Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 146

Tema: tate na porodu

mala_plavva

Početno tate na porodu

trebala bih roditi za mjesec i pol dana i moj se dragi odlucio da bi on zelio prisustvovati porodu :D ja bih ga jako voljela uz sebe pa me zanima kako to izgleda kad su tateki na porodu, koliko vam je bilo lakse, jeste li se osjecale bolje... sve me zanima :D

jos nesto, ja bih trebala roditi u petrovoj a tamo navodno ne pustaju tate koji nisu prosli tecaj, a na tecaju nema mjesta zna li netko kako to ide?

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za petrovu ne znam nista,ja sam rodila na svetom duhu i mm je bio sa mnom.
    ja,ustvari,iz pocetka nisam bila za to da on ide sa mnom,al sam se (potaknuta-moram priznati) njegovim neprekidnim uvjeravanjem-predomislila.
    i nije mi nimalo zao.
    posto sam dobila epiduralnu pa sam jedno tri sata lezala,prikopcana na ctg,bez bolova-bilo mi je super da je on sa mnom jer smo se cijelo vrijeme zezali,pricali...
    kad je 'pocelo' tj kad mi je epiduralna prestala djelovat i kad su mi dali drip-mislim da ne bi izdurala bez njega.
    nije da me tak neopisivo bolilo (bolilo je,al ipak-dalo se zdurat) nego mi je jednostavno puno znacilo da je on tamo,sa mnom.
    ne znam,ne mogu to opisat.znam samo da bi i ubuduce zeljela da bude sa mnom na porodu.

mala_plavva

Početno

ja nisam bila protiv, ali ga nisam htjela siliti da ide samnom - on se bojao da ce mu pozliti jer je gadljiv na krv, pa je bilo "joj, sto ako se onesvjestim tamo?" molila sam ga jedino da bude u bolnici, tek toliko da znam da je tu blizu.
    sada se sam odlucio da bi htio biti uz mene ako meni ne smeta (a ja presretna )

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne pustaju tate koji su prosli tecaj, a na tecaju nema mjesta :shock: :shock: pa kako to oni misle? ne dajte se! mora se to nekako dati rijesiti, sto prije ih udavite sa svojim zahtjevom.

tata na porodu je prekrasna stvar.
    za mamu - jer nema bolje podrske od muza koji prica s tobom, ili suti i masira, podraga, ili sluzi ko oslonac za vjesanje, ma ak i samo stoji sa strane, samo da je tu. i zato sto je trenutak poroda kad je beba vani, tako intenzivno predivna stvar da taj trenutak srece moras podijeliti s nekim tko ti je najblizi.
    za tatu - sto ima priliku prisustvovati jednom od najznacajnijih trenutaka u zivotu svoje zene, djeteta (i samog sebe), pruziti zeni podrsku kad joj najvise treba, vidjeti te predivne trenutke - prvi plac, prvo dojenje, prerezati pupcanu vrpcu...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rekla sam mužu da ću ovoga puta sve okrenuti naopačke ako ga ne puste da uđe. Kad se Luka rađao oboje smo bili nesretni jer ga nisu pustili.

A ovo za tečaj im je super.. nemaju mjesta??? Pa onda zašto traže tečaj ako nisu u stanju organizirati ga za sve zainteresirane roditelje.

Ribica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MM mi nije do zadnjeg trenutka htio reci da li bi prisustvovao porodu, iako je dva mjeseca prije toga bio samnom na tecaju disanja.

Kada je dosao dan, imali smo peh da su sva djeca odlucila tog dana doci na svijet (puni mjesec i tko zna kaj jos) i predradjaona i radjaona su bile pune, tako da je prisustvovao samo na porodu.

Stajao je meni iznad glave i pomagao mi da disem i tiskam. Bilo je sve O.K. i onda sam pomislila da je steta sto nije mogao cijelo vrijeme u bolnici biti samnom.

Sada se spremamo za novi poduhvat i MM je ponovno spreman. Imamo jedini bed sto ponovno moramo proci tecaj da bi tata mogao prisustvovati porodu (Sv. Duh).

Da iskoristim priliku:
    - kada smo prvi put isli na tecaj na Sv. Duhu, onaj koji je trajao mjesec dana, dobili smo potvrdu da se znamo sluziti loptom, ali nismo dobili nikakvu potvrdu da je i tata prosao taj tecaj i da moze prisustvovati porodu.
    Zanima me da li ponovno moramo ici na tecaj za tatu. Ja bih za sebe isla, ali uz Misa moram naci tko ce ga cuvati. :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

O žene moje drage, samo se vi čudite... :shock: :shock:
    I ja sam isto rađala u Petrovoj i dosta prije sam saznala da bez tečaja ne puštaju, a isto tako nije bilo mista na tečaju za nas...(navodno se na početku trudnoće moraš najavit jer imaju tečaj jako rijetko)

I tako smo mi izvisili,a nažalost, draga MALA_PLAVA, čini mi se da ćeš i ti bez muža na porodu...jedino ako ne ugrizeš tamo nekog i pop....i...ne znam šta....

Ja sam još dan danas u depresiji zbog toga i drugi put ne daj bože da mi kažu da nema mista na tečaju....svašta će se desit...

Početno

vidiš, tamo barem unaprijed znaš...ja sam u Vinogradskoj tražila da mi odu po muža, on je ispred pitao kad može k meni, sve nakon što sam babici naglasila na početku da ga pozove kad budem u rađaoni...i ništa, njemu su samo rekli 'nije još rodila' i zalupili vrata u nos, a moje molbe da ga dovedu su ignorirale i ismijale, kao 'kaj se nije imao vremena odlučit?...

Rekao je da slijedeći put ide sa mnom i da nema boga koji će ga spriječit, a pogotovo oni tamo ako ne žele završit na komisiji...

A ja sve više razmišljam o tome da se dogovorimo da rodim doma, neasistirano i doviđenja...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MM je bio na porodu samnom, i mogu ti reci da je meni to bilo aposlutno prekrasno i jako dobar osjecaj da nisi sam neko imas nekog svog pored sebe :D

MM je ozbiljno shvatio svoju ulogu sto se mog disanja tice i spricanja vodice, i stvarno mi je bio od jaaako velike pomoci :D

A najljepse mi je bilo vidjeti MM-a kad se mis rodio - to se ne moze opisati rijecima :D :D to treba dozivjeti :D

Nazalost nemam iskustva s Petrovom, pa ti sto se toga tice ne mogu pomoci

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Sestara milosrdnica

Niti vam ne trebam govoriti da sam 9 mjeseci nagovarala muza da bude prisutan porodu. Nije bio zainteresiran.

Kad sam u srijedu ujutro odvezla se na pregled (jel sam prenjela), odlucila sam ja jednom semoforu da zelim drugi dan roditi.

Ostala sam u bolnici. Navecer sam upitala jednu od sestara da li moj muz moze doci ujutro. Pozitivan odgovor je bio - najbolja odluka koju je on mogao donjeti za mene i bebu. Da nije bilo njegovog navigiranja oko trudova, puhanja, dahtanja i svih inih popratnih situacija (od hodanja po radjaoni u zadnjim satima poroda) - mislim da ne bih rodila.

Niti on, niti ja nismo prosli niti jedan tecaj za trudnice.
    U ovoj bolnici pustaju oceve, ukoliko MAME smatraju da oni mogu izdrzati, ponjeti takav napor (krv).

Početno

u kojoh bolnici, prah???

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo se porodili u Puli, i mogu ti reci da je i meni i MM bilo jako bitno da to prozivimo skupa. Osim velike fizicke i psihicke pomoci koju mi je pruzio, to iskustvo nas je takodjer neizmjerno obogatilo, ne samo kao nove roditelje, nego i kao supruznike, prijatelje, ljubavnike....
    A da ga cujes kad prepricava kako nam je bilo na porodu - njegova prica je puno zanimljivija od moje (moram ga nagovoriti da ju zapise pa da Erin procita i njegovu verziju), opazio je neke stvari koje ja uopce nisam, i neke stvari za koje nisam ni zamisljala da bi ih zapazio i zapamtio...

Toplo preporucujem prisustvo supruga/partnera na porodu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jao što mi je drago da ste promijenili mišljenje
    Sad još samo odustani od te nesretne Petrove i sve super - na SD ce ga pustiti 100%

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim ja se šalim, da ne ispadnem agresivna :wink:
    Ali fakat je grozno to što ne puštaju muževe bez tečaja, a tečaj prebukiran. Kretenarija.

mala_plavva

Početno

na sveti duh ne idem ni pod razno.

u petrovoj sam iduci tjedan pa cu vidjeti moze li unutra, nazicat cu nekako meni je super drago sto je on to odlucio bez mog pritiska - ja sam mu odmah bila rekla da je ok sto god on odluci i da ne mora sa mnom unutra tako da je ovo skroz njegova zelja. a meni je drago

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da li netko zna broj telefona na koji se mogu dobiti informacije o tečaju u Petrovoj???

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Oriana, kasno si postavila pitanje jer sam se prije nekih 2 sata vratila iz Petrove. Ak se nitko ne javi, idem ponovno u utorak.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anci
    Ja sam rodila u Vinogradskoj u Zagrebu.
    Izabrala sam to rodiliste jel je malo (ako gledamo prema Petrovoj i SD-u).
    Tada su imali poplavu i jos su k tome evakuirali dosta pacijentica - babinjaca. Bilo nas je 3 ili 4 po sobama ali to uopce nije bilo strasno.

Cijelo osoblje je za pohvaliti. Moja sira obitelj, ljudi iz ureda su zvali direktno na broj rodilista i stalno ispitivali u kojoj sam fazi procesa.
    Meni je jedna od doktorica dosla sa "pozdravima od moje svekrve - muzeve zene!" Stalno su mi govorili tko me je zvao. Sto je meni totalno cudno i bila sam malo sokirana da je osoblje biljezilo telefonske poruke.
    Samo da znate nisam ja neka jet-set ili javna osoba grada Zagreba. Cista, 100% prosjecna pucanka. :D

Za napomenu: moj muzic ima dugu kosu do ramena, bradu (ogromnu) i brkove, bio je u trapericama (necu niti pitati da li su bile ciste), u cipelama. :shock: :shock: :shock:

Da li su mu kutu i svezao je rep. Sve u boksu bilo je tak uredno i cisto, osim njega naravno. :?

Napisat cu ja tu svoju pricu sa poroda. To je bio pravi show !

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene su također zvali, svako malo mi je sestra govorila kako MM pita u kojoj sam fazi, a najbolje je bilo kad su zvali MMovi kolege s odjela (MM je medicinski tehničar), mislim da su sestre i ostali malo bili 'mekši' (mada niti prije toga nisu bili loši, osim jedne, a tu sam zanemarila :D) :D :D :D.
    Inače ja sam imala negdje broj Petrove, ali mislim da sam ga pokupila sa starog RODA foruma.

Probaj gnjaviti da te prime na tečaj, ionak dio ljudi odustane...možda da se samo pojaviš tamo prvi dan.... kad smo mi bili, bilo je u predavaoni dosta mjesta pa mi nije jasno kako to da je tečaj 'prepun', pogotovo kad za njega uzimaju 400 kn!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Oriana prvotno napisa
    Da li netko zna broj telefona na koji se mogu dobiti informacije o tečaju u Petrovoj???
    4604 720, sestra Franciska

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

puno hvala violet, nadam se da ćemo se uspjeti ubaciti prije poroda

znaš li možda u koje vrijeme se može zvati??
    eh, sad sam i zahtjevna :D

pipi

Početno

Sa mnom je bio i MM i uvijek nam je jako drago da je bio.

To je jedno predivno iskustvo i bio mi je velika moralna podrška.

Jedino mi nije jasno zašto mame moraju biti na tečaju pa nije valjda da neće roditi ako ne idu na tečaj,ha-ha

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mala plava, evo stavit ću ja svoju priču - kako se rodila Leona - ponovo na podforum "porod", jer je jedan od jačih primjera koliki je blagoslov imati tatu uz sebe i zašto bi se trebala pošto-poto izboriti za to :D :D :D

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bah...neće mi kopirati smajliće, a ko će ih sad ručno pometati...evo onda linka na "portalsku" verziju :D

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=145&Show=714

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pipi, vjerujem da je prisustvo mame bitno kako bi ona sama saznala kako je uopće začeto to dijete u kasnom stadiju trudnoće koje nosi u trbuhu
    Kad sam ja išla na tečaj, bila je i jedna žena nekih par tjedana pred porod, treće ili četvrto dijete, muž bio na prethodna dva poroda....mislim,nemam kaj reći na to....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    kad za njega uzimaju 400 kn!!

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Jesu normalni? Pa šta dobiješ za te novce?

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dobiješ papirić na kojem piše da ste završili tečaj i onda suprug može na porod. Moram reći da nisu baš bili presretni kad sam im u rodilištu obznanila da hoću da MM bude sa mnom, sve mi se činilo da me sestra htjela otkantati, ali ja sam bila kul i počela sam im mahati papirićem :D :D :D :D :D

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iskustvo tate na porodu, držanje za ruke tijekom trudova, sama svijest da je prisutan, bez riječi, najljepši je i najveći trenutak našega zajedničkoga života.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam rodila u petrovoj, za tečaj sam zvala u 6. mjesecu trudnoće, a žena s kojom sam telefonski razgovarala mi je rekla nek nazovem kad ću bit u 7. mjesecu da se dogovorimo. ja nazvala za mjesec dana i upisala se na tečaj, nije bilo problema..
    ne znam više broj telefona, zvala sam informacije za broj petrove, i kad sam nazvala (valjda centralu) prespojili su me kod te žene za tečaj (mislim da su rekli nek zovem svaki dan nakon 12 h).

a što se tiče muža na porodu, SUPER! on se cijelo vrijeme trudova osjećao jadno i beskorisno jer sam ja cvilila i bilo mi je grozno i nisam mu dala da me dira, ali mi je užasno puno značilo da je uz mene, (i da se dere i zove sestre kad mi treba :D ). samog poroda, onih zadnjih 15 minuta recimo, se skoro pa i ne sjećam, totalno kao da sam bila u drugoj dimenziji, ali mi je zato MM ispričao što je bilo i kako mi je držao glavu jer ja nisam uopće slušala što mi babica govori...on je prije mene vidio Zaru i užasno je sretan zbog toga :D isto tako, nakon poroda je zajedno s doktoricom pregledavao posteljicu (ne, nije doktor ali ga je zanimalo budalica moja :D )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

violet, puno ti hvala za broj telefona
    MM je nekoliko puta pokušao zvati, konačno je dobio (u utorak). Ljubazno mu je teta objasnila sve što je pitao. Prvo je pitala termin kad trebam roditi, onda je ponudila hoćemo li u 1. ili 2. mjesecu ići na tečaj. On nas je predbilježio za 1. mjesec.

Naravno, košta 400 kn. Tečaj traje 11 dana i ne priznaju nikakvu drugu potvrdu. Kaže da su prije priznavali potvrde sa Sv Duha ali da njihov tečaj više ne valja

I tako, moj MM je presretan, molimo se svaku večer da on (kao obično) ne pobere kakav virus ili streptokok u to vrijeme kad ja trebam roditi. Inače ga jadnik navuče svake godine u 3. mj. i vuče mjesec dana.
    Obećao je pojesti svaki dan 3 limuna i 5 mandarina da stekne imunitet :wink:

Početno

ori.... bravo za TM

samo sam htjela dodati da sam ja već početkom 10. mjeseca zvala u pulu za tečaj i počinje mi za 15 dana......nema veze što je to puno prije termina, meni je bitna ona potvrda kojom MM može samnom u rađaonu.....
    i još nešto...
    zašto oni naplaćuju taj tečaj 400 kn?????
    u puli postoje dva tečaja...u klubu bravamama košta 400 kn
    a na domu zdravlja u puli ne košta ništa........

ne vjerujem baš da oni u klubu bravamama znaju nešto puno bolje od onih na domu zdravlja, zar ne?????

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

daphne, mozda je caka u tome sto oni u klubu bravamama moraju plaitit predavace a oni u rodilistu ne?

Početno

nemam pojma ,uopće nisam pitala....

nikma

Početno

MM i ja upravo pohađamo tečaj u Petrovoj.
    Da, košta 400 kn. Za te novce dobiješ 11 predavanja i posjet rađaoni da vidiš šta te čeka, te mogućnost da otac djeteta bude na porodu.
    Kažu da su uveli tečaj kao neku eliminaciju onih koji u stvari ne žele biti na porodu (ak izdrže 11 predavanja onda im je valjda stalo), onih koji nemaju želudac za prisustvovanju porodu (pričaju o svemu i pokazuju razne slike, tako da očevi unaprijed znaju što ih čeka i stignu odustat ako misle da to neće moć podnijet - a ima ih i takvih, vjerovali ili ne).
    Teme su:intrauterini razvoj ploda, antenatalna skrb i prehrana u trudnoći, što nas očekuje pri dolasku u rodilište, porođaj i porođajna doba, porođajne operacije i komunikacija, bezbolni porođaj, vježbe disanja i relaksacija tijekom trudnoće, poroda i nakon poroda, babinje, zdravo novorođenče i prehrana, njega novorođenčeta i tehnike dojenja, važnost psihološkog pristupa prema trudnici, djetetu , roditeljima. Možemo pitati što god nas zanima i svi su jako ljubazni i susretljivi, ma što god tko mislio o Petrovoj.
    A ako 400 kn pomnožimo s 16 parova onda je to 6400kn iliti 581kn po predavanju iliti 492 kn/satu za predavača, prostor, organizaciju itd. Pa to i nije tak neko veliko bogatstvo, zar ne?

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad smo mi išli na tečaj, bilo je preko 40 parova... pa to pomnoži sa 400 kn.... s time da rađaonu nismo vidjeli - najdalje smo došli do čekaonice ispred predrađaone (bila je gužva, neke komplikacije, ali također - NIJE BILO KUTA ZA NAS )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mala sirena meni je odnekud ostalo da smo mi bile u isto vrijeme na tečaju?? ja sam bila u 6. mjesecu

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bome sam bila i ja!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa bome smo se onda i vidle :D mislim da smo MM i ja tam izgledali najmladje, iako nismo bili (barem ja nisam, meni 28, njemu 24 :D ). ja sam se na par predavanja digla i izašla jer mi je bilo zlo

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

odi na moj www, mozda nas prepoznas :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tako su i nama vikali u Petrovoj da nema mjesta, pa sam ja otišla rađati na SD, jer nisam željela u rađaonu bez MM.
    U predrađaoni sam bila kratko i kad su me vodili u rađaonu babica je rakla sad nazovite muža i on je došao za 20 min. Puno mi je pomogao. Masirao mi je leđa za vrijeme trudova, dodavao mi je vodu, nasmijavao me i pomagao pri samom porodu. Bez njega ne bih uspjela.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj daphne prvotno napisa
    ori.... bravo za TM

a na domu zdravlja u puli ne košta ništa........
    Ni mi nismo nista platili.

Daphne - uzivaj u tecaju :D

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lutonjica, ne mogu se sjetiti.... možda da imaš koju sliku iz tog razdoblja )

Nas nisi mogla fulati - mi smo sjedili obično u prvom redu nasuprot vrata, odn. odmah s desne strane predavača. OOOOOOgromna ja i malo manji MM :D :D :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ni mi nismo morali ništa platiti za tečaj, kod nas je to organizirao Zdravi grad u skolpu Doma zdravlja. Čak su nam i kazetu dali za doma, ako propustimo koje predavanje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MS, poludit ću, ja vas se ne sjećam a MM da.
    skužili smo da se MM sjeća skoro svih parova i gdje su sjedili :shock: a ja samo jedne ženske koja mi je poznata iz kvarta i one male plavuše s dalmatinskim naglaskom

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo još jednog iskustva s mužem na porodu! Predivno, prekrasno i svakom bi to preporučila. Inače smo išli na onaj bedasti tečaj u Petrovu koji je u 2.mjesecu bilo besplatan, tak da ne znam zašto sada košta 400kn? Kad su me primili u rodilište, rekla sam da bi htjela da i muž bude sa mnom i da smo prošli tečaj, te je neka teta tamo rekla da mora pitati glavnog doktora???????????????????? Na što sam ja poludila, međutim na kraju izgleda da je nastao neki nesporazum i muž mi je bio na porodu, a da nikome nismo potvrdu morali pokazati tako da probaš tamo na blef pa što bude, bude. Isplati se, jer kao da sve manje boli kad je netko u radjaoni s tobom!

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samnom je bio MM, na sv. duhu i stvarno mi je jako drago da nisam sama prolazila kroz sve i što sam mogla vidjeti njegovu facu kad je ugledao malog! jedino što on nije pod nekim dojmom obzirom da sam rodila za 25 minuta :wink:

Početno

Ako muž želi, obavezno ga uzmite sa sobom u rađaonu. Ja sam toliko zahvalna što je bio sa mnom, a i on je oduševljen time što je mogao odmah vidjeti bebu. Iako malac ima 4,5 mjeseci muž mi još priča kako je izgledao na porodu. ja sam bila omamljena pa nisam ništa zapamtila.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo htjedoh napisati da sam i ja prijavljena na tečaj u Petrovoj u 1/2004. Dakle biti ću s tobom Oriana!

S druge strane, MM pada u nesvijest kako ugleda krv. Makar mi je obećal da će biti sa mnom na tečaju i porodu, bojim se da će od ovog drugog odustati ili ću zamoliti tetu ili stričeka da mu baš ne pokažu sve slikice :wink: .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čitajući vas, ne mogu a da ne napišem i na taj način pohvalim osječki KBC, jer kod nas nisu potrebni nikakvi tečaji za prisustvo očeva na porodu. Naprotiv, na porodu ne mora biti isključivo muž, već može i neka druga osoba (prijateljica isl.).
    Tečaj možda nije loša stvar, ne kažem da se nešto ne nauči, ali na ovaj način, to mi više izgleda kao ucjena, jer čini mi se da se više parova odlučuje za njega da bi otac prisustvovao na porodu. I onda još nema mjesta!!!
    Nije mi jasno zašto kriteriji nisu isti u svim bolnicama, jer po svemu sudeći prisustvo oca na porodu olakšava porod i rodilji a i osoblju bolnice.
    Nadam se da će se to u skoroj budućnosti promijeniti.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Osijeku moraš na tečaj ako namjeravaš roditi u vodi.

Kriteriji nisu isti zato što je Petrova referentni centar za cijelu Hrvatsku, u njoj je jako velik broj rizičnih trudnoća i porođaja, bolesne novorođenčadi, nedonoščadi, a u nju dolaze ljudi iz svih sredina koji imaju različite navike i shvaćanja i različito su educirani. Petrova nema nijednog zaštitara i u bonicu doslovno može ući svatko. Kroz tečaj postižu to da im na porode ipak dolaze tate koje su nešto o trudnoći i porodu naučili, manje je vjerojatno da će im se šetati po ostalim boksovima u kojima se možda odvija rizičan porođaj, a boksovi su svi otvoreni s jedne strane, manje je vjerojatno da će biti agresivni i više je vjerojatno da će znati koja je njihova uloga u porodu, a to je da budu tamo za rodilju i da joj pomažu.

Inače, broj trudnica i budućih očeva koji su educirani je u Hrvatskoj katastrofalno nizak. U gradskim sredinama je nešto bolje. Imaš velik broj trudnica koji uopće ne kontrolira trudnoću. Ono što RODA radi je da u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu materinstva, obitelji i mladeži i nizom stručnjaka u tom području radi na projektu skraćenog naziva "Mobilni timovi" (tu je flower doma) čiji je cilj podići kvalitetu i broj trudničkih tečajeva, a time i educiranost populacije. Druga stvar, Petrova ima našu podršku za uvođenje zaštitara, nakon zadnjeg incidenta smo im poslali fax s takvim sadržajem, a o tome smo pričali i s dr. Peterom iz Petrove sad u srijedu, na sastanku radne grupe Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu (čiji je cilj revidirati anketu za rodilje, plan porođaja i preporuke za vođenje normalnog poroda, a Irena2 i ja smo članice te radne grupe).

U Vinogradskoj i Zajčevoj npr. tečaj nije uvjet, liječnici i sestre kratko porazgovaraju s budućim tatom prije nego što ode k rodilji i na taj način zapravo vide da li je opasno ili ne da bude na porodu. No, oni imaju puno manji broj poroda i drukčije uvjete od Petrove.

Roda smatra da je pravo svakog budućeg tate da bude tamo kad se njegovo dijete rađa i da je njegovo prisustvo od velike pomoći rodilji, naravno, ako budući roditelji oboje žele da tata bude na porodu. No, razumijemo i probleme koje Petrova ima, stvarno je to rodilište drugačije od drugih kao što sam na poletku objasnila i imaju našu podršku u rješavanju problema koje imaju.

Što se tiče tečajeva, na njima se stvarno čuju pametne stvari. Dobro, čuli smo za neke tečajeve na kojima se čuju takve dezinformacije koje stvarno bolje da se ne čuju, ali ovi u Petrovoj, Osijeku, Rijeci, Svetom Duhu ne spadaju u te. Mislim da je budućim roditeljima u interesu da idu na tečaj, da nauče nešto novo, da im to ne bi trebala biti baš tlaka (znam da je cijena od 400 kuna prilično velika za prosječnog prezaduženog Hrvata , da je i to faktor). Znanje je važno u životu, kako o trudnoći i porodu, tako i o dojenju, o roditeljstvu itd. itd. Nadam se da se tu slažemo.

Još sam zaboravila reći da se od unatrag par mjeseci tečajevi u Petrovoj održavaju u velikoj predavaonici u koju stane puno parova i drago mi je čuti da su zadnje informacije da mjesto na tečaju više nije problem. Svojedobno smo, u dogovoru s prof. Kuvačićem, tražili dvoranu u Zagrebu u koju bi stalo više ljudi i raspitivali se u gradskim vlastima pa smo dobili informaciju da pitamo po Domovima zdravlja u centru, ali su se onda u Petrovoj snašli i prebacili tečaj u svoju veliku dvoranu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •