-
Novi zakoni o zdravst. osiguranju, na snazi od 03.08.2006.!
U Narodnim novinama br. 85/06 od 26.07.2006. objavljeni su novi zakoni iz područja zdravstvenog osiguranja:
Zakon o obveznom osnovnom zdravstvenom osiguranju
Zakon o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju
Zakoni stupaju na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, 03.08.2006.
Tekstovi na portalu koji se tiču prava po ovim zakonima biti će uskoro mijenjani po odredbama novih zakona, pa vas molim za strpljenje.
-
Zadnje vijesti i odgovor glasnogovornice vezano za isplatu naknade plaće zbog komplikacija u trudnoći:
From: Pokrovac Goranka [mailto:goranka.pokrovac@hzzo-net.hr] On Behalf Of Glasnogovornica
Sent: Tuesday, August 08, 2006 3:59 PM
To: Cvitkovic, Zeljko
Subject: RE: Novi zakon o obveznom zdravstveno osiguranju (NN 85/2006)
Poštovani,
Naknada plaće za bolovanje zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem u skladu s člankom 33. stavkom 3. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju obračunava i isplaćuje pravna, odnosno fizička osoba - poslodavac, s time da je Zavod obvezan vratiti isplaćenu naknadu u roku od 45 dana od dana primitka zahtjeva za povrat.
S obzirom da je Zakon stupio na snagu 3. kolovoza 2006. godine naknadu plaće za bolovanje od 3. kolovoza 2006. godine pa nadalje obračunava i isplaćuje poslodavac te podnosi Zavodu zahtjev za povrat isplaćene naknade plaće.
Za bolovanje do zaključno sa 2. kolovozom 2006. godine naknadu plaće isplaćuje Zavod neposredno osiguranici.
S poštovanjem,
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje
--------------------------------------------------------------------------------
From:
Sent: Tuesday, August 08, 2006 10:34 AM
To: Glasnogovornica
Subject: Novi zakon o obveznom zdravstveno osiguranju (NN 85/2006)
Poštovani,
Molim Vas za pojašnjenje sljedećih članaka iz novog Zakon o obveznom zdravstveno osiguranju (NN 85/2006).
Naime moja supruga je zbog komplikacija u trudnoći na bolovanju od 01.07.2006. Molim za pojašnjenje ostvarivanja prava naknade plaće.
Supruga radi u privatnoj tvrtki.
U stavku 1. članka 33 izričito se kaže:
"Naknada plaće za vrijeme bolovanja iz članka 31. točke 3. do 7. ovoga Zakona isplaćuje se osiguraniku na teret sredstava Zavoda od prvog dana korištenja prava.
"
Tko će joj isplatiti naknadu plaće?
Pslodavac ili HZZO?
Kad ćemo znati provedbene propise?
Članak 31.
Pravo na naknadu plaće pripada osiguraniku u svezi s korištenjem zdravstvene zaštite, odnosno drugih okolnosti ako je:
..
..
6. privremeno nesposobna za rad zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem,
7. privremeno spriječen za rad zbog korištenja obveznog rodiljnog dopusta,
..
..
Članak 33.
Naknada plaće za vrijeme bolovanja iz članka 31. točke 3. do 7. ovoga Zakona isplaćuje se osiguraniku na teret sredstava Zavoda od prvog dana korištenja prava.
Naknadu plaće iz članka 31. točke 8. do 13. ovoga Zakona Zavod isplaćuje osiguraniku na teret sredstava državnog proračuna.
Naknadu plaće za vrijeme bolovanja iz članka 32. točke 1. i 2. ovog Zakona od 43. dana, odnosno 8. dana bolovanja, te točke 4., 5. i 6. članka 31. ovoga Zakona od prvog dana bolovanja obračunava i isplaćuje pravna, odnosno fizička osoba – poslodavac, s time da je Zavod obvezan vratiti isplaćenu naknadu u roku od 45 dana od dana primitka zahtjeva za povrat.
Provedbene propise o načinu ostvarivanja prava na naknadu plaće donijet će Zavod.
S poštovanjem,
Željko
-
Jel zna netko šta je sa naknadama za komplikacije u trudnoći za 8 mjesec,jel sad u 9 predajemo na HZZo ili ide nešto novo?
-
Ni meni nije nista jasno. Na bolovanju sam i kad sam nosila doznake na kraju 8. mj. (a hvala bogu, nanasam ih od doktorice, pa sefici pa u administraciju pa tek onda na hzzo) nitko mi nije nista rekao o tome tko ce mi isplatiti placu pa sam racunala da taj zakon nije ni stupio na snagu. I kad bi poslodavac trebao isplatiti lovu, kad je u firmi placa i svima drugima ili 25.u mjesecu kad je to bio i obicaj hzzo-a ? Kak je njima svima zanimljivo natezati se sa svima nama. :?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma