Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: sve sto ste htjeli znati o dojenju u trudnoci...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno sve sto ste htjeli znati o dojenju u trudnoci...

...a niste se usudili pitati

evo, otvaram topic na dojenju i usput pozdravljam sve mame koje doje u trudnoci i koje prakticiraju tandemsko dojenje.....

vidim da na forumu ima pitanja oko ove teme....
    mozete procitati ove tekstove na nasem portalu
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=240&Show=2121

pa krenimo

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Dakle, teoretski bi dojenje u trudnoći moglo izazvati prijevremeni porod. Pročitala sam nakon 37. tjedna. Ali šta nije od tog tjedna ionako moguće da se pojave lažni trudovi bez obzira na dojenje?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj roda prvotno napisa
    5. "Mame koje tandemski doje stvaraju duple zalihe mlijeka - kao i majke blizanaca."

ISTINA

U jednoj studiji majka je imala duplu zalihu mlijeka svih sedam mjeseci koliko je tandemski dojila (a njezino novorođenče je više nego prosječno napredovalo!). Majke koje tandemski doje mogu „patiti“ jedino od viška mlijeka!

ovo mi je čisto prihvatljivo, utoliko, ako još starije dijete ponudiš prvo i onda mlađe dobije ono masnije 8)

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

roda (napisa):=ovo sam super sročila

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Evo da se citiram s drugog topica
    Citiraj Arijana prvotno napisa
    Evo ja a priori nisam htjela zatrudnit dok dojim - bilo je još razloga, ali i dojenje jedan od važnijih. Zašto?

Zato što smatram da dojenje u trudnoći nije prirodno i ne želim izlagati dijete koje sisa ogromnim količinama estrogena. Večina žena dok doji i ne može zanjeti zbog niske razine estrogena i to mi djeluje kao prirodna obrana organizma od trudnoće. Naravno žene ipak zatrudne, ali...
    Čak i djeca koja sisaju često odbiju "trudno mlijeko" jer im se ne sviđa okus, što mi se opet čini sasvim prirodno, ali opet i tu ima iznimaka..
    I još bih nadodala, znam da ne postoje istraživanja koja su se kvalitetno bavila djecom dojenom za vrijeme majčine trudnoće, pa ću se držati svoje logike jer mi se čini ispravnom

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A ovo roda piše o djeci kojoj se ne sviđa "trudno" mlijeko:

6. "Većina djece samo prestane dojiti tijekom trudnoće"

MIT

Istina je da većina djece prestane dojiti tijekom trudnoće, ali na čiji poticaj? La Leche League je provelo istraživanje majki koje doje u trudnoći; 26% djece je samo prestalo dojiti, 28% su mame prestale dojiti, a ostalih 46% je kasnije tandemski dojilo.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Statistike.., ali ipak 26% valjda ima razlog zašto im se ne sviđa i to mi ide pod prirodno, a kod ovih drugih mi djeluje da je potreba nadvladala prirodu.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vidiš kako statistike ništa ne znače, svatko će naći načina da se uvjeri da je njegovo razmišljanje ispravno
    Ja sam posve sigurna da nam priroda ne bi dala nikako da zatrudnimo uz dojenje da to šteti dojećoj djeci. A i budući vjerujem u dosta dugo dojenje - 4,5, pa i dalje, ne mislim da su namijenjeni tako dugi razmaci između trudnoća.
    Meni je puno logičnije da je kod 74% djece ipak priroda nadvladala nego potreba. Ali, i što je drugo potreba nego prirodna?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Ja sam posve sigurna da nam priroda ne bi dala nikako da zatrudnimo uz dojenje da to šteti dojećoj djeci. A i budući vjerujem u dosta dugo dojenje - 4,5, pa i dalje, ne mislim da su namijenjeni tako dugi razmaci između trudnoća.
    Maja, puno toga nije prirodno, pa se priroda izmanipulira - jer ni ona nije svemoguća i dobiju se poražavajući rezultati.

A ja baš mislim da su potrebni veći razmaci između trudnoća tako da bi svako dijete dobilo maksimalnu pažnju koju treba. Dakle, dijete koje još ima potrebu dojiti mi se čini "nezrelo" da bi djelilo mamu s drugom bebom i još uvijek željno emocionalne hrane. Znam, tandem.., ali dojenje ispunjava samo dio emocionalnih potreba.

Btw. vidila sam one slike na portalu tvojim malaca i rastopila sam se , predivno, predivno..

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko sam ja shvatila, djeca ne prestaju dojiti zato što im se "ne sviđa" mlijeko trudne majke, nego zato što se oko 3. mjeseca trudnoće smanji količina mlijeka?

ili?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa ne bih baš rekla da djetetu od 2-3 godine smeta smanjena količina mlijeka, jer dojenje u toj dobi je više nenutritivne prirode.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Trebalo bi klince pitat zašto prestaju ,ali, ovako možemo samo nagađati jer obično prestaju sredinom trudnoće, kada se količina mlijeka i smanjuje i postepeno prelazi u kolostrum, a prestanak se dešava negdje u tom periodu. E sad, jel im smeta okus ili količina - jer i jedno i drugo je promijenjeno :?

I, nisam sigurna kolko je nenutritivno, Nola još uvijek kaže da papa ciku jer joj je mlijeko fino

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Arijana, a estrogen koji dijete dobiva dok je u maternici? Puno veće količine na puno manju tjelesnu težinu?
    A estrogen koji dobivamo čitav život (za razliku od ovih par mjeseci dojenja u trudnoći) iz mlijeka u tetrapaku, a znamo da su krave od kojih dobivamo to mlijeko gotovo stalno gravidne? Kad bi ih onda izdojili i proizveli toliko mlijeka za prodaju?
    Znat će bolje objasniti samaritanka

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Paulita, ja sam pročitala da oksitocin od dojenja može eventualno početi štetiti oko 24. tjedna (izazivati kontrakcije). Ja sam slučajno oko tog vremena bila dvaput na CTGu i bilo je sve ok.

Što se tiče prijevremenog poroda, ne znam, to sam si i ja mislila, ali onda mi je,čini mi se, netko rekao da je to premala količina oksitocina. Odn. on se treba izlučiti u većoj količini odjednom, npr. kad bi dijete intenzivno dojilo sat vremena.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ona fotka na portalu je preeeeeslatka .

Tako ćemo i mi, tako ćemo i mi :D
    Još malo.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ako će prestati, ja ću zaru definitivno pitati zašto, jer je uistinu dovoljno velika da zna reći da li "manje ide" ili "ima drukčiji okus"

također, što se tiče (ne)nutritivnosti, zara pije/jede moje mlijeko. često zna reći "daj drugu, iz ove više ne ide".
    ili, često kad traži cicu, ja je prvo pitam "jesi li žedna? jesi li gladna?" i odgovor je vrlo često "da", odnosno, traži cicu zato što je gladna i/ili žedna, a dojenje joj je najbrže rješenje (ne mora čekati da donesem sok ili napravim sendvič)...

tako da će joj smanjena količina itekako smetati.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Branka1, ako je dijete već izloženo estrogenu u trudnoći ja ne želim to "izlaganje" dodatno produžavat. Ako dijete doji npr. do 2-3 godine (bez mamine trudnoće) zašto bi kasnije i pilo kravlje mlijeko, ne mora. Moj tata je sisao do 2. godine i rijetko kad bi popio čašu mlijeka i evo ga živ i zdrav.
    Iz istog razloga ne bih koristila oralnu kontracepciju.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ako mu ne smeta u trudnoći, zašto misliš da mu smeta kasnije?

Branka, koja fotka?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ona početna na ovom linku.
    A poslije sam vidjela i onu vašu

Nego, jel stvarno jastuk za dojenje olakšava dojenje u tandemu? Mislila sam ga kupiti, onda odustala, sad ne znam

Arijana, samo se sjeti naših baka

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni nije nešto značio. Uvijek se možeš pomoći i običnima za prvu ruku, pa ako skužiš da ti pomaže, lako kupiš.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj branka1 prvotno napisa
    Arijana, samo se sjeti naših baka
    Pa evo u gornjem postu sam se sjetila, dojila je dugo i nije dojila trudna, a druga baka je ostala trudna 3 mjeseca nakon poroda jer joj je netko rekao da ne može zatrudnit dok doji, a dojila 3x dnevno

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    koliko sam ja shvatila, djeca ne prestaju dojiti zato što im se "ne sviđa" mlijeko trudne majke, nego zato što se oko 3. mjeseca trudnoće smanji količina mlijeka?

ili?
    Djeca, ako se zovu Fiona, prestaju tek koji tjedan prije kraja trudnoće i vrate se dojenju čim mama stupi nogom u stan na povratku iz rodilišta.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Jučer mi kaže kolegica s posla - pa Lea će sad zaboraviti na cicu ova 4 dana dok je bila na moru, jel? Ja kažem - da, da, sigurno.
    dođu oni doma jučer po noći, ona spava, ali prva rečenica koju je rekla polusvjesno je bila - ja bi titu

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa ako će prestati, ja ću zaru definitivno pitati zašto, jer je uistinu dovoljno velika da zna reći da li "manje ide" ili "ima drukčiji okus"
    imati ćemo info iz prve ruke
    mrak mi je zara sa svojim komentarima

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

dođu oni doma jučer po noći, ona spava, ali prva rečenica koju je rekla polusvjesno je bila - ja bi titu
    Baš slatko

Za one kontrakcije radi dojenja:
    Citiraj roda prvotno napisa
    1. "U 24. gestacijskom tjednu maternica se mijenja tako da dojenje postaje opasno za nastavak trudnoće."

MIT

Oksitocin, hormon koji se oslobađa tijekom dojenja, izaziva lagane, najčešće neosjetne kontrakcije maternice. Zbog te činjenice postoji zabrinutost da dojenje može izazvati prijevremeni porođaj u inače normalnoj trudnoći. Maternica je na početku trudnoće neosjetljiva na oksitocin, a glasine su da se osjetljivost pojača oko sredine trudnoće. Istraživanja, naprotiv, dokazuju da se prva pojačana osjetljivost na oksitocin javlja tek iza 37. tjedna.
    No ne zabrinjava me to toliko. Nakon 37. tjedna se već računa da je to terminski porod.

Lovro je nekako jučer smanjio podoje. Manje traži cicu i kad povuče, to je par puta i valjda mu je dosta. Ja sva nesretna...

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cvita je pred kraj trudnoce intenzivirala podoje (slatki kolostrum) i ja sam se onda pitala da li mogu racunati na porod nesto prije termina (i tu sam pitala). Rodila sam 40+1.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sjećam se tvog pitanja. znači nisi ranije

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma znas ono o stimulaciji bradavica za izazivanje poroda...
    tom logikom sam nekako ocekivala da ce ici ranije. Ali

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure moram podjeliti ovo s vama.
    Prije godisnjeg odmora razgovarala sam s profesorom farmakologije na veterinarskom fakultetu o tome eventualnom problemu hormona u mlijeku koje dobivamo od trudnih krava koji bi onda bile eventualni problem za one koji piju takvo mlijeko. On zna da sam ja u dojenju maratonac pa mi je rekao da je molekula estrogena zapravo vrlo nestabilna i razara se pasterizacijom, a ostatak dokrajci klorovodicna kiselina u zelucu pa on tu ne vidi problem dojenja male djece u trudnoci.
    Mislim onu pricu o otvaranju estrogenskog prozora i izazivanju raka spolnih organa kod male djece od gde Harni mogli bi sada prokomentirati kroz ovo saznanje.
    E sada je samo pitanje da li je klorovodicna kiselina malih beba i male djece dovoljno jaka da deaktivira estrogene...

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj samaritanka prvotno napisa
    E sada je samo pitanje da li je klorovodicna kiselina malih beba i male djece dovoljno jaka da deaktivira estrogene...
    A pasterizacija se odnosi na kravlje mlijeko kad dođe na stol, trudna dojilja ga sigurno ne prokuhava :?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

također, što se tiče (ne)nutritivnosti, zara pije/jede moje mlijeko. često zna reći "daj drugu, iz ove više ne ide".
    ili, često kad traži cicu, ja je prvo pitam "jesi li žedna? jesi li gladna?" i odgovor je vrlo često "da", odnosno, traži cicu zato što je gladna i/ili žedna, a dojenje joj je najbrže rješenje (ne mora čekati da donesem sok ili napravim sendvič)...

tako da će joj smanjena količina itekako smetati.
    Sad si mi dala misliti...ja sam mislila da je Pia prestala dojiti jer joj nije bilo fino.
    Sada će me to kopkati cijeli život jer je bila premala da mi kaže zašto neće.
    Sjećam se da sam ju ponudila opet nakon dva tjedna jer mi se činilo da su mi cice nekako pune. Krenula je da će dojit, ali onda me samo ugrizla. Ponudila sam je opet, ali je ponovila isto...zar je moguće da je u 2 tj. zaboravila kako se doji?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A pasterizacija se odnosi na kravlje mlijeko kad dođe na stol, trudna dojilja ga sigurno ne prokuhava
    A ti to opet gledaš samo iz svog kuta.
    evo ja priznajem da je onda kravlje mlijeko vjerojatno OK radi te pasterizacije, ali daj ti onda priznaj da nije takav grijeh dojiti u trudnoći radi HCl

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A pasterizacija se odnosi na kravlje mlijeko kad dođe na stol, trudna dojilja ga sigurno ne prokuhava
    A ti to opet gledaš samo iz svog kuta.
    evo ja priznajem da je onda kravlje mlijeko vjerojatno OK radi te pasterizacije, ali daj ti onda priznaj da nije takav grijeh dojiti u trudnoći radi HCl
    Pa nego ću to gledat iz tvog kuta.. :?, a nisam na ovoj temi da bi nešto priznavala ni dobila priznanje (nisam toliko nesigurna u svoj izbor ), nego radi diskusije i eventualno novih saznanja kao što je npr ovo:

Citiraj samaritanka prvotno napisa
    molekula estrogena zapravo vrlo nestabilna i razara se pasterizacijom, a ostatak dokrajci klorovodicna kiselina u zelucu pa on tu ne vidi problem dojenja male djece u trudnoci
    Pročitaj još jednom.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Znam, ali stalno tjeraš svoje, a ne priznaješ i neke druge argumente.
    Pročitala sam par puta i dobro shvatila.
    I zato sad mislim da kravlje mlijeko i nije štetno kao što sam mislila.
    Ali isto tako ni dojenje u trudnoći

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Znam, ali stalno tjeraš svoje, a ne priznaješ i neke druge argumente.
    Tjeram svoje..., a što bi ti, "slomila" bi me jednim postom

Nemam koje argumente priznat jer ih nema, tj. nema istraživanja vezanih za djecu koja su dojila u trudnoći.

Ni moj stav nije potvrđen pa zato diskutiram, ako ti smeta.. što ti ja mogu.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da, ok, ni tvoj stav nije potvrđen. Kao ni moj. Zato

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Samaritanka...?

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Arijana vec sam odgovorila i negdje sam zbrisala moj post, a sad moram ponovno procitati pa cu se javiti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •