Baš kako Sanjica kaže, moji su klinci za vrijeme mog porodiljnog bili prijavljeni na muža, u 8.mjesecu 2004. sam počela raditi i klince prijavila na sebe, ali imam i stambeni kredit koji glasi na mene, pa stoga i pravo na povrat poreza i po toj osnovi. Kad sam u 1.mjesecu 2005. ispunjavala poreznu prijavu, vidjela sam da bismo veći povrat poreza zajedno suprug i ja dobili da su klinci bili prijavljeni na njega, pa sam porezne prijave za sebe i njega ispunila kao da su djeca bila prijavljena na njega, a ne na mene. Ispalo je da ja državi moram dati manje poreza nego što je država poreza vratila mom suprugu, pa smo bili u dobitku.
Teško je sad u par riječi i bez konkretnih brojki objasniti ti tu finesu, ali bitno ti je da znaš ovo: bilo na koga da klince prijaviš, to nije svršena stvar. To možeš promijeniti već slijedeći mjesec. A u vrijeme kada budeš predavala prijavu poreza za prošlu godinu (a to svakako učini ako si tijekom te godine koristila dio porodiljnog ili čuvala trudnoću) probaj izračunati koliko biste povrata zajedno ti i suprug dobili da su onaj dio godine kad si ti radila oba klinca bila na tebe, oba na njega, i jedan na tebe a jedan na njega (za vrijeme porodiljnog neka svakako budu na njega), i ispuni vaše porezne prijave s tom najpovoljnijom varijantom, bez obzira kakvo je stvarno stanje bilo kroz godinu. To je legalno i funkcionira. Ako u svojoj okolini ne nađeš nekoga budeš imala problema oko izračuna, naći će se sigurno neka dobra duša ovdje na forumu.