Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 59

Thread: podgrijavanje u mikrovalnoj

  1. #1
    Shiny's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,043

    Default podgrijavanje u mikrovalnoj

    Smijem li malome podgrijati home made kasicu u mikrovalnoj? Jos uvijek nismo prevladali strah od stapnog miksera pa pokusavam smisliti taktiku za raditi kasice, primjerice dok spava ili tako nesto...E sad, nasa mikrovalna nije bas ono "brand new", ima godinica..ima li to veze? Je li sigurno?
    Sad smo na moru pa dok radim Jan je vani, ali strah me povratka u zg jer mi trenutno mora biti na vidiku jer mi jos nece puzati tako da ga ne mogu ostaviti u drugoj prostoriji dok ja na brzaka smiksam hranu...

  2. #2
    slava's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    890

    Default Re: podgrijavanje u mikrovalnoj

    Mene također zanima ova tema. Koliko dugo uopće može stajati skuhana kašica i dali ju grijati u mikrovalnoj?
    Ponekad bi mi bilo najlakše pripremiti mu hranu dok spava.

  3. #3
    snoopygirl's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    dalmacija
    Posts
    1,201

    Default

    Mi doma uopće nemamo mikrovalnu, uopće mi se nesviđa da grijem hranu u nečemu u čemu metal može eksplodirati. A imala sam prilike vidjeti kako hrana iz mikrovalne može biti na mjestim ajako vruća a na mjestima hladna. Meni se ta spravica uopće ne sviđa, bolje podgrijati na pari ili sl. Inače ne jedemo kuhano iz frižidera, osim juhe , šta ostane od ručka, pojede se za večeru. Ali sve zavisi, ako neko radi, nemože skuhat....

  4. #4

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Rijeka
    Posts
    143

    Default

    I kupovna i domaća kašica se smiju podgrijati u mikrovalnoj, ali se onda naravno treba paziti da je ravnomjerno podgrijana. Mi smo mikrovalnu davno prestali koristiti (pričalo se da je štetna, ali što nije?),a ako nešto podgrijavam napravim to u parnoj kupelji ili direktno u lončiću na štednjaku. Uglavnom se trudim da istempiram klopicu tako da bude gotova u vrijeme kada mu je namjeravam ponuditi (još sam na porodiljnom pa imam taj luxuz).
    Što se tiče već skuhanog obroka, pedijatrica nam je rekla da ga se smije čuvati u frižideru (24 sata, ne duže), u dobro zatvorenoj posudicu i obavezno minutu prokuhati prije slijedeće konzumacije. I to izbjegavam, ali ako se ponekad i dogodi, ništa strašno.
    Nama je štapni mixer zakon, malac se već navikao na njega.

  5. #5

    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    275

    Default

    U mikrovalki (koja ima godinica, ali joj ne brojim pošto grije - čini mi se da te to jedino pati kod nje?! ) sam zagrijavala gotove kašice dok smo startali s dohranom (uvijek se na kraju dobro promiješa i provjeri je li dobro ugrijano).
    Sada joj nudim samo svježe skuhano (pa ostatak bacam :/ ) i već neko vrijeme razmišljam da srežem tu rasipnost i ukoliko ne pojede sve, ponudim kasnije (ugrijano u istoj onoj starijoj mikrovalki). Samo kakav to bebin ručak "trpi" ponovno grijanje?! (čini se nijedan )

    Što se tiče straha od štapnog miksera - možeš li malenog "sprijateljiti s njim" - ponuditi mu da ga malo drži dok je pod tvojim strogim nadzorom, pa čak i malo se poigrati (naravno, dok nije uključen i sl.)
    Tako sam ja razbijala strah od toplomjera kojim se mjeri u uhu ili od aspiratora za čišćenje nosa koji je isto dosta velika zujalica.

  6. #6

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Mikserom sam usitnjavala samo kuhano meso. Povrće ili naribaš sirovo ili zgnječiš kuhano. Voće ja nikada nisam kuhala već naribala na onaj skroz sitni ribež. Hladno meso ubaciš u toplo povrće i ne treba ti mikrovalna. Nemam ništa protiv nje, ali ja sam Janu uvijek davala samo svježe skuhano. Ni ja ne volim jesti podgrijano :/

  7. #7
    Arijana's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,225

    Default

    Shiny, nemoj podgrijavat hranu u mikrovalnoj, pogotovo ne ručak. Blitva, špinat, krumpir ... su toksični kad se podgriju, a vjerujem da ni ostalo nije zdravo jesti podgrijano.

    Ako ti se Jan boji miksera, pokušaj ovako kako ti je Janoccka opisala ili bar sve naribaj pa kad se skuha puno brže ćeš mikserom usitnit.

  8. #8

    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    275

    Default

    Quote Originally Posted by Svenovamama
    ...Što se tiče već skuhanog obroka, pedijatrica nam je rekla da ga se smije čuvati u frižideru (24 sata, ne duže), u dobro zatvorenoj posudicu i obavezno minutu prokuhati prije slijedeće konzumacije. I to izbjegavam, ali ako se ponekad i dogodi, ništa strašno.
    Kakav si ručkić tako spremala za kasnije?
    (Skupljam ideje kad se uskoro vratim u biznis)

  9. #9

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Rijeka
    Posts
    143

    Default

    Perun, to uglavnom radim s ribom ako je veći komad (ponekad i mesom). Ako sam npr. danas bila na ribarnici i za ručak mu skuhala friški oslić, kada je kuhan očistim ga i podijelim na dva dijela. U juhici u kojoj je oslić kuhan, skuham npr. blitvu i krompir i to mu ponudim za ručak, a drugi dio oslića spremim u prokuhanu staklenku i zalijem ga s preostalom juhicom. Dobro zatvorim i spremim u frižider. Sutradan posebno skuham neko dr. povrće (npr. mrkvicu i rižu) i kada je gotovo procijedim i ubacim u juhicu s oslićem (obavezno namirnicu iz friž. prokuhati 1 min).
    Svo je povrće skuhano učas, pa se meni ovo čini kao bolja varijanta nego bilo koji gotov (kršitelj koda)ov ručak (koji je skuhan prije cca. pola godine ili godinu) . Griješim li?

  10. #10

    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    275

    Default

    Pitaš li mene - ja ću šutjeti obzirom da je čika **** u početku bio redovit gost na našem stoliću

  11. #11

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Rijeka
    Posts
    143

    Default

    Ne mislim da je **** loš, samo mislim da je home made klopica bolja.

  12. #12
    snoopygirl's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    dalmacija
    Posts
    1,201

    Default

    Ni mi nismo miksali, povrće gnječim vilicom a voće na sitniji ribež. I on to fino prožvače, mljacka i proguta :D
    Mol-oslić je jako brzo gotov, prije nego mrkva ili krumpir, kuhan je za 10 min.

  13. #13
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    Quote Originally Posted by Arijana
    Blitva, špinat, krumpir ... su toksični kad se podgriju, a vjerujem da ni ostalo nije zdravo jesti podgrijano.
    ima negdje popis toksičnih podgrijanih namirnica??? ja mora da sam već gadno otrovana .

  14. #14

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Rijeka
    Posts
    143

    Default

    Slažem se, ali sam htjela naglasiti da može poslužiti i u tu svrhu ( ako mama radi i ne stigne svaki dan na placu, vjerojatno je da u frižideru ima nekog povrća, koje s već kuhanom ribicom može ponuditi kao kompletan obrok.

  15. #15

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Rijeka
    Posts
    143

    Default

    Quote Originally Posted by Svenovamama
    Slažem se, ali sam htjela naglasiti da može poslužiti i u tu svrhu ( ako mama radi i ne stigne svaki dan na placu, vjerojatno je da u frižideru ima nekog povrća, koje s već kuhanom ribicom može ponuditi kao kompletan obrok.
    Ovo je trebalo ići iza Snoopygirl.

  16. #16
    Nitica's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,081

    Default

    Ja bi pitala da li se smije mlijeko trajno mlijeko podgrijavati u mikrovalnoj?

  17. #17

    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    275

    Default

    Quote Originally Posted by Svenovamama
    Ne mislim da je **** loš, samo mislim da je home made klopica bolja.
    I je, ali sam ja svejedno zahvalna čika ****-u na njegovim kalamuzicama

  18. #18

    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    275

    Default

    Quote Originally Posted by Nitica
    Ja bi pitala da li se smije mlijeko trajno mlijeko podgrijavati u mikrovalnoj?
    Ja ga podgrijavam, mislim, ja općenito, jako puno koristim mikrovalku...mi radni ljudi kad se vratimo s posla pa jednu sarmicu (koja je treći dan najbolja) zgrijemo...čaj kad si pravim - i tu vodu ugrijem taman da ne prokuha...za bebu grijem vodu za bočicu...meni je mikrovalna zakon.
    No, pitanje na topicu je i podgrijavanje "domaće" kašice za bebu što ja do sada nisam činila (uvijek samo svježe pripremljeno), ali sam odnedavno počela bebi kuhati i meso koje je prethodno bilo duboko smrznuto (npr. za par dana si zamrznem komadiće piletine i teletine taman za ručak), a kaže se da se klincima ne daje smrznuta hrana.
    Ali kad u mesnici ne mogu svaki dan tražiti jedan palac teletine kako bi bilo svježe (što je širok pojam).

  19. #19
    Arijana's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,225

    Default

    Quote Originally Posted by sorciere
    Quote Originally Posted by Arijana
    Blitva, špinat, krumpir ... su toksični kad se podgriju, a vjerujem da ni ostalo nije zdravo jesti podgrijano.
    ima negdje popis toksičnih podgrijanih namirnica??? ja mora da sam već gadno otrovana .
    Sorciere, ti bi još i popis, pa zar ti već i ovo nije dosta

  20. #20
    Arijana's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,225

    Default

    Quote Originally Posted by sorciere
    Quote Originally Posted by Arijana
    Blitva, špinat, krumpir ... su toksični kad se podgriju, a vjerujem da ni ostalo nije zdravo jesti podgrijano.
    ima negdje popis toksičnih podgrijanih namirnica??? ja mora da sam već gadno otrovana .
    Sorciere, ti bi još i popis, pa zar ti već i ovo nije dosta

  21. #21
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    Quote Originally Posted by Arijana
    Quote Originally Posted by sorciere
    Quote Originally Posted by Arijana
    Blitva, špinat, krumpir ... su toksični kad se podgriju, a vjerujem da ni ostalo nije zdravo jesti podgrijano.
    ima negdje popis toksičnih podgrijanih namirnica??? ja mora da sam već gadno otrovana .
    Sorciere, ti bi još i popis, pa zar ti već i ovo nije dosta
    pa još sam živa - oću znat kolko mi je vremena ostalo!

  22. #22

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Rijeka
    Posts
    143

    Default

    Quote Originally Posted by Perun
    I je, ali sam ja svejedno zahvalna čika ****-u na njegovim kalamuzicama
    Naravno, posebno kada mu skuham ručak, a on ga glatko odbije, valjda si dečko zamisli drugi meni taj dan.
    Moram reći da mi se ne sviđa što je u mesnim kašicama dodana sol, ali s obzirom da ih jako rijetko koristimo, valjda neće naškoditi . :?


    Što se tiče mikrovalne, ja sam je koristila cca 10 godina, ali samo za zagrijavanje i odleđivanje (stari model). Za sada ne primječujem nikakve simptome , ali kako je prestala raditi, a ja rodila, ne namjeravam nabavljati novu (za svaki slučaj, da se ne bih navukla ponovo).

  23. #23

    Join Date
    May 2006
    Posts
    54

    Default

    Imam i ja jedno pitanje, ako netko ima pouzdanije informacije.

    Čuo sam, naime (a i mnogi izvori (http://en.wikipedia.org/wiki/Spinach) potvrđuju) da je špinat zapravo zdraviji kad je pravilno smrznut, jer već i kratkim transportom / stajanjem izgubi antioksidanse (folate, karotenide). Podgrijavanje je, kako shvaćam, opasno zbog stvaranja nitrita (http://www.coolinarika.com/namirnica/spinat), a općenita je kvaliteta uzgoja špinata bitna zbog oksalne kiseline.

    Također sam čuo (za što nemam pouzdane izvore) da je smrznuti špinat, iako slabije arome, zapravo sastavom (zbog smrzavanja neposredno nakon branja) kvalitetniji od onog kojeg se može kupiti na pijaci, a navodno je Ledov posebno dobar. Ima li netko neke pouzdane informacije? Ledo, Podravka?

  24. #24
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    totalno off topic
    welcome zeče i nagovori i ženu da se javi

  25. #25
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    možda sam u očekivanju mikrovalke

    ali mi uvijek upitnici iznad glave, jedan kolega grije juhu u tanjuru, drugi u pokrivenoj zdjelici da ne prtšti sve okolo. koji je pravi način?, i kaj sve smije u mikrovalku?

  26. #26

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,309

    Default

    juha ne pršti do se grije u mikrovalki.
    imam ju na poslu, grijem si ručak svaki dan, još nikada do sada nisam pokrivala hranu.

  27. #27
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja baš uvijek pokrivam hranu, odnosno grijem u zatvorenoj posudici.

  28. #28
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    Ok možda nije bila juha unutra ali nešto tečno je ! I stavio je pokriveno.
    Jedino što znam da ne smije biti zlatni obrub na tanjuru. Treći mi kaže da ne smije rosfrajna zdjelica

  29. #29
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    Ajde se vi prvo dogovorite pa dajte pravi odgovor

  30. #30
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    Quote Originally Posted by mima View Post
    ja baš uvijek pokrivam hranu, odnosno grijem u zatvorenoj posudici.
    i ne šteti li to gumici ako je imaš na poklopcu?

  31. #31
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Nemam gumicu na poklopcu. Imam posude za mikrovalnu.

  32. #32
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    Jel to one s nacrtanim valovima??

  33. #33
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ne znam imaju li nacrtane valove, kupila sam ih kao posude za mikrovalnu.

  34. #34

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,309

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Ajde se vi prvo dogovorite pa dajte pravi odgovor
    A kaj da ti velim, svatko ima svoj način. I vjerojatno su oba ispravna. Na tebi je da odlučiš. Uostalom, probaj. Najgore kaj ti se može dogodit je da buš morala čistit mikrovalku.

    Neni fakat nikad nije niš špricalo

  35. #35
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Ajde se vi prvo dogovorite pa dajte pravi odgovor
    google i na to ima odgovore, usudi se potrazit sama

  36. #36
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Ok možda nije bila juha unutra ali nešto tečno je ! I stavio je pokriveno.
    Jedino što znam da ne smije biti zlatni obrub na tanjuru. Treći mi kaže da ne smije rosfrajna zdjelica
    Nemoj me zezati! Nemoguće je da ne znaš kakve posude smiju u mikrovalnu!!
    Rostfraj! Ma daj! Pa 2019 je!

  37. #37
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    Zakaj bi to trebala znati kad sam samo dva topla sendvica napravila
    U tome davno
    Bolje pitati nek skitati
    U firmi sam dobila cetri razlicita odgovora. A tu dva razlicita

  38. #38

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    2,820

    Default

    Ja nista ne pokrivam i nista mi ne strca uokolo.
    Klinci dosli iz skole, sami podgrijali juhu, tjesteninu i cufte. Sve na tanjurima, nepokriveno.

  39. #39
    Vrci's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    6,723

    Default

    Ja se sjecam nekih uputa da se hrana u mikrovalnoj ne pokriva...

  40. #40
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Jelena tehnicke si struke. Dakle o mikrovalovima znas.
    Iskoristi ti znanje i zakljuci sama sta moze a sta ne. Zasto metal ne smije a metalna zlica uronjena u tekucinu smije.
    Inace u mimrovalnu ne stavljam plastiku. Poklopim kad mi se da.

  41. #41
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,528

    Default

    Glupo mi je i pisat da metal ne smije u mikrovalnu, zato i ne smije imati "zlatni" obrub na tanjuru.

    A i sve je drugo poznato. Mikrovalna djeluje na polarne molekule ubrzavajući njihove vibracije. Kako je voda jako polarna, namirnice koje u sebi imaju vodu se brzo zagriju, a isto tako brzo se pretvaraju u paru, pa ako poklopiš čvrsto, može ti nešto puknuti od tlaka pare. Ako stavljaš poklopac, ne smiješ ga stegnuti. Mikrovalnu moraš svako toliko oprati, kako god okreneš. Meni su se znala vrata zamazati.

    Zagrijavanjem u mikrovalnoj se dio hrane koji je polariziran pregrije pa se skuri ili skuri ono u bližoj okolici, čime se sigurno smanjuje nutritivna vrijednost hrane.

  42. #42
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,528

    Default

    I da, ne znam zašto bi gumice bile osjetljive na mikrovalove, osjetljivija je na deterdžent za suđe - mjerila sam jednom davno gubitak mase u deterdžentu za suđe.
    Možda je, ali ja trenutno ne vidim razumno objašnjenje za to.

  43. #43
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Jelena hvala ti. Mislila sam na JelenuO.
    Sorry. Bilo mi je lijeno tipkati.

  44. #44
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    Quote Originally Posted by Vrci View Post
    Ja se sjecam nekih uputa da se hrana u mikrovalnoj ne pokriva...
    Je to sam znala ali sam se bas danas iznenadila da radi svatko kako hoce

  45. #45
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Je to sam znala ali sam se bas danas iznenadila da radi svatko kako hoce
    pred koju godinu su zakonom ukinuti nadzornici mikrovalnih. od tada je nastao raspasoj. svatko radi kako hoce.
    boze mili, gdje ide ovaj svijet

  46. #46
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    Kaj ti hoces sad?
    Pa ako decki jedu u prirucnoj kuhinji i vidim da svaki radi drugacije normalno je da se zapitam zakaj je tak

  47. #47
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,528

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    Jelena hvala ti. Mislila sam na JelenuO.
    Sorry. Bilo mi je lijeno tipkati.
    Ma nisam ja tebi odgovarala, nego isto jeleni.O
    Nisam ni vidjela tvoj post, nije mi bila refreshana stranica valjda.

  48. #48
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,528

    Default

    A kud si ti jelena sad uletila u temu o dohrani?
    Dohrana na poslu

    Evo, ja sam svom sinu grijala vecinom samo vodu u mikrovalnoj. Imali smo ju i za steriliziranje flašica. A hranu sam izbjegavala grijati jer nisam htjela da se unište vitamini i ostale temperaturno nestabilne kvalitetne strukture.

  49. #49
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    Tema je opcenita i nema veze s dohranom

  50. #50
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,461

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Tema je opcenita i nema veze s dohranom
    Ali je na podforumu Dohrana.
    Trebala si pitati na Servisnom kutku recimo.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •