Kaleb ima tek 4,5 mjeseca, tako da smo još daleko od dohrane, ali me zanimaju razmišljanja na ovu temu.
Naime, kod isključivo dojene djece preporuča se uvođenje dohrane sa šest mjeseci. Odnosno, ako sam dobro zapamtila, ne preporuča se prije navršenih 6 mjeseci.
E, sad. Znam da oni rijetki pojedinci koji se uopće drže tog naputka (a te pojedince mahom možemo sresti na ovom forumu) uglavnom kreću s dohranom čim beba napuni 6 mjeseci (koji dan plus-minus), odnosno, prije bih to nazvala isprobavanjem okusa jer se rijetko koja beba kao sumanuta baci na ponuđenu hranu.
Ja se sve više bavim mišlju da dohranu (baš taj početak, dakle samo isprobavanje) odgodim barem za koja 2 mjeseca. Glavni i osnovni razlog za to je što se obje strane familije ima brdo alergija - MD-ov brat je astmatičar, MD i moja mama imaju alergiju na proljetna cvjetanja, a ja imam seboreični dermatitis (nešto slično primjećujem i kod Kaleba - na obrvama mu se povremeno rade bijele ljuskice, a ako ih ogulim, bude mu crveno - tipično za seboreični dermatitis).
Uz genetske predispozicije za alergije već ima suhu i osjetljivu kožu (na mamu), pa sam mislila da bi, s obzirom na okolnosti, bilo poželjno odgoditi dohranu.
Sad s 4,5 mjeseca ima 8,5 kg i 65 cm (dakle sasvim fino napreduje na mojem mlijeku).
Razmišlja li još tko na ovaj način? Koje dodatke prehrani bih ja eventualno trebala uzimati ako se na to odlučim? Postoje li kakve opasnosti za njega (znam za podatak da dojena djeca do 1. godine 75% kalorija dobivaju iz majčinog mlijeka - a što ako se zanemari ovih 25% dohrane)?
I što ako on počne inzistirati da tome da proba nešto osim cice (dakle, doslovce nam trgati hranu iz ruku - već sad nas gleda s veeeeeelikim interesom dok jedemo i zijeva - no, do 6 mjeseci nema šanse da išta dobije pa da se i postavi na glavu)?
Što mislite o odgodi dohrane?