Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 219

Tema: ALARM!!Od 1.9. bol. i por. naknade isplaćuju nam poslodavci?

Hello_Kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

strasno, strasno, strasno...
    upravo se spremam napisati mail ministru, zaista za sada ne postoji nijedna druga opcija osim zasipati ih protestnim mailovima!
    ne mogu vjerovati u to sto se dogadja, puna su im usta nataliteta i onda tako!!? treba poslati mail i Kosorici i ona je "prepuna brige i ineteresa" za obitelj.
    ja radim u srednje velikoj firmi i cim sam otisla na cuvanje trudnoce (a imam 36.godina i to je bilo sasvim ocekivano uz kontrakcije koje sam imala a i radila sam do 4.mjeseca ) izazvala sam gnijev rukovodeceg osoblja, koje su sve btw.zene!!? a firma stoji tako-tako, navodno navlace novce za placu svaki mjesec - sto bi mi se sada moglo dogoditi? da mi jednostavne ne uplate nista!tko im sto moze?! ja ih vjerojatno mogu tuziti ..i povlaciti se godinama po sudu s njima. ma stvarlo sam luda od toga

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

može li netko složiti neko protestno pismo pa da nas se što više potpiše?

Hello_Kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Evo samo javljam, poslala sam mail na Ljubicica, Golema i Nikolicku (poslat cu i na Kosoricu!)pa ako to napravimo svi neka barem imaju posla s cisenjem inboxa

Da li je netko obavijestio medije, razmisljala sam da im javim, ali mislim da bi bilo prikladnije do to napravi jedna od roda! sto kazete?

Hello_Kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    može li netko složiti neko protestno pismo pa da nas se što više potpiše?
    moze i tako!

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

danas sam nosila doznake i pitala referenticu, kaze da sluzbeno jos uvijek nisu nista dobili (jukiceva). i sama je komentirala da ce sada biti hrpe otkaza :/ i da se moramo pobuniti.

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Narode ne mogu vjerovati!!
    A svi smo se nadali da je mojoj referentici udarilo sunce u glavu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Slabo mi je kad ovo čitam... Još je sada u saboru ljetna stanka, tako da sumnjam da će išta uskoro promijeniti.

Samo se nadam da će se držati tih 45 dana roka.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Poslala sam mail sa linkom na ovaj topic jutarnjem listu i javio mi se novinar Hrvoje Appelt, pa je vjerojatno već pročitao vaše komentare, nadam se da će reagirati...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

:D , marinna!!!!

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj marinna prvotno napisa
    Poslala sam mail sa linkom na ovaj topic jutarnjem listu i javio mi se novinar Hrvoje Appelt, pa je vjerojatno već pročitao vaše komentare, nadam se da će reagirati...
    marinna

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj egemama prvotno napisa
    danas sam nosila doznake i pitala referenticu, kaze da sluzbeno jos uvijek nisu nista dobili (jukiceva). i sama je komentirala da ce sada biti hrpe otkaza :/ i da se moramo pobuniti.
    normalno, a da ne primaju doznake, to su naputak dobili, psmtr

ive avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Naravno, ja prekjučer prvi put predala papire za komplikacije i evo ti s....!!!! Prvo su me vozali po socijalnom, a sad ovo!! Mislim da bi mi sve trebale na ulicu!! U ovoj zemlji svi samo šute i gutaju!!! (čast iznimkama). Nema šta, kad krene prva izborna godina onda malo zamažu oči (dignu naknade i produže dopust za trojčeke, ajde barem nešto), a onda se opuste pa još i po skriveći donose nove zakone!! Šta su mislili da se to nikoga ne tiče??!! Da je to neka fusnota??? Donesli su "zakon" i otišli na "ZASLUŽENI" (to mi je najjača fora) odmor!!

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Sad vi meni lipo recite da li da mi čekamo reakciju u Jutarnjem ili da sami pišemo?? Ja i tako u zadnje vrijeme non-stop pišem nekim ustanovama...

Što kažu Rode?? Imaju li one konkretan plan??

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma pusti novinare.
    trebamo poslati prosvjednu notu, i to što prije (ja stvarno ne znam pisati takve stvari).

(napominjem da ovo govorim kao trudnica, ne kao član Rode)

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Marinna bravo :D

Moramo brzo djelovati da ne otiđe sve u onu stvar

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

"U boj za narod svoj"
    Ja sam za sve opcije, hoćemo pisat prosvjednu notu (nisam baš vješta u tome al sam podrška u svakom segmentu) ili ćemo čekati reakciju medija, u međuvremenu ću se pridružiti pisanju i slanju maila na odgovorne fotelje nadajući se da će bar otvoriti pisamce.

btw od danas je na snazi novi zakon,- minimalno 9mj neprekidnog staža za 100% naknadu,javila kolegica koju je to danas zakačilo.

Još uvijek sam u :shock: od novosti na koje nailazim, biti trudnica pretvara se u luksuz!!!!

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

On što mene užasava jest da poslodavcima daju još jedan razlog više da ne zapošljavaju mlade, neudane žene, odnosno žene bez djece. Ne znam da li se to i vama događalo, ali kad sam išla na razgovore za posao znalo se dogoditi da me pitaju razmišljam li o udaji i trudnoći. Možete li samo zamisliti kako će sada tek nastati plodno tlo za diskriminaciju?!

U ovom slučaju mislim da bi Roda kao udruga trebala reagirati. Ako će se potpisivati peticija i ako će se izlaziti na ulicu, tu smo. Ali ovdje se mora startati organizirano i ciljano na određene osobe.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj twins mama prvotno napisa
    btw od danas je na snazi novi zakon,- minimalno 9mj neprekidnog staža za 100% naknadu,javila kolegica koju je to danas zakačilo.
    :shock:

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

9 mjeseci??????
    zar nije 6???
    ja nemam 9 mjeseci i necu ih ni imat!!! koji k.....? ljuta sam ko pas sad

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj twins mama prvotno napisa
    jesi li 100% sigurna za ovo...

odakle ova informacija??

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

po novom zakonu iz NN 85/2006

Članak 45.

Za osiguranika iz članka 5. stavka 1. točke 3., 4., 6. i 8. ovoga Zakona osnovica za naknadu plaće jest mjesečna osnovica osiguranja za obračun i uplatu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, umanjena za zakonom propisane obvezne doprinose, poreze i prireze.

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Carny prvotno napisa
    po novom zakonu iz NN 85/2006

Članak 45.

Za osiguranika iz članka 5. stavka 1. točke 3., 4., 6. i 8. ovoga Zakona osnovica za naknadu plaće jest mjesečna osnovica osiguranja za obračun i uplatu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, umanjena za zakonom propisane obvezne doprinose, poreze i prireze.

ali ovdje piše ŠEST :?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

pa zato i ptam odakle neprekidno 9?!

bilo je 9mj u dvije godine.

lidac2004

Početno

Citiraj devet_mjeseci prvotno napisa
    On što mene užasava jest da poslodavcima daju još jedan razlog više da ne zapošljavaju mlade, neudane žene, odnosno žene bez djece. Ne znam da li se to i vama događalo, ali kad sam išla na razgovore za posao znalo se dogoditi da me pitaju razmišljam li o udaji i trudnoći. Možete li samo zamisliti kako će sada tek nastati plodno tlo za diskriminaciju?!
    ovo se meni desavalo na svakom razgovoru za posao

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure
    radimo na tome da uputimo sluzbenu reakciju rode na ovo
    samo se malo strpite zaljepit cemo je i ovdje

Hello_Kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    cure
    izvrsno!! 8)

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    cure
    samo se malo strpite zaljepit cemo je i ovdje
    Odlično

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koji krasan tajming, kad smo svi na godisnjem :/
    pisemo i institucijama i za novine

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

:D
    napokon malo akcije!!

Hello_Kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Drage moje, ja sam dobila povratni mail od gosp.Ljubicica(!!!?) -satro, ali netko se je ipak potrudio i odgovorilo, u cijelosti vam prenosim pismo.

"Iskaz da su se iznenada i potiho donijeli Zakoni vezani za zdravstveni sustav u Hrvatskoj nije točan. Naime, Zakoni su u javnoj raspravi bili skoro pet mjeseci, a uz prethodnu raspravu u Saboru provedena su i dva „čitanja“. Nakon prethodne rasprave u Saboru organizirao sam i radionicu na kojoj su participirali predstavnici svih sindikalnih središnjica, predstavnici poslodavaca, predstavnici svih strukovnih Komora i predstavnici udruga pacijenata te dakako Ministarstva i HZZO-a. Zakoni su usuglašeni u najvećoj mogućoj mjeri, a nitko odredbe vezane uz naknade za komplikacije u trudnoći nije problematizirao. Činjenica je da nam je želja bila uniformirati isplate tijekom bolovanja tako da za sva stanja i bolesti vrijedi isti princip. Od prvog dana bolovanja koje se odvija temeljem komplikacija u trudnoći naknadu u cijelosti isplaćuje poslodavac i to u iznosu 100% od plaće (a ne 70% kao u slučaju bolovanja koje nije vezano uz trudnoću) na taj način da poslodavcu ta sredstva refundira HZZO unutar najduže 45 dana. Sukladno Zakonu o radu poslodavac mora isplatiti naknadu kada i plaću, dakle, svaki mjesec. Ukoliko poslodavac ne isplati sredstva unutar 60 dana, sukladno odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, daje se pritužba područnom uredu HZZO-a koji radi obračun i prisilnu naplatu time da su kazne za takav prekršaj 80.000 do 150.000 kn za pravnu (npr. tvrtka) i 8.000 do 15.000 kn za fizičku (npr. obrtnik) osobu uz mogućnost zaštitne mjere zabrane djelatnosti. To je model koji funkcionira i u brojnim zemljama EU-a i nema razloga da ne bi funkcionirao u Hrvatskoj. Uvođenje reda u sustav ne znači socijalne probleme."

Evo ..to je to pismo, on se uglavnom referira na moj mail(..iznenada i potiho donijeli Zakoni, ..., socijalne probleme...)ali kako ja nisam bas doma sa zakonima i propisima, posebno u EU, molim za pomoc sto da odgovorim a da ne ispadne da se samo prepucavam, zeljela bih biti konkretna i utemeljena !
    Pozdrav

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hello Kitty, dobro si im rekla!

"Ukoliko poslodavac ne isplati sredstva unutar 60 dana" - šta nije u tom vremenu već trebao dobiti novce natrag?!
    pitaj kolike su kazne za HZZO ako u roku od 45 dana ne isplati poslodavcu!?
    "uvođenje reda u sustav.." bljuv
    ja tu ne vidim nikakvog reda i napretka osim joše veće hrpetine papirologije, te natezanja i problema sa poslodavcima
    oprostite, ali bljuv

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moj komentar na ovo pismo i općenito na ovaj zakon je FUJ!!!!
    Tvrtka u kojoj ja radim isplaćuje plaću sa min. 1 mjesec zakašnjenja, pa i duže, poslodavca ne ferma ni jedan zakon, niti ga na nešto može prisilit niti jedan inspektor, doministar ili ministar. I šta bi ja sad trebala!!!??? Nažalost nisam jedina u ovakvoj situaciji, ima nas jako puno. Ne samo kod mog poslodavca nego i kod puno njih sličnih, pa i gorih. Sad nakon ovoga mogu samo očekivati (ako se udostoje) proziv na razgovor i radnu knjižicu ili samo preposučenu pošiljku radne knjižice.
    Katastrofa!! Pa nek se djeca rađaju i budu socijalni slučajevi jer ih država na to osuđuje još prije nego se rode.

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

koliko vidim on spominje samo bolovanje, ne vidim da se spominje porodiljni dopust?? :?

I dakako "100% plaće"!!!! To je naravno onih 4250kn, samo što ih sada treba iskamčiti od poslodavca. :?

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sukladno Zakonu o radu poslodavac mora isplatiti naknadu kada i plaću, dakle, svaki mjesec. Ukoliko poslodavac ne isplati sredstva unutar 60 dana, sukladno odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, daje se pritužba područnom uredu HZZO-a koji radi obračun i prisilnu naplatu time da su kazne za takav prekršaj 80.000 do 150.000 kn za pravnu (npr. tvrtka) i 8.000 do 15.000 kn za fizičku (npr. obrtnik) osobu uz mogućnost zaštitne mjere zabrane djelatnosti. To je model koji funkcionira i u brojnim zemljama EU-a i nema razloga da ne bi funkcionirao u Hrvatskoj. Uvođenje reda u sustav ne znači socijalne probleme."

Tata Boris mora ovo prokomentirat, jer ne mogu shvatit u kojem imaginarnom svijetu žive ti političari, koliko su udaljeni od stvarnosti i realnih problema. Jer da taj Ljubičić išta kuži ili da ima dobre namjere, onda bi u tu njegovu radionicu prvopozvane bile Rode, a tek onda nekakvi umišljeni poslodavci ili lihvari sindikalci. I kakva javna rasprava, di je to bilo, u saborskom restoranu?
    Ovo što sam kopirao, zna li taj lik kakvi su poslodavci beštije, koliko im malo znači radnik, pogotovo žena i još trudnica? Pa ako poslodavac ne želi plaćati naknadu, i ako ga trudnica, kao, tuži, ona je svoje radno mjesto prekrižila. Ili, ako ga pukim čudom sačuva, tu kaznu koju mu propiše država opet će platit radnici. To je model koji funkcionira u Hrvatskoj, a ako profunkcionira sistem EU, tada bi mnogi poslodavci zbog pustih malverzacija kod isplata dijela plaće na crno kroz izmišljene putne naloge trebali završit u pržunu.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Gemini, budi mirna za rodiljni dopust, radi se samo o naknadama za bolovanje, provjereno.

Na leđa trudnicama svaliti da se sukobljavaju s poslodavcem i da istjeruju svoju pravicu tužbama, trudnica koja leži u bolnici na održavanju trudnoće će se pravdati s poslodavcem oko neisplaćene naknade!? Ili netko njen iz obitelji, svejedno.

Sigurno ima poslodavaca čije trudnice na bolovanju neće osjetiti ovu promjenu, ali to ne pomaže trudnici kojoj njen poslodavac kaže da on neće kreditirati državu. Već danas sam takvu izjavu čula na vlastite uši, radilo se o pretpostavljenoj situaciji. I kad tom poslodavcu njegova radnica kaže da mora na trudničko bolovanje, on će je jako milo pogledati...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

I drage moje friško zaposlene, duboko udahnite, famozni prethodni staž potreban za osiguravanje izračuna naknade za bolovanje iz isplaćenih plaća nije više ni šest ni devet mjeseci, nego:

Članak 47.

Naknada plaće pripada osiguraniku u visini propisanoj ovim Zakonom, odnosno propisima i općim aktima donesenim na temelju ovoga Zakona pod uvjetom, da prije dana nastanka slučaja na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu ima ostvaren staž osiguranja u Zavodu na temelju radnog odnosa ili obavljanja gospodarske djelatnosti, odnosno obavljanja profesionalne djelatnosti samostalno u obliku zanimanja od najmanje 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine (prethodno osiguranje).

Osiguraniku, koji ne ispunjava uvjet prethodnog osiguranja iz stavka 1. ovoga članka, naknada plaće, za sve vrijeme trajanja bolovanja, pripada u iznosu od 25% od proračunske osnovice, osim u slučaju korištenja prava na obvezni rodiljni dopust.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:shock: Pa ne mogu vjerovati!!! :shock:

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Minnie prvotno napisa
    I drage moje friško zaposlene, duboko udahnite, famozni prethodni staž potreban za osiguravanje izračuna naknade za bolovanje iz isplaćenih plaća nije više ni šest ni devet mjeseci, nego:

Članak 47.

Naknada plaće pripada osiguraniku u visini propisanoj ovim Zakonom, odnosno propisima i općim aktima donesenim na temelju ovoga Zakona pod uvjetom, da prije dana nastanka slučaja na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu ima ostvaren staž osiguranja u Zavodu na temelju radnog odnosa ili obavljanja gospodarske djelatnosti, odnosno obavljanja profesionalne djelatnosti samostalno u obliku zanimanja od najmanje 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine (prethodno osiguranje).

Osiguraniku, koji ne ispunjava uvjet prethodnog osiguranja iz stavka 1. ovoga članka, naknada plaće, za sve vrijeme trajanja bolovanja, pripada u iznosu od 25% od proračunske osnovice, osim u slučaju korištenja prava na obvezni rodiljni dopust.
    a Minnie, što ovo znaći....ako imaš manje od 12mj staža da ćeš svejedno dobiti naknadu za rodiljni dopust?? ili nešto drugo??

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

iduće godine su izbori

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    iduće godine su izbori
    da ali izbori su njima a ne nama :/
    i to dogodine
    šta mi uopće imamo od toga; jedan kreten digne guzicu da drugi sjedne

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ili ćemo mi na liste pa u sabor ili će nam biti onako kako nam netko drugo kroji....

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ajmo mi :D

ali ne mogu se nazgražat dovoljno nad ovim kad se sjetim koliko samo ima trudnica kojima zbilja egzistencija ovisi o ovom milodaru

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

:shock: Strašno !!!
    Pa ne mogu vjerovati da su takvi neljudi !!!

Dajte što prije neku peticiju ili nešto slično !

Ja ako ovo izgubim izgubila sam sve prihode, a za bebu bi se trebalo pripremiti....

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

zanima me stav crkvenih vlasti na ovo

nešto ni oni ne čuju dobro zadnje u vrime

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Crkvenjaci se zamaraju s tim gdje da naprave čedne zone i hoće li neko se ulicom prošetati u kratkim hlačama ili onima 3/4.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Nikako ne stižem pročitati cijeli zakon, došla sam do članka 36 koji kaže

Članak 36.

U slučaju stečajnog postupka poslodavca naknadu plaće zbog bolovanja iz članka 31. točke 1. i 2., te točke 4., 5. i 6. ovoga Zakona, kada se naknada plaće isplaćuje na teret sredstava Zavoda, osiguraniku isplaćuje Zavod.

Dakle za sada znamo da su žene u firmama pod stečajem osigurane. Ako nađem još neki utješni članak - javim

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

e, da mi je znat koji su to poslodavci bili na razgovoru i koji su pristali na to

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ovo je replika na odgovor ministra

Hello_Kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Bas pricam s ljudima oko mene o tom zakonu i famoznom odgovoru gosp.ministra i zaista se svi zgrazavaju..spremam podatke za repliku (iako znam da je sve skupa besmisleno), ali zaista bih zeljela biti argumentirana..vazno mi je da saznam tko je bio na tim famoznim radionicama ili je i to samo floskula, ali najbolji mi je bio komentar moga tate: reci im da se zahvaljujes na njihovom radu ali da ih molis da vise niste ne rade i ne rade nikakve promijene jer svaka promjena donese samo nesto gore!! 8)

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Carny prvotno napisa
    Citiraj Minnie prvotno napisa

Članak 47.

a Minnie, što ovo znaći....ako imaš manje od 12mj staža da ćeš svejedno dobiti naknadu za rodiljni dopust?? ili nešto drugo??
    CArny, isto je tako pisalo ranije samo sa 6 / 9 mjeseci staza i odnosilo se SAMO NA BOLOVANJE. Onaj drugi dio, koji te zanima, naknade za sam porodiljni dopust, nikad jasno ne napisu, ali vjerojatno to nisu izmijenili sto bi znacilo da je i dalje dovoljno 3 mjeseca staza za 100% naknade do zakonskog maximuma, kao sto je i do sada bilo.
    :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

A to da naknade za bolovanje isplacuju poslodavci je prestrasno!!

Lutonjica... ako treba tko jos za prosvjed.. racunaj na mene!! Nisam trudnica.. (iako jos uvijek tako izgledam)... ali nema veze! Zena sam koja se bori za prava zena i djece i to je dovoljno....

Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •