Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Ultrazvuk štetan za mozak? JL

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Ultrazvuk štetan za mozak? JL

Tehnologija i znanost

Ultrazvuk štetan za mozak?
    Pišu: Sciam, Nenad Jarić-Dauenhauer

--------------------------------------------------------------------------------

WASHINGTON – Američki znanstvenici, pod vodstvom poznatog hrvatskog neurologa Paška Rakića jučer su objavili rezultate istraživanja prema kojima ultrazvuk šteti razvoju mozga nerođenih miševa, te upozoravaju da bi na sličan način mogao djelovati i na djecu.

Tim stručnjaka sa Sveučilišta Yale tvrdi da duže skeniranje mozga miševa interferira s procesom poznatim kao neuronska migracija u kojem se neuroni premještaju s jednog mjesta na drugo.

"Pravilna migracija neurona tijekom razvoja ključna je za normalan razvoj cerebralnog korteksa i njegovo funkcioniranje", rekao je dr. Rakić, čelnik odjela za neurobiologiju na Yaleu i dopisni član HAZU-a. "Uočili smo da manji, ali ipak značajan broj neurona u mozgu embrija miša ne migrira na odgovarajuća mjesta u cerebralnom korteksu nakon dužeg i učestalog izlaganja ultrazvuku".

Prema izvješću objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, Rakićev tim objašnjava kako njihovi rezultati ne podrazumijevaju nužno da je skeniranje ljudskih embrija opasno, međutim, upozorava da bi ga liječnici i trudnice trebali svesti na minimum.

Ultrazvuk je važan za praćenje razvoja djeteta u maternici i pravovremeno otkrivanje defekata, no mnogi roditelji vole saznati i njegov spol prije rođenja kako bi se na odgovarajući način pripremili.

Međutim, nekoliko istraživanja već je ranije pokazalo kako ultrazvuk može utjecati na razvoj mozga ili tjelesnu težinu. Prema nekim studijama djeca duže izložena ultrazvuku u maternici nakon rođenja češće postaju ljevaci, imaju manju težinu prilikom rođenja, te kasnije razvijaju sposobnost govora.

S druge strane u jednom je istraživanju utvrđeno kako djeca skenirana ultrazvukom prije rođenja, u kasnijem razvoju pokazuju čak i veće jezične sposobnosti od ostale.

Dr. Rakić stoga ističe da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo stvarno djelovanje ultrazvuka, te preporučuje da roditelji nikako ne odustaju od ultrazvuka, već da ga ne koriste prečesto radi osobne radoznalosti.

U svojoj studiji Rakićev je tim snimao trudne ženke miševa u šesnaestom danu gestacije. To je posljednji tjedan gestacije u kojem se kod miševa neuroni premještaju na nove položaje u mozgu. Nakon višestrukih i produženih snimanja ultrazvukom, neki od neurona premjestili su se na kriva odredišta. No, budući da ljudski fetusi imaju mnogo veći i gušći mozak, razmjeri takvog djelovanja snimanja na ljude ne mogu se jednostavno izvesti iz ovog istraživanja.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Šta znači duže i češće izlaganje ? Mrzim ovakve površne tekstove..

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znači da je trebalo biti objavljeno ime hrvatskog neurologa u međunarodnom kontekstu.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Dr. Rakić stoga ističe da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo stvarno djelovanje ultrazvuka, te preporučuje da roditelji nikako ne odustaju od ultrazvuka, već da ga ne koriste prečesto radi osobne radoznalosti.

I Dr. Ninet isto....

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam mišljenja da sve što je neprirodno potencijalno i štetno...
    MIslim da je UZV ipak štetan, samo je pitanje koliko...
    E sada, dosta je upitna tačnost UZV-a, jer kako i vidimo i na samom forumu JAKO pogrešnih interpretacija UZV-a ima, tj. npr. težina djeteta zna biti pogrešno procjenjena i za 1kg??? ne vide se oštećenja, nego je na porodu "iznenađenje" itd.

Ne znam, ne znam... mislim da je bolje da se što manje koristi, a da li je korisno - jeste...
    Samo mi je dosta upitno i kada se otkrije neko oštećenje šta napraviti sa djetetom koje je u stomaku već 6-7 mjeseci???

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •