Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 59

Tema: podgrijavanje u mikrovalnoj

  1. #1
    Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,043

    Početno podgrijavanje u mikrovalnoj

    Smijem li malome podgrijati home made kasicu u mikrovalnoj? Jos uvijek nismo prevladali strah od stapnog miksera pa pokusavam smisliti taktiku za raditi kasice, primjerice dok spava ili tako nesto...E sad, nasa mikrovalna nije bas ono "brand new", ima godinica..ima li to veze? Je li sigurno?
    Sad smo na moru pa dok radim Jan je vani, ali strah me povratka u zg jer mi trenutno mora biti na vidiku jer mi jos nece puzati tako da ga ne mogu ostaviti u drugoj prostoriji dok ja na brzaka smiksam hranu...

  2. #2
    slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    890

    Početno Re: podgrijavanje u mikrovalnoj

    Mene također zanima ova tema. Koliko dugo uopće može stajati skuhana kašica i dali ju grijati u mikrovalnoj?
    Ponekad bi mi bilo najlakše pripremiti mu hranu dok spava.

  3. #3
    snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    dalmacija
    Postovi
    1,201

    Početno

    Mi doma uopće nemamo mikrovalnu, uopće mi se nesviđa da grijem hranu u nečemu u čemu metal može eksplodirati. A imala sam prilike vidjeti kako hrana iz mikrovalne može biti na mjestim ajako vruća a na mjestima hladna. Meni se ta spravica uopće ne sviđa, bolje podgrijati na pari ili sl. Inače ne jedemo kuhano iz frižidera, osim juhe , šta ostane od ručka, pojede se za večeru. Ali sve zavisi, ako neko radi, nemože skuhat....

  4. #4

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    143

    Početno

    I kupovna i domaća kašica se smiju podgrijati u mikrovalnoj, ali se onda naravno treba paziti da je ravnomjerno podgrijana. Mi smo mikrovalnu davno prestali koristiti (pričalo se da je štetna, ali što nije?),a ako nešto podgrijavam napravim to u parnoj kupelji ili direktno u lončiću na štednjaku. Uglavnom se trudim da istempiram klopicu tako da bude gotova u vrijeme kada mu je namjeravam ponuditi (još sam na porodiljnom pa imam taj luxuz).
    Što se tiče već skuhanog obroka, pedijatrica nam je rekla da ga se smije čuvati u frižideru (24 sata, ne duže), u dobro zatvorenoj posudicu i obavezno minutu prokuhati prije slijedeće konzumacije. I to izbjegavam, ali ako se ponekad i dogodi, ništa strašno.
    Nama je štapni mixer zakon, malac se već navikao na njega.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    275

    Početno

    U mikrovalki (koja ima godinica, ali joj ne brojim pošto grije - čini mi se da te to jedino pati kod nje?! ) sam zagrijavala gotove kašice dok smo startali s dohranom (uvijek se na kraju dobro promiješa i provjeri je li dobro ugrijano).
    Sada joj nudim samo svježe skuhano (pa ostatak bacam :/ ) i već neko vrijeme razmišljam da srežem tu rasipnost i ukoliko ne pojede sve, ponudim kasnije (ugrijano u istoj onoj starijoj mikrovalki). Samo kakav to bebin ručak "trpi" ponovno grijanje?! (čini se nijedan )

    Što se tiče straha od štapnog miksera - možeš li malenog "sprijateljiti s njim" - ponuditi mu da ga malo drži dok je pod tvojim strogim nadzorom, pa čak i malo se poigrati (naravno, dok nije uključen i sl.)
    Tako sam ja razbijala strah od toplomjera kojim se mjeri u uhu ili od aspiratora za čišćenje nosa koji je isto dosta velika zujalica.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Mikserom sam usitnjavala samo kuhano meso. Povrće ili naribaš sirovo ili zgnječiš kuhano. Voće ja nikada nisam kuhala već naribala na onaj skroz sitni ribež. Hladno meso ubaciš u toplo povrće i ne treba ti mikrovalna. Nemam ništa protiv nje, ali ja sam Janu uvijek davala samo svježe skuhano. Ni ja ne volim jesti podgrijano :/

  7. #7
    Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,225

    Početno

    Shiny, nemoj podgrijavat hranu u mikrovalnoj, pogotovo ne ručak. Blitva, špinat, krumpir ... su toksični kad se podgriju, a vjerujem da ni ostalo nije zdravo jesti podgrijano.

    Ako ti se Jan boji miksera, pokušaj ovako kako ti je Janoccka opisala ili bar sve naribaj pa kad se skuha puno brže ćeš mikserom usitnit.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    275

    Početno

    Citiraj Svenovamama prvotno napisa
    ...Što se tiče već skuhanog obroka, pedijatrica nam je rekla da ga se smije čuvati u frižideru (24 sata, ne duže), u dobro zatvorenoj posudicu i obavezno minutu prokuhati prije slijedeće konzumacije. I to izbjegavam, ali ako se ponekad i dogodi, ništa strašno.
    Kakav si ručkić tako spremala za kasnije?
    (Skupljam ideje kad se uskoro vratim u biznis)

  9. #9

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    143

    Početno

    Perun, to uglavnom radim s ribom ako je veći komad (ponekad i mesom). Ako sam npr. danas bila na ribarnici i za ručak mu skuhala friški oslić, kada je kuhan očistim ga i podijelim na dva dijela. U juhici u kojoj je oslić kuhan, skuham npr. blitvu i krompir i to mu ponudim za ručak, a drugi dio oslića spremim u prokuhanu staklenku i zalijem ga s preostalom juhicom. Dobro zatvorim i spremim u frižider. Sutradan posebno skuham neko dr. povrće (npr. mrkvicu i rižu) i kada je gotovo procijedim i ubacim u juhicu s oslićem (obavezno namirnicu iz friž. prokuhati 1 min).
    Svo je povrće skuhano učas, pa se meni ovo čini kao bolja varijanta nego bilo koji gotov (kršitelj koda)ov ručak (koji je skuhan prije cca. pola godine ili godinu) . Griješim li?

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    275

    Početno

    Pitaš li mene - ja ću šutjeti obzirom da je čika **** u početku bio redovit gost na našem stoliću

  11. #11

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    143

    Početno

    Ne mislim da je **** loš, samo mislim da je home made klopica bolja.

  12. #12
    snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    dalmacija
    Postovi
    1,201

    Početno

    Ni mi nismo miksali, povrće gnječim vilicom a voće na sitniji ribež. I on to fino prožvače, mljacka i proguta :D
    Mol-oslić je jako brzo gotov, prije nego mrkva ili krumpir, kuhan je za 10 min.

  13. #13
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    Citiraj Arijana prvotno napisa
    Blitva, špinat, krumpir ... su toksični kad se podgriju, a vjerujem da ni ostalo nije zdravo jesti podgrijano.
    ima negdje popis toksičnih podgrijanih namirnica??? ja mora da sam već gadno otrovana .

  14. #14

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    143

    Početno

    Slažem se, ali sam htjela naglasiti da može poslužiti i u tu svrhu ( ako mama radi i ne stigne svaki dan na placu, vjerojatno je da u frižideru ima nekog povrća, koje s već kuhanom ribicom može ponuditi kao kompletan obrok.

  15. #15

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    143

    Početno

    Citiraj Svenovamama prvotno napisa
    Slažem se, ali sam htjela naglasiti da može poslužiti i u tu svrhu ( ako mama radi i ne stigne svaki dan na placu, vjerojatno je da u frižideru ima nekog povrća, koje s već kuhanom ribicom može ponuditi kao kompletan obrok.
    Ovo je trebalo ići iza Snoopygirl.

  16. #16
    Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,081

    Početno

    Ja bi pitala da li se smije mlijeko trajno mlijeko podgrijavati u mikrovalnoj?

  17. #17

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    275

    Početno

    Citiraj Svenovamama prvotno napisa
    Ne mislim da je **** loš, samo mislim da je home made klopica bolja.
    I je, ali sam ja svejedno zahvalna čika ****-u na njegovim kalamuzicama

  18. #18

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    275

    Početno

    Citiraj Nitica prvotno napisa
    Ja bi pitala da li se smije mlijeko trajno mlijeko podgrijavati u mikrovalnoj?
    Ja ga podgrijavam, mislim, ja općenito, jako puno koristim mikrovalku...mi radni ljudi kad se vratimo s posla pa jednu sarmicu (koja je treći dan najbolja) zgrijemo...čaj kad si pravim - i tu vodu ugrijem taman da ne prokuha...za bebu grijem vodu za bočicu...meni je mikrovalna zakon.
    No, pitanje na topicu je i podgrijavanje "domaće" kašice za bebu što ja do sada nisam činila (uvijek samo svježe pripremljeno), ali sam odnedavno počela bebi kuhati i meso koje je prethodno bilo duboko smrznuto (npr. za par dana si zamrznem komadiće piletine i teletine taman za ručak), a kaže se da se klincima ne daje smrznuta hrana.
    Ali kad u mesnici ne mogu svaki dan tražiti jedan palac teletine kako bi bilo svježe (što je širok pojam).

  19. #19
    Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,225

    Početno

    Citiraj sorciere prvotno napisa
    Citiraj Arijana prvotno napisa
    Blitva, špinat, krumpir ... su toksični kad se podgriju, a vjerujem da ni ostalo nije zdravo jesti podgrijano.
    ima negdje popis toksičnih podgrijanih namirnica??? ja mora da sam već gadno otrovana .
    Sorciere, ti bi još i popis, pa zar ti već i ovo nije dosta

  20. #20
    Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,225

    Početno

    Citiraj sorciere prvotno napisa
    Citiraj Arijana prvotno napisa
    Blitva, špinat, krumpir ... su toksični kad se podgriju, a vjerujem da ni ostalo nije zdravo jesti podgrijano.
    ima negdje popis toksičnih podgrijanih namirnica??? ja mora da sam već gadno otrovana .
    Sorciere, ti bi još i popis, pa zar ti već i ovo nije dosta

  21. #21
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    Citiraj Arijana prvotno napisa
    Citiraj sorciere prvotno napisa
    Citiraj Arijana prvotno napisa
    Blitva, špinat, krumpir ... su toksični kad se podgriju, a vjerujem da ni ostalo nije zdravo jesti podgrijano.
    ima negdje popis toksičnih podgrijanih namirnica??? ja mora da sam već gadno otrovana .
    Sorciere, ti bi još i popis, pa zar ti već i ovo nije dosta
    pa još sam živa - oću znat kolko mi je vremena ostalo!

  22. #22

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    143

    Početno

    Citiraj Perun prvotno napisa
    I je, ali sam ja svejedno zahvalna čika ****-u na njegovim kalamuzicama
    Naravno, posebno kada mu skuham ručak, a on ga glatko odbije, valjda si dečko zamisli drugi meni taj dan.
    Moram reći da mi se ne sviđa što je u mesnim kašicama dodana sol, ali s obzirom da ih jako rijetko koristimo, valjda neće naškoditi . :?


    Što se tiče mikrovalne, ja sam je koristila cca 10 godina, ali samo za zagrijavanje i odleđivanje (stari model). Za sada ne primječujem nikakve simptome , ali kako je prestala raditi, a ja rodila, ne namjeravam nabavljati novu (za svaki slučaj, da se ne bih navukla ponovo).

  23. #23

    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    54

    Početno

    Imam i ja jedno pitanje, ako netko ima pouzdanije informacije.

    Čuo sam, naime (a i mnogi izvori (http://en.wikipedia.org/wiki/Spinach) potvrđuju) da je špinat zapravo zdraviji kad je pravilno smrznut, jer već i kratkim transportom / stajanjem izgubi antioksidanse (folate, karotenide). Podgrijavanje je, kako shvaćam, opasno zbog stvaranja nitrita (http://www.coolinarika.com/namirnica/spinat), a općenita je kvaliteta uzgoja špinata bitna zbog oksalne kiseline.

    Također sam čuo (za što nemam pouzdane izvore) da je smrznuti špinat, iako slabije arome, zapravo sastavom (zbog smrzavanja neposredno nakon branja) kvalitetniji od onog kojeg se može kupiti na pijaci, a navodno je Ledov posebno dobar. Ima li netko neke pouzdane informacije? Ledo, Podravka?

  24. #24
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    totalno off topic
    welcome zeče i nagovori i ženu da se javi

  25. #25
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,899

    Početno

    možda sam u očekivanju mikrovalke

    ali mi uvijek upitnici iznad glave, jedan kolega grije juhu u tanjuru, drugi u pokrivenoj zdjelici da ne prtšti sve okolo. koji je pravi način?, i kaj sve smije u mikrovalku?

  26. #26

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,275

    Početno

    juha ne pršti do se grije u mikrovalki.
    imam ju na poslu, grijem si ručak svaki dan, još nikada do sada nisam pokrivala hranu.

  27. #27
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,850

    Početno

    Ja baš uvijek pokrivam hranu, odnosno grijem u zatvorenoj posudici.

  28. #28
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,899

    Početno

    Ok možda nije bila juha unutra ali nešto tečno je ! I stavio je pokriveno.
    Jedino što znam da ne smije biti zlatni obrub na tanjuru. Treći mi kaže da ne smije rosfrajna zdjelica

  29. #29
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,899

    Početno

    Ajde se vi prvo dogovorite pa dajte pravi odgovor

  30. #30
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,899

    Početno

    Citiraj mima prvotno napisa Vidi poruku
    ja baš uvijek pokrivam hranu, odnosno grijem u zatvorenoj posudici.
    i ne šteti li to gumici ako je imaš na poklopcu?

  31. #31
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,850

    Početno

    Nemam gumicu na poklopcu. Imam posude za mikrovalnu.

  32. #32
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,899

    Početno

    Jel to one s nacrtanim valovima??

  33. #33
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,850

    Početno

    Ne znam imaju li nacrtane valove, kupila sam ih kao posude za mikrovalnu.

  34. #34

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,275

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Ajde se vi prvo dogovorite pa dajte pravi odgovor
    A kaj da ti velim, svatko ima svoj način. I vjerojatno su oba ispravna. Na tebi je da odlučiš. Uostalom, probaj. Najgore kaj ti se može dogodit je da buš morala čistit mikrovalku.

    Neni fakat nikad nije niš špricalo

  35. #35
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,642

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Ajde se vi prvo dogovorite pa dajte pravi odgovor
    google i na to ima odgovore, usudi se potrazit sama

  36. #36
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,255

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Ok možda nije bila juha unutra ali nešto tečno je ! I stavio je pokriveno.
    Jedino što znam da ne smije biti zlatni obrub na tanjuru. Treći mi kaže da ne smije rosfrajna zdjelica
    Nemoj me zezati! Nemoguće je da ne znaš kakve posude smiju u mikrovalnu!!
    Rostfraj! Ma daj! Pa 2019 je!

  37. #37
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,899

    Početno

    Zakaj bi to trebala znati kad sam samo dva topla sendvica napravila
    U tome davno
    Bolje pitati nek skitati
    U firmi sam dobila cetri razlicita odgovora. A tu dva razlicita

  38. #38

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,788

    Početno

    Ja nista ne pokrivam i nista mi ne strca uokolo.
    Klinci dosli iz skole, sami podgrijali juhu, tjesteninu i cufte. Sve na tanjurima, nepokriveno.

  39. #39
    Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012
    Postovi
    6,723

    Početno

    Ja se sjecam nekih uputa da se hrana u mikrovalnoj ne pokriva...

  40. #40
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,773

    Početno

    Jelena tehnicke si struke. Dakle o mikrovalovima znas.
    Iskoristi ti znanje i zakljuci sama sta moze a sta ne. Zasto metal ne smije a metalna zlica uronjena u tekucinu smije.
    Inace u mimrovalnu ne stavljam plastiku. Poklopim kad mi se da.

  41. #41
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,296

    Početno

    Glupo mi je i pisat da metal ne smije u mikrovalnu, zato i ne smije imati "zlatni" obrub na tanjuru.

    A i sve je drugo poznato. Mikrovalna djeluje na polarne molekule ubrzavajući njihove vibracije. Kako je voda jako polarna, namirnice koje u sebi imaju vodu se brzo zagriju, a isto tako brzo se pretvaraju u paru, pa ako poklopiš čvrsto, može ti nešto puknuti od tlaka pare. Ako stavljaš poklopac, ne smiješ ga stegnuti. Mikrovalnu moraš svako toliko oprati, kako god okreneš. Meni su se znala vrata zamazati.

    Zagrijavanjem u mikrovalnoj se dio hrane koji je polariziran pregrije pa se skuri ili skuri ono u bližoj okolici, čime se sigurno smanjuje nutritivna vrijednost hrane.

  42. #42
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,296

    Početno

    I da, ne znam zašto bi gumice bile osjetljive na mikrovalove, osjetljivija je na deterdžent za suđe - mjerila sam jednom davno gubitak mase u deterdžentu za suđe.
    Možda je, ali ja trenutno ne vidim razumno objašnjenje za to.

  43. #43
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,773

    Početno

    Jelena hvala ti. Mislila sam na JelenuO.
    Sorry. Bilo mi je lijeno tipkati.

  44. #44
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,899

    Početno

    Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se sjecam nekih uputa da se hrana u mikrovalnoj ne pokriva...
    Je to sam znala ali sam se bas danas iznenadila da radi svatko kako hoce

  45. #45
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,642

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Je to sam znala ali sam se bas danas iznenadila da radi svatko kako hoce
    pred koju godinu su zakonom ukinuti nadzornici mikrovalnih. od tada je nastao raspasoj. svatko radi kako hoce.
    boze mili, gdje ide ovaj svijet

  46. #46
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,899

    Početno

    Kaj ti hoces sad?
    Pa ako decki jedu u prirucnoj kuhinji i vidim da svaki radi drugacije normalno je da se zapitam zakaj je tak

  47. #47
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,296

    Početno

    Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    Jelena hvala ti. Mislila sam na JelenuO.
    Sorry. Bilo mi je lijeno tipkati.
    Ma nisam ja tebi odgovarala, nego isto jeleni.O
    Nisam ni vidjela tvoj post, nije mi bila refreshana stranica valjda.

  48. #48
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,296

    Početno

    A kud si ti jelena sad uletila u temu o dohrani?
    Dohrana na poslu

    Evo, ja sam svom sinu grijala vecinom samo vodu u mikrovalnoj. Imali smo ju i za steriliziranje flašica. A hranu sam izbjegavala grijati jer nisam htjela da se unište vitamini i ostale temperaturno nestabilne kvalitetne strukture.

  49. #49
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    34,899

    Početno

    Tema je opcenita i nema veze s dohranom

  50. #50
    Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    8,453

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Tema je opcenita i nema veze s dohranom
    Ali je na podforumu Dohrana.
    Trebala si pitati na Servisnom kutku recimo.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •