Citiraj mamasch prvotno napisa
Moja je izjava: "tko kaže da se baku i dedu MORA imati?", a poanta je da ne shvaćam forsiranje bliskih odnosa sa bakama i dedama samo zato jer su eto ovdje i zašto to ne bismo iskoristili. Ne odnosi se na divne bake i djede koje neka djeca hvala bogu imaju.

sami sebi birati prijatelje, društvo, igračke, pa na kraju krajeva i baku/ne-baku, ako do toga dođe. Ne osjećam se kao aždaja koja zakida svoju majku unučadi, na njoj je da se ispravno postavi prema njima (i prema meni kao svojoj kćeri i njihovoj mami pa zauzvrat možeuopće očekivati njihovu privrženost i ljubav (što opet ovisi samo o Steli i Svenu).
očito je da ti smatraš da vaši BiD nisu baš divni. ok, vi vjerojatno znate i nitko se tu nema kaj mješati. vjerujem da postoje ljudi koji nisu ok, a i takvi su na žalost BiD nekome. i ja bi vjerojatno postupila kao i ti, ali onda bi to jasno i glasno rekla: moji starci su takvi i takvi i ne želim da mi se petljaju oko djece zbog toga i toga. to onda nema veze sa APom i time da je majka najpotrebnija djeci. to onda ima veze sa njima kao ljudima. žao mi je ako ni jedni ni drugi nisu onakvi kakvi bi BiD trebali biti.

kao drugo, baka se ne bira! ne možeš ju uspoređivati sa igračkom ili prijateljem. nitko od nas si ne bira rodbinu, imamo onakvu kakvu nam je Bog dao. i ne možeš ti ništa protiv toga. kažeš da se ne treba forsirati druženje samo zbog genetike....ajmo malo razmišljati crno; i to je sastavni dio života, jel tak? kaj misliš kome djeca pripadaju ako se roditeljima, ne daj Bože, nešto dogodi? prijateljima, susjedu, teti čuvalici? onda se itekako gleda genetika, bilo to najbolje rješenje za dijete ili ne...

i još kažeš da se tvoja mama treba prema tebi postaviti kako treba i da će time onda zaslužiti privrženost tvoje djece. mislim da je to jedna kriva pretpostavka. i iz toga se vidi da ti i tvoja mama imate nekih nerješenih sukoba. ne govorim ti ja sad sve ovo da bi ti solila pamet ili da te kritiziram, ili ne znam kaj; sigurna sam da ti neizmjerno voliš svoju djecu i da znaš zašto si se odlučila na takav odnos; samo ti želim, kao neki objektivni promatrač, ukazati na da neke stvari mogu biti i bolje. svima bi vam bilo puno lakše. iznenadila bi se koliko unuci mogu promjeniti bake i dedeke ta mala preslatka bića znaju izvući one najdublje i najčuvanije osjećaje iz dubina njihovih duša i prikazati ih u svjetlu u kojem ih mi, kao njihova djeca, nikada nismo upoznali. uvijek je dukčiji odnos BiD-unuci nego roditelji-djeca. ako netko nije bio idealna mama, ne znači da neće biti dobra baka; obično je baš suprotno. kaže se da se (navodno) unuče voli više nego dijete. ne znam da li je to točno, javim ti kad postanem baka 8)

sad sam fakat odužila...i stvarno ne bi htjela da se moji postovi shvate ko neka kritika i napad, nego čisto kao mogućnost drugačijeg promišljanja, jer život je tako kratak, zašto ga nepotrebno zagorčavati?

evo ja sad sjedim i čekam da se moj mali vrati iz gljivarenja sa bakom oni su imali svoj "dogovor" jer oni su "kompići za gljive", a mi drugi nemamo pojma . MM i ja smo se cijeli dan motali po kući ko izgubljeni, ali kaj možemo kad nismo bili pozvani kao što rekoh, poseban odnos.....