Evo cijeli dan razmisljam komsijama (susjedima) koji su sada "odrasli ljudi" , a jos su kao djecica u osnovnoj skoli, poceli uzimati drogu .
Odrasla sam u ulazu u kojoj stanuje osam porodica. Od tih osam porodica , tri imaju velikih problema, jer su im djeca vec godinama ovisnici o heroinu. Ne moram vam detaljno pricati sta smo sve prozivjeli gledajuci godinama tu djecu kako propadaju. Vjerujte da nisam jednom sretala svog komsiju koji ima jednako godina kao i ja, kako se javno fiksa i to u haustoru . Cak je doslo dotle, da je taj isti komsija dosao nama na vrata trazeici kasiku da prokuha drogu. :shock: Jedne prilike je dosao da od mog brata trazi zilet da se obrije. Domalo je dosla hitna jer je komso izrezao vene. Mozete misliti kako se u tom trenutku osjecao moj brat, koji je kao i ja svih 17-18 godina uspio se drzati podalje od tog drustva.
Roditelji te djece su imali precih problema. Svakodnevno su optuzivalivali su jedni na druge da su njihova djeca kriva sto je njihovo dijete sada ovisnik. Ujutro su te tzv. mamice jedna kod druge isle na kafu, da bi u podne nastala histericna galama jer su "dame" nastavile kriviti jedna drugu. Cule su se rijeci poput" tvoj sin ih je sve navukao", "to je bagra, to sve treba pobit"......
Moji roditelji su bili sasvim drugaciji. Posebnu ulogu na nas odgoj u vezi droge je imala, vjerovali ili ne, moja baka. Svakodnevno smo imali razgovore o paklu zvanom droga i to licno sa njom. :D Ma, bila je prava lafica. :D I hvala Bogu uspjela nas je zadrzati podalje od tog drustva koje je tonulo. S druge strane kada god bi nastala neka frka, najvise mi je smetalo sto bi susjedi pravili kao da se nista ne desava, te se zakljucavali u svoje stanove. Mislim da nismo mogli mnogo pomoci, ali je moja porodica uspjevali da ne dodje do krvoprolica. Ako nista drugo, redovno smo pozivali hitnu pomoc. Na veliku zalost u takvim slucajevima bi prvo dolazila policija, pa onda hitna, te se jedanput desilo da je momak jedva ostao ziv.
Eto, ja se sada pitam da li cu uspjeti na pravi nacin objasniti svom djetetu, kakav pakao donosi droga? Naravno, da mi je jos rano jer moje dijete ima tek dva mjeseca, ali misljanja sam da vrije brzo prolazi, i da ce za kratak cas moja Edi biti skolarka. Bas bih voljela da cujem da li vec razmisljate o tome i sta mislite koji je pravi nacin odgoja vezan za ovu temu.
P.S. Bas me interesuje sat ce Apricot reci na posljednji pasus :wink:
18.3.2004- Edita :D