Results 1 to 24 of 24

Thread: cime zamijeniti alkohol u receptu?

  1. #1
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default cime zamijeniti alkohol u receptu?

    curke, nasla sam jako zanimljiv recept za tortu - Imotska torta:
    http://www.net.hr/webkuhinja/page/20...0/0075006.html

    medjutim, kore se prave s 2 dl proseka, fil s rumom, a ja ne konzumiram alkohol ni u kojem obliku.
    imate li ideju cime bih ga mogla zamijeniti, a da kore ipak ostanu slicne konzistencije kao u originalu?

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    možda neki voćni sok? (pa baš si odabrala pravi recept za sebe. to je ko da ja idem raditi tortu od kokosa, samo što kokos ne volim, pa čim da ga zamijenim? )

  3. #3
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by aleta
    možda neki voćni sok? (pa baš si odabrala pravi recept za sebe. to je ko da ja idem raditi tortu od kokosa, samo što kokos ne volim, pa čim da ga zamijenim? )
    ma znam da sam nemoguca, ali svidjela mi se tehnika izrade, a i luda sam za bademima...

    zapravo me zanimalo sta se postize dodavanjem alkohola u recept, osim arome? jel tijesto bude prhkije nego ako je s mlijekom?

  4. #4
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    u slanim jelima se vino zamijeni sa sircetom i dobijes slican efekat
    samo sto stavis manje sirceta nego sto bi vina

    za rum pojma nemam....

  5. #5
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    ne bude prhkije
    to ti je samo zbog mirisa

    hmmmm...
    ko u magli mi je da je bilo kupiti nešto što ima miris ruma a nije alkoholno...

    ja bi stavila malo cijeđenog soka od limuna i naranče

  6. #6

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

    Default

    Za rum možeš staviti samo aromu (mislim da ima za kupiti u svakom dućanu), ne mora biti pravi rum.

  7. #7
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    ma za rum nije problem, ima ekstrakt/aroma koja ne sadrzava alkohol.
    vise me zanima kako zamijeniti one 2 deci proseka...

    a Njojza, znam i ja za tu foru zamjene bijelog vina
    u svakom slucaju hvala za ideje!

  8. #8
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    imotska torta bez prošeka ti je ko burek bez mesa (nije ovo provokacija za aletu, nego stvarno)
    međutim, budući da ti ni ne znaš kakvog je to okusa, pa ništa ni ne očekuješ, stavi neki slađi sok, nešto više sirupasto. 8)

  9. #9
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    imotska torta bez prošeka ti je ko burek bez mesa (nije ovo provokacija za aletu, nego stvarno)
    međutim, budući da ti ni ne znaš kakvog je to okusa, pa ništa ni ne očekuješ, stavi neki slađi sok, nešto više sirupasto. 8)
    e to se zove savjet eksperta
    znaci, radi se o slatkoci, osim arome!

    fala, fala!

  10. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    imotska torta bez prošeka ti je ko burek bez mesa (nije ovo provokacija za aletu, nego stvarno)
    međutim, budući da ti ni ne znaš kakvog je to okusa, pa ništa ni ne očekuješ, stavi neki slađi sok, nešto više sirupasto. 8)
    ne kaže se ko burek bez mesa, nego ko muškarac bez brkova! cccc...

  11. #11
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by aleta
    Quote Originally Posted by apricot
    imotska torta bez prošeka ti je ko burek bez mesa (nije ovo provokacija za aletu, nego stvarno)
    međutim, budući da ti ni ne znaš kakvog je to okusa, pa ništa ni ne očekuješ, stavi neki slađi sok, nešto više sirupasto. 8)
    ne kaže se ko burek bez mesa, nego ko muškarac bez brkova! cccc...
    e, al to se ne jede

  12. #12

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    ako je pravi muškarac, s brčinama, kako se ne jede? uleti koja, tu i tamo.

  13. #13
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by aleta
    ako je pravi muškarac, s brčinama, kako se ne jede? uleti koja, tu i tamo.
    hihihihihihi, odmah zamisljam one sto se sucu za uho, a sadrze ruckove i od prosle godine
    a sad kidam, ubice nas apri...

  14. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    jesi ti uopće radila tu tortu, ili samo maštaš, s obzirom da sam načula da si na dijeti.

  15. #15
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by aleta
    jesi ti uopće radila tu tortu, ili samo maštaš, s obzirom da sam načula da si na dijeti.
    nisam, ali razmisljam o tome, buduci da se blizi moj rodjeni dan, pa da pocastim MM-a i ostale zrtvice

    a ja cu uzdisati dok budem gledala njih kako klopaju...

  16. #16

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    eh, pa onda pukni nutra alkohola, šta te briga!

  17. #17
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    gle , u svim jelima u kojima se alkohol prokuhava on ispari u 15 min, to možeš osjetiti u promjeni mirisa, a ako trebaš stavit alkohol u fil, ja bih ga na tvom mjestu prokuhala da izgubi alkohol a ostane aroma.
    npr. kuhano vino je stari lijek za okrepljivanje, pravilno spremljeno te neće opiti, današnje varijante se prekratko kuhaju pa ostane dosta alkohola

  18. #18
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    gle , u svim jelima u kojima se alkohol prokuhava on ispari u 15 min, to možeš osjetiti u promjeni mirisa, a ako trebaš stavit alkohol u fil, ja bih ga na tvom mjestu prokuhala da izgubi alkohol a ostane aroma.
    npr. kuhano vino je stari lijek za okrepljivanje, pravilno spremljeno te neće opiti, današnje varijante se prekratko kuhaju pa ostane dosta alkohola
    ja ne izbjegavam alkohol zbog straha od opijanja
    a i ne koristim ga inace, tako da necu ni ovaj put. srecom, ima slicnih zamjena, hvala za savjete!

    aleta - pa mozda ipak klopnem zalogaj, ipak je MOJ rodjendan

  19. #19
    Marsupilami's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,253

    Default

    Ja bih npr. stavila sirup napravljen od kompota od visanja

  20. #20
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by Marsupilami
    Ja bih npr. stavila sirup napravljen od kompota od visanja
    tako sam nesto i imala na umu , ili onaj pekmez od krusaka, ako to igdje nadjem...

  21. #21

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Možda bi prošek mogla zamijeniti sokom od grožđa, malo ga prokuhaš da se zgusne i postane slađi.

  22. #22
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by mamazika
    Možda bi prošek mogla zamijeniti sokom od grožđa, malo ga prokuhaš da se zgusne i postane slađi.
    dobra ideja!

  23. #23

    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    3,520

    Default

    Postoji i tzv. MIRIN.. zamjena za rum, u makrobiotickim ducanima ima, Ilica 72 npr. Bio&Bio.. bar je bilo nekad kad sam i ja razmisljala da pecem kolace... prije par godina...

  24. #24

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Mislim da u mirinu ima alkohola, to je nešto fermentirano od rižinih mekinja, čini mi se.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •