Vidi rezultate ankete: Da li biste željele skrb doule (prenatalne ili postnatalne)
- Glasači
- 26. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
-
Skrb doule u Hrvatskoj
Mamma Juanita je prošla obuku za prenatalnu i postnatalnu doulu, više o detaljima može napisati ona sama ili Saradadevii (ja ne znam detalje).
Moja ideja je da se na ovom topicu, bez da se iz toga povlači bilo kakva kasnija obaveza, jave žene koje bi voljele biti postnatalne doule. Čisto kao nekakva anketa.
Saradadevii je možda negdje opisivala koje su uloge postporođajne doule, ne mogu sada naći, ali moja fikcija je otprilike (koja je možda totalno kriva):
- da prije poroda kaže majci "da, ako osjećate laganu bol svakih 5 min. iako je 8 dana do termina, vjerojatno je porod počeo"
- da pomogne tati dok je majka u bolnici, da savjetuje i pomogne kako da se roditelji nose sa tim teškim razdobljem, kako da prevladaju situacije na koje naiđu i u kojima se ne snalaze (npr. ako osoblje razdvoji majku i bebu zbog fototerapije, da ih upozna sa njihovim pravima u tom slučaju i mogućim djelovanjem takvog razdvajanja na bebu)
- da pomogne majci kad dođe iz bolnice
- da pomogne prematati bebu
- da se pobrine da i majka nešto jede u tim danima
- da joj pomogne otuširati se/ući u kadu
- da ode po kruh i mlijeko
- da pomogne majci oko dojenja
- da joj kaže "draga ovo nije za zafrkanciju, morate zvati patronažnu ili ići liječniku" (npr. visoka temperatura)
- da je odveze liječniku i pričuva bebu
- da joj kaže bolne bradavice prvih dana su normalne, ne trebate trčati u bolnicu
- da joj pomogne razmasirati nastalu kvržicu u dojci i da joj kaže da to definitvno nije razlog za crne misli
- da joj kaže da 1,5 mjesec ležanja u krevetu definitno nije normalan oporavak od epiziotomije, da porazgovara s njom (možda treba otići ginekologu ili je stvar psihičke prirode)
- da podigne bebu ako plače, a majka je npr. u wc-u ili se pere kosu
- da u prvim danima odu zajedno u šetnju, ako majka nije sigurna da se skroz fizički oporavila
- da pomogne majci nabaviti literaturu iz tema koje je interesiraju
- da bude na raspolaganju na telefon 24h/7dana
itd.
Eto, ako ima tko neka se javi, i možete pisati (nastaviti na ovaj moj popis) - što bi po vama još bila uloga postnatalne doule.
-
sorry sta sam OT, citala sam danas na portalu o tome, pa me zanima sta znaci rijec "doula", kako se izgovara i iz kojeg je jezika
-
Ja sam se prije par mjeseci raspitivala za neki tečaj za doule u inozemstvu, ali mi je to ostalo na mom "to do" popisu jer trenutno imam previše nedovršenih tečajeva i poslova.
Za mene je doula spoj psihoterapeuta, patronažne, mame i prijateljice (i naravno, pod tim mislim na njihove pozitivne strane).
-
8)
bilo bi super kad bi u hrvatskoj postojale doule, makar za pocetak samo i "postporodjajne"...
ja znam da je meni falila takva osoba, posebno nakon zadnja dva poroda
-
kako ne postoji opcija edit u postovima, zaboravih dodati da bi rado bila jedna od njih....
-
Pa zar to nije prekrasan posao? Ja bih ga svakako voljela raditi, sigurno bih se osjećala puno bolje pomažući rodilji, nego sjediti 8 sati u kancelariji i premetati glupe spise.
-
luce, nešto o tome imaš na Istinski neinterventni porod, I i II dio.
Htjela bih skrenuti pažnju da su pitanja u Anketi i u mojem prvom postu različita.
U Anketi je pitanje da li biste željeli skrb/brigu doule, a u postu je pitanje tko bi želio biti prenatalna doula.
Ja bih željela skrb i prenatalne i postnatalne doule kada bih bila ponovo trudna. Prenatalnu doulu bih željela uz sebe na porodu do onog trenutka kada treba krenuti u bolnicu. Željala bih da me je imao tko nasmijati, ohrabriti, istračati kakav glas prati kojeg doktora, opustiti me da ne krenem prerano u bolnicu, reći mi što me tamo čeka. Odvesti me u bolnicu u slučaju da MM nije mogao na vrijeme stići s puta.
Skrb postnatalne doule bih svakako željela, a mislim da mi je naročito trebala nakon prvog poroda, kada sam mrzila cijeli svijet i istresala frustraciju zbog poroda na sve koji su kročili u moj stan, jer nisam imala s kim razgovarati što me je ustvari toliko uvrijedilo na porodu. Patronažna sestra mi je bila preslužbena za to. Da sam imala prenatalnu doulu, sigurno ne bih dala šansu bolničkom osoblju da me tako povrijede.
Međutim, ja sam prije prvoga poroda bila toliko sigurna da ja to mogu sama, da čak nisam htjela otići niti na tečaj koji mi je preporućila dr. opće prakse, i nisam htjela raditi neku posebnu pompu oko moga poroda po principu "ako su rađale sve žene prije mene stoljećima, ne trebam niti ja neki specijalan tretman"; pa pitanje da li bih tada zatražila doulu da sam je i mogla dobiti.
I da, htjela bih biti postanatalna doula, a kada bi Hrvatska bila Engleska, ona možda i prenatalna; ako se to uopće može tako razdvajati.
-
ja mislim da na ovom forumu ne mozes dobiti relanu sliku
-
ma da, znam .. nije to niti bitno. Barem će biti realna slika tko bi želio biti doula. Ako uzmemo da je Roda skup potencijalnih osoba za to, pa uzmemo da će se od toga javiti one koje bi stvarno to i voljele raditi; onda bi to donekle bilo realno.
No, ionako je sve na bazi kaj bi bilo kad bi bilo, ne mislim ja pokretati ništa konkretno.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma