Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Neisplaćene plaće i pravo na naknadu?

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Neisplaćene plaće i pravo na naknadu?

Zaposlena sam, ali nisam nekoliko mjeseci dobila plaću (samo obračun, ali ništa nije isplaćeno). MM i ja smo planirali pokušati dobiti drugo dijete. Obzirom na našu situaciju (MPO), velika je vjerojatnost da ću trebati čuvati trudnoću. Zanima me, imam li pravo na naknadu, prvo na eventualnom bolovanju, a poslije i na trudničkom i porodiljnom (i koliku), obzirom na navedenu situaciju…
    Nekako mi se čini, pogotovo čitajući novi zakon, da ne bih dobila ništa?
    Imam li uopće pravo na zdravstveno, obzirom da isto nije uplaćeno u tim mjesecima?
    Sve mi je to jako nejasno. Znate li nešto o takvim slučajevima?
    Naime, dugo mi je čekati da se situacija na mom poslu riješi, a i novi posao bi opet na duže odgodio naše planove.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

U novom Zakonu o osnovnom zdravstvenom osiguranju, za nelikvidne poslodavce našla sam ove članke:

Članak 36.

U slučaju stečajnog postupka poslodavca naknadu plaće zbog bolovanja iz članka 31. točke 1. i 2., te točke 4., 5. i 6. ovoga Zakona, kada se naknada plaće isplaćuje na teret sredstava Zavoda, osiguraniku isplaćuje Zavod.

Članak 37.

U slučaju kada osiguraniku pravna, odnosno fizička osoba nije utvrdila naknadu plaće na način i u visini utvrđenoj ovim Zakonom i provedbenim propisom donesenim na temelju ovoga Zakona u roku od 60 dana, osiguranik ima pravo uložiti prigovor Zavodu. Zavod će obračunati naknadu plaće i obračun dostaviti osiguraniku i pravnoj, odnosno fizičkoj osobi u roku 30 dana.
    Pravna, odnosno fizička osoba dužna je osiguraniku isplatiti naknadu plaće u roku od 30 dana sukladno obračunu koji je dostavio Zavod.

...

Članak 134.

Novčanom kaznom u iznosu od 80.000,00 do 150.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako osiguraniku ne isplati nak*nadu plaće sukladno obračunu koji je dostavio Zavod (članak 37. stavak 2.).
    Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 8.000,00 do 15.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi i fizička osoba.
    Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka pravnoj i fizičkoj osobi može se uz novčanu kaznu izreći i zaštitna mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.
    Ako ti poslodavac nije u stečaju, onda se ne primjenjuje članak 36. Po članku 37. poslodavac ti mora obračunati i isplatiti naknadu nalogom Zavoda ako to nije sam napravio, a ako i to ne napravi trebaš ga tužiti.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala Minnie!
    Moj poslodavac nije u stečaju niti može biti jer nije pravna ni fizička osoba, već JLS. Za plaće je već podnesena tužba, a mogu ih eventualno tužiti i za neisplaćivanje u slučaju bolovanja, ali svejedno ga neću dobiti, kao ni plaću, prije deblokade računa. To otprilike znači da ću sve zaostatke dobiti u jednom trenutku?
    A što bi bilo s rodiljnim dopustom...isto, zar ne, jer ga, laički rečeno, isplaćuje poslodavac, a onda mu Zavod vraća iznos? Pri tome me brine kako bi mi se računao prosjek plaća za naknadu, obzirom da one zapravo nisu isplaćene, iako je obračunom utvrđen njihov iznos. Ukratko bojim se da ne bi imala pravo na naknadu, ili bi imala ista prava kao i nezaposlene osobe?
    Malo sam ugnjavila, sorry...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Oko rodiljne naknade se nije ništa promijenilo, nju i dalje isplaćuje HZZO.

Ova novost oko isplatitelja naknade za bolovanje novina je i za nas i za sam HZZO: koliko mi je poznato, još u područne urede nisu stigli detaljne upute oko provođenja novih propisa, a samim tim malo je nejasno kako će rješavati slučajevi poput tvojeg. :/

Za rodiljnu se ne brini, ona ti ne bi trebala biti smanjena bez razlike primaš li naknadu od bolovanja redovito ili ne.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala još jednom !

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •