Results 1 to 25 of 25

Thread: Ali beba je sigurno gladna!!!

kloklo's Avatar

Default Ali beba je sigurno gladna!!!

Drage moje savjetnice za dojenje, sigurna sam da još neko vrijeme neće pasti odluka da vam se pridružim u timu jer i dalje preemotivno reagiram kad ljudi saslušaju savjet, klimnu glavom kao da su shvatili ali opet voze dalje po svom...
    Sve se pitam hoće li uopće zvati SOS telefon iako sam im rekla da je to najbolja pomoć koju mogu dobiti...

Da vam ne pričam cijelu priču, imam problem sa susjedom koja žarko želi dojiti al su je zeznuli već u bolnici krivim savjetima, a doma baš nema podršku jer cijela obitelj je stalno uvjerava da je beba gladna...
    Vidim da mama želi i može uspješno dojiti samo kad joj ovi ne bi stalno punili glavu da to neće ići, a ona se nema snage i sigurnosti boriti s ukućanima :sad:

Sve njihove argumente sam uspjela nekako potući ali pred jednim sam nemoćna, ne znam kaj da odgovorim kad otac djeteta meni kaže:
    Klo, daj shvati, on je sigurno gladan (bebač ima 12 dana) jer plače sve dok mu ne damo bočicu, cijelu je smaže i smiri se pa zaspi! Da nije gladan, ne bi jeo!

Njegova logika je neumoljiva, kaj da se radi?
    Zašto se bebač smiri od adaptiranog, kaj proizvođači stavljaju neke sedative unutra :?

Klo, pitaj ga da li bi on imao snage išta raditi kad bi pojeo 3 tanjura graha s kobasicom ili bi se izvalio na krevet i probavljao. A teba ga ponukati nek popije barem 1 dl tog "finog" adaptiranog, da vidi na što tjera svoje zlato. Naravno, diplomatski to uvij, a ne baš ovako drito kao što sam ja napisala.

Osoblje foruma leonisa's Avatar

slican komentar sam ja dobijala od MMa, samo u mojoj bocici nije bilo adaptirano vec izdojeno (izdajala sam desnu jer ju je odbijala)
    ja sam mu rekla da zeli biti uz mene. da njoj cika nije samo za glad vec i za mazenje i za utjehu. da je njoj tako maloj i krhkoj u novom svijetu moja bradavica jedina spona sa onim mjestom gdje je provela 9 mjeseci.
    isto tako cike su mi bile prepune za nju koja nije imala snage vuci pa joj je naravno puno lakse otvorit usta i posisat iz bocice. ja sam vikala na sve ukucane (blize i dalje) i nisam im dozvolila da me ometaju u dojenju. znam kako se osjeca. budi joj podrska ili je nagovori na forum, mene je on spasio kao i cure na njemu.

(od 2. mjeseca nema sanse da ona povuce iz bocice. samo mamina cika!)

Točno TO su rekle i meni vec starije mamike, i to onako u stilu"kaj ćeš ti nama govoriti pa uopće još ionako nemaš djece,kaj ti znaš" jer su pričale o novopečenoj mami čija bebica ne spava noću, i odmah se nadovezale da joj je tak jer neće slušati, one su ODMAH počele s adaptiranim i bebe su spavale cijelu noć ( s naglaskom na to CIJELU kao da im je to bilo važnije od svega, da se naspavaju!!! ) i nikako se nisu dale razuvjeriti da je dojenje bolje u svakom pogledu..Još su mi rekle-vidjet ćeš kako će ti biti teško nakon neprospavanih noći, onda ćeš drukčije govoriti i sve ćeš uzeti samo da se odmoriš..Ma grozno.. I onda takve vrše pritisak na mlade mame, koje su ionak u vrlo emotivnom razdoblju.. Grozno, užasno me to ljuti!!

Daj mu nek procita ove nove clanke na portalu: Posisite ovo, Pa zasto zene ne doje, Utjecaj reklama.....
    Mislim da ce ako to procita brzo odbaciti ideju o formuli, a prihvatiti onu da beba od 12 dana mozda zeli non-stop visiti na cici da si navuce dosta mlijeka, i da je to OK i normalno.

Maruška's Avatar

Nije baš savjet za rješenje ovog konkretnog problema, ali mislim da može biti od koristi svim budućim mamama koje su odlučile dojiti.
    NE KUPOVATI bočice, dudice, adaptirano 'za svaki slučaj'. Kad ti je ormar pun ovih artikala, a ukućani nisu od prevelike podrške lako je posustati.
    Lovre je u rodilištu bio dohranjivan (mlijeko mi je 'zapravo' došlo tek četvrti ili peti dan) ali od trena kad smo stigli kući uveli smo potpunu apstinenciju od adaptiranog. Dojimo i dalje...

NatasaM...'s Avatar

Kloklo, zar tako nije sa svim savjetima? Vec sam pisala o ovome, davno sam cula od jednog dragog (nazalost vec dugo pokojnog) svecenika:
    - savjet mozes dati samo onome tko ga trazi
    - osoba koja je dobila savjet moze s njim napraviti sto zeli, na njoj je odluka i odgovornost za nju
    - nemoguce je savjetovati tebi poznate osobe
    i kad se toga sjetis, bude ti lakse savjetovati, odnosno presutiti kad treba.

kloklo's Avatar

Znam, Nataša, znam
    U ovom slučaju mi je muka što mama ima volje i plakala mi je na ramenu jer bi ona tako željela dojiti, a njeni joj "u najboljojem interesu za bebu" bacaju klipove pod noge

Bogu hvala Filip je pametan iako je tako mali pa ne želi jesti adaptivno, a ako ga i pojede ne smiri se pa je MM shvatio da dijete nije gladno. Danas je sam bio s njm oko 3 sata i pokušao ga je umiriti adaptivnim. Mali je pojeo nekih 30ml i nastavio drečati dok mama nije došla s cikicom. Sad samo cica i spava.

meda's Avatar

ako redovno piski i kaka i dobiva na tezini nemaju sto brinuti. i ako dobro zahvaca cicu, tj. nije u krivom polozaju pa da ne dobiva dosta mlijeka.

mi smo isto jedan dan bili na bocici jer mi je doslo do zastoja, al kad mi je splasnulo ja nisam vise htjela dati bocicu. moj muz je dolazio s istim argumentom, ajmo mu malo dati pa da vidimo jel hoce, jer ako hoce gladan je. glupost, i ja pojedem nakon rucka kolac, al to ne znaci da sam gladna.
    ja ti to tak gledam, dijete ce ti pojest sto god mu das. a moje pogotovo, skoro nikad nije odbilo cicu, al ne bih rekla da je gladno, obicno malo pocica, pa zaspi na cici.

novorodence mora jesti svaka dva do tri sata, i kad zbrojis tu sva presvlacenja i spavanja, ispada da ti dijete non stop jede. a kaj drugo da radi?

jola

Default cica pa bočica

Imam gotovo šestomjesečnu bebicu koja je od početka lipnja do sada dobila niti 500 g. Do sada sam ga isključivo dojila. Od početka srpnja ima zelene, tekuće stolice. Dojimo svakih 2 sata danju i svakih 2 i pol sata noću. Obzirom na sve navedeno 8. 8. odlazim k pedijatrici i ona preporučuje formulu - Pregomin, budući da mu je stariji brat alergičar, a i bebica je sa svoja 2 mjeseca imala kožne promjene (otad pijem kozje mlijeko).
    Da li dobro radim:

U svakom podoju najprije ponudim jednu pa drugu cicu pa onda formulu koliko želi? Ili bi trebalo neke obroke u potpunosti zamijeniti formulom, da se prsa napune?

Molim odgovor. Tužna zbog nemogućnosti isključivog dojenja. Moram napomenuti da je Andrija dovoljno često stavljan na prsa (6 -7 puta danju i 4 noću).

retha's Avatar

A joj...sto rec! Fakat nek natjera MM da malo proba mlijeka iz cike i adaptirano pa da onda prosudi sta je bolje. Uostalom..pa bebe cicaju zbog utjehe. Kaj,on hoce reci da kad njegova beba ude u onu oralnu fazu da kad sve bude trpala u usta i zvakala..,ono kad sve hoce probat,od mamine cipele,do trave,do gumene patkice..kaj bu i onda vikao da to beba radi zato kaj je gladna!?

retha's Avatar

Jola,ja nisam savjetnica i time nisam u potpunosti kompetentna,ali..
    Sto beba vise cica(stimulira bradavice)time ti imas vise mlijeka,ako uvedes formulu ziher ce ti se kolicina mlijeka smanjivati. Jesi li ti sigurna da je beba uspjela doc do onog zadnjeg mlijeka(najzasitnijeg,najsladeg,kaloricnijeg)? Dva sata prode pa ponudis novu ciku kazes,meni to ponekad nije bilo dosta jerbo nekad nebi tu prvu ciku izvukla do kraja.

Bas tuzno!
    A nije jedina!
    Imam susjedu koja ima troje djece i tek je trece dojila godinu dana. Bas sam je neki dan pitala kako to da nije dojila ovo dvoje prije. Bila sam uvjerena da je imala problema s dojenjem pa da zato nije dojila. Ali ne! 2 mjeseca je dojila prvo dijete i dijete je dobijalo vise od 1kg na mjesec, ali je njena svekrva njoj objasnjavala da dijete ne moze zivjeti samo od tog mlijeka i ona je pocela uvoditi razrijedeno kravlje mlijeko sa 6.mjeseci. Ta djevojcica danas ima 7 godina i oogromna je! Oooogromna! Ne debela.. nego izgleda kao da je starija 3 godine od svojih vrsnjaka! Drugo dijete je takoder ista prica bila. Dojenje uspjesno, otisla s muzem u Livno, svekrva radila neugodnosti, ulijetali u sobu svi dok je dojila, bilo joj je to sve grozno.... odustala, uvela bocicu.
    Trece dijete - bila je vec jako ljuta na sve to, pokazala muzu guzu i hemeroide i rekla da ona ne moze s takvom guzicom ici ponovno kod svekrve, otisla je kod mame (Split..)... dojila to djete godinu dana jer je nitko nije pilio.

Ne zelim zvucati "predrasudno" ali ja sam mislila da ljudi ovako razmisljaju samo u Livnu... ali vidim da je tako posvuda! Bas tuzno. Ali nema druge nego biti jak i ne dopustiti da ti drugi sole pamet. Najgore je kad ti muz nije podrska, to je stvarni problem, tko sisa ostale....

Da vam ne pričam cijelu priču, imam problem sa susjedom koja žarko želi dojiti al su je zeznuli već u bolnici krivim savjetima, a doma baš nema podršku jer cijela obitelj je stalno uvjerava da je beba gladna...
    Vidim da mama želi i može uspješno dojiti samo kad joj ovi ne bi stalno punili glavu da to neće ići, a ona se nema snage i sigurnosti boriti s ukućanima
    Dok god se svi ti ljudi ne maknu od nje ili ona od njih šanse da zaista uspješno doji su jako, jako male.
    Meni se nešto slično dogodilo sa Stellom, nije mi odmah došlo mlijeko, u bolnici ju hranili, kod mene nije htjela vući, samo vi spavala tako da se nije ni stvaralo

A ja sam stvarno jako htjela dojiti. Došli kući, pokušavam ja par sati, dijete stalno plače, plače, dok na kraju ipak nije tata otišao kupiti bočicu i adaptirano (naravno, nismo imali spremno jer sam ja bila uvjerena da ću ja isključivo dojiti). Stella se fino najela i zaspala ko top. Po noći se probudila ja umorna, ne mogu ni oči otvoriti pa ustao tata, napravio bočicu, nahranio bebu, ona opet zaspala...
    Pa danima dolazila sva moguća rodbina, nemaš mira dojiti, svi govore joj pa nemaš mlijeka, beba gladna, pa niš jo ne bude ak odraste na adaptiranom... i sve moguće bapske priče...
    Pa smo imali mali milijun papirologije za riješavat, ne samo oko rođenja bebe, nego stana, kredita, nove adrese, mijenjanje dokumenata... pa su ju čuvale bake i hranile adaptiranim... znalo se dogoditi da po tri-četiri dana uopće ne bi dojila jer "nisam stigla", a zamislite koliko je malo mlijeka bilo da se ni u tri dana ne bi napunilo i da nisam imala zastoja ni upala
    Tek sad nakon dvije godine polako kad vrtim film shvaćam kakva sam budala bila i dopustila da mi sve bude važnije od prehrane mog djeteta... Sad znam da sam ih prvog dana trebala sve stjerat u p... m..., zaključat vrata i dojit svoju bebu. Ali nisam imala snage svađat se s familijom, pogotovo MMovom, nisam se htjela zamjerati nikome...
    Srećom, bar mi je MM bio podrška, prvi otišao na Rodu, nabavio broj SOS telefona...

I tek kad su me svi ostavili na miru, kad smo bili samo MM, ja i naša beba, tek kad smo odlučili da je nama neprihvatljivo hraniti dijete bilo čim osim majčinim mlijekom, tek kad sam po cijele dane bila sama sa svojom bebom... tek tada sam uspjela dojiti
    Srećom uspjela sam i dojila dok Stella sama nije rekla neću više i prestala tražiti

Nije dovoljno samo jako htjeti, potrebno je izolirati se od svih i odlučiti da je bilo kakva druga hrana tvom djetetu neprihvatljiva

Sa Miom me nisu tako navukli, od prvog dana samo dojimo i sad mi je žao što to nisam napravila i sa Stellom, što nisam bila jača, čvršća i rekla im nek se nose

Naravno da sve ne bi uspjela bez Rode i bez foruma...
    Uglavnom htjela sam ti reći da nažalost teško ćeš moći išta napraviti dok je tu njena obitelj kojoj se zbog nekih razloga ne može suprotstaviti

Sanjica's Avatar

Upravo tako - potpuna izolacija od svih sa strane... Ne mislim sad na potpunu fizičku izolaciju, već na onu psihičku, propustiš kroz uši sve što ti kažu...

Meni su raznorazne savjetnice zeznule dvoje starije djece koje sam zahvaljujući njihovim savjetima dojila vrlo kratko.

Važna je edukacija, da uvijek u svako doba znaš šta se zbiva i ZAŠTO se zbiva, pa čak i ako je to nešta krizno i stresno (npr.skok u razvoju, štrajk bebe i sl.), važno je znati da je to sve normalno i prolazno i kako djelovati kada do toga dođe.

Odluka da kod treće bebe otfikarim SVE, APSOLUTNO SVE OSOBE KOJE NIKADA NISU DOJILE bila je samo moja i predstavljala je početak. Ostalo su odradile osobe iz moje blizine koje su dojile, u prvom redu moja sestra, kuma i frendica i naravno, neprocjenjiva pomoć ovog foruma.

Klo-klo, nemoj je napustiti, izbroji do deset, duboko udahni, ne troši energiju na one koji ne doje već tu energiju uloži da daš snage toj tvojoj susjedi. Pa, ti si joj sada jedini oslonac. Vjerujem u tebe, smandrljala si ti i opasnije tipove u svom životu...

Samo za informaciju - dojimo već 26 mjeseci (moj san je bio dostići 6 mjeseci, do godine dana bila mi je čista utopija).

kloklo's Avatar

Mina, Sanjica

Nisam je napustila, dapače, samo ne mrem k njoj često jer mi je to susjeda iz bivšeg kvarta...
    Ali sam joj zato drugi dan nakon što sam ovo napisala isprintala materijala s portala da ima kaj za čitati do Božića
    I poslala joj poštom, na ruke :namig:

SMS-ala mi je da napreduju, da daju još malo ****-a ali puno manje nego prije...
    Nadam se da bu sve dobro

Super da bar ima tebe , da ima nekog tko ju podržava, bilo bi super da dolazi k tebi ili u park dojiti u miru. Znam da joj je teško kad ju svaki čas familija ometa, padne ti samopouzdanje, pa malo hormoni i iscrpljenost, lagana depresija... i onda popustiš koliko god jako htio nešto

retha's Avatar

Quote Originally Posted by kloklo
    I poslala joj poštom, na ruke
    Koja odlicna ideja! Sam nek cita,i ponekad "slucajno" papire ostavi na stolu. To smo mi mojoj svekrvi radili,kao slucajno ostavljali brosure o dojenju negdje njoj na putu,i kad je to sve iscitala izjavila je da ako to u danasnje vrijeme bolnica radi posebne brosure(s tim sto smo joj i mi pokusali objasnit) onda to ziher jest tocno i ostavila nas na miru s pametnim savjetima. A sveki mi je nakad davno bila pedijatrica.
    Kloklo,pozdrav tebi i tvojoj susedi i bebici

Ifigenija's Avatar

Meni su tako tužne te priče o pritisku okoline, o nedoumicama i tim problemima - plače dok mu ne dam bočicu Ne znam što bih rekla...

ana.m's Avatar

Ma znam da baš i nema veze s ovom temom direktno ali moram inače ću puknuti .
    Nikako, ali nikako mi nije jasno KAKO netko može ostati bez mlijeka kad beba kao već sisa mjesec, dva, tri. I onda preko noći, puf, dođe zločesta vila i čarobnim štapićem mami ukrade mlijeko iz cice :? . Stvarno fenomen. Naime, ja ne dojim već dva i pol tjedna i još uvijek imam mlijeka u dojkama. Pa kako, kako onda nestane onim mamama koje još doje? To mi već fakat počinje zvučati kao misterij.
    Možda ovo zvuči malo sarkastično, i možda malo začatavam ovu temu ali evo, nakon svega što sam prošla, nema mi više argumenata za one koje ne doje, jer ih nema 5% nego 85%.
    Klo, i ja sam nekako preemotivna i preljuta kad slušam svakakve priče sa strane. Najradije bih se svađala sa svima koji nemaju pravo.

Osoblje foruma emily's Avatar

mlijeko zasigurno ne moze NESTATI, ali se moze dogoditi da se "zablokira" u cici, tj. da refleks otpustanja mlijeka malo zasteka (a cesto se dogadja u stresnim situacijama, kad je mama umorna, tuzna, zabrinuta, pod pritiskom, kad se dogadjaju neke negativne stvari oko nje - otud famozni mit o nestajanju mlijeka usred stresa) i mame cesto to protumace kao znak da je mlijeko "presusilo", dijete vuce, pokusava sisati, ali nista ne izlazi van, place, nezadovoljno je....

A istina je potpuno suprotna: hormon prolaktin, koji je odgovoran za stvaranje mlijeka, u stresnim situacijama se pojacano luci, a ne smanjeno!
    na ovaj nacin je priroda uredila da se dojenje ocuva zbog evolucijske vaznosti, i da se odrzi unatoc stresu, opasnosti ... itd.

ana.m's Avatar

emily .
    Sad ima još više argumenata :D

Sanjica's Avatar

Klo-klo, jel ima šta novoga?

retha's Avatar

Quote Originally Posted by Sanjica
    Klo-klo, jel ima šta novoga?
    Ima li,jesu li svi proucili forum-poruke na papiru?