Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: temperatura 38,4 u guzi i spava, sta dalje?

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno temperatura 38,4 u guzi i spava, sta dalje?

eto, vise manje sam sve rekla u naslovu.
    Na moru smo, jako je vruce, ali veceras mi je ona nekako posebno vruca. I izmjerila sam joj temp nakon sto je zaspala (u guzu) 38,4. Danas nismo bili na moru. Spavala je, igrala se, jela...uobicajeno. Stolicu nije imala (samo je prduckala).
    Uglavnom, sta da radim, da ju pustim da spava? Da ju probudim i tusiram? Da joj samo dajem cicu (i inace jede po noci par puta)? Nekakve obloge? Cepic? Spava u bodiu-da ju skinem samo u pelenu?
    Malo sam prosvrljala po postovima sa temperaturom, ali najvise me muci to sto spava.
    A morala sam otvoriti brzo novi jer cete mi sve otici na spavanje

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja bih je pustila da spava ali bih redovito kontrolirala temperaturu. Za sada joj ne bih još davala ništa za snižavanje ali ako bi temp. rasla okupala bih je u vodi par stupnjeva hladnijoj od temp. tijela i stavila bih čepić.
    Za sada pripazi da nije previše utopljena, mislim da je bodić bez rukava skroz ok, i uvaljuj ciku kad se probudi da joj ne usfali tekućine.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa nije to sad tako ogromna temperatura da bi je morala buditi ili joj dati čepić.
    Ne znam kako je kod druge djece, ali moja M. kad bi imala jako visoku temperaturu (39,4 ispod pazuha) uvijek bi se sama probudila i ja bih tek tad shvatila da gori.
    Prati joj temperaturu dok spava, ako baš pređe 39 (ispod pazuha), onda joj možeš staviti čepić u snu, a do tad je pusti da odmara.
    Nemoraš joj stavljati obloge, a pogotovo ih ne smiješ stavljati na čelo.
    Bodi joj nije previše, a ako ga skineš može joj biti zima usred noći pa može drhtati i time još više podići temperaturu.
    Doji je kad god traži.
    da što prije ozdravi.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja joj još ne bih skidala temperaturu jer 38,4 u guzi je za oko 0,5 stepena niže ispod pazuha, ja bih dini čepić stavljala samo kada bi mu temp. prešla 38,5 ispod pazuha, a do 38 ne bih je skidala, a od obloga ako nedaj Bože temperatura krene gore i ako su joj tabani hladni ja sam stavljala bjelance, senf, sirće da se noge ugriju i izvuće temp iz glave kako je Arijana rekla nipošto ne stavljati obloge na čelo nadam se da će sve biti dobro puno i da što prije ozdravite i da ne skidaj bodi jer to je bash onako taman za temperaturne neprilike džite se

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nemam isustva sa temp., cure su ti već rekle; ja ti šaljem

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Ja skidam iznad 38.5. Inace, budi jako oprezna i prati porast temperature. Ja sam jednom slucajno pratila i skuzila da je H temperatura u 10 min porasla sa 36.8 na 38.9, dakle 2 stupnja!!!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

jadro ja samo vibre i poljubac..

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    a pogotovo ih ne smiješ stavljati na čelo.
    A zašto?

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo kako je prosla noc.
    U 01h joj je temp ispod pazuha bila 39,6 :shock: , a u guzu nije dala. Stalno se vrtila, a mene je strah da ju ne ozlijedim ili da ne pukne toplomjer, pa ziva, pa...Odmah sam joj stavila cepic, ona se razbudila, i digla na nogice, lupala po zidu, smijala se (smjesila se i prije cepica kad je cicala). Vise joj nisam mjerila temp jer joj se cijelo tijelo ohladilo (bila je vrela, od glave do tabana).
    Jutros se probudila, cicala i bila malo topla. Otusirali (okupali) smo ju, onda je opet malo cicala i zaspala. Sad dok spava opet je sva topla (temp nakon kupanja je bila 38,2 u guzi, a 38,6 pod pazuhom).
    Cvrckica mala, okice su joj onako pune tuge, i sva je mazna. Stolica joj je jutros normalna.
    Sirocic moj. Cekamo da se probudi, pa cemo do pedijatra.

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lindsay prvotno napisa
    A zašto?
    stvarno, zaste nikako na celo?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Prati joj temperaturu dok spava, ako baš pređe 39 (ispod pazuha), onda joj možeš staviti čepić u snu, a do tad je pusti da odmara.
    Nemoraš joj stavljati obloge, a pogotovo ih ne smiješ stavljati na čelo.
    Bodi joj nije previše, a ako ga skineš može joj biti zima usred noći pa može drhtati i time još više podići temperaturu.
    upravo suprotno.
    sa skidanjem temperature treba započeti kad je iznad 38,5.

poželjno je stavljati obloge od mlake vode na noge,ruke i tijelo.mijenjati ih kad se zagriju.
    dijete kupati u mlakoj vodi.
    a prvo i osnovno je naravno dijete razodijenuti.

mi smo imali iskustva sa febrilnim konvulzijama-vjerujte,ne želite znati kako to izgleda.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

i puno tekućine,ofkors.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ali dolega, mala joj je spavala i ja i dalje mislim da dijete ne treba buditi iz sna, zbog npr. 38,5.

Inače, kad je dijete budno, slažem se s tobom.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj jadro prvotno napisa
    Citiraj Lindsay prvotno napisa
    A zašto?
    stvarno, zaste nikako na celo?
    Ne mogu se sjetiti baš točnog razloga, ali nešto s stezanjem krvnih žila, drhtanje, šokiranje, još gori porast temperature..

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

djeci je glava regulator topline/tjelesne temperature, i kad imaju povišenu temp onda je glava najtoplija. ako bi na glavi oblozima skidali temp napravili bi jaku i naglu promjenu temperature na najosjetljivijem dijelu tijela, tj. napravili bi najgoru moguću stvar. temp treba izvlačiti na ručicama i nožicama, dakle što dalje od glave, da ti krajnji dijelovi tijela iz glavice izvuku temperaturu bez prenaglih i šokantnih promjena.
    onako, laički objašnjeno.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da, i febrilne konvulzije nisu nužno povezane s visinom temperature nego s naglim porastom ili padom iste.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

jadro ti nama ne javi šta bi kod pedijatrice, nadam se da je sada već sve ok

mamasch u pravu si i ja sam čula nešto tako da tipa treba temperaturu izvlačiti iz glave ( a činjenica je kada je temp velika nogice i rukice su ko led, te njih treba i grijati)

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kuc-kuc bera.. mamasch nije rekla da tako treba skidati temperaturu;

Citiraj mamasch prvotno napisa
    ako bi na glavi oblozima skidali temp napravili bi jaku i naglu promjenu temperature na najosjetljivijem dijelu tijela, tj. napravili bi najgoru moguću stvar.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

znam ja sta je ona rekla...možda sam ja loše sročila kada sam rekla iz glave mislila sam zagrijavenjem nogica jer kada je dino nedavno imao 39,4 glava mu je gorila a nogice bile ko led...e sad nisam uzela rashlađivati glavicu nego sam ga tuširala masirala i stavljala obloge na nogice...i takom metodom uspjela sam skinuti jedno stepen, ali problem je bio što se stalno vraćala na isto i tako četri dana

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ajmo ispočetka...

- temp kod male dječice treba skidati na nožicama i ručicama, nikako glava, vrat, prsa, trbuh
    - oblozi na ruke i noge od mlake otopine par žlica octa u vodi ili solo voda, mijenjati oblog čim se zagrije. nožice i ručice su također regulator topline, a ako su hladne ne znači da je djetetu hladno. to se provjerava na potiljku - ako je znojan, bebaču je vruće, ako je hladan, bebaču je zima! i mi veliki gurnemo noge izvan popluna kad nam je vruće, jel tako?
    - tuširanje mlakim tušem, komotno par puta dnevno, naravno paziti da prostorija nije prehladna ni pretopla, čuvati se propuha, ne tuširati glavu
    - čepići ako poraste iznad 39 u guzi (ne trebam spominjat ida visoku temp dužu od 1 dana treba kontrolirati kod doktora, bez razmišljanja)
    - puno tekućine, čak i kad dijete spava pokušati uvaliti bočicu s vodom(automatski će malo popiti), pogotovo ako nije baš pilo dok je bilo budno - naravno ne razbuđivati dijete! - ne znam samo kako kod dojenih bebača, nemam iskustva!
    - ostaviti malca da spava koliko mu paše, stalno kontrolirati disanje i temp ispod pazuha, ne brinuti zbog jela, bitnija je tekućina

evo cure, ovo je moja metoda rješavanja visoke temperature

vjerojatno ima još nekih caka, ovo je iz našeg iskustva

pusa, javi jadro kako je tvoja bejbi

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

isto tako i mi to radimo, stim da smo ga stvarno u ta četri dana vodili 2 puta doktoru i još dva puta privatno zvali i dok nije dobio adekvatan antibiotik nije se smirilo, sada ćemo ići vaditi briseve

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kad su rukice i nogice hladne to znači da je u tom trenutku nastao nagli porast temperature ili će upravo nastati.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

arijana - OK, ali to ne znači da treba odmah utopljavati dijete jer svakako će mu po tome biti toplije, zar ne? naravno da treba pratiti da li je to znak da će dobiti povišenu temperaturu ili je samo posljedica nekih vanjskih uvjeta (npr. zna se desiti da i po ljeti djeci budu hladne ruke i noge a ostatak tijela je OK i stvar se ne razvije u zdravstvenu tegobu). zato mislim da je bolji pokazatelj djetetovog stanja potiljak, a ne periferni dijelovi tijela kao što su ruke i noge, koji su podložni svakakvim bezazlenim utjecajima, a kod mnogih roditelja njihova hladnoća/toplina stvaraju paniku. nadam se da tu svi govorimo o relativno bezazlenim situacijama, a ne o ozbiljnim napadima visoke temperature nastalim od bakterija, boleština i sl.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mamasch prvotno napisa
    arijana - OK, ali to ne znači da treba odmah utopljavati dijete jer svakako će mu po tome biti toplije, zar ne?
    Uh što se mi ovdje dobro razumijemo, sve same doktorice
    Pa nisam rekla da treba utopljavati, nego sam navela najčešći razlog zašto djetetu u temperaturi budu hladne ruke i noge.

A dali je djetetu bez temperature hladno ili vruće i ja kontroliram na potiljku, tj. malo ispod vrata.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo našega rješenja za temperaturu na moru: temperatura preko 39, a dijete se kupa u moru ujutro od 7 do 8 i popodne poslije 19h.
    Nikako na sunce, ali kupanje može.

Kod kuće, mi sve do 39,8 u guzi ne snižavamo lijekovima, samo tuširanjem i oblozima.

Hvala vam za ovo s (ne)rashlađivanjem glavice, do sada smo prvo hladili čelo i prsa (kao najveću površinu tijela).

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Uh što se mi ovdje dobro razumijemo, sve same doktorice

A dali je djetetu bez temperature hladno ili vruće i ja kontroliram na potiljku, tj. malo ispod vrata.
    ja sam svakako rekla da ću upisati medicinu mislim da bi mi nekada bolje išlo nego pojedinim dr-ovima.

a mi temperaturu provjeravamo na sljepočnicama tj MM je kao toplomjer uvijek pogodi, a i znamo po kitici tj. po testisima odmah se sve objesi kada je bolestan

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo me
    1. hvala svima na savjetima, iskustvima, zeljama...
    2. iskustvo s pedijatricom definitivno spada u negativno. Nismo se (doslovno) ni snasli, a bebi je bio toplomjer u guzi, pa cepic, a sestra polila nogice alkoholom, pa dajte gdjo pelenu, pa mokrom pelenom ju omotali..a ona sirota place li place. Naravno da sam ju uzela (do tad svo to vrijeme sam ju mazila i pokusavala pricati, ljubiti, tepati), da bi mi sestra izmedju ostalog rekla da sam tvrdoglava (jer ju ne zelim ostaviti u lezecem polozaju da ne bi cepic iscurio) nek ju pustim da malo place dok cepic ne pocne djelovati (temp u guzi 38,6). O srdacnosti i ljupkosti spram djeteta necu ni govoriti. Ono, sutis i ljubis svoje dijete jer u mjestu i nemamo bas izbora po pitanju doktora. Vadili smo krv i dali urin, i nalaz je OK (sve vise manje u granicama ili malo ispod, malo iznad).
    Ona se ponasa apsolutno normalno, igra se, smije, puzi, dize, cica, jede. Jutrosnja stolica OK. Cicu joj stalno dajem tako da se i ja pitam sto vise ima u njoj (sala mala).
    Sinoc joj je temp u sat i pol (nakon paracetamol cepica) pala za samo tri crtice, bila je vrela i na kraju smo joj stavili pola Voltaren cepica (oduprla sam se savjetima s alkoholom). Odmah je skocila po krevetu, glavica joj se preznojila, malo se igrala i zaspala. Jutros opet temp.38,6 (guza). Nosili smo dri nalaz i rekla je da joj ne dajemo Voltaren, jer da ju mozemo i pothladiti, nego Ibuprofen sirup za temp. preko 39.
    Uglavnom ju kupamo/tusiramo svako toliko, a tada i popije najvise vode (zijeva da joj stavim tus na jezik).

Sta mislite da bi mogli na more? Ako nije velika temp naravno, ono popodne, da se rashladi? Mislim da joj je od temp u stanu njena temp za stupanj veca (koma je vruce).

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

arijana - nesporazum... shvatila sam te dagovoriš da ako su INAČE ručice i nožice hladne onda je ili će biti povišena temp. nisam shvatila da govoriš o već povišenoj temp.......... blah da ne duljim, sorry na nesporazumu

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Evo našega rješenja za temperaturu na moru: temperatura preko 39, a dijete se kupa u moru ujutro od 7 do 8 i popodne poslije 19h.
    Nikako na sunce, ali kupanje može.

Kod kuće, mi sve do 39,8 u guzi ne snižavamo lijekovima, samo tuširanjem i oblozima.

Hvala vam za ovo s (ne)rashlađivanjem glavice, do sada smo prvo hladili čelo i prsa (kao najveću površinu tijela).
    što se tiće prsa,baš i nije točno jer djeci u bolnicama skidaju temperaturu tako da ih umataju u plahte/obloge.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

poanta je u tome da oblozi ne smiju biti hladni već mlačni.

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

... i trebali bi pokrivati što veću površinu tijela (zato se preporuča umatanje u plahte, ručnike ili što već).

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A ja baš našla na nekoj pedijatrijskoj stranici da se ni u kom slučaju ne smiju umotavati u mokru plahtu.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ispravak; evo točnog citata
    Hlađenje tijela zamatanjem djeteta u hladne mokre pokrivače ili alkoholne obloge je najstrože zabranjeno.

nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tara je jedne prilike kurila skoro 40, završili smo u Klaićevoj, i prvo što su napravili je to da su je skinuli do gola, omotali nogice i dio tijela ručnikom i dali joj sirup Ibruprofen, i onda smo radili sve ostale nalaze.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja sam čula da je najbolje hladiti guzu i oko nje (namakati u hladnjikavu vodu), da se onda ostali dio tijela "prilagodi" temperaturom

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I samo skidanje pampersica ili ostlih "plastičnih" pelena puno znači.

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ovo za obloge sam pročitala na brošuri od Lupoceta.
    Meni je to nespretno, a ni on se ne bi dao tako umotati, zato ga ja uglavnom samo tuširam mlakom vodom.
    Ali nemamo, hvala Bogu, puno iskustva s temperaturom.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

A ja baš našla na nekoj pedijatrijskoj stranici da se ni u kom slučaju ne smiju umotavati u mokru plahtu.
    To mi je malo čudno. Jednom je klinac naših prijatelja doživio svoje prve konvulzije na plaži (užasno iskustvo, nikome to ne želim). Na Krku, x kilometara od prvog doktora. Kad sam zvala hitnu što da radimo, dr je rekla da mu damo čepić i umotamo ga u mokri ručnik. Pa sam svoj hitila u more i omotala ga da ga hladi dok smo vozili reli po otoku do najbližeg doma zdravlja. Nitko nam nije rekao da smo možda učinili nešto što nismo trebali.

Za alkohol mi je jasno, on jako brzo isparava i naglo hladi, ali i prodire kroz kožu pa ga nije preporučljivo upotrijebiti, osobito ne kod male djece. Da ih ne opiješ ili još gore otruješ alkoholom. Ja sam svojevremeno Mihu hladila oblozima od razblaženog vinskog octa.

Btw, kaj je s onim receptom naših baka da treba prerezati krumpir i staviti ga na stopala, najbolje u čarapice?

E, pa onaj bebač s početka moje priče za par je dana dobio osip. Sve je zapravo bila vrlo bezazlena, ali jako priljepčiva dječja bolest - trodnevna groznica. Za nju je baš kakrakteristično da dijete najnormalnije reagira između napada visoke temperature (koja može ići i do 40), a najčešće kroz 3-5 dana dijete dobije karakterističan osip. Jadro, kako je tvoja kklinceza? Jel došla sebi?

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo mi danas bez temperature :D . I noc je protekla bez. Pocela se znojiti po glavici i hladna je (u odnosu na protekle dane, rekla bih da je pothladjena).
    Ja sam ju par puta omotala mokrom (mlakom) pelenom, i privila ju uz sebe i tako nosila, no uglavnom je bilo kupanje u kadici s malo vode i igranje polijevanja s kanticom, ili klasicno tusiranje.
    Sve je dobro sto se dobro svrsi (da pokucam, kuc,kuc,kuc).
    Ako nas vrijeme posluzi, sutra bi mogli do mora (naravno, i da nema temp).

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Btw, kaj je s onim receptom naših baka da treba prerezati krumpir i staviti ga na stopala, najbolje u čarapice?
    djeluje

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Btw, kaj je s onim receptom naših baka da treba prerezati krumpir i staviti ga na stopala, najbolje u čarapice?[/quote]

što bi rekli fercera samo što ja izribam krompir pa ga onda stavim, a ako masiram alkoholom onda ga miješam sa stajaćom vodom i ne stavljam ga puno do sada nije bilo problema

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •