Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: pšenične klice

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno pšenične klice

Ima li netko ideju što se sve može s pšeničnim klicama? Treba li ih prvo prepržiti?
    Znam za recept s portala za kolač i znam još jedan laganiji od ovoga ali to je sve.
    Ivy, jesi to šampinjone pirjala na luku pa dodala vrhnje za kuhanje pa mrvice i klice?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

dinstaš luk, dodaš šampinjone, dinstaš dok ne ispari voda, onda dodaš mrvice i miješaš minutu-dvije (lagana vatra i stalno miješanje da ne zagori). onda vrhnje, kuhaš još minutu i gotovo. klice sam dodala pred sam kraj, to je moj dodatak.

ja koristim pržene mljevene klice, uglavnom ih dodajem gdje mi se svidi - u variva, rižu, umake... andreju sam ih stavljala da zagustim jelo dok sam mu kuhala posebno.

frendica mi je rekla da je tikvice narezala na šnite, uvaljala u klice i stavila u pleh s malo maslinovog ulja, pa pekla u pećnici. moram probati.

korason avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

pržene pšenične klice stavljam u tijesto za pizzu (2-3 žlice), kruh i peciva

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj korason prvotno napisa
    pržene pšenične klice stavljam u tijesto za pizzu (2-3 žlice), kruh i peciva
    I? Jel' se osjeti razlika ili dodaš samo jer znaš da su klice zdrave?

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

dijana:
    Ima li netko ideju što se sve može s pšeničnim klicama? Treba li ih prvo prepržiti?
    ? Jel' se osjeti razlika ili dodaš samo jer znaš da su klice zdrave?
    Ako su kupljene stabilizirane pš.klice, nije ih potrebno pržiti.
    Mogu se dodavati u sva moguća variva, umake od mesa , za ugušćivanje jala , kao i u tijesta i nadjeve. Može se dio oraha zamjeniti pš.klicom.
    U većoj količini daju specifičan okus, a tamo gdje ima začina ne osjete se.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Meni su u dućanu zdrave hrane rekli da su bolje one koje nisu pržene, jer im prženje oduzima neke sastojke. Ljudi uzimaju te pržene, jer imaju bolji okus.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pšenične klice bi trebale biti STABILIZIRANE, što znači da su pod kontroliranim uvjetima osušene. Bukvalno pržene sigurno nisu dobre.
    Sviježe pš. klice su najbolje, ali zbog visokog sadržaja masnoće ( 8 % ) i čuvanja na toplom dolazi do užeglosti, pa poprimaju štih gorčine, takve nisu za upotrebu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

... a to je i glavni razlog zašto u dućanu nema zaistač cjelovitog brašna - užegne se za oko mjesec dana. Manja je šteta kupiti stabilizirane (ili pržene) nego riskirati užegnute, a ako su pošteno osušene drastično je manja kontaminacija aspergilusima.
    Glasam za stabilizirane (pržene) 8)

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja s klicama zamijenim dio zobenih u muffinima.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja koristim svjeze psenicne klice. BOgate su raznim vitaminima, uljima i mineralima. Koristim ih u skoro svemu, stavim zlicu u vocni frappe, u griz, u bilo koje tople zitarice za dorucak, kolace, palacinke, a ako se djeca naviknu mozes ih posuti i po bilo kojim jelima za rucak, veceru ili zgusnjavanje. Ja volim napraviti mali snack, izrezes banane na 1 cm kolutice i uvaljate ih u klice, onda stavim to na tanjuric sa cackalicom i djeca tako pojedu. Cesto koristim i lanene mljevene sjemenke, koje nekada znam pomjesati sa klicama, jer su lanene sjemenke puno jace.
    Kad pravim sladoled od frappea (smiksam voce sa sokom) dodam lalene mljevene sjemenke ili klice ili slicu samljevenog hempa te to izlijem u male kalupe koje zamrznem, te posllije djeca jedu kao sladoled na stapicu. A moze se jednostavno zamrznuti kao kockice za led, s tim da se stavi neki stapic u sredinu.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pšenične klice izvanredno zamjenjuju orahe u nadjevima kod kolača. Doda se aroma ( rum ili vanilin ), šećer , malo prezli i radi se sve kao i sa orasima. Svojevremeno u prodaji je bio " Kalčko " nadjev od pš. klica.
    Još bolje dio oraha zamjeniti sa pš. klicama .

Leelee avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

A gdje kupujete pržene klice? Pitah jučer u bio&bio - nemaju...

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja ih dobijem iz mlina i sama sušim, a znam da ih ima Mercator, možda i Bile.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Leelee prvotno napisa
    A gdje kupujete pržene klice? Pitah jučer u bio&bio - nemaju...
    Inače imaju, ja tamo kupim.
    U NZ imaš dućan malo južno od Utrinske tržnice, (nije biobio ali nešto slično) pogledaj tamo ako si na toj strani NZ.

Tessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

marilu (napisa)
    a koristim svjeze psenicne klice. BOgate su raznim vitaminima, uljima i mineralima. Koristim ih u skoro svemu, stavim zlicu u vocni frappe, u griz, u bilo koje tople zitarice za dorucak, kolace, palacinke, a ako se djeca naviknu mozes ih posuti i po bilo kojim jelima za rucak, veceru ili zgusnjavanje. Ja volim napraviti mali snack, izrezes banane na 1 cm kolutice i uvaljate ih u klice, onda stavim to na tanjuric sa cackalicom i djeca tako pojedu. Cesto koristim i lanene mljevene sjemenke, koje nekada znam pomjesati sa klicama, jer su lanene sjemenke puno jace.
    Kad pravim sladoled od frappea (smiksam voce sa sokom) dodam lalene mljevene sjemenke ili klice ili slicu samljevenog hempa te to izlijem u male kalupe koje zamrznem, te posllije djeca jedu kao sladoled na stapicu. A moze se jednostavno zamrznuti kao kockice za led, s tim da se stavi neki stapic u sredinu.
    Marilu, super ideja! Jedino nisam shvatila što znači samljeveni "hemp".

Koristim najčešće svježe pšenične klice, ali i druge: alfa-alfa, kres, mungo, senf...
    Najviše ih volim za doručak. Napravim namaz od kuhanog slanutka ili tofua, namažem ga po integralnom kruhu, gore stavim listić salate, malo ribane mrkvice i na vrh klice. (mljac! već sam gladna )

Suhe pšenične koristim u vege kolačima. Ponekad ih dodam u hranu koju želim zgusnuti.

Leelee avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Fala, kalimero i mamazika.

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Inače imaju, ja tamo kupim.
    I ja sam znala kupiti u bio&bio, ali više nemaju jer vele da trenutno nemaju certificiranog proizvođača...(kod njih sam prije kupovala od ČK mlinova).

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

može par ideja za kolače sa pšeničnim klicama?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Nudiš ili tražiš?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tražim

Datum pristupanja
    Feb 2005

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Evo još jedan link

http://www.muffin.it/rez/688/rez.htm

Jednim udarcem dvije muhe - hrpa recepata za muffine.

Zanimljivo je da kad guglaš pšenične klice - pola stranica je Rodin forum

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    može par ideja za kolače sa pšeničnim klicama?
    Ja ih stavljam u običnu štrudlu ( savijaču) od jabuka.
    Stavim dva lista tijesta jedan na drugi s par kapi ulja između. Odozgor uz žlicu prezla stavim i žlicu pš. klica. Na to direktno naribam slatke jabuke kako bih što manje šećera morala dodavati (cimet baš ne volim, pa ga rijetko kad stavljam). Zarolam i ispečem. Nastavak ne moram opisivati...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

joj, znam kako ide nastavak priče sa štrudlom. 8)

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    joj, znam kako ide nastavak priče sa štrudlom. 8)

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Postoje one preprzene koje su odlicne sa toplim zitaricama i mlijekom. Ja ih stavljam u sve sto pecem, od palacinki, kolaca, rolada itd. Isto tako nekada u shake ili da zgusnem polpete kad je smjesa pre mekana, a nemam dovoljno mrvica od kruha.

mala_mica

Početno

Meni se neda uzgajat doma te klice pa ih kupujem kod neke zene na dolcu koja se bavi uzgojem. Jer osim njih ima i klice rotkvice, alfalfe, soje, kresa.. Sve vise se prebacujem na zdravu hranu u zadnje vrijeme tak da mi je ovo odlicno mjesto za kupovanje povrca...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mama Natasa prvotno napisa
    Zanimljivo je da kad guglaš pšenične klice - pola stranica je Rodin forum
    To ti je zato što google "pamti" gdje navraćaš pa ti pronađene stranice poslaže po tvojim prioritetima. Osobno mi ta funkcija ide na živce, jer te lijepo zatvori u nekakvu kutijicu u kojoj se vrtiš među već poznatim stvarima i dobiješ potpuno pogrešan dojam da "sve znaš".
    Mene maltretira s patentima, a zapravo tražim stručne članke Potom otvorim neku drugu tražilicu i shvatim da se svijet ne sastoji od patenata.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •