Ah, evo mojeg opsirnog pitanja u vezi moje poprilicno skomplicirane situacije!
Dakle, prosle sam godine otvorila obrt, no dok sam ja sredila svu papirologiju dosao je vec kraj svibnja pa je obrt sluzbeno otvoren s 20.5., a ja sam vec u srpnju zapocela s porodiljnim tako da mi je porodiljna naknada bila minimalna (jer su mi "isplacene" samo 2 place, rekli su mi u HZZO u da sam ga prijavila ranije dobila bi prosjek place tj. vecu naknadu.)
E sad, porodiljni mi VRLO brzo zavrsava (opet ja rjesavam sve u 5 do 12!), a ja sam opet u drugom stanju i to poprilicno (termin mi je 1.11.) pa trenutno ne znam sto da radim - ako se vratim na posao, do poroda cu imati jedva 3 mjeseca rada (dakle, 3 place), hoce li to biti dovoljno da mi se porodiljna racuna prema prosjeku place (iako je taj prosjek zapravo odredila porezna jer obzirom da je obrt moj i da sam ja jedina u njemu zaposlena, ja si formalno niti ne isplacujem placu). I mogu li ja sama sebi povecati tu osnovicu koju je odredila porezna, tj. povecati si prosjek place?
Jer druga mogucnost je da odmah odem na bolovanje (tj. komplikacije) koje doktor preporucuje, ali meni je zapravo svejedno jer tak i tak "radim" od doma pa mirovati mogu samo kolko mi okolnosti (moja dva vrazicka) dopuste, al onda cu i u trecem porodiljskom imati cijelo vrijeme minimalnu naknadu.
Gdje bi se u vezi toga mogla raspitati?
Osim toga, zanima me ako odaberem bolovanje, u kojem roku moram dostaviti papire za otvaranje bolovanja (jer sam trenutno u procesu prebacivanja kartona pa ni ne znam kad cu ih dobiti?)
I jos me zanima, s obzirom da ce mi ovo biti treci porodiljski i da cu najvjerojatnije odabrati varijantu ostanka kod kuce do djetetove trece godine, mogu li u tom razdoblju staviti obrt u stanje mirovanja? Ili ako ga zatvorim, hocu li jos uvijek imati pravo na porodiljnu naknadu? I koliki su troskovi zatvaranja obrta?