-
Podizem temu. Zelim s vama podijeliti nasu pricu. Dok su dvije starije bile male, sve sam davala - a davale su se tada AD kapi i zeljezo.
S malim sam izbjegla i jedno i drugo. S najmanjom (sad ce godinu dana) sam odlucila isto....
I mozda bi sve bilo ok, da malecki nisu od pocetka jaslicke godine bili non stop bolesni i da smo bili u redovitim setnjama vani. Ali tako nije bilo: setnje na suncu vrlo rijetke jer je max. broj zdravih dana bio 2. Uz to i vjezbice 3 x tjedno kod ft.... Pa vjezbice doma, pa spavanja i hranjenja.Nekako sam smetnula s uma vaznost boravka na otvorenom a falilo mi je i dodatnih sati
Naposlijetku dg. ljevkasta prsa (prsna kost raste prema unutra), koja su se pocela diskretno pojavljivati krajem listopada. Kad je pedica to vidjela u veljaci - pitanje koje je odmah uslijedilo _ dajete li D3. Na netu sam pronasla da uzrok moze biti i rahitis.... Osim toga postojao je i dodatni simptom: nicanje zubi se zaustavilo, zajedno sa slinjenjem: prva 4 zuba su izlazila redovito svaki mjesec po 2, a onda nista puna 4 mjeseca. Navodno su to prvi signali organizma da je poremecena apsorpcija kalcija.
Od tada sam procitala jako puno o rahitisu. Ono po cemu mi vidimo i poznajemo rahitis su ekstremni i dugotrajni oblici rahitisa. A ovo kod nas su prvi znakovi koje ne treba zanemarivati.
Pocela sam redovito davati D3 uz riblje ulje i iskreno se nadam da ce se ljevkasta prsa nestati.
Sad si ne mogu oprostiti takav neoprez i zao mi je sto od pocetka nisam davala D3 kapi. Doduse postoje vrste rahitisa koje ne ovise o D vitaminu vec o nekim drugim metabolickim procesima....ali ja volim vise vjerovati da je kod nas upravo slucaj nedovoljnog D vitamina.....