - Nemoj je hraniti u polusnu, pusti je da budna osjeti glad i želju za jelom
    - Barem pola sata prije obroka joj nemoj davati nikakvu tekučinu
    - Nemoj joj "utrpavati" zalogaje na prevaru, npr. dok gleda crtić, igra se..
    - Kad vidiš da ne može više, nasmiješi se i reci; Jesi se napapala ili nešto u tom stilu.. tako da ona ne osjeća pritisak s tvoje strane, a slijedeći obrok daj u isto vrijeme, bez obzira što je npr. po tvom mišljenju pojela premalo za ručak

Ovo sve ti pišem s pozicije mame dvoje izjelica. S M. nikad nisam imala problema, ali i prije nego sam krenula s dohranom znala sam da neću dozvoliti sebi da se uzrujavam i da to prenosim na nju. Iz svoje bliže okoline sam imala priliku više puta biti svjedokom gdje su majke bile isključivim uzrokom problema s prehranom svoje djece.
    S N. je dohrana krenula malo teže, ali točno se vidjelo kad bi slagao face ili zatvarao usta kako bi me ispitivački gledao i pratio moje reakcije. Bez obzira što bi pojeo po mom mišljenju malo, na prvo mrštenje bi prekidala hranjenje i vadila ga iz hranilice. Pridržavala sam se istih pravila kao i s M. i s vremenom je počeo jesti sve što mu se ponudi.
    Količinski N. jede puno manje nego je jela M. u njegovoj dobi, a opet je deblji i veči negoli je ona bila. Dok god su zadovoljni i veseli i ja sam, zato se uopće ne uzrujavam ni najmanje.
    Želim ti puno sreće i snage da se opustiš i prihvatiš da je tvoje dijete jedinstveno po pitanju svega pa tako i hranjenja, te da ako je ona zadovoljna budeš i ti

Evo, upravo sam krenula pisati sličan topic..kad ono preduhitrili me...
    Moja N. ima 10 mj., još uvijek doji, do unazad 3 dana bila je luda za voćnim kašicama, npr. kruška, nektarina, 2 marelice i 2 žlice 7-korn - sve bi to smazala za jedan obrok. Od povrća ne želi čuti ni "p", a s mesom je isto, osim što smo u zadnjih tjedan dana stavljali mali komadić kuhanog bijelog mesa (pil.) u voćne kašica. To bi pojela i mi bismo kao bili s tim sretni. Međutim, od petka za voćnu kašicu ne želi ni čuti. Jedino što je (osim mlijeka i vode) konzumirala u ova tri dana je bilo malo kruha i putrića. Počela sam dodavati i adaptirano jer je očito da joj u novonastalim okolnostima (umjesto dvije kašice dnevno - ništa), mog mlijeka nema u dovoljnim količinama. Npr. nakon što posauga obje cike, slisti 240 ml adaptiranog!. S obzirom da radim, navikla se na dva obroka adaptiranog dnevno, pa sad nije bed. Pije dosta vode i to je stvarno super. Sokiće joj ne dajemo jer smatramo da se treba maksimalno naviknuti na vodu, a ne da hoda s crnim krnjicama u ustima zbog stalno navlačenja sokića. Međutim, opet s obzirom na okolnosti možda ćemo morati uvesti sokiće, pa da barem nešto vitamina unese u sebe. Također, u zadnja tri dana je nemoguća, nervozna, ništa je ne može zabaviti na duže vrijeme. Ne moram posebno naglašavati, da se to sve lijepo prenosi na nas, pa s nas na nju i sve u svemo, baš nam je bio "krasan" vikend. E sad, ja nekako brijem da su zubići, iako ništa baš ne vidim da izlazi (do sada ima dva dolje, dva gore)... Ne znam, koliko su trajale takve ili slične faze kod vaših kikića? Utjehu, pliz...

Hrčkić, utjehu potraži u vinu ( a ja sam u Arijaninom postu )

A sad malo ozbiljno...ovdje je topic pokrenula mama kojoj je bebač super žnjopo, pa onda još jedna pa još jedna (a tu sam i ja) kojima klinci zadnjih par dana bojkotiraju hranu.
    U načelu se slažem s Arijanom (i ja kao kobac promatram krivulje u MPG-i), ali da ju nisam hranila u polusnu (adaptirano) i da ju ne zaigram za stolom da bi uzela zalogaj - ja zaista ne znam da li bi to dijete išta pojelo...tako je oduvijek, ali zadnjih dana ne ide ni "ples na kiši".
    I ja sam u glavi imala točno izrađenu sliku kako ću bebu dohranjivati i kako se pridržavati pravila (jela su joj uobročena, njezina stolica za hranjenje je uz obiteljski stol, kad se jede nema kreveljenja da bi se otvorilo usta, bude se cool ako ne želi jesti iako je to treće jelo koje bacam toga dana...) ali ona su se istopila jer mi je na kraju ipak bio cilj da nešto pojede.
    Mislim da pravu sliku o takvom tipu djece imaju samo roditelji koji su prošli kroz to jer ja bih to opisala kao da nema vremena za jelo ili što ja znam reći "kao da nikada nije gladna".
    Vjerujem ipak da je to samo neka faza (ili se Mjesec nekako glupavo posložio) pa će se oni vratiti "na staro"

[quote="Arijana"]..Ne znam koliki ste ti i tm, ali ona je očigledno sitne građe...
    ...to me i muči, možda joj on i nije tata

...i još da naučim kvotat

mamasch's Avatar

mame, bez brige budite. ako su vam djeca vedra, zdrava i zaigrana, a pogotovo ako ih još uvijek dojite, nemojte se uzrujavati. vruće je, zezaju ih zubići, mjesec se nekako glupavo posložio.... sve će biti OK, samo polako, pustite ih da razvijaju svoju narav i samo ih nježno usmjeravajte. već će odjednom navaliti na klopu, vi ih samo diskretno nutkajte hranom ali ništa na silu i s nervozom, nemojte im hranu izjednačiti sa moranjem i prisilom.

pusa, navijamo za vas

Nemrem vjerovat, Švrćo je tati pojeo PUN TANJUR frutolina za večeru. Zapravo, napravila sam mu malo uvjerena da nema šanse da pojede. Kad je pojeo sve tražili su još. Eto. Naravno, cijeli dan prije toga meni nije htio niš osim cike. Sve je bacio na pod, čak i veći dio kruha, a sok iz didaktičke čaše uspio je iscijediti po stoliću pa si je frajer lijepo ruke prao. Boli me koliko hrane bacim - poslije njegovog "obroka" siromak bi se najeo s poda oko hranilice. Pitam se jel u pitanju tatin pristup, sam tata koji ga rijetko hrani ili malo hladnije doba dana. :?

Goga 19, a pazi sad ovo, jučer i je moja N. pojela dvije voćne kašice i to OBILNE; a hranio ju je TATA (on je ovaj tjedan čuva s obzirom da mu je već počeo GO, a ja završavam svoje poslove ). Preko vikenda nije htjela niti njemu jesti, tako da niti ja ne znam u čemu je stvar. Sad iščekujem današnji report! Možda je stvarno mjesec!

Zato je moja dosljedna
    Nema mi druge nego "malo ohladiti" kao što su cure preporučile.

Jučer i danas JE JEO! :shock: Ne onako obilno kao prije štrajka, ali pojeo je tri-četiri kruta obroka. Istina, morala sam neke bedastoće izvodit za ručkom, ali jeo je juhu! (To ja zovem juha jer ju mi jedemo kao juhu, njemu unutra zgnječim svu silu povrća i meseka koje se nutra kuhalo pa je više čušpajz.) Mislim da je stvar samo u temperaturi zraka. Pala je ispod 30 C. Od voća još štrajkamo. Čim je počeo jesti, odmah i redovito kaka, a već mu se stolica bila prorijedila na svaki treći dan. Sad mi je malo lakše. Ah...

:D
    Nadam se da je zarazno!!!

Bogme nije. Jučer je samo doručkovao. Kasnije je odbio sve osim jedne banane popodne koju je doslovno izmasakrirao - ruke sam mu morala oprati do pazuha, također lice i kosu (voli se po glavi gladit ljepljivim rukama), promijeniti mu odjeću, odlijepiti stolac za hranjenje, obrisati vrata od špajze, dasku od prozora i zid pod njom, također i bočnu stranu stola, kao i ukloniti sve dijelove zgnječene banane s poda. Uglavnom, imala sam prilično posla - svakih par minuta našla bih još malo banane na nekom neočekivanom mjestu. Radijator ovaj put nije stradao.

A prefrigano prase malo - sjedi u stolcu za hranjenje, pokazuje rukom na klopu na stolu, viče aaaaam ili naaam i zijeva k'o ptičica. Ja sva sretna uzimam žlicu i prinosim njegovim ustima, kad ono - tajac. Taj čas usta su mu čvrsto stisnuta i okreće glavu na drugu stranu. Neće. Eventualno klopa neku lino-kašicu za doručak i to pod uvjetom da je tanjur ispred njega, on drži barem jednu žličicu (koja s vremenom bude cijela umočena u klopu bez obzira na sve moje pokušaje da bar dršku zadržim donekle nezalijepljenom) i maše njome, miješa, lupa po tanjuru (dok papica leeetiiii) , tu i tam uz mamin oduševljeni "bravo" završi u ustima. Postupak očišćavanja prostora podjednak onom slučaju s bananom s tim da moram oprati i sebe. Razmišljam o uvođenju bijele kute dok ga hranim, odnosno zamjeni podbratka tetra-pelenom. Ili dvije tetre. I to se sve događa meni picajzli koja jako pati na fleke. Ponekad se s mukom suzdržavam da ne vrištim iako sam davno odustala od svojih standarda i ideala čistoće. Samo si razmišljam o Matijinom doprinosu ukupnoj entropiji svemira...

I ja, budala, još uvijek razmišljam o potencijalnom trećem potomku. Mislim da sam skroz pukla... Ne znam jel mi gore kad niš ne jede ili kad jede ko 2-3 prasca odjednom. Fakat se ne sjećam kak je bilo s Mihom iako znam da sam isto u nekom momentu uzela pelenu umjesto podbratka. Možda je stvar samo u tome što sam onda bila mlađa i lakše podnosila neke stvari. A sad mi je za poludit... AAAAAAAAAAAAA!!!!!