Budući da sam sklona razmišljati poput tebe i vjerujem kako je vrsta roditeljstva kakvo ja njegujem (neću ga "etiketirati" nazivom AP) inkompatibilna s tempom društva u kojem živimo (život 100 na sat, prezaposleni roditelji, dijete u institucijama), MD i ja smo unaprijed učinili sve da dobijemo "i ovce i novce" - odnosno, da si osiguramo solidnu (ne bajnu, iako znatno bolju od prosjeka) egzistenciju, no ne nauštrb vremena provedenog s djetetom.Zorana prvotno napisa
Nakon što sam godinama honorarčila u struci i van nje i imala faze kad sam paralelno radila po 3 posla, doslovno od 7 do 21 h, čim sam ostala trudna pokrenula sam vlastitu samostalnu djelatnost. Znala sam da mi sve te godine jamče klijente i da je rad od kuće (prevođenje) baza za ono što želim - a to je provoditi što više vremena s djetetom.
Moram priznati da sam jaaaaaaako teška srca napustila druga dva posla i ironija je u tome da je posao koji sam ostavila - jedini koji ne volim. No, odradim ga, a vrijeme koje imam za K. mi je predragocjeno da bih žalila za starim tempom života.
Dakle, uspjela sam stvoriti neki mikrokozmos u kojem se neću opterećivati kome ostaviti jednogodišnjaka na čuvanje, a što se tiče ostalih stavki - nasljeđe koje nosim u sebi i više je kvalitetno (dakle, odgoj mojih roditelja - ima tu propusta i puno toga radim drugačije, ali nisam "zatrovana").
Jedini aspekt moje "otuđenosti" je internet na kojem provodim puno više vremena nego što bih željela - ali to je moj svjestan izbor i nikako nauštrb djeteta. Činjenica je da bih dok on spava mogla provoditi vrijeme na kvalitetniji način, no trenutno me ovo čini sretnom.
Inače sam jako, jako zadovoljna - ni MD ni ja nismo upali u taj suvremeni žrvanj tehnologije, prekovremenih sati i otuđenja, često se družimo s ljudima, nismo ovisnici o nekakvim "gadgetima", MD doduše gleda TV češće nego što bih ja to voljela (ja bih ga palila sam povremeno da pogledamo neki film), ali naučila sam to poštovati - njemu je TV kao meni internet, također nikad nauštrb Kaleba.
Drago mi je da nismo "moderna obitelj" kakvu si opisala i čije tragove primjećujem kod nekih svojih prijatelja i/ili poznanika, no iako smatram da je to (gotovo) nužan preduvjet za predano roditeljstvo, potpuno sam svjesna da nije čarobni štapić i da postoje mnogi roditelji koji kvalitetnije provedu 2 sata dnevno s djetetom od onih koji provedu cijeli dan.
Vidjet ćemo za par godina kako to funkcionira u praksi...

Odgovori s citatom