-
Iskustvo s tetama cuvalicama
Zelim podijeliti svoja dobra i losa iskustva s mamama koje se tek nalaze u dilemi - prepustiti brigu tetama cuvalicama ili jaslicama.
Mi smo, danas to znam, imali ludu srecu s nasom Dajanom, 25-godisnjom mladom zenom bez svoje djece i ikakvog profesionalnog iskustva cuvanja djece. Preporuke su bile preko kolege s posla kod kojeg je D. stanovala kao podstanarka. Bruno je navrsio 1. godinu i dobio tetu koja ga je njegovala dok je bio jako jako bolestan (gripa, bronhitis, upale uha), naucila ga puno lijepih stvari: pozdravljati, zahvaliti, cak i brojati. Ludo su se voljeli skoro godinu dana - I danas se ludo vole! Medjutim draga Dajana je zatrudnila i eto ovih dana treba na svijet donijeti malog decka. Mi smo se bacili u potragu za novom tetom, ali nazalost preko preporuka poznatih nismo pronasli nikoga.
"Uspinjaca" nam se ponudila kao rjesenje. Vrlo brzo poslali su nam 4 tete - sve su bile bez prethodnog iskustva, ali su podigle svoju djecu - neke prije cak 40 godina. Mi smo se odlucili za malu mladju.... Izdrzali smo jedva s njom 2 mjeseca - sve je radila s djetetom na silu: inzistirala na jedenju - tj. da jede kad on to nije htio, na igranju- da se igraju neceg drugog dok se on lijepo sam igrao sa svojim kamionima. Usprkos mojim stalnim uplitanjem da ne forsira stvari - uvijek je nalazila neke izgovore....Mali je u ta dva mjeseca poceo pokazivati nagle izljeve bijesa: sve nas je grizao i tukao. Shvatili smo dokle je dosla njegova frustracija.
I sad slijedi onaj najruzniji dio price: potrazili smo novu tetu. Taman super, kolegica s posla vidjala je u svom kvartu super tetu koja ce biti slobodna od srpnja jer 3-god mala koju je dotad cuvala (cak godinu i pol dana) ide u vrtic najesen. Pomislili smo super! Ova bar ima iskustva, cini se topla i njezna! Bruno pod utjecajem prijasnje tete nikako je nije prihvacao prvi tjedan. Ona se totalno zbedirala i plakala cijeli tjedan.
Drugi tjedan cinilo se da se dijete totalno preporodilo, ona je ljubila, mazila maloga stalno. I mali bi rado s njom izlazio van. Kako imam i malu bebu od 4 mjeseca ja sam tome mogla svjedociti svakodnevno. Danas je bio zadnji dan treceg tjedna i zadnji dan uopce za tu tetu.
U setnji s kolicima nabasala sam u nekoliko navrata na tetu i maloga (drzim se podalje od njih kako me B. ne bi primijetio jer onda teta nema nikakav utjecaj, a ja trebam pomoc da se netko bavi njime dok ja uglavnom brinem o malenoj). Ona bi sjedila na klupi a dijete na poprilicnoj udaljenosti od nje. Kad bi stigli doma, uvjeravala me kako je stalno uz njega, a ja nisam spominjala svoja vidjenja u uvjerenju kako je zena vjerojatno bas sjela kad sam ih ja vidjela.
Prije dva dana mali je dosao s ogrebotinom na celu. Kaze, gurao je neciji auto po zemlji i opalio. OK, kazem ja sve pet, djeca padaju, iako nisam znala o kakvom se auticu radi....
Danas, dolazim izvana a oni vec stigli. Kaze ona: pao mi je i razbio malo usnicu, a mali se dere ko lud, krvi ko u prici. Opet gurao neki autic, poskliznuo i pao. Kad sam uzela sebi dijete, samo sto se srusila nisam: dijete umjesto svojih prekrasnih gornjih jedinica - krvave rupe u ustima ima! Tu sam pocela panicariti... Ona kaze da to nije ni primjetila, jer da je strasno bi se zabrinula, te se ustrcala i pocela zapomagati kako je stalno uz njega i da ne zna kako se to dogodilo.
Malo sam izgubila zivce i prepricala sam joj da sam je upravo danas gledala 10 minuta dok je ona "cakulala" sa susjedom na klupi u parku a mali od nje nekih 15-20 metara sam samcat. Poricala je i tvrdila da lazem. Tu sam zaista poludila pogotovo kad me optuzila da lazem pred MM kojeg sam obavijestiladok sam bila u setnji kako nam cuva dijete! Inace, cudno kod nje je bilo da je inzistirala da vec u 8h ujutro izadju u setnju a vracaju se doma oko 11, pol 12.
Vrlo brzo sam shvatila da je poprilicno "drustvena osoba" jer je vec znala sve tete cuvarice, susjede i djecu.
Da ne duljim previse - zubi su ipak u ustima ali utisnuti duboko u desni i vjerojatno ce se spustiti - dotad cemo papati nesto mekano i tekuce.
A sto se tete tice, nasrecu imam dobre susjede koji su mi nakon ove nemile epizode dosli ispricati sve o teti. Teta sjedi, pusi i pije kavu veselo cakulajuci s nekim gospodinom iz kvarta koji vodi svog unuka, dok moje dijete pada po betonu po nekoliko puta, uglavnom su ga podizale i pazile koliko su mogle susjede... Kad je "izbio" zube odmah su shvatili (ona takodjer) da nije tako bezazleno kao sto je ona to meni rekla - da je usnica. Susjede su se ponudile za pomoc, savjetovali da ga hitno vodi doktoru u DZ (nekih 50 m od parka), da zove mene, djetetovu majku, - što je ona sve odbila te ih molila da idu s njom doma i potvrde kako ona nije nista kriva!?
I zamislite obraza, nakon sto sam je poslala doma i nakon sto smo odradili doktora, ona se vratila i klela kako je ona brizna i stalno s njim.
Susjedima je strasno zao sto mi nisu ranije rekli o njoi, mozda bismo izbjegli ovu nesretnu epizodu.
Zato pazite koga uzimate, i njegujte dobrosusjedske odnose!
Ona ce sigurno opet naci novu zrtvu, ali nadam se samo da ce netko u "Uspinjaci" ipak pripaziti jer svakako cu im javiti sve gore receno.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma