hermina prvotno napisa
Zakibu, možda dolazak seke bude pozitivno djelovao na nju.
Evo ti moje iskustvo:
Jakov je krenuo u jaslice s godinu dana, nije hodao niti pričao, još je dojio (moram to naglasit, jer su tete i svi ostali to vidjeli kao veliku prepreku onom što slijedi...). Dotad je cijelo vrijeme bio samo sa mnom doma, MM je radio normalno radno vrijeme. Bake, dide nula bodova. Dva tjedna prije polaska u jaslice ga je počeo pucati strašan strah od odvajanja od mame (nije ni tati htio). Dolazak u jaslice i ostajanje - to je bilo vrištanje, plakanje cijelo vrijeme, odbijanje jela i spavanja. Nije spavao cijelu prvu godinu u jaslicama, nekad mu se znalo zalomiti kojih 15 minuta. Tete su bile lude, ja sam bila luda. Onda još i česte boleštine, pa ga malo ima, malo nema u vrtiću. Onda sam dobila i pismeno stručno mišljenje djelatnika u vrtiću da moje dijete nije za jaslice i da ako mogu nađem drugu alternativu. Da ne kažem da sam bila i na razgovoru sa psihologom u vrtiću. Nemam drugu alternativu, pa je nastavio ići u jaslice. Nekako se malo pomalo ipak priviknuo, strašno se vezao uz jednu tetu koju obožava, a ona se jako trudi oko njega. Bilo me strah što će biti sa dolaskom seke. Odlučili smo ga ostaviti par tjedana doma kad rodim da se privikne na prinovu. Nakon toga krenuo opet u jaslice. Dakle, to je bilo drugo dijete. Da li zbog seke, ili se jednostavno baš u to vrijeme dogodio taj neki klik u njegovoj glavi, da je on sebi sve to posložio i prihvatio jaslice. Naglo je odrastao, kako bih rekla. Tete su bile pune riječi pohvale. I evo, dandanas ide s veseljem (osim ranog dizanja ujutro), ponekad malo cendra ujutro kad je dežurna teta koju ne zna dobro, ali inače je OK.
Inače je jako pekmezavo, zahtjevno i vezano dijete i vjerojatno će uvijek biti takav. Potrebno mu je puno pažnje i strpljenja.
Utuših te, ali to je to. Nadam se da će i vama taj dolazak seke bit jako pozitivan. Sretno!