Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Slabo mlijeko - mit ili istina?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Slabo mlijeko - mit ili istina?

Imam jedno pitanjce - zanimaju me vaša iskustva. Poznajem dvije osobe koje su prestale dojiti jer im je "mlijeko slabo". Navodno nije bilo problema u količini nego eto u kvaliteti. Bebe su sisale ok, mlijeka je bilo ali bebe nisu dobivale na težini pa im je rečeno (od strane pedijatra) da uvedu adaptirano. Drugim riječima baj baj dojenje. Jedna je starija ženska - to se desilo pred desetak godina, a druga je današnja mlada majka. Pedijatar nije isti što bi značilo da se praksa nije promijenila. Pitam dakle - postoji li "slabo mlijeko" ili "samo vodenasto mlijeko"? Ako ne postoji zašto pedijatri daju takve savjete? Je li netko imao sličan problem i kako ga je riješio?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Postoji vodenasto mlijeko, ali samo na početku podoja, onda ide ono puno bjelančevina, pa ono masno.. zasitno.

Mislim da žene (takve pedijatre neću uopće komentirat ) kada izdoje malo mlijeka pa vide da je kao voda, a ne izdoje dojku do kraja, misle kako im je mlijeko slabo.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne postoji "slabo" mlijeko
    pedijatri daju takve savjete jer su nemaju potrebno znanje o dojenju, i/ili nemaju volju da svoje "znanje" obnove i nadograde novim spoznajama

moze biti puno razloga da "beba dobro sise, mlijeka ima, a dijete ne dobiva na tezini"
    trebalo bi analizirati svaki pojedini slucaj, da mozemo tocno reci zasto

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ma to o prvom, drugom i trećem mlijeku znam. I nije to problem - one su navodno imale isključivo vodenasto mlijeko. Kao nije bilo dovoljno jako. Pa kad ti to kaže jedan pedijatar onda se sluša jer je to ipak riječ stručnjaka. Onda ja bacim sumnju na njegovu dijagnozu pa ispadam nedokazana. I još k tome bebe su naravno odmah nakon prelaska na adaptirano počele dobivati na težini pa je to dokaz da im je mlijeko doista bilo "slabo". Dojile su mjesec-dva i prestale. Čudi me što žene uopće više doje nakon ovoliko "sabotaža" na svakom koraku!

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

sa mnom u rodilištu je bila žena kojoj je to drugo dijete, i mlijeka je imala za 'podojit cijeli odjel' izdajala je nevjerojatne količine (oko 2dcl nakon svakog podoja) i kad je došla doma, nije prošlo niti mjesec dana ipatronažna joj je rekla da joj je mlijeko slabo i prešla je na adaptirano, nažalost. To znam, jer se još uvijek čujemo

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

... i kad je došla doma, nije prošlo niti mjesec dana ipatronažna joj je rekla da joj je mlijeko slabo i prešla je na adaptirano
    Znam ja jednu takvu patronažnu.Toliko je forsirala s dojenjem (a ionako sam dojila i unatoč inkubatoru i tisuću drugih stvari) da sam skrivala izdajalicu kad bi ona dolazila kako mi ne bi opet držala predavanja.

Na kraju je i ona rodila. Vrlo je kratko dojila jer joj je mlijeko bilo preslabo :? , a bebi ionako adaptirano bolje :shock: dok ja još dandanas dojim unatoč slabom mlijeku i bla bla.

Ispravni savjeti koje sam dobila govorili su kako djeca u određenom razdoblju ( s 3 tjedna života i opet kasnije) mijenjaju potrebu za hranom. Ponekad se u toj dobi dogodi da zaborave sisati :? ili im se ne da. Događa se i da su stalno gladni jer "je mlijeko preslabo". a jadničci samo hoće povećati proizvodnju učestalijim sisanjem kako bi naša tvornica zadovoljila njihove buduće potrebe.
    Zlatno je pravilo biti uporan i ne odustajati, pa makar prečesto sisali i činili se stalno gladni.

Osobno mi je najgore bilo kad su u bolnici zbog opadanja na težini u vrijeme bolesti tražili da ih zovem prije podoja kako bi mi ju izvagali i prije i poslije i utvrdili je li zadovoljila njihove kriterije, a ona je ionako gotovo čitavo vrijeme bila na prsima pa nikad nismo zadovoljile (nakon čega sam uvijek dobila dozu ponižavanja).
    A tek svakodnevno vaganje! To je tek bila tlaka, a besmisleno.
    Hoću reći da je i to vaganje i nedovoljno dobivanje na težini zbog mlijeka njihova budalaština, razlozi su uvijek sasvim drugdje. Usput, i kad je bila u inkubatoru pila je moje mlijeko pa makar na bočicu, a kako sam si dugotrajnim izdajanjem povećala proizvodnju hranili su viškom i druge bebice. Mislim da je to bilo pametnije nego tim bebama pripremat adaptirano.
    No nisu pedijatri na svako odjelu prijatelji djece, iako se u to kunu natpisima na vratima i zidovima.
    Ostaje nam da se naoružamo informacijama i u svakoj situaciji oslanjamo na svoje argumente.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

naravno da je preslabo , prirodnije je kravlje :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ili bivolje, ili još bolje kitovo, a ono je fakat gusto

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja glasam za jaka.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Čuj, jakov sir je nešto jako fino - provjerena stvar, ali za hraniti male bebe YUCK!

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

jedan dan ja i mama pricamo, ona meni kako treba poceti s nadohranom s 3 mjeseca. ja kazem da necu, nego sa 6 mjeseci.
    nakon toga ona kaze da je moja sestra pocela s nadohranom tek sa bebinih 7 mjeseci, ja kazem super, a ona veli 'ali ti ces morati ranije, jer ona je jela masu i tesku hranu, a ti si vegetarijanka'

i kaj da joj radis

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nema veze s temom, al - nema veze

india avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

uz slabo mlijeko, ima i depresivno i preplašeno mlijeko koje također nije dobro davati bebi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

patronažne se nadoje tog preplašenog mlijeka pa plaše po kućama

...stvarno se svaki put rastužim kad vidim da su još uvijek needucirane

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj India prvotno napisa
    uz slabo mlijeko, ima i depresivno i preplašeno mlijeko koje također nije dobro davati bebi
    i kiselo ako beba nije papala po noći pa se treba izdojiti da ne bi cikila kiselo mlijeko ujutro

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

danas sam bila u petrovoj i na očuvanju trudnoće je i mlada žena koja nosi bliziće-znam da je ovo više za onaj topic koji je otvorila Sorciere, ali ne da mi se ga tražit. Uglavnom, ispričala sam joj za Rode, za 'slabo' mlijeko, za dojenje i na kraju joj se ispričala što sam je bombardirala savjetima, i još joj rekla da ne sluša tuđe savjete, već sebe i svoje srce osim mojih , ali da su moji savjeti dobri-to je rekla i da mi je zahvalna jer joj nitko nije nikad to ispričao...a sveki ju već bombardira sa preprženim brašnom i kravljim mlijekom :shock:

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj anjica prvotno napisa

Citiraj India prvotno napisa
    i kiselo ako beba nije papala po noći pa se treba izdojiti da ne bi cikila kiselo mlijeko ujutro
    cure, a nervozno mlijeko? Ako se mama nervira?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Joj. Ja sam to čula stoput, al si to ne mogu zamislit. Može u nekom periodu bit premalo mlijeka (zbog stresa...), al to se poveća i sve pet. Al da je mlijeka dosta, al da je slabo, kamooon... Doduše možda, ali stvarno možda ima koji slučaj da se to dogodi, znaš ono, kao beba s dvije glave ili spojenim nogama, ali sigurno nije u 42% slučajeva kao što bi se iz naše okoline dalo zaključit.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

cure, a nervozno mlijeko? Ako se mama nervira?
    Ma tad uopće nema mlijeka...nestane preko noći

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

popapala maca

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ajme, kovke

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

A kaj, moj voli i to kiselo kad dođem s posla. To mu je valjda ko jogurt

ilena

Početno

Negde sam procitala da majka svojom ishranom moze uticati na kolicinu masti u mleku,dok kolicina proteina i secera ne zavise od majcine ishrane.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma mene uvijek fasciniraju izjave tipa "imala je mlijeka" .. Kako to znaš?!? Ja sam uspješno dojila 2,5g i nikad nisam znala/bila sigurna da li imam mlijeka.. Dijete se prikači.. nešto kao sisa... a je l to dovoljno da bi mogla reći imam?! ili nemam?!?!
    Kako te izjave frcaju nonšalantno ... ma mrak!!
    Ili po teoriji mame plačljivije/zahtjevnije djece po defaultu nemaju mlijeka jer klinci plaču,a mirnije djece imaju i to naravno ono masno!?!?! gluposti!!!!
    A tek o kvaliteti!!! - slabo, nemasno, vodeno... ma kako to ljudi te žene odrede!?!? jesu li ikad tražili mamu mlijeko na analizu?! Moš mislit.. to vjerojatno ni ne postoji. Čudi me zašto nam tako kroz vene ne određuju krvnu sliku nego nas bockaju i vade krv pa koriste tamo razne komplicirane uređaje i mikroskope ... grrrrrrrr

Ono što se meni čini je da pedijatri rijeko gledaju ono što se zove obiteljska anamneza.. tako su jednu frendicu iz naselja (sitna žena, sitan muž) istupili da mora davati i adaptiranog jer dijete ne napreduje dovoljno brzo.. a kad tamo (sad kad klinka ima skoro 3) gle čuda- sitno dijete!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bi plakala kad čujem izjave o kvaliteti mlijeka!!!!
    ja ne znam di educiraju te patronažne koje se tako šamaraju s tim adaptiranim!!!!!
    što god da zaškripi u prvih par dana nakon rodilišta a samo se radi o nesigurnosti mame e onda ih još dokrajče s adaptiranim!!!
    meni je zakon (pod navodnicima) jedna naša obiteljska prijateljica inače sveučilišna prof na med fakultetu da bi stvar bila bolja koja je prvo dijete dojila 18 mjeseci a kod drugog joj je bilo slabo mlijeko?!?!?!
    ja sam sa ženom raspravljala nekih 2 sata i NIKAKO al NIKAKO je nisam mogla uvjeriti da griješi. I to još s tugom priča kako ovo drugo nije mogla dojiti!!!
    da čovjek ne povjeruje!!!!
    ili izjava presušilo mi mlijeko!!!!!
    da nije tragično bilo bi smiješno.
    kuma od moje mame je dojila sina pred kućom u dal. zagori negdje poč 70-tih godina i stariji sin joj se igrao na balkonu i pao s njega!!!!!!!
    i žena ostala od šoka bez mlijeka!!!!
    e jedino u takvo gubljenje mlijeka vjerujem!!!!
    sin ostao živ sva sreća al je mlađi morao hitno na adaptirano.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tražili da ih zovem prije podoja kako bi mi ju izvagali i prije i poslije i utvrdili je li zadovoljila njihove kriterije, a ona je ionako gotovo čitavo vrijeme bila na prsima pa nikad nismo zadovoljile (nakon čega sam uvijek dobila dozu ponižavanja).
    A tek svakodnevno vaganje! To je tek bila tlaka, a besmisleno.
    ja sam otkantala ove zahtjeve sa obrazloženjem da dok mi ne daju dobar razlog za vaganje, neću vagati i neću dojiti svaka 3 sata nego kao i do sada na zahtjev bebe, i da dok moja beba napreduje iznadprosječno (bio je 1 kg teži od gornjeg prosjeka za tu dob) neću mijenjati ništa u našem raspordu dojenja, bez obzira što se to ne poklapa sa njihovim rasporedom
    Ovo sa presušilo mlijeko, hm ... presuši kad postepeno uvodiš adaptirano, majčina proizvodnja se smanjuje, i onda te bebač jedan dan otkanta - i drugi dan prsa kao da nisam nikad dojila, mekana, nikakve upale, ništ' se ne da istisnuti, baj, baj ...
    Ali sad smo pametniji, dojimo već 13 mjeseci, nikakvo odaptirano, nema dude, nema flašice, ali neće on niti sok niti vodu što mi se uopće ne sviđa.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Mene je bas jucer moja mama totalno razocarala.
    Do sada mi je bila ogromna podrska u dojenju, ne znam sta joj bi odjednom...
    Moj F je dobio proljev, a ona mi kaze da je to mozda zato sto on vec ima 15 mjeseci i moje mlijeko mu vise nije dobro za zeludac! :shock:
    Uffff, morala sam brojati do 100!

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Mamasita prvotno napisa
    Uffff, morala sam brojati do 100!

Mislim da sam do sada nabrojala nekoliko tisuća. Kad god s nakim pričam o dojenju, platnenim pelenama i sl. "staromodijama" gutam knedle, duboko udahnem, brojim i brojim....
    A o temi "nestalo mlijeka" mogu napisati roman. Da nije bilo podrške (moja seka i Rode ) odustala bi garant. Nikad neću zaboraviti dan kad sam pumpajući cijeli dan (doslovce non-stop) uspjela izdojiti svega 20 ml. Najvažnije je NE ODUSTATI ali to je nešto što ti nitko od "stručnjaka" neće reći. Samo u stilu "dodaj mu navečer da duže spava", "gladan je, nemaš mlijeka tako to biva", "razmak među podojima mora biti 3 h". Nitko ali baš nitko od "stručnih" mi nije govorio o stimulaciji bradavica, ručnom masiranju, smirenju i odmaranju, stavljanju što češće na prsa... TO SAM SVE DOZNALA OD RODA - to je sramota!! (ne za Rode nego one koji bi to trebali znati i primjenjivati u praksi)

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    jedan dan ja i mama pricamo, ona meni kako treba poceti s nadohranom s 3 mjeseca. ja kazem da necu, nego sa 6 mjeseci.
    nakon toga ona kaze da je moja sestra pocela s nadohranom tek sa bebinih 7 mjeseci, ja kazem super, a ona veli 'ali ti ces morati ranije, jer ona je jela masu i tesku hranu, a ti si vegetarijanka'

i kaj da joj radis
    Sta san se nasmijala tipicno. Ista izjava je da krava ima ogroman zeludac i da mora da jede tonu trave, a pas pojede malo mesa i sit citav dan. he he Onda kad ja objasnim da je krava isto tako 20 puta veca od malog pasica. I ako vec hoce usporedjivati, neka usporedjiva neku zivotinju slicnu nama, cimpanza, gorila npr. Koliko su jake a jedu skoro sve biljno.
    Usput odgovor koji bi ja svojima dala da dobijem takav komentar je sa smjeskom, beba ce se poceti dohranjivati kad to mama odluci!! Vrlo kratko i jasno!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Re: Slabo mlijeko - mit ili istina?

Citiraj drndalica prvotno napisa
    Imam jedno pitanjce - zanimaju me vaša iskustva. Poznajem dvije osobe koje su prestale dojiti jer im je "mlijeko slabo". Navodno nije bilo problema u količini nego eto u kvaliteti. Bebe su sisale ok, mlijeka je bilo ali bebe nisu dobivale na težini pa im je rečeno (od strane pedijatra) da uvedu adaptirano. Drugim riječima baj baj dojenje. Jedna je starija ženska - to se desilo pred desetak godina, a druga je današnja mlada majka. Pedijatar nije isti što bi značilo da se praksa nije promijenila. Pitam dakle - postoji li "slabo mlijeko" ili "samo vodenasto mlijeko"? Ako ne postoji zašto pedijatri daju takve savjete? Je li netko imao sličan problem i kako ga je riješio?
    Ja mislim da kvaliteta svakog mlijeka ovisi o onom cime se hrani ta zivotinja, pa tako i nas ljudi. Vecinom tjelo uzima sve potrebno za mlijeko, ali ako toga nema onda ga nema ni u mlijeku. Ako vec netko misli da ako jede masno da ce i mlijeko biti masnije, mislim da to nije tocno. Ali zamijeniti majcino mlijeko kravljim, to je jednostavno cista glupost!! www.nomilk.com

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Rode su zakon!

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jesu!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu