Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: gmo free

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno gmo free

vidite moje pitanje i njihov odgovor

postovani, redovito konzumiramo alpro soja napitke - danas smo kupili novu zalihu i prvo se ugodno iznenadili s novim dizajnom (slikom na tetrapaku i tekstom na hrvatskom) a zatim smo ostali zacudjeni da nema oznake da je napitak napravljen od ne-gmo soje. Molimo vas za objasnjenje. hvala
    31/07/2006
    Svi Alpro proizvodi su bez GMO soje, to možete provjeriti i na njihovim službenim stranicama, naime prema zakonu EU na proizvodima nije potrebno navoditi GMO free ako ne sadrži genetski modificirane organizme.
    jel to istina - da vise prema zakonu EU nisu duzni oznacavati?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a objasnjenje je vrhunac - ne treba oznaku ako ne sadrzi, sto to znaci? da treba pisat gmo free ako ima gmo?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa litala, nismo amerikanci da nam sve treba crtat i obojat

Da ga ima pisalo bi valjda gmo- soja ili što već.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ti Flo i dalje mislim da je to neki debeli propust ili rupetina u zakonu. Mozda bi stvarno bilo dobro pitati Prijatelje zivotinja da ti navedu zakon koji propisuje deklariranje.

Isto tako, ova stara pakiranja nisu bila za USA trziste, pretpostavljam. Zasto je na njima pisalo?

Mozda se promijenila regulativa kad se smije/mora staviti GMO-free oznaka, samo na gore ili na bolje, ne znam. :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gle s hrvatske stranice Alpro-soye:

Održiv razvoj: u što vjerujemo?
    Ulažemo mnogo truda u to da našim kupcima ponudimo proizvode bez genetske manipulacije bilo koje vrste. Na primjer, osnovali smo zadivljujući sustav praćenja koji nadilazi postojeće standarde, a slijedi proizvod od uzgajivača pa sve do krajnjeg proizvoda.

Izravne održive veze s uzgajivačima soje. Umjesto kupovine sirovine na klasičnom tržištu, Alpro usmjerava svoje snage u stvaranje bliskih veza s uzgajivačima, kako bi se dobila zrna soje najbolje kvalitete.
    Soju za naše proizvode dobivamo sa imanja na kojima se soja uzgaja mnogo godina, prema uobičajenom plodoredu. Niti jedno od tih imanja ne nalazi se na iskrčenom zemljištu. Soju za naše proizvode dobavljamo iz Kanade, Kine i Brazila, ali izvan kišne šume Amazone.

Svi proizvodi Alpro soya proizvedeni su uz veliku pažnju prema očuvanju okoliša. Poštovanje okoliša i osjećaj odgovornosti prema zemlji koja nas hrani vodeći su čimbenici naše proizvodnje. Stoga je sva izlazna voda iz naših pogona već pročišćena u našim pogonima. Za pakiranje proizvoda najčešće koristimo potpuno reciklirani Tetra Pak.

Zašto su proizvodi Alpro soya dobri za Vas ?
    Alpro soya Vam nudi spektar ukusnih proizvoda s mnogo blagotvornih djelovanja:

0% kolesterola
    100% biljni
    0% laktoze
    0% mliječnih bjelančevina
    mala količina zasićenih masnoća
    bogati višestruko nezasićenim masnoćama
    sadrže najblagotvornije bjelančevine
    lako probavljivi
    sadrže prirodne izoflavone
    ne sadrže konzervanse, umjetne okuse ni umjetne boje.
    Naši ukusni proizvodi
    Ponosni smo na naš spektar zdravih i ukusnih proizvoda u kojima možete uživati u bilo kojem trenutku tijekom dana. Možete ih konzumirati u svome domu, na poslu, tijekom bavljenja sportom ili u kupovini.
    Naše Alpro soya napitke možete koristiti i u kuhanju, kao što biste koristili i obično mlijeko!

Gdje nas možete pronaći
    Encian d.o.o.
    Gospodarska bb, 10
    250 Donji Stupnik
    Tel: 01/6531-111
    www.encian.hr
    Ja i dalje vjerujem da se proizvodjac koji koristi GMO-free sirovinu time itekako hvali.. ovi ni rijeci nisu rekli o tome cak ni na sajtu (ako vec ne moraju na ambalazi, a ja bas mislim da bi se time hvalili bez obzira na sve zakone (a i zasto onda dm i Provamel i ostali proizvodjaci jos uvijek lijepe markicu da su GMO-free, organski i sl.?).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A s druge strane, pise ovo:

Alpro, on the other hand, respects nature when sourcing its soya beans. We use soya produced in the most natural way possible, grown from a traditional variety which has not been genetically modified and that has been used for thousands of years.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako malo vise pogledas i po encijanovom i po alpro sajtu onda oni iskazuju da imaju 14 certifikata da nije gmo
    a objasnjenje je vrhunac - ne treba oznaku ako ne sadrzi, sto to znaci? da treba pisat gmo free ako ima gmo?
    ne nego treba pisati - sadrzi gmo soju...obrrnuta zakonska regulativa nego do sad...bas me zanima da li ce i drugi od sad tako (alnatura i sl.)? ovo je valjda od prije mjesec dana i ovo su nova pakiranja (pakirano - srpanj 2006)

je da je i meni taj zakon glup...logicno mi je obrnuto...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ja ti opet kazem da provjeris zakon kod PZ. Oni znaju ili ce ti se raspitati o kojem je zakonu ili regulativi rijec.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo, ima ovo:

Donošenjem uredbe o GMO-u Vlada je napravila velik korak prema popunjavanju zrakopraznog prostora koji je omogučavao da se u trgovinama prodaje hrana s preinačenim organizmima bez jasnih deklaracija. Proizvodači i trgovci više se neće moći izvlačiti na nepostojanje propisa koji ih tjeraju na označavanje proizvoda s GMO-om, te tako zbunjivati potrošače koji stvarno dosad nisu znali što zapravo jedu. Dopuštena razina preinačenih organizama u hrani, a zbog koje tu hranu nije potrebno posebno označavati, ograničena je na najviše 0,9 posto. Vlada je precizno propisala i one genetički preinačene organizme koji se mogu u tragovima naći u hrani. Hrvatskoj je donošenje isključive zabrane GM hrane i GM sjemena nemoguće jer je članica WTO-a. Takva je zabrana razmatrana još 2001., ali je Vladi stiglo upozoravajuće pismo iz veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, u kojem se sugeriralo Hrvatskoj da ne donosi izričite zabrane ako ne može znanstveno potvrditi štetnost GMO-a. (12.3.2004.)
    Ali ja i dalje ne mogu vjerovati da bi jedna kompanija koja ima GMO-free proizvod propustila to deklarirati samo zato jer zakon ne propisuje da mora.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni je to isto čudno. Obično na proizvodima od soje piše da su gmo-free. Ne mislim da bi se to trebalo podrazumijevati ako na etiketi ne piše da sadrži gmo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Poslala sam mail u Zelenu akciju.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislim da je za sada po EU legislativi obvezno labeliranje hrane koja sadrži GMO a ne obrnuto, a da je tek u razmatranju uvođenje labeliranja GMO-free hrane koja bi teoretski omogućila potrošaču informiraniji izbor.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Poslala sam mail u Zelenu akciju.
    Evo javljam se iz Zelene akcije. Naša Jagoda (predsjednica) je vodila veliku tzv "Bljak kampanju" protiv GMO-a, pa kad se vrati pitam ju o našoj zakonskoj regulativi. Koliko se sjećam (ali nisam 100% sigurna) proizvođač je dužan istaknuti sastav i porijeklo prehrambenih proizvoda te sadrži li takav proizvod GMO-sastojke. Mora li istaknuti da je neki proizvod GMO-free ne znam ali pitati ću ju kad se vrati s godišnjeg odmora ili ću probati pročeprkati po novom zakonu. Dok ja to pročeprkam svi zainteresirani mogu posjetiti www.zelena-akcija.hr u desnom uglu kliknite na programe i tamo će se na prvom mjestu pokazati GMO i sve što smo radili oko anti GMO kampanje.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

pa logičnije je da se označi proizvod koji sadrži gmo, nego obrnuto

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali, je li vama cudno da ne zele objaviti da su gmo-free? samo zato jer zakonom nisu obavezni. ja si nekako mislim da je to karakteristika koju bi rado lijepila posvuda.

yaya, super, bas sam jagodi poslala mail.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

razgovarala sam s Encianom i oni su sami zbunjeni i kazu da ni njima nije jasno zasto nisu stavili oznaku gmo-free kad na nju Alpro - ima potpuno pravo

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eto! Ispast ce da je propust kod dizajniranja hrvatske ambalaze.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ja da ne bih trovala dijete popila u 2 dana njenu tjednu dozu vec me mrko gleda... a nakupovala sam i onih starih s no gmo oznakom

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ja da ne bih trovala dijete popila u 2 dana njenu tjednu dozu
    :D

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    razgovarala sam s Encianom i oni su sami zbunjeni i kazu da ni njima nije jasno zasto nisu stavili oznaku gmo-free kad na nju Alpro - ima potpuno pravo
    Pa na pakovanju piše lijepo i na hrvatskom i na engleskom da soja iz koje de rade alpro proizvodi nije Gmo, pa možda onda nema potrebe to stavljati i na deklaraciju a ni natpis nije nužan kad je sve oblašnjeno.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lea - ma gdje pise? na novom dizajnu????? :? uz zdrave oci nevidjeh...

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    lea - ma gdje pise? na novom dizajnu????? :? uz zdrave oci nevidjeh...
    Pa imaš, baš sam ja čitala doma. Kupila sam ih još na moru. Imaš onu da se ne koristi soja iz rain forests i da se ne ne koristi gmo. Znaš da su im pakiranja nakrcana sa obavjestima.

Nisam doma pa ne znam kako točno piše. Ako ti jesi pogledaj pažljivo jer je i meni promaklo I put.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na naslovnici pise - 0% kolesterola, 100% vegetable, clacium, vit. B2 i B12, u nutricionistickoj tablici ne pise,, u sastojcima ne pise, pise jos daalpro ne kupuje soju iz prasume, i da je proizvedeno u okruzenju bez oraha...

to je pakiranje s novom slicicom ...
    fakat sam coro...

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kad dodem doma pogledam.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lea, mozda imas ono od litre. Ne znam je li stari ili novi dizajn, ali upsoredjivala sam u Mercatoru jucer litarsko i malo pakiranje i na velikom je pisalo, na malom nije. Na zalost, uopce nisam primijetila je li litarsko pakiranje na hrvatskom ili engleskom.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Evo dala sam si truda.
    Na 1 litarskom Natural, sa b 12 iza ispod sličica o proizvodima je tekst koji se zove Complete traceability

Gdje počinje... To avoide contamination with genetically... pa dalje da strogo kontroliraju sve korake u proizvodnji da ne bi bilo gmo-a a za to imaju neki certifikat...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi pricamo o malim tetrapacima cokoladnog sojinog. Cak i na litarskom sojinom ima naljepnica da je GMO-free (samo ne znam je li kompletan tetrapak na hr ili eng), na malima nema ni a ni b.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja sam zapamtila da se priča samo o alpro.
    Za čokoladne nemam pojma. Inače ih baš i ne konzumiramo često. No kako općenito paze da su gmo free, mislite li da postoje njihovi proizvodi za koje im to nije važno?

Ja se nekako nadam da su to pametni ljudi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa bas zato mislim ovo:
    Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Eto! Ispast ce da je propust kod dizajniranja hrvatske ambalaze

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ni na njihovom vrhnju za kuhanje na staroj ambalži ne piše ništa o gmo.

Pa smo se frendica i ja odlučile za neki alternativni proizvod.
    Zobeno vrhnje, primjerice.

Ja sve malo kasnim u ovoj raspravi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo odgovora iz Zelene akcije:

[quote]Postovana,
    odgovor iz Encijana je tocan. po EU i po HR zakonima ne mora pisati na porizvodu da je GMO free ukoliko ne sadrzi GMOe. U oba slucaja zakoni nalazu da se obavezno oznace proizvodi koji sadrze GMOe. detalje mozete naci u Zakonu o geneti

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A ja tvrdim suprotno: na Zemaljskoj kugli ne postoji GMO-free soja.
    Sva igra je u postocima. Ako je dopušten udio od 1% GMO u ukupnoj količini da bi se stvar deklarirala kao bez-GMO - to onda znači upravo to: u toj soji ima točno 1% GMO. Više se ne smije, a manje se ne isplati.
    Tko je prisiljen trošiti soju, treba biti svjestan i svih rizika koji s time idu.

Nakovanj je tvorevina od 99% željeza i 1 % ugljika i to nikoga, ali baš nikoga nije briga.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znala sam da ce to biti tako...ni crno ni bijelo...

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne bismo smjeli raspravu povesti u tom smjeru.

Uostalom nismo samo tvorevine hrane već i uma koji koliko god mi zdravo jeli ima presudnu ulogu u zdravlju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma ja sam i dalje francuska sobarica koja vjeruje da ako netko sustavno nesto deklarira (na intl stranicama) kao potpuno gmo-free, a ne kao free prema zackoljicama u pojedinim zakonima, da mooooozda ipak govore istinu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vrlo ispravan stav: no brain - no pain
    Zapravo je samo pitanje mjere i dobrog ukusa što ćemo dopustiti da nam zavale. Osobno vjerujem u minimalistički pristup prehrani, gdje se pojedina namirnica ne ponavlja svakodnevno na stolu. Na taj način se tijelu omogući regeneracija od raznih otrova. Problemi se javljaju najčešće kada se nekakvu namirnicu ne može izbjeći i stalno se vrti u krug. Europćanima je to pšenica, ergo celijakija i neurodermitis. Ponekim Afrikancima je to manioka i odatle problemi s arsenom. Povijesno znamo za veliku glad u Irskoj uzrokovanu nestašicom, ali primarno boleštinom krumpira - praktično jedinom namirnicom koju su ti ljudi jeli. Primjera ima još puno.

A neki pak moraju neprestance mlatiti soju i otud razne alergije, hormonalne neravnoteže i slično.

GMO pri tome uopće ne pomaže.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stvar je u tome hoces li biti apsolutno paranoican i nepovjerljiv u sve sustave i kontrole koje postoje (ili su mozda izmisljene i ne koriste se uopce?) i ne vjerovati nikome osim sebi, ili dozvoliti da izmedju dvije lose stvari izaberes onu koja je mozda potencijalno losa (jer kad malo proguglas, moze se pronaci razlike izmedju nacina i sustava kontrole izmedju proizvodjaca x i y).

Osobno vjerujem u minimalistički pristup prehrani, gdje se pojedina namirnica ne ponavlja svakodnevno na stolu.
    Slazem se.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •