-
Sto je AP ustvari?
Potaknuta jednim postom Saredadevii, malo sam razmisljala o tome kako svatko interpretira taj cuveni Attachment parenting izraz na svoj nacin.
Ja vjerujem da je velika vecina nas u nekakvoj sivoj zoni, tj. bori se da bude kao nekakav AP roditelj, a istovremeno muci muku sa "duhovima proslosti" i sa negativnim naslijedjem vlastitih roditelja.
Sto se mene tice, ja bi taj AP izraz najradije ukinula jer me uzasno nervira. Isto ko sto me nervira rijec "faza".
Ukinula bi ga bas zato sto ja vise ne znam sta se pod tim podrazumijeva.
Kad citam Continuum concept knjigu, savrseno mi je jasno kako bi stvari trebale biti. I tu mi se onda ne uklapa slika AP mame koja iz postovanja prema samoj sebi zorno gradi karijeru dok njezino AP dijete sjedi u vrticu.
Ne uklapam se ni sama sebi u sliku AP mame jer mi dijete ide u vrtic da bi naucilo njemacki jezik a ja prezirem instituciju vrtica.
Kakva je to AP obitelj ciji clanovi su po citave dane razdvojeni i nalaze se tek u vecernjim satima, brzinski nesto pojedu i svatko se baca na posvecivanje samom sebi.
My point is: u danasnjem drustvu nista mi vise nije jasno. Mislim, svi smo mi uzasno otudjeni od sebe i od drugih. I nema naznaka da se "svijet" pocinje znacajno manje baviti razvijanjem vlastitog kojecega. (karijera, status, financije, nekretnine blablabla)
I onda mi nije jasno o kakvom mi to Attachment parenting-u pricamo kad su, po mom osobnom shvacanju, AP roditelji rijetke ptice u danasnjem drustvu??
Rijetke ptice zato sto je vrijeme takvo, ljudi i nacin zivota su takvi da je jako tesko, najcesce i nemoguce, ostvariti jednu child friendly zajednicu i atmosferu koja bi i nama i djeci omogucila da stvarno budemo ono sto jesmo.
Ovako imamo npr. Searsa koji nam nudi hrpu konkretnih savjeta za rjesavanje problema proizaslih iz drustva neprijateljski okrenutog prema sebi samima, a najvise prema djeci.
Imamo Juula koji prica o integritetu, osobnim granicama i nacinu komuniciranja s djecom, dok ta ista djeca i njihov integritet svakodnevno primaju pljuske jer moraju i sebe i svoju osobnost lomiti i prilagodjavati krutim normama naseg drustva.
I imamo sami sebe, rastrgane izmedju svega nabrojenog.
Znaci, zanima me kako vi dozivljavate taj takozvani AP i kako ga mislite provoditi i ostvariti u danasnjem vremenu i prostoru?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma