Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Odrzavanje djecje robice

Hello_Kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Odrzavanje djecje robice

Malo sam shopingirala danas ali naravno za bebu :D pa da vas pitam sto sada. Kupila sam bodice i svi su uglavnom u bojama(dvije boje). Kako to smijem prati?
    Da li je dovoljno na 40°stupnjeva, kako inace perem sareni ves ili ne?
    Da li smijem staviti normalan prasak? Sto je s omeksivacem? A sto s peglanjem? Da li trebam jos jednom oprati ako operem sada, odnosno da pricekam mjesec dana prije termina i perem tada?
    Mislim ako tu robicu moram prati dugacije nego redovan ves tko ce docekati da mi se skupi cijela masina samo toga!? :?
    Btw.bila sam u Turbo limacu i jos su snizili cijene robice pa sam dosta toga nakupovala za svega 200kn, ali sam malo ljuta na njih jer uglavnom imaju robu za curice ili za decke, vrlo malo ima neutralnih boja a jos ne znam za koga kupujem..
    Malo sam pretjerala s pitanjima - ne zamjerite

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam od početka prala normalno, na 40, zajedno s našim vešom.

međutim, hrpa ljudi ti dječju robicu pere odvojeno, pa bez omekšivača, pa sve barem na 60, pa peglanje s obje strane...

ja definitivno nisam taj tip

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja perem bijelo na 60 a šareno na 40.Neke finije stvari perem na ruke,,,,aaaaa mašina mi se sa njegovim stvarima začas napuni.Peglala sam samo u početku koristim prašak i omekšivač ali se može i bez toga

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kratko i jasno: na 60 stupnjeva uglavnom sve, jer su ili drekane ili kasnije mrkva ili naš tata slikar koji čuda od sebe radi ili su dobro nakakane pelene. Dakle, ništa odvojeno. Nikad peglali, niti nećemo.
    Minimalno potrebno sredstava za pranje, za spomenute drekane malo znali natrljati dječjeg sapuna. Nikada omekšivač, jer nam smrdi i nije nam jasno čemu služi.
    Robu operi u jednoj rundi dva, tri tjedna prije poroda, nemoj si stvarati dvostruki posao.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam dječju robicu kupovala svjetlu u pastelnim bojama i sve prala na 95°C (i peglala s jedne i druge strane, Lutonjice ) skupa s našom bjelom robom sve negdje do 3-4 mjeseca. Nevidim smisao zašto odvajati ako se pere na toliko stupnjeva.
    Jedino neke šminkerske kombinacije bih prala na 60°C isto s našom robom.
    Sad njihovu bijelu robu (bodiji, gačice, donje majice, platnene pelene..) perem na 95, a gornju na 60.

Koristim normalni prašak i tu i tamo omekšivač Silan sensitive (prvih par mjeseci ga nisam koristila).

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja perem na 40 ili 60,sa neutralnim praskom iz dm-a i odvojeno od nase robe!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

prije sam prala skoro sve na 95C (i ništa se nije opralo niti sa Arielom niti drugim čudima).
    Otkako imamo novu mašinu (Samsung silver nano to je ona kaj "dezinficira"), perem sve na 60C i sve je oprano, čak tamnije stvari perm i na 40C.
    Uvijek smo kupovali žute, zelene i bež stvari, tako da mogu nositi i curice i dečki.
    Od kada smo počeli kupovati po smiješnim cijenama u tvorničkom MTČ dućanu, više se ne živciram i ako ostane koja fleka neoprana ... bacim i kupim novo (i ne naganjam djecu pazi nemoj ovo, nemoj ono da ne upropastiš robicu)

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Vecinom sve na 60 (jako osjetljive stvari na 40), pokakane bodije na 90.
    Jos uvijek perem od cura sve odvojeno, stavljam detergent i omeksivac bez dodataka.
    Njihovo se sve pegla, moje bas i ne

lidac2004

Početno

u pocetku sam njeno odvojeno prala od nasega.
    prvi put sam oprala na 95 a kasnije bijelo na 60 a sareno na 40.
    koristim persil sensitive i perem bez omeksivaca.
    njen ves i dan danas sav peglam, tu i tamo se zalomi da nesto nisam speglala ali to je rijetko.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja 90 nisam nikad ni uključila

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Isto kao i Lutonjica

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

dok su bili jako mali i dojili, ma sve je bilo čisto da sam oprala i s običnom vodom ... a kad dođu u onu fazu voće ovakvo, voće onakvo pa još prevrni ovdje, prolij tamo ....
    Do 6 mj. nisam stavljala omekšivač, ali prala sam zajedno sa našom robom; kad malo porastu stavljam omekšivač ali ne previše. Uglavnom peglam, ponekad preskočim (peglam MM-u košulje pa i dječja robica bude usput ispeglana).

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja sam čula od frendova s bebačima da obično stave njihovu robicu 2x na ispiranje... ja još ništa neznam i skupljam savjete okolo, al planirala sam prat skupa s našom jer zaista ko bi dočekao napunit mašinu s tom sićušnom robicom?
    al ne kužim to s ne stavljanjem omekšivača jel može objašnjenje? ja volim kad mi roba miriši po njemu... dal to zbog dodatne nepotrebne kemije ili nešto drugo?
    i btw. TinnaZ gdje je taj tvornički MTČ dućan?

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj scardona prvotno napisa
    i btw. TinnaZ gdje je taj tvornički MTČ dućan?
    Bojim se u Varaždinu... :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nije baš u Varaždinu, nego u Čakovcu (al' kad sjednem u auto do tamo mi je 15 min.)

ja sam čula od frendova s bebačima da obično stave njihovu robicu 2x na ispiranje
    da stavljala sam 2X na ispiranje, jer kad malo promatraš onda vidiš koliko ustvari još pjene ostane nakon samo 1 ispiranja. Sada na novoj mašini povećavam broj ispiranja sa 3 na 5 (programira se prije pranja). A omekšivač nisam u početku stavljala zbog dodatne kemije, koja povećava mogućnost reakcije te mlade kožice; ili sam eventualno stavila omekšivač pa onda uključila još 1 ispiranje i laganu centrifugu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

drage cure, i u ovom (kao i u velikom broju drugih stvari, vidjet ćete), morat ćete se osloniti na vlastiti razum i instinkte, jer ćete dobiti veliko šarenilo odgovora i opet nećete znati ništa

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

i dan danas perem odvojeno od naše robe bijele stvari na 95 ostale fine na 40, normalan prašak sa omekšivačem, a sada ću još možda i luda biti jer i dalje sve peglam i to sa obje strane (šta ću kada sebi ne znam olakšati )

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Njihovo perem odvojeno (ja stvarno nemam nikakvih problema napuniti mašinu samo s njihovom robom), šareno perem na 30-40 i uglavnom na kraćem programu pranja, a bijelo (ručnike, donji veš) na 90. Omekšivač na njihovu robu nisam nikad stavljala, zasad ni ne vidim neku potrebu da počnem. Peglam samo ono što stvarno grozno izgleda kad se ne opegla (košuljice, haljinice i hlače od platna) a majice, trenirke i hlačice od makoa dobro protresem i poravnam prije sušenja, sušim preko dvije šipke na sušilu, bez kvačica, kad skinem sa sušila opet poravnam rukama i lijepo složim.
    Kad su bili bebe, znala sam njihovu robu duplo ispirati, pogotovo ako sam koristila tekući deterdžent jer mi se nekako čini da se on loše ispere.

Inače, imam prijateljicu čiji je mali alergičan na deterdžente i omekšivače, pa je to meni bio dodatni motiv da za njih omekšivač ni ne koristim, a ponavljam, i da duplo ispirem kad su bili bebe.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Potpisujem Lutonjicu nisam nikad oprala njenu robicu na 90, nego pelene na 60, a njenu svu garderobicu 40 i sve ok, niti osipa niti alergije, i uz korištenje praška i omekšivača. I bodiji su mi ko novi, a bratićeva žena je sve kuhala na 90 i njeni bodiji su ko da ih je nosila cijela generacija vrtića.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm, baš razmišljam, kad bi mi u obitelji postojali slučajevi alergije na prašak ili omekšivač, ili bilo kakve alergije, vjerojatno bih puno više pazila.

a kod nas alergija nema.
    jeste da sveki (velika paničarka) trubi da je MM alergičan na sve što nije pamuk i zbog toga zari kupuje samo 100% pamučne stvari, a kad joj kupi gaćice, pazi da i oko one gumice bude pamuk , iako su i MM i zara su već mali milion puta obukli svašta na sebe, bez ikakve reakcije.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    zbog toga zari kupuje samo 100% pamučne stvari, a kad joj kupi gaćice, pazi da i oko one gumice bude pamuk , .
    Ja sam ka tvoja sveki
    ...jer sam alergična, ospem se, svrbi, crveno je, boli, i treba mjesec dana da prođe

Prala sam odvojeno cca pola godine, pa počela miješati, uključim dodatno ispiranje na perilici, ne koristim omekšivač nego ocat+aromatično ulje lavande il ništa, perem na 60 ili 40- rijetko kad na pahuljicu tj. 0 ili na 90

Hello_Kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala na odgovorima..zaista svatko ima svoj princip, ali i to je dobro jer znaci da nema nekog rigoroznog pravila pa stoga i ne mogu previse pogrijesiti
    Mislim da cu onda ipak pricekati da se skupi malo vise te robice pa oprati odjednom sve ..iako bih to voljela napraviti sada - malo premetati po rukama..tko ce docekati taj 12.mjesec

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa dobro, ali ti jesi alergična.

MM i zara nisu, samo si je sveki umislila da jesu

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Hello_Kitty prvotno napisa
    Mislim da cu onda ipak pricekati da se skupi malo vise te robice pa oprati odjednom sve ..iako bih to voljela napraviti sada - malo premetati po rukama..tko ce docekati taj 12.mjesec
    Ja sam isto cekala da se sve skupi pa oprala i to mozda tjedan - dva prije termina. Mislim da je to bolje nego da predugo stoji u ormaru, ovako kad je neoprano se moze bez brige premetati porukama
    Ja sam sve prala na 40, ali odvojeno, sa tekucim deterdzentom s kojim perem i nase stvari, i sa omeksivacem ali puno manje nego sto ga inace stavljam. Bez ikakvog dodatnog ispiranja. U pocetku sam peglala, sad vise ne stignem ni peglati jer je stalno u prometu. Sve ovisi, naravno kakvu ti beba ima kozu i da li je osjetljiva ili ne, pa ako je. . .onda si prisiljen paziti .

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kitty, ja sam svoju robicu oprala prije tjedan dana, dakle mjesec dana prije termina. Još čeka da ju ispeglam.

OT - Lutonjica, pa ti si truuuudna! :shock: Jeeeee! Čestitam!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Evo ja sam u pripremama jer mi je termin za mjesec i pol pa percukam po malo. Od jedne mame sam čula da je Persil Sensitiv jako nježan, (a bogme i skup ), ali ajde prvo dijete, naravno da sam ga kupila

Ali reći ću vam jednu stvar; dobila sam robice od dviju mama.

Mama K. je svoju robicu prala na niskim temperaturama sa tekućim praškom i koristila je omekšivač.
    Mama M. je robicu prala sa običnim praškom na visokim temperaturama i nije koristila omekšivač.

Sada, poklonjenom konju se ne gleda u zube ali robicu od mame K. ću moći proslijediti dalje, dok ću robicu mame M. najvijerojatnije odložiti na tavan, jer velim i sada izgleda poput iznošenih krpa.

Obje mame imaju po dvoje djece, znači robica je jednako iznošena + što sam odmah izdvojila robicu koju su one dobile, radi lakše usporedbe.
    Eto, rezulati su tu, pa sad vi procijenite (znam da će mi za cca 3 mjeseca dopizdit i da ću sve prati s našom robom uz uporabu praška vulgaris, ili možda neću

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa dobro, ali ti jesi alergična.

MM i zara nisu, samo si je sveki umislila da jesu
    Istina.
    Valjda žena misli -opreza nikad dosta...
    Dabogda vam to bilo najveće neslaganje u životu

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Od početka prala sve na 30 skupa sa našom robom.
    Prvi puta sam stavila omekšivač i onda okrenula na jedno ispiranje. Čula sam da je tako roba mekša a omekšivač se ispere
    Kako sam zabunom dekicu stavila u omekšivač i odmah ga s njom pokrivala vidjela sam da mu omekšivač ne škodi (tada je bio u bodiću kratkih rukava) pa sam slijedeću turu odmah stavila omekšivač i tako dalje...
    Kada je robica uflekana raznim mrljama stavim namočeno preko noći i ujutro ponovo na 30, jer bih sve uništila u trenu da sam iskuhavala. Ovako je robica od A. prošla još dvoje djece i pomalo mi se vraća ista kao nova 8)

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

prvi put operi na 30, a poslije vidis, koliko je roba zmazana i sta peres.

ja perem ove svakodnevne bodice i pelene na 60, a neke stvari mama opere na ruke, jer ipak nema toliko robe za napunit masinu.

ne peglam, mama pegla, ona je tak navikla a ja ju pustim. jedino tetra pelene ne peglamo, to se valjda ni njoj ne da

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm, baš razmišljam, kad bi mi u obitelji postojali slučajevi alergije na prašak ili omekšivač, ili bilo kakve alergije, vjerojatno bih puno više pazila.

a kod nas alergija nema.
    kak nema alergija? Ili misliš da je to od "naše strane" došlo?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

j. je iznimka koja potvrđuje pravilo.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja samo pelene perem na 60, a ostali Anjin veš na 40

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Prvi put sam Bubinu robicu oprala oko mjesec i po prije termina,cekala sam da se nakupi i oprala odvojeno od naseg vesa na 40 s 2x ispiranja,bez omeksivaca. Deke sam oprala 2 puta(na jednoj je tako pisalo na pakiranju).
    Sada perem svu robu skupa isto na 40,umjesto omeksivaca ocat i 10tak kapi etericnog ulja(to sam na forumu procitala),i dalje 2x ispirem. Peglam samo Bubinu robicu,tj. MM pegla.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i ja također dva puta ispirem

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Smije se stavljati na dječju robicu neko sredstvo protiv flekova ?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja stavljam, ne znam zašto ne bih, ta sredstva se ionako stavljaju prije pranja pa računam da pranjem ona iziđu...za bijelu robu prvi izbor za izbjeljivanje mi je soda bikarbona, u principu pokušavam svesti kemiju na što je moguće manju mjeru...ugodno sam se iznenadila kad sam vidila da sunce izblijedi ili čak ukloni mrlje koje se nisu oprale.

vlac avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Bijelo perem na 90, a svijetlo i šareno na 40. Peglam s unutarnje strane. Uvijek koristim isti prah . Faks zeleni. Za mrlje stavljam Veniš gel i sve ode dole.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja sam od početka prala normalno, na 40, zajedno s našim vešom.

međutim, hrpa ljudi ti dječju robicu pere odvojeno, pa bez omekšivača, pa sve barem na 60, pa peglanje s obje strane...

ja definitivno nisam taj tip
    potpisujem

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Sve na 40 - 1 ispiranje bez peglanja.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Očito stvar osobnog izbora. Sve na 60, odvojeno i ispeglano, ja mirna.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Dok je beba bila skroz mala - negdje do 5. ili 6. mj., robicu sam prala odvojeno od naše. Uglavnom je to bila bijela robica, i svjetlije šarena. Bijelo sam iskuhavala i koristila Lenor baby. Šareno je uglavnom išlo na 60 i opet korišten Lenor baby. Sve je išlo i na peglanje. Kasnije sam počela prati robicu zajedno, no bijelo sam još neko vrijeme odvajala - bilo mi je ružno da se male bijele majičice koje idu na bebino tijelo peru s našim gaćama i kuhinjskim krpama - iako bijelo uvijek ide na 95 i često s predpranjem.

Što se tiče količine robice, moj je puno bljučkao i slinio - imali smo puno tetri i gazica, pa barem 2 majice dnevno. Mašina ima program za polovično punjenje, tako da mi to nikada nije bio problem.

Sada čekamo drugo, i pridržavat ću se istog principa, iako mi Lenor baby trenutno smrdi - kao i svi omekšivači koji mi se nađu u blizini.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

[quote="disa"][quote="Lutonjica"]ja sam od početka prala normalno, na 40, zajedno s našim vešom.

Znam da se meni flekice od kakice ako je procurilo preko pelene nisu oprale ako nisam prala na višoj temperaturi. 40 mi se za pranje kakice čini malo premalo.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam od početka šeficinu robicu prala zajedno s našom.
    bijela roba na 90 sa predpranjem.
    šarena na 60.

ako je previše šporko i flekavo onda fino šeficinu bijelu robu strpam u lonac, stavim detrđent i na špaher pa neka se kuha.
    (i onda mm pita šta ima za ručak - juha od donjeg veša )

njenu robicu sam nadobudno peglala prvih 7 dana i brzo se okanila čorava posla.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •