Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: cica pa bočica

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    jola

Početno cica pa bočica

jola

PostPostano: pet kol 11, 2006 11:34 am Naslov: cica pa bočica Citirajte i odgovorite
    Imam gotovo šestomjesečnu bebicu koja je od početka lipnja do sada dobila niti 500 g. Do sada sam ga isključivo dojila. Od početka srpnja ima zelene, tekuće stolice. Dojimo svakih 2 sata danju i svakih 2 i pol sata noću. Obzirom na sve navedeno 8. 8. odlazim k pedijatrici i ona preporučuje formulu - Pregomin, budući da mu je stariji brat alergičar, a i bebica je sa svoja 2 mjeseca imala kožne promjene (otad pijem kozje mlijeko).
    Da li dobro radim:

U svakom podoju najprije ponudim jednu pa drugu cicu pa onda formulu koliko želi? Ili bi trebalo neke obroke u potpunosti zamijeniti formulom, da se prsa napune?

Molim odgovor. Tužna zbog nemogućnosti isključivog dojenja. Moram napomenuti da je Andrija dovoljno često stavljan na prsa (6 -7 puta danju i 4 noću).

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja nisam savjetnica pa se nadam da će se neka od njih javiti, ali nikako nemoj ići logikom da će se prsa napuniti ako preskoči obrok, od toga mlijeka može biti samo manje!
    Svakako pazi da bar jednu dojku isprazni do kraja da bi dobio masno mlijeko, pokušaj i s kompresijama dojke pri kraju dojenja da to pojačaš - ja sam s tim imala odlično iskustvo i s početnog kombiniranja bočice i dojenja došla do isključivog dojenja malog giganta koji je s 5 mjeseci imao 8 kg. O kompresiji (ali i o puno toga drugog) imaš članak na portalu
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=669

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Čini mi se da i zelene stolice mogu biti od premalo masnog mlijeka na kraju dojenja a previše onog početnog vodenog, ali u vašoj situaciji nisam sigurna da nema veze s alergijom - jesi li počela nešto posebno intenzivno jesti u doba kad su se stolice promijenile?

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Potpisujem mamaziku, s tim sistemom "da se dojke napune" sa srednjim sinom sam se dovela do toga da sam vrlo brzo potpuno ostala bez mlijeka i prestala dojiti. Ovako kao što je opisano - izdojiti do kraja, kompresija ručno, pa tek onda bočice ako treba sa trećim sinom sam uspjela dva-tri puta pregrmiti krize. Danas je 26 mjeseci i još dojimo. Čim se stanje stabiliziralo, prestajala bih potpuno s adaptiranim i nastavljala samo dojenje.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Koliko beba ima popiskenih i pokakanih pelena dnevno?
    Je li beba sama trazi toliki razmak izmedju podoja ili trazi cesce?
    Dok si dojila bez formule, jesi li davala za svaki podoj obje dojke?
    Uzima li vodu, caj? Koristi li dudu varalicu?
    Imas li tijekom podoja problema s bolovima u dojkama?

Odgovori ovo za pocetak, pa cemo dalje.

jola

Početno

Citiraj NatasaM... prvotno napisa
    Koliko beba ima popiskenih i pokakanih pelena dnevno?
    Je li beba sama trazi toliki razmak izmedju podoja ili trazi cesce?
    Dok si dojila bez formule, jesi li davala za svaki podoj obje dojke?
    Uzima li vodu, caj? Koristi li dudu varalicu?
    Imas li tijekom podoja problema s bolovima u dojkama?

Odgovori ovo za pocetak, pa cemo dalje.
    Beba ima 5 popišanih pelena i stolicu svaka 2 do 3 dana. Nije uvijek bilo tako, do prije 2 mjeseca svakodnevno je kakao.

Beba bi jela svakih 2 sata po danu, a svaka 3 sata po noći pa to i dobije.

Dok sam dojila bez forumule u svakom sam podoju ponudila po jednu dojku te ako je bio gladan unutar sat i pol nakon podoja, ponudila bih mu istu. Ako bi prošlo više od sat i pol, ponudila bih mu drugu dojku.

Dudu varalicu ponekad koristimo za uspavljivanje (2 - 3 puta dnevno). Vodu i čaj ne pijemo. Doduše, ako ostanemo i pri formuli, mislim da bi trebala nuditi i vodu.

Dok sam isključivo dojila nisam osjećala nikakve bolove. U zadnje vrijeme, zadnjih 7 dana, nakon što beba neko vrijeme siše, osjetim bol u dojci (odnosi se na obje dojke).

Hvala na pažnji i pitanjima.

jola

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Čini mi se da i zelene stolice mogu biti od premalo masnog mlijeka na kraju dojenja a previše onog početnog vodenog, ali u vašoj situaciji nisam sigurna da nema veze s alergijom - jesi li počela nešto posebno intenzivno jesti u doba kad su se stolice promijenile?
    Oprosti na kasnom javljanju. Možda sam postala malo manje oprezna s ispijanjem kava. Naime, jedno sam vrijeme isključivo koristila kozje mlijeko u kavi, a u zadnje vrijeme češće kavi dodajem kravlje. Možda je to problem. :?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Probaj ga izbaciti. I pripazi na mlijeko u prahu koje je česti sastojak keksa, krekera, tosta i sličnih pekarskih proizvoda, također i u čokoladama i raznim slatkišima s punjenjem. O sladoledu da ne pričam (mislila sam da ćeš njega navesti kao intenzivnu hranu). Ako je stvarno prava alergija, onda i najmanje količine smetaju.
    Inače, ja sam suprotno savjetima u literaturi (sos telfona onda još nije bilo) dojila iz obje dojke skoro svaki put jer mi je bila različita količina mlijeka ali i sve skupa premalo (beba velika a moji kanalići premalog kapaciteta, tj. tzv. prepunjena dojka je djetetu bila ponekad i premalo ). I tako danju svaka 2-3 sata, a noću je obično bio duži razmak, poslije 2. mjeseca čak i po 7 sati (tako da je ujutro bilo i viška za izdojiti za večernji manjak). Ako bi ostavila punu dojku do slijedećeg dojenja, ne samo da je bilo neugodno i bolno, nego bi se i proizvodnja odmah smanjila.

jola

Početno

Probaj ga izbaciti. I pripazi na mlijeko u prahu koje je česti sastojak keksa, krekera, tosta i sličnih pekarskih proizvoda, također i u čokoladama i raznim slatkišima s punjenjem. O sladoledu da ne pričam (mislila sam da ćeš njega navesti kao intenzivnu hranu). Ako je stvarno prava alergija, onda i najmanje količine smetaju.
    Inače, ja sam suprotno savjetima u literaturi (sos telfona onda još nije bilo) dojila iz obje dojke skoro svaki put jer mi je bila različita količina mlijeka ali i sve skupa premalo (beba velika a moji kanalići premalog kapaciteta, tj. tzv. prepunjena dojka je djetetu bila ponekad i premalo ). I tako danju svaka 2-3 sata, a noću je obično bio duži razmak, poslije 2. mjeseca čak i po 7 sati (tako da je ujutro bilo i viška za izdojiti za večernji manjak). Ako bi ostavila punu dojku do slijedećeg dojenja, ne samo da je bilo neugodno i bolno, nego bi se i proizvodnja odmah smanjila.
    Moje je dojenje sada takvo da više nikad ne osjećam prepunjenu dojku. Čini mi se da dojim svakih sat i pol. I moja je beba prije 1 do 2 mjeseca imala noćne razmake od po 4 do 5 sati, ali mi se sada budimo svaka 2 noću. Jučer sam mu samo jednom ponudila formulu, nakon dojenja prije spavanja, pa smo se budili u 12 i 30, 3 i 30, 6. Promijenio se, nervozniji je. Sada ne igram ni po pravilima Rode, ni po pravilima pedijatrice.

Hvala ti na pažnji. Jedno pitanje (znam da i nije relevantno, tek orijentacije radi): koliko ti je dugo trajao podoj na jednoj te na drugoj dojci). Ja ni ujutro više nemam što izdojiti. Razmišljala sam o tome da se ujutro izdojim za navečer (nekad prije je ujutro fakat bilo mlijeka).

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Jola, ni meni ne pada na pamet nista osim ovoga sto je mamazika navela - povecane preosjetljivosti na odredjenu hranu. Ako je bebac prije dobro napredovao, ne kuzim sto se drugo sada moglo promijeniti, vjerojatno si i prije dojila na isti nacin, davanjem obje dojke?

Inace, kod davanja obje dojke bih savjetovala da bebu pustis da posisa do kraja jednu dojku i da je sam pusti - tek onda mu ponudi drugu. Mozda vec radis tako? Ili mjeris vrijeme?

To sto ti dojke nisu prepunjene ne znaci da u njima nema mlijeka, to samo znaci da se uspostavila ponuda/potraznja.

Reci mi samo, jesi li vec prije probavala iz prehrane izbaciti sve u cemu ima kravljeg mlijeka?

I jos nesto, cini li ti se da se situacija poboljsala uvodjenjem dodatnog mlijeka? Je li bebac zadovoljniji? Jeste li bili na nekakvom kontrolnom vaganju? Kad ponovo idete u pedijatrice?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Zaboravila sam, sada bi negdje trebali prolaziti skok u razvoju. Pusti ga da sisa koliko god hoce, ako treba i u prazno.

jola

Početno

Citiraj NatasaM... prvotno napisa
    Jola, ni meni ne pada na pamet nista osim ovoga sto je mamazika navela - povecane preosjetljivosti na odredjenu hranu. Ako je bebac prije dobro napredovao, ne kuzim sto se drugo sada moglo promijeniti, vjerojatno si i prije dojila na isti nacin, davanjem obje dojke?

Inace, kod davanja obje dojke bih savjetovala da bebu pustis da posisa do kraja jednu dojku i da je sam pusti - tek onda mu ponudi drugu. Mozda vec radis tako? Ili mjeris vrijeme?

To sto ti dojke nisu prepunjene ne znaci da u njima nema mlijeka, to samo znaci da se uspostavila ponuda/potraznja.

Reci mi samo, jesi li vec prije probavala iz prehrane izbaciti sve u cemu ima kravljeg mlijeka?

I jos nesto, cini li ti se da se situacija poboljsala uvodjenjem dodatnog mlijeka? Je li bebac zadovoljniji? Jeste li bili na nekakvom kontrolnom vaganju? Kad ponovo idete u pedijatrice?
    Dok su stvari bile ok, ja sam ga dojila na način da mu u podoju ponudim jednu dojku te ako bi tražio jesti u roku od sat do dva poslije spomenutog podoja, ponudila bih mu istu dojku. Često je dojio (svaka 2 do 2 i pol sata), ali kratko 10 - ak minuta. Noć rjeđe.
    Otkako se situacija promijenila, unutar zadnja 2 mjeseca, noću jede sve češće (od 12 do 6 3 buđenja), a i danju je počestio broj podoja te je nervozniji. Stolice su zelene rijetke te svaka 2 do 3 dana. U ta zadnja dva mjeseca dobio ni 500 g, a prije za mjesec barem kilicu.
    Sada mu Pregomin škrto dajem samo u podoju prije spavanja (cica 1 pa cica 2 pa 50 ml Pregomina). U biti, ne igram ni po pravilima Rode ni po pravilima pedijatrice. Ne da mi se davati mu formulu. Otkako sam uvela Pregomin ipak ima dužu pauzu od buđenja do buđenja (čak 5 sati). Sljedeće je vaganje prvi tjedan u 9.
    Ne čini mi se da je njegova stolica posljedica unošenja nečeg što ja jedem. Ništa se posebno nije promijenilo u mojoj prehrani.
    Jedna dobra vijest, danas sam ga rjeđe dojila isključivo na dojku, smiren je zadovoljan i sit. Vidjet ću noćas, hoće li mu nedostajati 50 i više ml Pregomina.
    Još nešto, ni Andrija ni njegov stariji brat Juraj NIKAD nisu sami ispustili dojku.
    Hvala na strpljenju ako čitaš. Hvala što si obratila pažnju. Možda je bio samo skok u razvoju. Sve je ok samo da nije alergija. Muku mučimo sa starijim.

jola

Početno

Citiraj Sanjica prvotno napisa
    Potpisujem mamaziku, s tim sistemom "da se dojke napune" sa srednjim sinom sam se dovela do toga da sam vrlo brzo potpuno ostala bez mlijeka i prestala dojiti. Ovako kao što je opisano - izdojiti do kraja, kompresija ručno, pa tek onda bočice ako treba sa trećim sinom sam uspjela dva-tri puta pregrmiti krize. Danas je 26 mjeseci i još dojimo. Čim se stanje stabiliziralo, prestajala bih potpuno s adaptiranim i nastavljala samo dojenje.
    O kompresijama sam čitala na stranicama Rode. Jesi li ih radila pri kraju podoja ili tokom cijelog podoja? Jesi li uočila trenutak u kojem ti više nisu nužne?
    Ja sam pokušala na način da sam pri kraju podoja palcem i prstima jedne ruke pritiskala ritmički područje oko bradavice. Na bebaču nisam primijetila da mu nešto pomažem :?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jola, jeste krenuli s dohranom, s uvodjenjem nove hrane s obzirom na dob?

jola

Početno

Ja nisam savjetnica pa se nadam da će se neka od njih javiti, ali nikako nemoj ići logikom da će se prsa napuniti ako preskoči obrok, od toga mlijeka može biti samo manje!
    Svakako pazi da bar jednu dojku isprazni do kraja da bi dobio masno mlijeko, pokušaj i s kompresijama dojke pri kraju dojenja da to pojačaš - ja sam s tim imala odlično iskustvo i s početnog kombiniranja bočice i dojenja došla do isključivog dojenja malog giganta koji je s 5 mjeseci imao 8 kg. O kompresiji (ali i o puno toga drugog) imaš članak na portalu
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=669
    Oprosti, gnjavim i tebe i sanjicu, ali zanimaju me konkretna iskustva. Jesi li radila kompresije tokom cijelog podoja ili samo pri kraju (shvatila sam ovo drugo, ali da budem sicher)? Koliko si ih dugo radila dok se uspostavila prava ponuda i potražnja?
    Kako si skužila da ti bebica više ne treba bočicu?

jola

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    jola, jeste krenuli s dohranom, s uvodjenjem nove hrane s obzirom na dob?
    Nismo. U četvrtak imamo točno 6 mjeseci pa se pripremamo za žličicu -dvije soka od jabuke. Sve već kupljeno. Planiram mu početi dohranu voćem (jabuka, kruška). Planiram razmak od 2 tjedna između svake nove namirnice (s obzirom na alergičare u najužoj obitelji). Naravno, nadam se, glavna namirnica ostaje moja cica.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovako,
    ''Ako dijete oko šestoga mjeseca života iznenada želi više dojiti i ta situacija potraje 4-5 dana unatoč čestim podojima, možda je vrijeme za uvođenje čvrste hrane.'' - pise na nasem portalu

e sad, ja ti nikako ne bi preporucila da pocnes sa sokom, jesi razmisljala o nekoj drugoj opciji?

sto se tice kompresija, njih pocnes raditi kad dijete prestane aktivno sisati a jos drzi dojku u ustima...
    kad radis kompresije, prste na dojci drzis dalje od bradavica, ne uz samu bradavicu

jola

Početno

ovako,
    ''Ako dijete oko šestoga mjeseca života iznenada želi više dojiti i ta situacija potraje 4-5 dana unatoč čestim podojima, možda je vrijeme za uvođenje čvrste hrane.'' - pise na nasem portalu

e sad, ja ti nikako ne bi preporucila da pocnes sa sokom, jesi razmisljala o nekoj drugoj opciji?

sto se tice kompresija, njih pocnes raditi kad dijete prestane aktivno sisati a jos drzi dojku u ustima...
    kad radis kompresije, prste na dojci drzis dalje od bradavica, ne uz samu bradavicu
    Bila sam na portalu. Nisam našla o dohrani. Dobro, već sam na forumu čitala o temi. Koliko ljudi, toliko različitih početaka.
    S čim bi ti počela? Otvorena sam za sve savjete. Unaprijed hvala.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo na portalu

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=1468

a ovo...

SOK

Sokovi, kao i čvrsta hrana, zamjenjuju mlijeko u dječjoj prehrani. Zato ih treba davati minimalno u tijeku prve godine života. Nakon prve godine previše soka može uzrokovati probleme s prehranom.
    ...mi se cini jako bitno u tvom slucaju

ako dijete malo dobija na tezini, sok mu nece pomoc, vec odmoc...svoj nagon za sisanjem, najbolje je da zadovolji na dojci, pijuci majcino mlijeko a ne pijuci sok i ako se bilo sto dodaje djetetu na bocicu treba imati istu kaloricnu vrijednost kao mlijeko...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kompresije sam uglavnom radila kako Zrinka preporuča, jedino kad mi se zadesio kakav prepunjeni kanalić ili tvrđa zona, nju sam odmah počela masirati na početku dojenja (a i prije).
    Stvarno ne znam kad sam prestala s kompresijama, mislim da sam ih povremeno radila i do kraja (kad nije htio zaspati ).
    Bočicu zapravo nisam potpuno izbacila, ali je u njoj na večernjem hranjenju poslije dojenja dobivao 60 ml izdojenog od jutra ili noći (ako sam išla spavati 4-5 sati nakon njega, izdojila bih se prije spavanja) prije. Počela sam je izbacivati gotovo odmah nakon rodilišta, jer sam skužila da se grozno zbljuca - on, za razliku od starijeg, nije znao prestati jesti (sad je obrnuto ) pa sam smanjivala količinu, a kad bi po njegovom zadovoljstvu zaključila da se najeo nisam ni nudila bočicu. Čisto promatranje, nikakvi mjerljivi parametri koje bi ti mogla savjetovati :/
    Ako kaka tako rijetko i zeleno to mi ipak zvuči na glad (i to sam prošla, sa starijim, pokušavajući bočicu odbaciti odjednom). Da je alergija imao bi česte stolice zbog nadražaja crijeva i vjerojatno dosta sluzi. Tako je bar kod odraslih.
    Zašto dohranu ne počneš s rižinim pahuljicama (čiste, bez šećera, u tvom ili adaptiranom mlijeku)? Nisu alergen, zasitne su i neutralne pa ih bebe rado jedu.

jola

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    Hvala najljepša!

jola

Početno

evo na portalu

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=1468

a ovo...

SOK

Sokovi, kao i čvrsta hrana, zamjenjuju mlijeko u dječjoj prehrani. Zato ih treba davati minimalno u tijeku prve godine života. Nakon prve godine previše soka može uzrokovati probleme s prehranom.
    ...mi se cini jako bitno u tvom slucaju

ako dijete malo dobija na tezini, sok mu nece pomoc, vec odmoc...svoj nagon za sisanjem, najbolje je da zadovolji na dojci, pijuci majcino mlijeko a ne pijuci sok i ako se bilo sto dodaje djetetu na bocicu treba imati istu kaloricnu vrijednost kao mlijeko...

Hvala najljepša!

S obzirom na sve pročitano, odlučila sam dohranu započeti povrćem jer beba baš ne dobiva na težini pa negdje stoji da bi bilo dobro započeti povrćem ili žitaricama. Budući da baš nemam mlijeka za izdajanje, bit će lakše s povrćem. Počet ću s mrkvicom i tikvicom pa možda nakon 2 tjedna ubacim kukuruz i rižu. I tako redom. Planiram između namirnica napraviti pauzu od 7 dana.

Zadnja 2 dana opet isključivo dojim. Zrinka, molim za još jedan odgovor u vezi kompresija dojke: kad stišćem dojku palcem i prstima jedne ruke, koji je razmak među stiskanjima? Nadam se da razumiješ pitanje.

jola

Početno

Kompresije sam uglavnom radila kako Zrinka preporuča, jedino kad mi se zadesio kakav prepunjeni kanalić ili tvrđa zona, nju sam odmah počela masirati na početku dojenja (a i prije).
    Stvarno ne znam kad sam prestala s kompresijama, mislim da sam ih povremeno radila i do kraja (kad nije htio zaspati ).
    Bočicu zapravo nisam potpuno izbacila, ali je u njoj na večernjem hranjenju poslije dojenja dobivao 60 ml izdojenog od jutra ili noći (ako sam išla spavati 4-5 sati nakon njega, izdojila bih se prije spavanja) prije. Počela sam je izbacivati gotovo odmah nakon rodilišta, jer sam skužila da se grozno zbljuca - on, za razliku od starijeg, nije znao prestati jesti (sad je obrnuto ) pa sam smanjivala količinu, a kad bi po njegovom zadovoljstvu zaključila da se najeo nisam ni nudila bočicu. Čisto promatranje, nikakvi mjerljivi parametri koje bi ti mogla savjetovati :/
    Ako kaka tako rijetko i zeleno to mi ipak zvuči na glad (i to sam prošla, sa starijim, pokušavajući bočicu odbaciti odjednom). Da je alergija imao bi česte stolice zbog nadražaja crijeva i vjerojatno dosta sluzi. Tako je bar kod odraslih.
    Zašto dohranu ne počneš s rižinim pahuljicama (čiste, bez šećera, u tvom ili adaptiranom mlijeku)? Nisu alergen, zasitne su i neutralne pa ih bebe rado jedu.
    Hvala na javljanju. Rižine pahuljice sam odgodila jer nemam baš mlijeka za izdajanje, a ne da mi se raditi ih s formulom. Misliš li na rižolino ili ih se može nabaviti i u drugom liku? Hvala.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

jola rizine pahuljice mozes pripremati na rizinom mlijeku.
    Imas ga u DM-u.

jola

Početno

Citiraj Mamasita prvotno napisa
    jola rizine pahuljice mozes pripremati na rizinom mlijeku.
    Imas ga u DM-u.
    Ma bravo. U biti znam da postoji i znam da ga ima više vrsta (s kalcijem, bez šećera, s čokoladom). Ubost ću neko sa što manje primjesa. Imaš li ti koje omiljeno rižino mlijeko?

Hvala.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

kad stišćem dojku palcem i prstima jedne ruke, koji je razmak među stiskanjima?
    Ja sam radila tako da kad bi završila pokret opet bi počela odozgora.
    Misliš li na rižolino ili ih se može nabaviti i u drugom liku?
    Ja sam koristila rižolino, nekako mi se činio s najmanje dodataka. Probala sam prvo one pahuljice ekspandirane riže ali one se ne razmoče (uzela sam integralnu) pa su ipak za starije klince.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Koristim Alnaturino rizino mlijeko.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na ovoj stranici
    http://www.thebirthden.com/Newman.html

imas dolje pise compression i otvori ti se videoclip s prikazom kompresije grudi...

imas i drugih video clipova, s pravilnim polozajem i sl

jola

Početno

na ovoj stranici
    http://www.thebirthden.com/Newman.html

imas dolje pise compression i otvori ti se videoclip s prikazom kompresije grudi...

imas i drugih video clipova, s pravilnim polozajem i sl
    Hvala, Zrinka!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •