Ona je nesretna a ja ne znam ni zasto ni kako joj pomognem
ona je sad u fazi kad iskusava nacine kako da si sad pomogne sama...neka djeca to lakse odrade, pod lakse mislim s manje frustracije, a neka moraju doci do maksimuma i smire se. sjecam se (a pitaj me zasto se sjecam ) da neka djeca jednostavno morajo odplakati 4 min, a neka bome i 44 min. tu ostaviti da place ne treba brkati s malim djetetom kad ono javlja da su mu nezadovoljene potrebe, ovdje bi ja rekla da ona uci kako sa svojim frustracijama.
ono sto nama pali je da sam ja shvatila da u tom trenutku nista ne pali i da je bolje da se ja maknem s mjesta dogadjaja ako si sama sa sobom bas nisam OK, pa je cekam ili na hodniku uz otvorena vrata ili nesto dalje od nje...ako zeli sjednem skroz blizu i dzim je za ruku (ali cesto ne zeli). Osiguram prostor da se ne ozljedi i ne dozvoljavam da unistava stvari (moze lupati u jastuk i sl.)...

obavezno nakon svake shize (tako mi to zovemo, dobro je dati ime situaciji) razgovaramo (vi cete mozda manje razgovaati, ali te moze slusati) u velikom zagrljaju s puno mazenja i kazem joj da se ja preplasim kad ona tako krene, da mi je tesko sto joj ne mogu pomoci, da bi voljela da mi kaze sto ju muci prije (ili ako mi je rekla, da mi je zao sto ju nisam cula), da i ja ponekad zelim nesto sto ne mogu ili mi nije jasno zasto netko od mene trazi nesto sto mi se cini lose, da i meni dodje vikati, lupati, bacati stvari, ali da znam da bi to nju tad preplasilo (i psa, i tatu ...) pa onda - sad trazim rjesenja (se maknem od situacije, odem raditi nesto drugo...itd..itd...).

ono sto je vazno da vidis da li ona reflektira neko tvoje ponasanje - npr. ja znam lupiti vratima kad sam ljuta, ona jako lupa...pa se pokusavam u situacijama kad mi dodje da lupim vratima da se skuliram i kazem - e sad mi je doslo da ih tresnem, ali sam ipak napravila... jel da sam se super sjetila (pa me ona kao nagradi)

mucit je moze svasta - od promjene vremena (moja je biopata) do promjene ritma (najgori su nam prvi dani go), od uzbudjenja jer negdje idemo (do mjere da si sve uprska)...

a roba i golisavost - ma neki dan je otisla na rodjendan prljava u prljavoj robi, ja sam hodala uz njunoseci veliki ruksak, dosli smo u goste, dali poklon i otisli tusirati noge, presvukli smo se i sl... trebas vidjeti i koje bitke biti a koje pustiti...

Ratnicu zovemo i fitiljusa...sad je u fazi ucenja da druga djeca imaju pravo izabrati da se s njom nece igrati (i izdrzati tu frustraciju)

zivotnije je pustiti ih da se nauce nositi s frustracijom nego ih sklanjati iz situacije ili rjesavati stvari umjesto njih.

jucer je imala shizu mojoj mami u parku - svadjala se oko neke ljuljacke, izgleda da se i potukla s nekom djevojcicom, dosao je tata od te djevojcice i izgrdio moju, Ratnica je prepustila ljuljacku, ali je dosla do gospodina i isplazila mu je jezik...covjek je poludio...ona je otisla na tobogan.
rjesila je sama svoju situaciju, ne bas onako kako bih ja htjela-eto to sad moramo jos nauciti.