Potaknuta jednim postom Saredadevii, malo sam razmisljala o tome kako svatko interpretira taj cuveni Attachment parenting izraz na svoj nacin.
Ja vjerujem da je velika vecina nas u nekakvoj sivoj zoni, tj. bori se da bude kao nekakav AP roditelj, a istovremeno muci muku sa "duhovima proslosti" i sa negativnim naslijedjem vlastitih roditelja.
Sto se mene tice, ja bi taj AP izraz najradije ukinula jer me uzasno nervira. Isto ko sto me nervira rijec "faza".![]()
Ukinula bi ga bas zato sto ja vise ne znam sta se pod tim podrazumijeva.
Kad citam Continuum concept knjigu, savrseno mi je jasno kako bi stvari trebale biti. I tu mi se onda ne uklapa slika AP mame koja iz postovanja prema samoj sebi zorno gradi karijeru dok njezino AP dijete sjedi u vrticu.
Ne uklapam se ni sama sebi u sliku AP mame jer mi dijete ide u vrtic da bi naucilo njemacki jezik a ja prezirem instituciju vrtica.
Kakva je to AP obitelj ciji clanovi su po citave dane razdvojeni i nalaze se tek u vecernjim satima, brzinski nesto pojedu i svatko se baca na posvecivanje samom sebi.
My point is: u danasnjem drustvu nista mi vise nije jasno. Mislim, svi smo mi uzasno otudjeni od sebe i od drugih. I nema naznaka da se "svijet" pocinje znacajno manje baviti razvijanjem vlastitog kojecega. (karijera, status, financije, nekretnine blablabla)
I onda mi nije jasno o kakvom mi to Attachment parenting-u pricamo kad su, po mom osobnom shvacanju, AP roditelji rijetke ptice u danasnjem drustvu??
Rijetke ptice zato sto je vrijeme takvo, ljudi i nacin zivota su takvi da je jako tesko, najcesce i nemoguce, ostvariti jednu child friendly zajednicu i atmosferu koja bi i nama i djeci omogucila da stvarno budemo ono sto jesmo.
Ovako imamo npr. Searsa koji nam nudi hrpu konkretnih savjeta za rjesavanje problema proizaslih iz drustva neprijateljski okrenutog prema sebi samima, a najvise prema djeci.
Imamo Juula koji prica o integritetu, osobnim granicama i nacinu komuniciranja s djecom, dok ta ista djeca i njihov integritet svakodnevno primaju pljuske jer moraju i sebe i svoju osobnost lomiti i prilagodjavati krutim normama naseg drustva.
I imamo sami sebe, rastrgane izmedju svega nabrojenog.
Znaci, zanima me kako vi dozivljavate taj takozvani AP i kako ga mislite provoditi i ostvariti u danasnjem vremenu i prostoru?
![]()