Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 69

Tema: troskovi-evidencija-usteda

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno troskovi-evidencija-usteda

da li vodite evidenciju troskova u kucanstvu? pa pokusate smanjiti neku potrosnju ako ste skuzili da se povecala? ili samo smanjiti. tocka.

ja imam feeling da jako puno love ode na rezije i pratece stvari, ali nikako da si slozim neku evidenciju (citaj: lijena sam za to :/ ) potrosnje.
    i stalno razmisljam kako smanjiti tu prilicno veliku kolicinu novaca koja odlazi ... nekud

molim vas vasa iskustva (uspjesna i manje uspjesna)

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Bio je nedavno jedan sličan topic.
    Mi od Nove godine pišemo sve (ali baš sve) što potrošimo. Zaključak:
    -razvrstala sam troškove u 3 stupca: 1.režije+krediti+osiguranja i sl. mjesečna davanja, 2. hrana+piće i 3.sve ostalo
    -režije se ne mogu baš smanjiti, kakve su - takve su
    -najgore stojimo s hranom...to samo curi. Analizirajući stavke skužila sam da najviše odlazi na gluposti, ono...kad skočim s posla u dućan, ili nešto čalabrcnem na putu do doma ili mi pri većoj kupovini poleti ruka na nešto bez čega lako možemo.
    Skužila sam da mi je loša navika svakodnevnog odlaska u dućan (iako idemo i u velike nabavke 1-2x mj.) i to bez da sam pogledala čega ima u frižideru, jer onda uvijek nešto kupim što bi bilo kakti zgodno imati doma. Sad se prisiljavam NE ZALAZITI u dućan, ako baš jako ne moram.

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mi evidentiramo troškove, nekad je mm svaki dan upisivao koliko smo taj dan potrošili ali mu se više ne da. Znamo koliko smo što platili prije npr 5 godina upravo zbog te evidencije a kako smo pisali i koliko zarađujemo (osim plaće) imamo uvijek uvida kako stojimo.
    Ja sam lijena za to ali mm vodi brigu, da ga nema peglala bi kartice svaki dan....

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Emily ja sam se profesionalno bavila troškovima. Najjednostavnije ti je napraviti mjesečnu tabelu koja će biti podijeljena u dva dijela. Prvi dio su fiksni troškovi (režije, krediti), a drugi dio varijabilni troškovi (mjesečni shopping, dnevni shopping,kino, izleti, kazalište, frizer,kafići, novine i sl.)
    naravno napraviš to u Excelu i moraš biti dosljedna u upisivanju.
    Na fiksne troškove uglavnom ne možeš utjecati puno osim smanjiti npr. potrošnju struje ili grijanja, mislim režije se moraju plaćati. Znači uštedu uglavnom tražiš pod ovim što ti navodim kao varijabilni troškovi.
    Sretno !

hildegard avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

e ja baš imam tako nekako, tabelice u Excelu.
    Jedna tabela je za režije, naftu, mjesečna karta, krediti (znači fiksni troškovi ili oni koji su tu svaki mjesec obavezno, kao nafta)... i "ostalo". "Ostalo je druga tabela u koju spadaju svi ostali troškovi kao špeceraj, odjeća, obuća, opremanje stana....
    Na kraju ispada da ama baš ništa ne kupimo bez veze.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja znam di trošimo najviše- na gorivo. Imamo 2 auta jer nam
    stvarno treba zbog posla.
    Onda trošimo puno na struju jer nemamo
    jeftinu-skupu tarifu . Voda i telefon mi baš i nisu neki veliki troškovi .
    Vrtić i aktivnosti isto popapaju bar 1000 mjesečno.
    Odjeću kupujemo po trgovačkim centrima ( najskuplje što kupimo je
    Amadeus ili New yorker) , pa to i nije previše .
    Hrana - isto dosta jer nemamo planiranu nabavu ( a to je zato jer imamo svoj dućan pa uzmemo što nam treba ( i ne treba ) iz istog).
    Dosta nam ide i na kafić , sladoled , nešto na plaži i te gluposti.

Da se baš koncentriram na potrošnju , možda bi i uštedili 2-3 tisuće mjesečno , al nemam ja baš volje za to .
    U tom slučaju bi ratovala sa svim ukućanima kad bi im srezala budget.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dalmatinka prvotno napisa
    Da se baš koncentriram na potrošnju , možda bi i uštedili 2-3 tisuće mjesečno .
    :shock: :shock:

isusek!!!

ja imam crnu knjigu. fakat su crne korice .

na jednoj strani pišem primanja i štednju, na drugoj troškove. podjela:
    amex
    režije
    ostali troškovi

uštede?

režije:
    struja
    telefon
    mobitel

ostalo:
    kafići
    slatkiši
    "moglo bi mi zatrebati"
    i slično...

u dućan se ide s popisom. dozvoljeno kupiti 3 stvari kojih nema na popisu .

na struji se može uštedjeti da se gase žarulje (ili stave štedne, ili slabije tamo gdje ne treba jako svjetlo). frižider i zamrzivač ne pustiti da budu zaleđeni. bojlere staviti na ekonomično grijanje ako ih imate. peglati ono što je potrebno, a ono što može bez toga - uredno složiti.

telefon / mobitel - provjeriti koliko se telefonira i mobitelira, i uzeti najpovoljniji tarifni model. isto tako, skratiti razgovore (namig - prava se javila).

na kavu se ne mora jako često. slatkiši (i grickalice) mogu biti veliki izdatak. ponekad su naravno potrebni, ali umjesto slatkiša se može napraviti neki jeftiniji kolačić, a umjesto grickalica (pogotovo sada), narezati na štapiće mrkvu, krastavce, korabicu, itd...

"moglo bi mi zatrebati" - najgora je kategorija. da li mi treba sada ili odmah? da li mi treba u slijedećih mjesec dana? da li mi treba u slijedeća 3 mjeseca?

ako su odgovori NE - ne kupujte. samo okrećete kapital onom tko ga ima više od vas.

drugo pitanje za nešto što vam može zatrebati je: da li mi to STVARNO treba??? da li mogu bez toga?

itd...

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

drugo pitanje za nešto što vam može zatrebati je: da li mi to STVARNO treba??? da li mogu bez toga?
    e tu bih uštedila pol plaće

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam svojevremeno preporučila knjigu "živjeti jednostavno".

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    [ peglati ono što je potrebno, a ono što može bez toga - uredno složiti.
    :D :D nije da ću uštedjeti bogatstvo na tome, ali definitivno ću prestati peglati i ovo malo bijede što peglam!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tak je čokolada! ja ne peglam već godinama, i sve super. ispeglam stolnjak (ak dolaze gosti), eventualno neku košulju (imam 2 ). majice i hlače na vješalice i tako se suše, ostalo razvučem.

btw - zaboravila sam racionalno korištenje veš-mašine (količina veša i temperatura pranja), šporeta (ako se nešto peče u pećnici - dobro je imati dvije stvari jednu za drugom, a ne dva dana po jednom paliti...)...

itd.

ma našlo bi se

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala cure :D

ova tema me vec neko vrijeme zaokuplja, cak sam izrezala iz novina od 19.6. gdje su pisali o radionicama o upravljanju osobnim financijama
    i prepisala:

Pravila upravljanja financijama

• ispunjavajte tablice o budžetu
    • vodite dnevnu evidenciju troškova
    • vodite mjesečnu evidenciju sadašnjih i planiranih troškova
    • odredite glavne ciljeve
    • rangirajte troškove po važnosti
    • razmišljajte na čemu se može uštedjeti
    • razmislite kako povećati primanja
    • nastojte upravljati svojim financijama
    • planirajte svoje troškove unaprijed i to - što više, što češće i razboritije

Primjer mjesečne tabele troškova

• prihodi - plaća+ostala primanja (dječji doplatak, najam stana, povrat poreza, božićnica, regres)
    • troškovi
    • rashodi režija
    • troškovi prehrane i kućnih potrepština
    • ostali troškovi (gorivo, prijevoz, vrtić za djecu, novine, cigarete)
    • periodični troškovi (odjeća i obuća, liječenje, odmor, registracija i održavanje vozila)
    • ulaganja (knjige, tečajevi, osiguranja, stambena štednja, rate kredita)
    mislim da je osnovno napraviti pregled troskova i pratiti ih mjesec-dva, a onda vidjeti gdje se moze rezati

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zanimljiva tema i super savjeti sorciere!

Pokusat cu!

bobaibeba avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

I mm i ja smo imali razgovor na ovu temu prije tjedan,dva i to kad smo došli do krajnjih granica dopuštenog minusa.A on nije baš mali !
    Kao,moramo štedit,i tako to.I trajalo je par dana i opet po starom.
    Problem je što smo jednaki u odnosu prema novcu.Užasno puno trošimo.Tj. trošimo sve što zaradimo.I s vezom i bez veze!
    A nijedno od nas dvoje nije baš u stanju vodit te knjige-mislim da bi odustali za 2 dana.
    Ne znam kako si pomoći!?Probali smo par puta kad nam je zagustilo ali onda pokušavamo smislit još jedan novi način zarade,a ne kako smanjit troškove.Mislim da smo beznadežni slučajevi.
    Ali,divim se svima koji znaju obuzdat svoje troškove i to je stvarno za svaku pohvalu!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj bobaibeba prvotno napisa
    Užasno puno trošimo.Tj. trošimo sve što zaradimo.
    Ovo mi nikad nece biti jasno! Kako ja imam posao nestalnih prihoda pa znam jedan mjesec stvarno poprilicno zaraditi,( pa drugih par ne) uvijek se cudim kako je moguce da od sveg tog nikad nista ne ustedimo?! :?
    I nije mi zao kad VIDIM da smo nesto kupili... ali kad to curi za hranu, bas mi je nekako bad...
    Ali vidim da smo stvarno slicni! To stvaranje zaliha... zasto to radimo... hm

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene ubijaju ove svakodnevne kupnje "samo kruh i mlijeko" poslije posla. nikad ne izadjem iz ducana a da nisam potrosila 80-100 kuna mislim da cu uvesti pravilo "3 proizvoda izvan liste" od sorci

onda bezbrojni sladoledi (klincima) dnevno sad po ljetu, pa slicice ove i one (svaki tjedan nesto novo :/ ), pa sokic tu, voda tamo, a sve se to moze ponijeti i u ruksaku od doma...i bez neke velike analize vidim da tu odlazi dosta novcica mjesecno. od jucer u setnje po kvartu idem bez novcanika 8)

pa novine tipa tracstampa, koju kupim kad npr. idem na posao tramvajem da imam sto citati dok se vozim
    pa stvari u kuhinji koje mi stoje mjesecima na polici (npr. gustin, kojeg sam kupila ali ga redovito zaboravim upotrijebiti, mozda je vec i rok prosao :/ )....

mogla bih jos ovako ... idem pisati nova pravila potrosnje

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ono pravilo iz svih pametnih dijeta; ne idite u dućan gladni. jer onda poleti ruka na svašta

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Emily, tocno tako! A ovaj primjer s gustinom, ne mogu vjerovati! Ista stvar... Izgleda da si volimo planirati nekakve kolacice, pa ipak odustanemo kad dodemo doma. Kad nas slijedeci put primi takva ideja, onom gustinu koji je doma je vjerojatno vec prosao rok trajanja pa kupimo drugi, a ako slucajno nije, imamo onda cak i 2 neotvorena gustina!

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    mene ubijaju ove svakodnevne kupnje "samo kruh i mlijeko" poslije posla. nikad ne izadjem iz ducana a da nisam potrosila 80-100 kuna mislim da cu uvesti pravilo "3 proizvoda izvan liste" od sorci

onda bezbrojni sladoledi (klincima) dnevno sad po ljetu, pa slicice ove i one (svaki tjedan nesto novo :/ ), pa sokic tu, voda tamo, a sve se to moze ponijeti i u ruksaku od doma...i bez neke velike analize vidim da tu odlazi dosta novcica mjesecno. od jucer u setnje po kvartu idem bez novcanika 8)

pa novine tipa tracstampa, koju kupim kad npr. idem na posao tramvajem da imam sto citati dok se vozim
    pa stvari u kuhinji koje mi stoje mjesecima na polici (npr. gustin, kojeg sam kupila ali ga redovito zaboravim upotrijebiti, mozda je vec i rok prosao :/ )....

mogla bih jos ovako ... idem pisati nova pravila potrosnje
    ovo sam komotno i ja mogla napisati 8)
    gustin još i potrošim ali ima bar deset proizvoda koji stoje, stoje i nikako da dođu na red, a ond još povrh toga kad sam u nabavi pitam se imam li toga doma pa kupim još jedan primjerak koji onda mjesecima pravi društvo onom nikad potrošenom na polici...

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Evo, kad ste već pri toj temi... ja sam danas pravila reda u velikom ormaru-ostavi (hm...taj red se događa jednom godišnje, tj. prije ljeta). Bacila sam PUNU veliku vreću od smeća kojekakvih začina u bočicama i vrećicama, dodataka jelima, vanilšećera, prašaka za pecivo, kremfixa, zaboravljenu vrećicu brašna punu onih letećih stvorova, par pudinga i sličnih gluposti koje su jednom entuzijastično bile kupljene, a sad im je istekao rok .

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mayaa prvotno napisa
    ono pravilo iz svih pametnih dijeta; ne idite u dućan gladni. jer onda poleti ruka na svašta
    ponekad ne stižem jesti prije dućana. u tom slučaju - prvo kupim (i platim) nešto što mogu jesti dok kupujem . spasi puno toga.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mi ne vodimo nikakvu evidenciju. Al zato živimo kraljevski prvih deset dana u mjesecu .

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ima excel tabelu sa planom troskova do kraja godine

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za početak - predlažem jednu sitnu investiciju:

1 kutijica s nekoliko magneta

nakon toga, uzeti papir i olovku, i pobrojiti glavne namirnice kojih mora biti u kući. npr.

mlijeko
    brašno
    šećer
    sol
    ulje
    tjestenina
    vegeta

itd...

zatim sastaviti listu ZALIHA.

kod mene je to 3 mlijeka, 5l ulja, 1 paket soli, kila šećera, po 2 kile brašna (držim ga u frižideru zbog moljaca), itd...

istu stvar treba napraviti i za toaletne potrepštine, deterdžente, i slično.

čim se uoči smanjenje (nestanak) određene namirnice / proizvoda - napiše se na papirić i pričvrsti magnetom na frižider. kad je popis dovoljno velik - ide se u dućan.

dobro je kupovati za duži period, pa ako nečeg i nestane - lakše ćete potrošiti drugu namirnicu. npr. ostanete bez tjestenine - pojedete rižu.

meso isto tako kupujem jednom do dva puta mjesečno. očistim ga, spakiram tako da se može izvaditi jedan ili 5 šnicla i zamrznem. mljeveno meso odmah pretvorim u bolonjez - i smrznem po porcijama.

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sva sreća da smo mm i ja "ying i yang" u trošenju.
    Ja dodam gas, on stisne kočnicu!
    Ali mi volimo papati i onda velika količina našeg budžeta ode na hranu.
    A meni su slabost moje cure.Kad god vidim nešto u gradu (odjeća, slikovnice...) ja im moram kupiti. Problem je i u tome što radim u centru grada i kad izađem, dućani me zovu :D
    Nije da i on ne voli kupiti djeci, ali on je onaj tip:stavi na papir što im treba i onda kupi.A ja ne mogu odoliti. :/

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

1. o troškovima na hranu ne želim razmišljati, ali zato ograničujem broj posjeta getrou (svaka 3 tjedna), idem kad stvarno treba

2. imam stambenu stednju za sebe i marlenu, zivotno osiguranje,KUP kao svoje prisilne stednje i mislim da je to dovoljno od mene glede stednje

Drimm avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mi idemo u šoping centar po namirnice jednom do dva puta mjesečno. U biti kad potrošimo 25 l vode za djecu i kad smo utanko s kašicama.

Ali mene najviše muči dnevni meni iliti ručak. Što danas kuhati? Tako da i u tom šoping centru ponovo ne kupim nešto previše sastojaka za ručkove već se spuštam u dućančić kraj zgrade nakon odluke o ručku i tamo plaćam skuplje to što sam mogla kupiti u centru.
    Svaki put kažem MM da moramo sastaviti jelovnik za tjedan, dva, i onako vrtimo iste ručkove i onda kupiti. Da, da, da...i nikad.
    Osim toga, nekad se i zasitimo neke hrane pa kopam po Coolinarici i nekad i nađem nešto novo.

Ja sam isto nadobudno kupila gustin za kolače koje ne pečem, ali ga koristim za zapršku i zgušnjavanje gulaša i sl. I dobar je.

E da, baš i ne stignem kupovati odjeću i obuću po gradu i već izgledam ko stari žurnal, ali se zapalim na neku rasprodaju, npr. Šu bi du i sl. pa onda navrat nanos kupim nešto što mi je premalo ili nije moj stil pa poklanjam prijateljici za rođendan. A skupi se tu novaca. Iako mi MM svaki put kaže daj se okani tih rasprodaja i kupi si nešto lijepo u normalnoj trgovini. I potpuno je u pravu, to bi me ispalo jeftinije i sigurno bi bilo ljepše. :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo za planiranje tjednog jelovnika je zbilja učinkovito ako se radi o štednji pri kupovini namirnica.

doduše, ja živim u djelu hr. gdje su drastično manji prihodi, tako da htjeli-ne htjeli, stalno nekog vraga kemijamo i štedimo

sorciere je dobro napisala za popis, a i sve ostalo u vezi štednje, kod nje stoji, još da je čovjek takav karakter.....

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne mogu planirati tjedni jelovnik, jer nemam pojma što će mi se jesti .

ali - uvijek imam nešto u zamrzivaču. smrznuti bolonjez, ponekad ćufte ili saft (gulaš), i juhu. sve smrznuto po porcijama.

imam i smrznuto povrće: kelj, karfiol, brokula, mahune, grašak, sitno za juhu, šampinjoni u komadima i na ploškice...

kore za pizzu, pomfrit (rijetko ga jedemo).

meso je izrezano i smrznuto u pločicama (ne u gromadama). dakle - sve se može planirati.

stari kruh je izrezan na šnjite, i spreman za pohanje .

dakle - ne mora se planirati jelovnik, ali je dobro imati namirnice pri ruci.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

sorciere, ti si moj idol!
    ja cu si sad lijepo isprintati tvoje postove i pokusati ih nauciti napamet!

zapravo, dobar dio stvari koje ti radis, radim i sama (ne peglam, imam cufte i meso i bolonjez u porcijama u frizeru...), ali za ostale nisam dosta disciplinirana. Doduse, prije pet godina sam bila apsolutno nekompetentna domacica, pa si mislim da ima nade, i da cu za deset biti mozda jos bolja od tebe (ajd reci da imas bar 20 godina staza samostalnog zivota, bit ce mi lakse pri dusi!)

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Nama najvise ode na hranu. I nervira me sto mi za hranu nikad nije zao dati, a kad sebi biram neki komad odece, e onda gledam cenu.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    (ajd reci da imas bar 20 godina staza samostalnog zivota, bit ce mi lakse pri dusi!)
    sa 17 sam otišla od kuće (na faks). sad imam 48 .

bilo je i gladnih godina, tako da sam mogla birati između riže i krumpira, a u boljim danima i tjestenine - ali sve se prođe. kad nemaš, naučiš jako dobro okrenuti kunu.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[quote="sorciere"]
    Citiraj a zakaj prvotno napisa
    (ajd reci da imas bar 20 godina staza samostalnog zivota, bit ce mi lakse pri dusi!)
    sa 17 sam otišla od kuće (na faks). sad imam 48 .

sad mi je stvarno lakse. meni je do prije 6 i pol godina SVE radila mama vodjenje kucanstva mi je bilo ko izgradnja spejs-satla. Sad se vec snalazim, i super mi je procitati iskustva poput tvojeg i pobrati jos malo tudje mudrosti.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

bravo sorciere! 8)
    ja ovih dana intenzivno razmišljam kako sa plaće na porodiljnu naknadu (prvu pol. još nekako, ali poslije...?) i govorim mm da trebamo napraviti plan.
    tako sam sinoć sanjala da me u poštanskom sandučiću dočekala hrpa računa koji su ispadali i bilo ih je i na istome. izvučem jedan a ono opomena da nismo platili stolić za TV :shock: (kupili ga u kiki prije mj. dana za keš - šta ti je grižnja savjesti).

mislim da se uštedjeti dosta može -
    - na struji - pranje robe u jeftinijoj tarifi - navikneš se na to - ja sam prije 1 mj.
    - na tel. - imati uvijek kn na mob za (rijetke) pozive prema mobilnim mrežama, zvati poslije 19 h - DUPLO je jeftinije (ako vam više paše -možete pričati duplo više nego prije 19 h )- puno se uštedi vjerujte
    - prvo i osnovno - cash / keš / gotovina, u nuždi nabavke skupljih stvari baratati čekovima, a ne kreditnim karticama (veća je mogućnost kontrole troškova - ja uporno i tvrdoglavo odbijam sve ponude za kk, moji prijatelji ih imaju pa kupuju puno više no što si mogu priuštiti, sad već kupuju i hranu na kk i plaćaju enormne kamate)
    - pokušati se osloboditi minusa na rčn - to je najskuplji kredit (zato se banke trpaju da ti otvore tekući) - kamate su npr. 100,00 kn mjesečno - 1.200,00 kn god! - zapravo taj novac si jednom pozajmio, ne vraćaš ga i plaćaš kamate sto godina
    - i kako je već napisano - imati zalihe namirnica da se što manje ide u trgovinu - i u svezi s tim - economic pack gdje god je moguće

morate priznati da mi je teorija odlična, a praksa , šala, većine ovih pravila se pridržavam i mislim da funkcionira

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vidiš - ja ne znam ništa bez amexa... keš mi samo procuri kroz prste, i zato pazim da podignem ograničenu svotu (za gablec i slično). svaki račun amexa pišem, vidim gdje i koliko sam potrošila... ali ne kupujem na kreditnu karticu amex, nego na običnu. moja ušteda sastoji se u tome da nisam uzela zlatnu .

btw - ponekad naletim i na amex beskamatne kredite.

plaćanje računa: trajni nalog na amex (besplatno), u banci se nešto plaća. može struja, plin, toplana, telefon, mobitel, tv... ako se uzme T-Amex - mislim da je plaćanje telefona, moba, interneta nešto jeftinije.

nelzi - ja skoro pa hodam ko klošar. imam dva problema: prvi - teško mi dati veliku lovu za odjeću, a drugi - čak i da hoću dati tu lovu - ne mogu naći nešto što tražim (jednostavno).

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

znači da se treba znati služiti karticama, ja sam vidjela samo loše primjere i bojim se da bi me kreditne ponijele.
    sorciere šta je taj amex onda beskamatno plaćanje na rate ili plaćaš odmah sa računa kao maestro?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

obični amex ti je plaćanje jednom mjesečno (ne skida se odmah s računa). dobiješ račun, i platiš ga. meni je to puno bolje, jer onda znam koliko sam potrošila.

ponekad imaju akcije, tako da umjesto plaćanja čekovima na rate - možeš platiti amexom na rate - isto bez kamata. npr. mislim da to sada ima u ipercoopu: ako pređeš neku cifru - možeš na 3 rate beskamatno.

T-Amex je kreditna kartica. ali tu dobiješ pogodnosti za plaćanje ht-ovih računa. te račune ne trebaš podmiriti odmah, ali onda ti računaju kamate.

ja kreditnu ne koristim. imam ju kao "rezervu" ako mi zatreba neka veća kupovina. obavezan si plaćati 5% mjesečno + kamate. kako ja ne volim plaćati kamate - ja ne uzimam kredite .

ako si planiraš troškove - onda je to jednostavno. ne može te "ponesti" - jer znaš da:

imaš xx režija
    imaš yy amexa
    imaš zz sitnih troškova

ostatak na štednju . ne treba omalovažavati sitne iznose. jedan mjesec je to 50 kuna - drugi može biti 300. ali na kraju - iznos je super.

btw - ja imam jednu štednu knjižicu, na koju ponekad stavim mjesečno, ponekad jednom u 3 mjeseca određenu cifru. to mi je za registraciju auta. kad dođe vrijeme za to - ja samo podignem i platim. praktički ne osjetim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, tablica
    kod mene tablica ima oko stotinus tavki
    sve je do u detalja razrađeno
    troškovi se unose, ali to me samo još više baci u depru kada vidim astronomske potrošene iznose na kraju svakoga mjeseca

(pod odjeća, izlasci, časopisi i svi ostali gušti gotovo da i nema potrošnje :/ )

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vrijeska - toga nema ni kod mene. i ne deprimira me.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vrijeska - toga nema ni kod mene. i ne deprimira me.
    ne deprimira niti mene toliko, ali bih ipak voljela vidjeti da se te silne svote malo rasporede po svim troškovnim kolonama - važnim i manje važnim, a ne samo - režije, hrana, auto ...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zaboravila si popravke

korason avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Na hrani se moze jako puno ustedjeti ( naravno ne naustrb kvalitete hrane!). Ja imam datoteku s idejama za rucak uz pomoc koje sastavljam tjedni menu (pazim da jela budu raznovrsna jer bismo inace svaki dan jeli pizzu osim ponekad kad bismo jeli spagete), biljezim stanje u frizideru i smocnici tako da u tom planiranju pazim da se potrosi ono sto vec imamo (ranije smo jako jako puno hrane kupovali i onda veliku vecinu toga bacali... jer bismo jednostavno zaboravili da smo to kupili sve dok se ne bi pocelo "cuti" iz frizidera), onda na osnovu tog tjednog jelovnika napisem shopping listu za ducan i za trznicu, obavimo kupnju (po mogucnosti ja jer sam skrtica i ne kupim nista sto nije na spisku, dok mm kupi sve i svasta). Ponekad idemo u ducan po kruh kroz tjedan, ponekad ga ispecem u strojceku. Jelovnik slazem za 5 dana + 1 rezerve ako nam se bas nesto ne bude jelo, a vikendom obicno ne jedemo doma jer smo na izletu, na selu ili kod bake i dede na trosku.
    Vec duze vrijeme vodim evidenciju svih racuna i usteda je ocigledna (nije da nam zbog toga ostane nesto puno love.... potrosimo je na druge stvari... al nema veze, dok smo hranu bacali ili kupovali skupa expres rjesenja u malom ducanu u kvartu ili jeli po pizzerijama, za te druge stvari (knjige cdove i sl) je bilo ili nije bilo love

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zaboravila si popravke
    to je pod stavka auto - gorivo, dijelovi, popravci, osiguranja, ostalo (npr. čišćenje, pa smo nedavno kupili sjenila za prozore i sl.)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

imala sam sličan plan korason, ali ne zbog uštede troškova već vremena i živaca - na taj način ne moraš svaki dan sat vremena razmišljati što praviti, pa još tri puta trčati u trgovinu. nekako sam poslije na to zaboravila i nije uopće zaživio. opet ću malo razmisliti o tome, zapravo sve bi se svelo na 10 min za popis i opsežniji šoping 1 tjedno, jel?

nama je dosta velika stavka u potrošnji meso (slavonci smo, pa kad idemo tamo, najviše 2x god dovučemo za 2 mj, ali kad nestane ..katastrofa). nekako ako nismo jeli mesa kao da ni nismo jeli, ja bi još nekako mogla bez, ali mm se ne može u tom slučaju najesti. ako pripremim par dana za redom manje mesa on osjetno izgubi na težini (a nije debeo), valjda mu se organizam tako navikao. petkom obavezno postimo, ali mislim da bismo mogli bar još 1 dan bez mesa. nekada u mljeveno uvalim sojine ljuskice, samo malo da se ne osjeti

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj korason prvotno napisa
    Na hrani se moze jako puno ustedjeti ( naravno ne naustrb kvalitete hrane!). Ja imam datoteku s idejama za rucak uz pomoc koje sastavljam tjedni menu (pazim da jela budu raznovrsna jer bismo inace svaki dan jeli pizzu osim ponekad kad bismo jeli spagete)
    Ajde, please, stavi koji primjer jelovnika, jer je mm-u i meni u zadnje vrijeme želja sastaviti tjedne jelovnike i kupovati namirnice planski, a nikako da krenemo s tim.

Inače, mi od početka godine u jednu excell tablicu pišemo svaki, i najmanji, trošak. Zanimljivo je vidjeti na što se sve troši lova i na koje strane bez veze curi, a na kojim stvarima štedimo, a ne bismo trebali.

Uglavnom se i mi pridržavamo stvari već navedenih u ovom topicu, ali štednja nam ovisi i o tome u kojem se gradu trenutno nalazimo. Kad smo duže u Zg, idemo u kupovinu namirnica u neki veći i povoljniji centar, dok se to u Beču ne isplati, pa kupujemo u kvartovskim trgovinama. Isto tako, u Zg imamo smočnicu, pa možemo i napraviti nekakve zalihe, dok je u Beču nemamo, pa kod kuće imam minimalne količine hrane (što ne znači da se povremeno nešto ne uspije pokvariti ).

Nešto što nitko nije naveo, a mislim da je dosta važno - provjerite kakve imate ugovore s telekomunikacijskim kompanijama. Jako puno love se može uštedjeti promjenom tarife ili providera za mobitel, fiksni telefon i internet. Osim toga, otkad imam flat-rate (znači, surfam koliko želim, a plaćam uvijek isto) uopće ne kupujem ni novine, ni časopise. Osim što ih nemam vremena čitati, ono što me zanima bez problema nađem na netu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pitanje - da li se više iaplati držati bojler (za kup i kuh) stalno uključen ili ga po potrbi paliti. mi imamo nekakav lijeve marke od 25 l u kojem se voda brzo ohladi (sad ne toliko brzo ljeti), ali se i 15-20 min nakon uključivanja ugrije

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

U kuhinji imam 5lit. bojler i palim ga 2-3 puta dnevno kad perem suđe. Ali, ipak, zimi kad je voda iz pipe jako hladna držim ga na ekonomičnoj varijanti (E), jer mi smeta ta ledara. Po noći ga također isključim.
    Na moru imamo i velike 50lit. bojlere na struju i palimo ih samo kad je niža tarifa.

Ako često trebate toplu vodu iz bojlera i još k tome 25 lit. , onda je isplativije stalno držati na E.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Joj Sorci a da ti dodjes malo kod mene u Canadu da me naucis jer mi se povraca na kraju mjeseca kad sjednem i vidim sta se desavalo mjesec dana. Ja kad odem na internet bankig da platim racune pobjegnem prije nego vidim novo stanje na racunu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Osim što ih nemam vremena čitati, ono što me zanima bez problema nađem na netu.
    Ili procitam dok stojim uredu u supermaketu i cekam da platim

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •