Anki je vec rekla da se u ovoj diskusiji kod nabrajanja argumenata za i protiv premalo vodi racuna o dobi djece o kojima se govori.

Bebicu od 6 mjeseci ili godinu dana zaista ne bi trebalo ostavljati na spavanju kod BiD (osim ako nije zbilja velika frka), no ne vidim zasto se DiB ne bi zabavili s malim djetetom sat-dva-tri bez roditeljskog prisustva.

Sa 2-4 godine mi se cini potpuno normalno da dijete koji put i prespava kod BiD (jasno, ako ono to zeli).

Sa 5-7 godina mi se cini sasvim OK da dijete kod DiB provede i nekoliko dana (opet, ako ono to zeli).

Kad su djeca veca ona vec sama dobro znaju reci zele li to ili ne zele. Za dosta njih (ukljucujuci Vedrana) je to uzbudjujuce iskustvo, sve ono sto je Virgo vec rekla: nova okolina, nova jela, druge setnje i igracke, druge price ...

Uz to sto takvo vrijeme provedeno kod BiD djetetu predstavlja izvor novog zivotnog iskustva i veselja djetetu (ako ne predstavlja, tad naravno necemo forsirati taj boravak), to vrijeme predstavlja i dobrodosli odmor roditeljima da obave neke poslove koji su sa djecom tezi ili nezamislivi, naspavaju se, u miru poseksaju ili jednostavno naprave bilo sto drugo za sebe.
Ne znam kako vi, ali ja bez griznje savjesti priznajem da ceznem za time da provedem 1-2 dana mjesecno bze djece, to bi mi bilo idealno sa stanovista mog i MZ-inog odmora ... nakon dana bez djece imamo puno vise zelje i volje za djecje aktivnosti nego kad su sa nama iz sata u sat, dana u dan, tjedna za tjednom i mjesca za mjesecom. Ja zaista osjecam razliku kad imam priliku se malo odmoriti, nakon toga puno vise pruzam djeci nego kad toga odmora nema (a zna se desiti tjednima i mjesecima da ga nema).

Htio bih jos na kraju napomenuti da ovakvu potrebu puno vise osjecaju ljudi koji imaju vise djece - kad je samo jedno dijete u obitelji tad jedan roditelj moze bez problema odvojiti koji trenutak za sebe. Sa dvoje ili jos vise djece to nije tako lako izvedivo ... poznajem nekoliko obitelji sa 3-5 djece i rijeci njihovih roditelja to itekako potvrdjuju.

P.S. Zrinka jos ni jednom nije spavala kod BiD (Vedran je u toj dobi vec jednom prespavao), a Vedran spava kod BiD jednom u 3-4 mjeseca (nema uvjeta za cesce, inace mozda bi) i to u pravilu 1-2 dana.