-
kada nas pregazi tehnologija....
Današnji članak u novinama:
Mama, napravi mi sendvič...! Svakodnevna rečenica postala je zastrašujuća kad ju je 10-godišnja djevojčica, nakon nekoliko sati provedenih na internetu, SMS-om preko računala iz svoje sobe poslala majci u kuhinju. Virtualni svijet interneta povlači u osamu i otuđuje sve više djece i mladih, stvarajući novu vrstu ovisnosti onu o računalu. I nove pacijente u metropoli.
Prekomjerno "konzumiranje" interneta uzrokuje otuđenost, zanemarivanje obveza, nesanicu, depresije..., a na te opasnosti upozorit će u ponedjeljak na Tribini grada Zagreba socijalni pedagozi, liječnici i računalni stručnjaci. Na dnevni odjel bolnice za psihijatriju i psihoterapiju djece i mladeži u Kukuljevićevoj svakodnevno na terapiju dolazi 15-ero zagrebačke djece, ovisnika o računalu. Anti je 14 godina. Godinu dana u računalnim je igrama danonoćno "ubijao" svoje najgore neprijatelje, tonući u svijet fantazije. Iz tog svijeta više nije mogao izaći zbog ovisnosti o računalnim igricama napustio je školu.
Dječak priča ubrzano, govor mu je često nerazumljiv. Roditelji nam takvu djecu dovode zbog poremećaja u ponašanju, a djeca nam sama priznaju da žive u svijetu igrica, chatova i surfanja. Većina njih dolazi iz obitelji u kojima postoje roditeljske nesuglasice kaže dr. Enes Kušmić, voditelj dnevne bolnice.
Napadi bijesa
Terapija se, kaže E. Kušmić, provodi individualno, grupno i razgovorima s roditeljima, a neka djeca uzimaju i antidepresive jer i kod ovisnosti o računalima nastupaju apstinencijske krize. Djeca su, nastavlja, u dobi od 8 do 14 godina, a na terapiju ide 12 dječaka i 3 djevojčice. Tretman u Kukuljevićevoj traje od šest mjeseci do tri godine.
Računalo im priuštimo samo na sat vremena na dan pa djecu obuzimaju napadi bijesa. Naš je zadatak vratiti te mlade ljude u stvarni svijet zaključuje dr. Enes Kušmić.
:shock:
-
Re: kada nas pregazi tehnologija....
Baš sam to slušala na vijestima
Inače sam pobornik tehnologije i sve novo mi je super i dobrodošlo. A što se tiće konkretnog problema. Moja curka je još beba ali mislim da komp. nije za djecu bar dok to škola od njih ne bude zahtjevala. A i tada uz strogi nadzor i kontrolu.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma