Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: jogurt

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno jogurt

Po vašim iskustvima kada bi se djetetu mogao dati jogurt? Petra ima sada 7. mjeseci, ali ne dojim je, jede super krutu hranu.
    Znam što piše u najnovijem izdanju Moje prve godine, zanimaju me vaša iskustva.

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

čini mi se malo prerano sa 7 mj.,ja sam noi neki dan dala prvi put,ima skoro 12 mj.,ali alergična je na sve kravlje pa tako i na jogurt

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Držala sam se tablice, a i da nisam, nikome ne bi drugačije savjetovala!
    Uopće ne vidim razloga za žurbu sa bilo kojom namirnicom 8)

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Postoji i tablica u knjizi Bebe kuharica

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj dinosaur prvotno napisa
    Postoji i tablica u knjizi Bebe kuharica
    Jel to ona gdje se u kašice stavlja šećer?

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hm,i mene bi isto zanimao taj jogurt,naravno obicni ne vocni. Na mojoj tablici jogurt ide s 11mj,al sam skuzila da neke mame daju prije,pa me eto samo zanimaju iskustva?! Do sad nista kravlje nismo probali,Buba ima 10mj.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sa cca 11 mjeseci bi se mogao davati bio-aktiv.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Majketi, ovdje invazija tablica :shock: ...na susjednom Millupa(ili tako nekako....)ovdje "najnovije izdanje MPG-e" - pa zar su oni mijenjali tu tablicu pa ima i najnovije?!
    Vidim i tablica iz Bebine kuharice...

Bio-aktiv u debelom dvanaestom mjesecu života (i to onaj obični, ne voćni)...tako je bilo kod mene i u ovih par navrata otprilike pola se uspije pojesti (popiti...proliti); napredujemo.

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mi smo danas prvi put probali (domaći) jogurt. I ne sviđa nam se, što je jedinstveno iskustvo jer inače popapamo sve što nam mama da. Imamo 11 mj. i 10 dana i za nekoliko dana ćemo pokušat opet.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Kad je moj Ivor, koji sad ima 6 godina, rođen, tablica iz MPG je izgledala puno drugačije nego danas, tako da se zato pitam..koliko se to stvarno promijenilo u 5 godina?
    Nažalost u toku selidbe negdje sam zagubila tu knjigu, pa ne mogu sama usporediti.
    A ako je u knjizi Bebe kuharica spomenut šećer za bebe, to automatski ne mora značiti da i sve ostalo ne valja. Zar ne?
    Svatko u svemu nađe nešto za sebe, ne treba štovati uvijek i samo jedno mišljenje.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tablice se mijenjaju prema novim istraživanjima, tako ti je to...

prije se bebama kao prva namirnica davao špinat, a danas je dokazano prisustvo i štetnost nitrita, pa se dohrana špinatom translatirala za 6 mjeseci unaprijed.

tko voli - nek izvoli...

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Da, i banana je prije 5 godina bila ranije nego danas. To se još sjećam...
    Nisam ja neka zadrta mama, samo sam znatiželjna

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Nisam davala špinat, jer sam čitala o štetnosti, ali u MPG je npr. špinat spomenut kao prva namirnica uz tikvice, mrkvu, korabicu.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Koja je razlika izmedu jogurta i tog bio-aktiva? Ja sam tip od kiselog vrhnja pa me jogurti zbunjuju?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za probavu nema razlike. Bioaktiv sadrzi i probiotike, obicni jogurt ne, acidofil da, kefir da, sto je dobra stvar(mogu o tome i vise , ali Davor je to vec objasnjavao). Bioaktiv ima premalo masti (1,5 %) i nije sam za sebe namirnica primjerena za dojenacki obrok. No moze ga se energetski obogatiti zitaricama i vocem, po mogucnosti bez secera.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, živo me zanima ta starija verzija tablice, baš ću prošvrljati da vidim ima li to koja mama starijeg klinca...znala sam ja da ćemo i mi za koju godinicu dobivati packe jer se držimo sadašnjih tablica
    "eh, samo je mijena stalna...."

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Obavještavam svekoliko pučanstvo da sam dobio odličan jogurt u najobičnijoj PET boci zamotanoj u kuhinjske krpe u smislu čuvanja topline. Dakle, čak ni neposjedovanje dobre termosice nije prepreka, a na kraju se pere samo lijevak kojim se mlijeko i starter trpaju u bocu 8)

Što se jogurta i dojenih beba tiče - neka jogurt tamane njihove mame. Iako bebe kojima je dojenje uskraćeno dobiju kravlje bjelančevine praktično odmah, ne čini mi se razboritim proizvode od kravljeg mlijeka davati prije godinu dana života, osim u uvjetima bolesti mame, opće mobilizacije i ostalih društveno-prirodnih katastrofa.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A moze mi netko molim vas stavit link gdje je Davor vec objasnjavao te razlike izmedu svih tih silnih jogurta,pliz!
    Okej,ako se kravlje mlijeko ne preporucuje prije godine,a zena npr ne doji to znaci da se mora dat adaptirano,kaj je adaptirano fakat zdravije? Ili i nakon godine,ako se ne doji,a treba se imat mlijecni obrok? Hm,ja nikako ne vjerujem u to adaptirano,a i neda mi se davat pare na to.
    Ja sebe nemogu natjerat da jedem jogurt(pa da to njoj bar prek mlijeka dode),pa me zanima jel neki vocni jogurt il ti bio aktivi imaju iste ucinke il je to sve puno E-ova?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    ...Što se jogurta i dojenih beba tiče - neka jogurt tamane njihove mame. Iako bebe kojima je dojenje uskraćeno dobiju kravlje bjelančevine praktično odmah, ne čini mi se razboritim proizvode od kravljeg mlijeka davati prije godinu dana života, osim u uvjetima bolesti mame, opće mobilizacije i ostalih društveno-prirodnih katastrofa.
    Meni ovo malo zvuči zbrčkano - ne dođu li te kravlje bjelančevine i putem majčinog mlijeka do beba ako sisa (ili u tom procesu dolazi do nekih pretvorbi "-" u "+"?!).
    Ili, ako je na adaptiranom, zar su pred kraj prve godine života fermentirani mliječni proizvodi ipak tako loši (neću spominjati da ih tablica dohrane spominje ...jer, i na plotu piše)!?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da, isto tako kad magarcu daš jesti limun - nakon nešto vremena dobiješ limunadu

Jogurti izuzetno povoljno djeluju na mame dojilice, koje onda prestanu biti izvor gljivica svojoj bebi, imaju zdraviji ten i još štošta drugo. Posebno su pri tome važne bifido bakterije jer isto tako koloniziraju i bebina crijeva, a to je jako dobro.

O jogurtu ima članak na portalu: http://www.roda.hr/vijesti.php?ID=1517

Od svih E-ova najbolja za izbjegavanje je želatina jer se dobiva od crknutih krava.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Od svih E-ova najbolja za izbjegavanje je želatina jer se dobiva od crknutih krava.
    Ne znam dali su crknute, ali zelatin se dobiva i od svinja. Iz njihovih kostiju. Bljak

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj nelzi prvotno napisa
    Ne znam dali su crknute, ali zelatin se dobiva i od svinja. Iz njihovih kostiju. Bljak
    Zelatin se uglavnom dobiva iz kuhanih svinjskih kostiju. Dobro pazim jer ga ovdje u sve zivo mijesaju od vrhnja do kolaca. Ako na ambalazi ne pise KOSHER GELATIN onda je 101% svinjski. Bljak

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, sad me s ovom želatinom baš dotukli...a oni žele bomboni u obliku kriške naranče, limuna, jagodice - imaju li oni dodirnih točaka s ovom ili će mi bar taj dio djetinjstva ostati u lijepom sjećanju kao sladak, fin i ljepljiv pod prstićima ili ću zbog žele bombona završiti kod psihoterpeuta jer je uništen jedan san?
    Slažite me, pliz!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Rado bih ti slagao, ali ne mogu. Tek od nedavno se za želiranje koristi pektin i agar-agar. Haribo ni danas ne postoji bez želatine.
    Dodatno ću ti zagorčati život: parfe krema se radi sa želatinom, kolač od sira se radi sa želatinom, sve kupovne savijače s višnjama se rade sa želatinom. U "Ivici i Marici" imaš prilično skučen izbor kolača bez želatine, iako su odreda "bio".

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Eto, zašto sam ja za onu da..."ipak nekad treba slagati"...šta bi te koštalo, ha?"...a meni bi ostali žele bombonići

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne dijelim tvoju ljubav prema gumenim bombonima, ali sam skoro siguran da se može naći i onih bez želatine. Treba se samo paziti da nisu od yam brašna, jer su dokumentirani smrtni slučajevi gušenja djece s takvim slatkišima.
    Vidi http://www.fda.gov/bbs/topics/NEWS/2002/NEW00822.html

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ubise me sve u pojam! Sta ti Davore onda jedes,jel ti doma sve radis kao i jogurt? Zasto nam ne lazes,nego nam unisti sve snove?
    Okej,sad ozbiljno,za gumenima nisam tak luda,sad samo to moram na Bubu(sve u svoje vrijeme)prenjet. A jogurt,a sta ak tu di ja zivim nema jogurta bez zelatine(nisam jos naisla),jel i u bio-aktiv to trpaju il je on cist?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Želatina se trpa samo u jako posne jogurte. Općenito mislim da jako posno mlijeko i mliječni proizvodi nemaju smisla jer gube emulgacijska svojstva. Prvenstveni razlog za praviti jogurt doma je gurmanski: takav jogurt je drastično bolji od kupovnog.
    Što ti još nije jasno?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Šta preporučuješ od kupovnih mliječnih proizvoda za jednogodišnjaka ukoliko mama ne želi praviti domaći jogurt / sir i sl.?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo nekidan poceli sa bioaktivom, L ga obozava. Pitali smo pedicu i ona je rekla da mozemo poceti sa svjezim kravljim sirom i bioaktivom posto je pocela odbijati trecu bocu mlijeka dnevno. Sada je na dvije boce mlijeka (ujutro i vecera), a onu popodnevnu bocu koju je odbacila zamjenjujem bioaktivom i svjezim kravljim sirom.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Perun prvotno napisa
    Šta preporučuješ od kupovnih mliječnih proizvoda za jednogodišnjaka ukoliko mama ne želi praviti domaći jogurt / sir i sl.?
    Kod nas je prilično jednostavno u dućanu naći dobre mliječne proizvode. Ponavljam, izrada domaćih jogurta je prvenstveno gurmanski motivirana. OK, postoji i financijska računica, ali skoro zanemariva.
    Od mliječnih proizvoda su općenito najkorisniji jogurti, jer sadrže svu sirutku, a korisne bakterije u njima koloniziraju probavni sustav. Najkorisnije su obitelji Acidofilus i Bifidobacterium. Šareni i visoko-komercijalni mambo-džambo uglavnom je ćorak. Uostalom, pogledaj Lurinu stranicu: http://www.lura.hr/prikaz.asp?txt_id=354
    LGG-ova glavna osobina je da ne stradava u probavnom sustavu. Vau! Pa ne stradava ni zelena glina. Piše li igdje da se LGG razmnožava u probavnom sustavu ili da bilo gdje stvara kolonije? Ne. Jednostavno to nije u stanju.
    Proizvodi s L. Casei su redovito parfimirani, jer inače smrde. Doslovno. To onda podrazumijeva "doradu" kojekakvom industrijskom kamuflažom.
    Naravno, šarenilo E-ova, pasterizirano smeće i želatinu treba izbjegavati, a najbolje se prepoznaju po hrpetini reklama kojima nam nastoje zaći pod kožu.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hvala, Davore na iscrpnom odgovoru, ali ja ću sad kao mali Ivica (obzirom da sam umorna pa da vidim kužim li - iako sam se nadala da ćeš mi lijepo napisati..."probaj kupiti taj i taj proizvod od tog i tog proizvođača!" ) ponoviti još jednom - trebam tražiti jogurte (one "čvrste" s A. i B. bakterijama, a izbjeći Bio-aktiv LGG?!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Perun, i ja padam s nogu. Kad skuzis sto je najbolje posalji PP .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi krenuli s jogurtom pred par dana. obični, čvrsti Milsov (jel' smijem pisati proizvođača?). pa joj se lice zgrčilo nakon treće žlice i gotovo. onda sam uzela Vindijin, isto čvrsti. e, tu je bilo malo bolje - pojela je pet-šest žličica. i to je sve za sada

Timmy, 'oćemo na kavu u Žbirca jedno popodne da ti demonstriramo?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ina zeno, pa di si ti? obavezno na kavu u ZB, imas PP za mobi i kucni. ja sam svojoj dala bioaktiv sa kruskom i jabukom :/ , mozda nisam trebala nego cisti bioaktiv, a? a sta je s onim abc sirom, je li mi curka jos mala za to? procitala sam na abc siru kako je super i najprirodniji na svijetu i bla bla bla ali mene strah soli. je li netko daje babi ispod godine dana abc?

danas smo prvi put probali didino maslinovo ulje (uz prethodnu konsultaciju sa Davorom, of course) koju smo kapnuli u juhicu od raze (ne raz nego raza, riba). L je sve pucketala ustima i radila mmmmmmm. mamino dite.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajme, opet tema u kupe a ja u spade; ja na kraju o ribi i maslinovom a tema o jogurtu , sorry.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Timmy prvotno napisa
    Perun, i ja padam s nogu. Kad skuzis sto je najbolje posalji PP .
    Moze i meni!
    Hm,fino sam odlucila da cu ja pricekat kad Buba napuni godinu,pa cu onda opet procitat sve ovo o jogurtu i bio i smio i ostatku porodice,pa mozda budem pametnija i ponudim nes korisno i fino!
    Davore,puno fala na informacijama!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Davoreeee...!!!
    Ja čekam imenom i prezimenom šta mogu bubici kupiti u trgovini...nemoj molim te okolišati (iako ti to sve fantastično objašnjavaš), ali već me motre u trgovinama jer kako u koju uđem samo se motam oko frižidera s mliječnim proizvodima i čitam, čitam i skužim da to sve ima "neku manu" ...pomagaj ili javi na pm ako ne želiš reklamirati Dukat, Sirelu, Vindiju...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Usput, kod nas "prošao" ABC sir i Bio-aktiv - sve u manjim količinama...ostali čvrsti jogurti i jedan voćni Bio-aktiv (koji sam greškom dala) nisu prošli i bilo je na rubu povraćanja.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vidiš, zna dijete 8)
    Već kad me cimate za robne marke... do sada sam najbolje prolazio s Vindijom, a najviše sam razočaran Dukatom. Svi ostali su negdje između. Čak i unutar ove dvije marke ima iznimaka, ali zbog prevelikog broja razočaranja Dukat izbjegavam - ako mogu.
    Od Vindije mi je najbolji sastav u njihovoj seriji "Vivis", ali s ogradom da se radi o jako nemasnim jogurtima (gdje su "šarene" varijante zgusnute pektinom, a ne želatinom). Ta situacija se mijenja na puuuuno bolje kada se ti jogurti koriste kao starter u punomasnom mlijeku za jogurt napravljen "u fušu". E, TO je onda pravi jogurt.

Recept za jogurtni desert:
    - u jogurt se ubaci par žličica sirutke u prahu s okusom vanilije i dobro se promiješa.
    Napomena: diže iz mrtvih.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidiš, zna dijete 8)
    Jel se ovo tvoje "dijete zna" odnosi na ono da pojede ABC sir i Bio-aktiv ili na ono da bude na rubu povraćanja od čvrstih i voćnog?
    (jooooj, počet ću na kraju praviti domaći)

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa kad vec komentiramo robne marke.. Meni je od Dukata mlijeko odvratno,pa me niti ne cudi da im ni ostalo nije na pohvalu.

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja eto imam priliku kupovati domaće mlijeko, najbolje što priroda može dati. Međutim, ja ga nikako ne mogu piti, ni u kavi, ni ništa. Kad recimo stavite domaće mlijeko u kavu, ona ne pobijeli kao od kupovnog.... baš me zanima zašto? Al, eto, pije ga MM i dijete, a ja uživam u kupovnom. Ponekad napravim, kod nas tzv. Basu, i to mi je super. Koliko sam skužila Davor tako pravi jogurt. Ovdje je razlika što kad se stavi starter i svo mlijeko se ukiseli, onda se izlije u gazu i cijedi cijeli dan, pa to bude nekako kremasto, za namazat na kruh! :D

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ivorovi baka i deda su iz Like, i kod njih se također pravi basa. Ivor je naprosto obožava.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •