Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Molim savjet - trudnica bez zdravs.osiguranja i bez prihoda

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    zabrinutamama

Početno Molim savjet - trudnica bez zdravs.osiguranja i bez prihoda

U ZG živim od 2004 god. kad sam se doselila iz Rijeke.
    Čekam svoje prvo dijete, presretna sam zbog toga iako možda i nemam prevelikog razloga biti. Nezaposlena sam, na zavod za zapošljavanje nisam prijavljena, (zbog povremenih odlazaka na rad "vani" preskočila sam par javljanja pa su me brisali iz evidencije), nemam zdravstveno osiguranje i sama sam (oca dijetete nije briga ni za mene ni za dijete).
    Za sada još uvijek povremeno radim neke poslove od kojih preživljavam, no uskoro to više neće biti moguće. Stanujem kod prijatelja koji su mi ustupili kat kuće koju ujedno i čuvam jer su oni u inozemstvu.
    Što da radim? Od koga da tražim pomoć? Izgubljena sam i ne znam kome da se obratim? Plašim se da će mi se svako traženje pomoći obiti o glavu. Nemam uvjeta brinuti se za sebe a kamo li za dijete i plašim se da to netko ne primjeti i za dobrobit moga djeteta i mene ne odluči da nas razdvoji.
    Dječiji doplatak? Porodiljna naknada? Pomoć za opremanje djeteta?

Previše papirologije i čini se da nemam uvjete ni za što od navedenog! Ili možda imam?
    Molim vas, tražim savjet i nekog tko će mi reći što mi je činiti jer ja ne znam odakle da počnem.

Hvala svima,

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prva stvar: Da li si promijenila prebivalište? Ili si još uvijek prijavljena u Rijeci?

Jer, prema mjestu prebivanja, javljaš se u nadležni HZZO.

A što se tiče novaca, stvarno ne znam. :/ Osobno mislim da imaš neka prava, ali ne radi se o nekim iznosima...

Zar baš nemaš nikoga? Roditelji?
    Ako treba, nekako se i mi možemo organizirati i pomoći ti..barem sa potrepštinama za bebicu..

Ajde, javi se...

zabrinutamama

Početno

Prijavljena sam u ZG od 2004 godine.

mama san,
    nisam sama, imam prijatelje, imam i roditelje, oni će se sigurna sam pobrinuti za stvari za bebicu.
    Ja ovdje ne tražim to, ja trebam i želim znati na koji način meni može pomoći država, koja su moja prava... da li ih uopće imaju osobe koje nisu u braku, koje nemaju stalno zaposlenje, koje čak nisu ni zdravstveno osigurane...

Što mi je najpametnije za činiti a da se ne dovedem u situaciju da neki pametnjaković odlučuje o sudbini moga djeteta?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Reci mi molim te da li te kojim slučajem netko od roditelja može prijaviti (zdravstveno) na sebe? (makar mislim da to ne može ako nisi na istoj adresi prebivanja...uh, vrtimo se u krug)..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Savjetujem ti da pogledaš na pdf "Pravna pitanja", a u međuvremenu ovo sam našla:

1. KLIKNI OVDJE

ili dio odgovora jednoj od forumašica:

ZAKON O PORODNOM DOPUSTU MAJKI KOJE OBAVLJAJU SAMOSTALNU DJELATNOST I NEZAPOSLENIH MAJKI
    (pročišćeni tekst NN 24/96, 109,97, 82/01)

Članak 1.
    (1) Ovim se Zakonom uređuje pravo na porodni dopust majke koja obavlja samostalnu profesionalnu ili drugu djelatnost, obrtnice i poljoprivrednice, koja je po osnovi svoga rada obavezno osigurana na mirovinsko i zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: majka koja obavlja samostalnu djelatnost).
    (2) Ovim se Zakonom uređuje i pravo na porodni dopust nezaposlene majke i majke na redovitom školovanju koja ima hrvatsko državljanstvo, neprekidno prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za priznavanje prava, te zdravstveno osiguranje u Republici Hrvatskoj.
    (3) Pravo na porodni dopust ima nezaposlena majka:
    1. ako se vodi u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje neprekidno 12 mjeseci koji prethode porodu djeteta za koje se ostvaruje pravo ili
    2. ako se u evidenciju nezaposlenih osoba prijavila:
    - u roku od 90 dana od dana završetka redovnog školovanja
    - u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, odnosno službe ili prestanka obavljanja samostalne djelatnosti
    (4) Pravo na porodni dopust ima nezaposlena majka koja ostvaruje pravo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad na temelju rješenja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
    (5) Pravo na porodni dopust ima majka na redovitom školovanju na osnovi potvrde o redovitom školovanju.
    (6) Pravo iz stavka 2 ovog članka ne može ostvariti nezaposlena majka kojoj je radni odnos, odnosno služba prestala:
    1. zbog toga što je otkazala ugovor o radu, odnosno službu, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca
    2. pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa, odnosno službe

Iz ovog proizlazi da, na žalost, nemaš prava na nikakvu financijsku pomoć.

Postoji li mogućnost da te netko prijavi na kratko vrijeme pa onda odeš na čuvanje trudnoće? Tada više nećeš biti nikom financijski teret, a ti i dijete ćete barem imati zdravstveno osiguranje + neku malu naknadu? Ovo ti toplo preporučam...

zabrinutamama

Početno

Ne, mamma san, moji uopće nisu u HR.

Mislim da je jedino rješenje da platim nekome tko će me zaposliti do porodiljnog, kužiš? Da nekome dam novac za doprinose i ostalo koje će taj netko uplaćivati sve do onda kada ću ja otići na porodiljno.
    Time bih rješila sve, i zdravstveno i pravo na porodiljni i dječiji doplatak..
    Samo ostaje pitanje, koliko dugo moram biti u radnom odnosu da bih ostvarila sva ta prava???

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imaš dosta tekstova o tome na portalu:

evo pogledaj TU

i iz dijela Zakona o zdravstvenom osiguranju:

Članak 37.

Naknada plaće određuje se od osnovice za naknadu koju čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu, neovisno na čiji se teret isplaćuje, osim u slučaju kada je posebnim zakonom drukčije propisano.

U slučaju kad se osnovica za naknadu ne može utvrditi prema stavku 1. ovoga članka, osnovicu za naknadu čini plaća isplaćena do dana nastanka slučaja na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, odnosno plaća pripadajuća prema ugovoru o radu, s tim da tako određena osnovica ne može biti veća od najniže osnovice osiguranja propisane općim aktom Zavoda koja služi za obračun doprinosa za osnovno zdravstveno osiguranje, važeće za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem je nastupio osigurani slučaj.

Kada osiguranik prima naknadu plaće neprekidno dulje od tri mjeseca, osnovica za utvrđivanje naknade iz stavka 1. ovoga članka povećava se sukladno porastu plaće zaposlenih u Republici Hrvatskoj, ako je taj porast veći od 5%.

Naknada plaće prema stavku 3. ovoga članka, pripada osiguraniku od prvoga dana idućeg mjeseca po isteku tri mjeseca neprekidnog korištenja bolovanja, ako je ispunjen uvjet za poveća*nje naknade.

Upravno vijeće Zavoda će općim aktom pobliže propisati sadržaj i način povećanja osnovice za naknadu plaće iz stavka 3. ovoga članka.

Članak 38.

Naknada plaće ne može biti niža od 70% osnovice za naknadu, ako ovim Zakonom nije drukčije propisano, s time da kao mjesečni iznos za puno radno vrijeme ne može biti manja od najnižeg iznosa naknade plaće koju utvrđuje Zavod uz suglasnost Vlade Republike Hrvatske.

Naknada plaće iznosi 100% od osnovice za naknadu:

1. za vrijeme bolovanja zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, odnosno zbog rane, ozljede ili bolesti koja je nepos*red*na posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu,

2. za vrijeme bolovanja zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem,

3. za vrijeme korištenja obveznoga porodnog dopusta,

4. za vrijeme njege oboljelog djeteta mlađeg od tri godine života,

5. za vrijeme bolovanja zbog transplantacije živog tkiva i organa u korist druge osobe,

6. za vrijeme dok je osiguranik izoliran kao kliconoša ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini.

Visinu naknade plaće i najviši iznos naknade plaće koja se isplaćuje na teret Zavoda utvrđuje Zavod.

Mislim da bi trebala imati barem jednu plaću za minimalnu naknadu (ovako i onako gledaju zadnjih 6 mjeseci). Ali ti savjetujem da postaviš pitanje našoj Minnie na pdf Pravna pitanja.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zabrinutamama prvotno napisa
    Mislim da je jedino rješenje da platim nekome tko će me zaposliti do porodiljnog, kužiš? Da nekome dam novac za doprinose i ostalo koje će taj netko uplaćivati sve do onda kada ću ja otići na porodiljno.
    Samo ostaje pitanje, koliko dugo moram biti u radnom odnosu da bih ostvarila sva ta prava???
    Zaista si u nezavidnoj situaciji. No poticanje na ilegalne radnje na ovom forumu je zabranjeno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sorry, ako je moj savjet spada pod poticanje na ilegalnu radnju... :/

zabrinutamama

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Citiraj zabrinutamama prvotno napisa
    Zaista si u nezavidnoj situaciji. No poticanje na ilegalne radnje na ovom forumu je zabranjeno.

Ilegalna radnja? Što je u tome ilegalno? To što razmišljam o tome od čega će moje dijete sutra živjeti?

Oprostite ali nije mi bila namjera bilo koga potaknuti na nešto ilegalno, samo sam tražila savjet i nadala se da ću možda dobiti isti od nekoga tko se našao u sličnoj situaciji.

To što ja razmišljam o tome da samu sebe uposlim, da platim državi poreze, doprinose, prireze i ostalo i tako ostvarim ona prava koja imaju malobrojni zaposleni u ovoj državi, i to u periodu kada zbog malog djeteta neću biti u stanju ići okolo i raditi na crno kao što sam to morala do sada? To je "poticanje na ilegalne radnje"

Iskreno, malo mi je lakše kada vidim da ste savjetnica za dojenje u ovoj udruzi! (bez uvrede!)

Na kraju, ako već mislite da je nešto o čemu ja pišem ilegalno, tada mi molim dajte legalni savjet, što mi je činiti u ovoj "legalnoj" državi? Otići na "legalni" pobačaj i roditi djete tek nakon što zasnujem "legalni" radni odnos?
    Oh, da, zaboravila sam, pa ja nemam zdravstveno osiguranje, ili je u našoj državi pobačaj za žene poput mene "GRATIS"?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajme, ajme, ajmo polako... malo stati na loptu i udahnuti par puta prije odgovaranja 8)

Kakve veze ima jel sam ja savjetnica za dojenje ili nisam? Zaista ne vidim kakve to veze ima s provodjenjem pravila ovog foruma. Ukoliko ti znas, pls me uputi.

Situacija ti nije zavidna, i dalje su svi korisnici foruma pozvani da razmisle kako bi ti mogli pomoci i koje su ti opcije.

Prijavljivanje na posao u svrhu dobivanja naknade za vrijeme porodiljskog JE ilegalno, i cisto je krsenje zakona. Takve savjete na ovom forumu nikad nismo tolerirali.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pravo na zdravstveno osiguranje mozes kao trudnica ostvariti putem centra za socijalnu skrb, mislim od 12. tjedna trudnoce.
    ali minnie ce ti se javiti za tocnu info.
    takoder, prije je centar za soc. skrb pomagao roditeljima bez ikakvih primanja (tj manjima od socijalnog minimuma) sa 4 jednokratne novcane pomoci - nakon rodjenja.

nasa udruga ne moze ohrabrivati postupke koji zalaze u siva podrucja :/ mozda dobijes kakav savjet putem maila ili privatne poruke, ali na forumu udruge takve savjete ne mozemo dozvoliti i vjerujem da svi kuzite razloge. eto, jos jedna savjetnica za dojenje :/ .

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    pravo na zdravstveno osiguranje mozes kao trudnica ostvariti putem centra za socijalnu skrb, mislim od 12. tjedna trudnoce.
    takoder, prije je centar za soc. skrb pomagao roditeljima bez ikakvih primanja (tj manjima od socijalnog minimuma) sa 4 jednokratne novcane pomoci - nakon rodjenja.
    a kad tako ostvaris pravo na zdr. zastitu, dobit ces mislim i pravo na isplatu jednokratne novcane pomoci za opremu novorodenceta, u iznosu od oko 1.350 kuna

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako nemaš prihoda - možda imaš pravo na socijalnu pomoć? ne znam kako je to sada regulirano, ali ja sam dobivala puni iznos socijalne pomoći kad sam bila u takvoj situaciji. doduše, to je bilo na porodiljnom (ne za vrijeme trudnoće). nije dovoljno, ali je i to nešto..

zabrinutamama

Početno

Hvala vam svima na tome što ste se uopće potrudili odgovoriti mi,

savjetnicen oprosti... malo sam ljuta na sve oko sebe i na samu sebe zbog situacije u kojoj sam se našla. Oprosti mi, nisam mislila ništa loše,

Socijalnog se plašim, čudne se stvari dešavaju u našoj državi, netko može odlučiti da je jednostavnije moje dijete smjestiti u neku ustanovu nego li meni pronaći posao ili mi dati neku pomoć dok sam na porodiljnom. A ja znam da ću se snaći, i znam da ću svom djetetu biti dobra majka, znam, jer iako sam zabrinuta zbog novčane situacije ipak sam sretna kao nikada do sad.

Bit ću mama...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drzi se. S tom voljom i optimizmom, nema sanse da ne bude sve Ok

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako meni nisu uzeli dijete - ne znam zašto bi tebi!? a bila sam u još goroj situaciji od tebe - i nigdje nikog svog.

zabrinutamama

Početno

Da, zašto bi?

Čitala sam da su nedavno uzeli blizance majci koja ih je još uvijek dojila, a koja je živjela u obitelji i već izvela na put troje starije djece.
    Zašto? Zato što je netko skužio da su ipak presiromašni!
    Tko zna što stoji iza takvih priča, znam samo da mi se krv sledi kad takvo što pročitam.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

a kad tako ostvaris pravo na zdr. zastitu, dobit ces mislim i pravo na isplatu jednokratne novcane pomoci za opremu novorodenceta, u iznosu od oko 1.350 kuna

Iz Zakona o socijalnoj skrbi:

Članak 16.

(1) Osnovicu na temelju koje se utvrđuje visina pomoći za uzdržavanje određuje Vlada Republike Hrvatske.

(2) Visina pomoći za uzdržavanje utvrđuje se u postotku od osnovice iz stavka 1. ovoga članka i iznosi za:

1. samca 100% osnovice,

2. obitelj za:

- odraslu osobu 80% osnovice,

- dijete do 7 godina 80% osnovice,

- dijete od 7 do 15 godina 90% osnovice,

- dijete od 15 do 18 godina 100% osnovice.

(3) Iznosi utvrđeni prema stavku 2. ovoga članka povećavaju se ako je korisnik:

- potpuno radno nesposobna odrasla
    osoba koja živi sama za 50% osnovice,

- potpuno radno nesposobna odrasla
    osoba koja živi u obitelji za 30% osnovice,

- trudnica nakon 12 tjedana trudnoće i
    rodilja do 2 mjeseca nakon poroda za 50% osnovice,

- dijete samohranog roditelja za 25% osnovice.
    http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2006/2015.htm

Osnovica je iznos od 400,00 kn.

Pročitaj i ovaj tekst, možda pomogne:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=171&Show=1840

Jučer je objavljen u NN novi Zakon o osnovnom zdravstvenom osiguranju, možda u njemu ima nekih novina, nisam ga još stigla pročitati:

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2006/2015.htm

Vrijedi od 03.08.

zabrinutamama

Početno

Hvala Minni, na trudu i vremenu,

iskreno pomalo mi je teško pratiti i tumačiti sve zakone i zakonske odredbe...

umorna sam od svega, a tako mi se spava,

U svakom slučaju, hvala na pomoći

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

probaj se javit udruzi Djetesce na sunasce http://www.djetesce-na-sunasce.hr/ znam da oni pomazu majkama materijalno i s opremom, a suradjuju i s mnogim centrima za socijalni rad, odvjetnicima i lijecnicima

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

prema mojim informacijama, za ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje preko Zavoda za zapošljvanje bitno je da se nakon prestanka radnog odnosa u roku 30 dana javiš na Zavod. Taj radni odnos može trajati i 1 mjesec, a čak i manje npr. 20-ak dana. Radni odnos može biti bilo kakav, pa i kao kućna pomoćnica prijavljena na minimalnu plaću.
    Ako osim toga si bila i zaposlena u prethodna 24 mjeseca najmanje 9 mjeseci - ostvaruješ pravo i na novčanu naknadu, nakon što ti prestane taj zadnji radni odnos (makar on bio i 1 mjesec) i javiše se na Zavod.
    Osim toga, ako u vrijeme nezaposlenosti rodiš bebu - ostvaruješ pravo i na porodiljnu minimalnu naknadu
    Najbolje ti je otići na Zavod i pitati da li ćeš ostvariti pravo na novčanu naknadu ako ti radni odnos traje 1 mjesec i nakon toga se uredno javiš na Zavod.

Nadam se da se to može i iščitati iz ovoga:
    http://www.hzz.hr/default.aspx?id=3964

O porodiljnoj naknadi za nezaposlene majke, imaš na rodinom portalu pod prava.
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=6&Tekst2ID=173

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •