1. postoji li AP ako brak nije skladan?
2. kako AP utječe na brak i kako brak utječe na AP?
(ponukana Anitinim prijedlogom otvaram temu jer o njoj razmišljam već noćima kad ne mogu zaspat od vrućine)
1. postoji li AP ako brak nije skladan?
2. kako AP utječe na brak i kako brak utječe na AP?
(ponukana Anitinim prijedlogom otvaram temu jer o njoj razmišljam već noćima kad ne mogu zaspat od vrućine)
1. Odgovor ovisi o 2 elementa, od kojih se drugi grana i na druge el.:
a) koliko cesto se dogada "nesklad"
b) kako taj nesklad utjece na majku (i oca), u kojoj su mjeri uznemireni, mogu li se "odvezati" od boli radi nesklada i "povezati" s djetetom.
- Da li one majke koje u tome uspjevaju ustvari "bjeze" od nesklada i stvaraju obrasce podsvjesne koje dijete osjeti i/ili postanu posesivne i ovisne od djetetovoj ljubavi upravo radi bijega od problema, like my mother.
- Ili ne bjeze, vec uspjevaju jasno razluciti na koga su ljute i to ne projiciraju na dijete i naravno roditelji se u principu slazu vecinu vremena i nastoje biti sto bolji roditelji i supruznici
- Ili su totalno rastrojeni i to se odrazava i na odnos prema djetetu bilo u minimalnoj mjeri sa tugom i indiferentnoscu umjesto odusevljenja s djetetom bilo sa necim tezim
- jedan od njih odbija "rasti" bilo kao partner ili kao roditelj
Zbroj toga daje odgovor na prvo pitanje. Mogli bi kao u jeftinim casopisima staviti uz pitanja bodove pa izrojati: "Koliko ste zaista AP roditelj?"![]()
Salu na stranu... iskreno sumnjam da je moguce biti prekrasan roditelj ako te partner u tome sputava ili te ne sputava kao roditelja, ali te sputava slamajuci ti srce. Cak vjerujem da su zdravije jednoroditeljske obitelji od obitelji gdje je brak nesretan. Kako sam alergicna na lazi i prijevare i preferiram otvoren sukob ispred onog u rukavicama i prijetvornog... stvari se moraju rjesiti ili na bolje ili Zbogom.
2. AP ima prekrasan utjecaj na brak! Supruznici su jedni drugima uzor i inspiracija i uzivaju u tome zajednicki jos i vise. Kod iznimnih slucajeva, a u prosloj generaciji ne toliko iznimnoj, otac je toliko egocentrican da majci ne dopusta AP, like my father.
Brak utjece na AP podrzavajuce ako je zdrav, "ometajuce" ako nije. Nuzno su povezani i mislim da je tesko biti AP roditelj, ako ustvari nisi AP partner.
Attached parenting i attached partnering! He...
Ustvari... mozda bi i brak trebao biti povezujuc prije nego se ti isti partneri odluce za povezujuce roditeljstvo. Kad malo razmislim, neki partneri stvarno nemaju tako jako vezu (to ne znaci da nisu ili nece biti cijeli zivot zajedno)...sasvim je jasno da onda nece jaku vezu stvoriti ni sa djecom, s obzirom da to mozda upucuje na neki emotivan obrazac koji preferira Detached Partnering.. pa sasvim jasno i D. parenting.
:::::::::::::::::::::::::::
Nesto sam analiticna ovih dana....
Biti roditelj koji osluškuje potrebe djeteta mislim da ne može osoba koja istinski ne voli cijeli svijet. Radeći na sebi kao roditelju, postajem i bolja partnerica, kolegica, prijateljica. Paralelno sa time da se trudim ne prenositi frustracije na djecu, naučila sam ih ne prenositi niti na ostatak svoje okoline. Postajući svjesnom da su djeca osobe, ne znam zašto bih mislila da su drugi ljudi, dakle i MM manje vrijedni.Ako znam kako bi se moja djeca osjećala kad bih nazvala ih glupanima, bedacima i sl., sigurno da znam kako bi se onda tada osjećao i MM. Ili bilo tko drugi. Ne mogu biti senzibilizirana samo na potrebe svoje djece, a ostati ravnodušna ili čak mrziti sve ostale.
Zato je moj brak sve bolji i bolji. A da se MM podjednako ne trudi, da je kakav zlostavljač ili mrzac bilo kojeg tipa, maknula bih se od njega, kao što se i inače u životu mičem od takvih ljudi.
I zato je mislim da nema AP bez skladnog braka.
Bomballurina prvotno napisa
(i za ostatak posta takoder....)