Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: Ultrazvuk štetan za mozak? - JL

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Ultrazvuk štetan za mozak? - JL

http://www.jutarnji.hr/tehnologija_i...azvuk,38480.jl

Članak iz današenjeg JL - istraživanje američkih znanstvenika predvođeno dr. Paškom Radićem.

kikica2 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, al koliko je to prečesto?

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mislim da ce odgovori na to pitanje biti razliciti. netko ce reci da je normalno napraviti 2-3 UZV-a u trudnoci, a netko ce zagovarati vise ili manje.

sjecam se kada sam prije dvije godine nakon spontanog otisla jednom , da tako kazem, alternativnom lijecniku koji mi je rekao da cak i jedan ultrazvuk moze biti stetan za bebu. :/

vazno je znati prednosti i nedostatke UZV-a i na osnovu toga donijeti odluku. slijedeci su samo neki od tekstova koje mozete naci na Rodinom portalu o UZV-u:

Drugo lice UZV-a

Istina o sigurnosti UZV-a

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Do sad su mi napravili 6 ili 7 UZV pregleda, i sad bi ovaj tjedan trebala opet ići na UZV.

Čim mi u trudničkoj knjižici vide - neplodnost 3 godine, odmah mi rade UZV pri pregledu.

Baš mi nije trebalo da vidim ovaj članak, ionako sam paničarka

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Nisam napisala da sam trudna 32+4, a prvi UZV mi je napravljen sa 5 tjedana trudnoće :/

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja sam trenutno 21+1 i do sada sam bila na 4 pregleda=4 UZV, tri puta sam prokrvarila i na Hitnoj radila još 3 UZV koji su mi bili bitni (da vidim malo srce kako kuca )

neznam koliko su štetni i koliko je to dokazano, ali znam da mi je svaki UZV dao nadu da će sve biti OK i da je beba ok

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

cure tješite se da se uzv-om ipak pregledava već goooooooodinama , to nije rentgen niti ima takvu štetnost , niti je to baš teko kako članak najavljuje , da će sva djeca koja se uzv-om gledaju biti debilna ili zaostala u rastu ili oštećenog mozga(jer to bi značilo da smo i svi mi takvi koji smo do sad gledani , a nismo). ako radite uzv na klinici bilo kojoj , svaki traje odprilike 5 min i da ih napravite 9 u trudnoći to je sve 45 min. i bebi neće biti ništa. shvaćam da je svrha članka upozoriti , kao i rodinog teksta , no , mislim da su malo pretjerali.kao i sa člankom da će djeca biti psihički zakinuta ako im se sve ne dozvoli , to je sad nova moda i značilo bi da smo svi mi psihički labilni jer nismo spavali sa starcima do ne znam kad. osobno , niti jedna krajnost nije dobra i treba naći sredinu. znači , recimo ograničiti se na 4-5 uzv-a u trudnoći ako više neće biti potrebno , i dijete nek spava u svom krevetu , kad je uznemireno majka će ga smiriti , a za izražavanje dječijih potreba postoji i vrijeme i mjesto , na šta bi svijet ličio kad bi se svi izražavali kada i gdje nam padne na pamet? pristojnost mora postojati.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ja nemam pojma koliko uzv-a sam imala u trudnoći...
    nešto redovnih, nešto kontrolnih (starija prvorotka), nešto "znatiželjnih" - kad se nije sve vidjelo... sve si mislim da je uzv posložio te neurone tamo kamo treba, umjesto da ih razmjesti

to je sve nedokazano... miševi su bili JEDNOKRATNO izlagani uzv-u po 30 minuta + ono što je već napisano - da su njihovi mozgovi manji od mozga bebe, da nema znanstvenih potvrda, itd...

a o pisanju novinara - ne bih. kad jedan čovjek u nekoliko članaka u ISTIM novinama ispadne gost, rođak, susjed, suvlasnik (ovisno o članku) - onda je i ovakav članak pod upitnikom. samo je objavljen u drugoj rubrici.

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ja ni sama neznam koliko sam ih napravila,ali nakon spontanog jednostavno sam morala svaki put vidjeti da je sa bebicom sve u redu

maca77

Početno

Ja idem na UZ pregled svakog meseca.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj sandra23 prvotno napisa
    cure tješite se da se uzv-om ipak pregledava već goooooooodinama , to nije rentgen niti ima takvu štetnost......
    sandra23, ja se ovime uopce ne bih tjesila. istrazivanja su u tijeku i proci ce jos dosta vremena dok se nesto znastveno dokaze. u medjuvremenu, na nama je odgovornost da se informiramo.

.... to je sad nova moda.....
    ja ne bih spavanje sa roditeljima, odgovaranje na djecje potrebe i stetnost UZV-a nazivala modom. znanost svakodnevno napreduje, a sa njom i razna shvacanja psihologije i potreba djeteta.

naravno, svatko ce raditi kako zeli, no ono sto pokusavam reci je da ta odluka i te radnje moraju biti utemeljene na informiranosti a ne na cinjenici da su generacije prije nas tako radile, pa mozemo i mi.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Moram priznati da je mene ovo sa ultrazvukom prilicno potreslo jer sam do sada dosta puta bila da bi se vidjelo kako bebica napreduje zbog mojih prijasnjih spontanih i lijecenja neplodnosti. Svakako se brinem, ali s druge strane gledam sve moje prijateljice i poznanice koje su isto tako puno puta u trudnoci bile pregledavane ultrazvucno, neke vise, neke manje, i s njihovim bebicama je apsolutno sve u redu. Nadam se da ce tako biti i kod mene... i trudim se ne panicariti. 8)

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam još od prije znala za ovo pošto sam pročitala na Rodi i nisam nešto pretjerano uznemirena no ne osjećam se baš lagodno dok radim UZV. Moj doktor je samo na početku radio malo češće zbog prošlog blighted ovuma pa sam ih do 20. tjedna napravila 5 komada, ali sva sreća on je to zaista kratko gledao, možda minutu, a onda ga nismo radili sve do 31. tjedna. Mislim da je sve to još dosta mlada tehnologija da bi smo znali sve o njoj...pa ja nisam ni jednom pogledana UZV-om tek moja sestra 82. godište imala jedno gledanje.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj kikica2 prvotno napisa
    Da, al koliko je to prečesto?
    Ovo je ključno pitanje. Sam naslov teksta je senzacionalistički, au samom tekstu se ne može nigdje točno naći podatak koliko često su izlagali te miševe uzv-u. Piše samo više od 30 minuta.
    Ali -u kojim intervalima? 30 minuta svaki dan? Svaki tjedan?

Da li imaju bilo kakve kvantificirane podatke koji su nastali kao rezultat tih ispitivanja. U biti riječ je o istraživanju koje je u samom začetku.

Trudna sam 16+4, znači ušla sam u 5 mjesec trudnoće i do sada sam bila na uzv 3 puta , sutra idem na četvrti. Osobno ne vjerujem da tih10 -ak minuta, u prosjeku jednom mjesečno, može biti štetno za bebu.

Puno štetnije po bebu mogu biti poslijedice nekih neliječenih pojava i infekcija, koje se bez ultrazvuka ne bi mogle detektirati.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Zanimljivo mi je kako se olako shvaća UZV. Molim vas, nemojte se nitko uvrijediti, ali na temelju čega se tako teško prihvaća podatak da je on možda štetan? Pitam najozbiljnije.

Da piše da je neka krema možda štetna, ili kad se piše nešto loše o aspartamu ili o antiperspirantima, E-brojevima u hrani, onda se tako brzo prihvaća senzacionalistički članak kao moguća istina. Da li se i onda pita koliko količina čini štetnost, a kolika je sigurna? Mi smo generacija koja je sve u šesnaest jela hrenovke, paštete, mesne doručke, isto tako možemo pitati: pa što nam fali? Zašto svojoj djeci dajemo zdraviju hranu (čitamo sastav na deklaracijama, omjere vitamina i minerala...), vjerujem zato što smo svjesni štetnosti ove ranije nabrojane, iako i njena štetnost nije u pojedinom konzumiranju nego u učestalom i prekomjernom.

Koliko sam čitala, nebrojeno puta u medicini je bio slučaj: otkrije se neki lijek ili neka nova dijagnostika, koristi se bez ikakve kontrole, onda kad nekoliko generacija to plati izgubljenim zdravljem, onda se sve reducira.

to nije rentgen niti ima takvu štetnost......
    I rentgen se nekad koristio jako olako, tek se kasnije uvidjela njegova štetnost od prekomjernog korištenja i sad mu se pristupa daleko opreznije, samo onda kad je njegova upotreba stvarno opravdana.

A tek lijekovi, u SAD-u u pedesetim i početkom šezdesetih prosječna trudnica izlazila je, nakon potvrde trudnoće, od ginekologa sa hrpom recepata. Pa se tek poslije skužilo da se neki lijekovi teratogeni, ali i da ove ostale nije dobro uzimati samoinicijativno i bez stvarne potrebe. Pa se to reduciralo.

DDT-jem su se nakon II svj.rata zaprašivali usjevi, a sad je on opasan otrov. A što se naši roditelji i djedovi i bake pojeli, sam Bog zna, i kako je to utjecalo na njihovo zdravlje...

Ako je medicina tako često prolazila faze od nekontrolirane ekspanzije do pažljivog i razumnog korištenja, zašto to ne bio slučaj i sa UZV-om? I kako mi znamo da nam to nije ostavilo traga na djecu?

Pojedinačni slučajevi, a vidim da neki od vas pišu kako na njihovu djecu to nije ostavilo traga, ne znače puno: nije ni mom Marku ništa bilo od pustih antibiotika koje je popio kao beba, ili možda ipak je, a da ja to nisam skužila? Možda za desetak godina dobije kolitis jer su mu antibiotici u dojenačko doba toliko iziritirali crijeva da se ona teško nose sa našom uobičajenom prehranom?

Cure, nemojte nikad zaboraviti da napredak medicine nosi svoju cijenu, a svi je mi plaćamo. Kad se neki lijek ukine jer je štetan ili se neka dijagnostika stavi pod upitnik jer je možda štetna, poručili su nam da smo u neku ruku pokusni kunići.

Nadam se da se poslije mog posta nitko ne ljuti. Meni je jako drago da se o ovim temama piše, da se o njima govori na televiziji i da se o njima raspravlja. To su jedini načini da svi skupa naučimo više voditi računa o svom zdravlju i o zdravlju naše djece.

Puno štetnije po bebu mogu biti poslijedice nekih neliječenih pojava i infekcija, koje se bez ultrazvuka ne bi mogle detektirati.
    Postoje i jednostavniji načini kojima se nadzire trudnoća. U sjevernoj Evropi se UZV jako malo koristi, a njigove bebe se ne rađaju bolesnije od naših. Nema nikakvog čvrstog temelja za česti UZV kod uredne trudnoće.

A, s druge strane, da li itko od nas ide svaki mjesec na UZV u potrazi na nekom bolesti?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Minnie prvotno napisa

Postoje i jednostavniji načini kojima se nadzire trudnoća. U sjevernoj Evropi se UZV jako malo koristi, a njigove bebe se ne rađaju bolesnije od naših. Nema nikakvog čvrstog temelja za česti UZV kod uredne trudnoće.

A, s druge strane, da li itko od nas ide svaki mjesec na UZV u potrazi na nekom bolesti?
    Koji su to jednostavniji načini, kojima se npr. već sa 5 tjedana trudnoće može detektirati da je riječ o vanmateričnoj trudnoći, koja je iznimno opasna po život trudnice
    Ili jednostavniji način kojim se mogu ustvrditi malformacije fetusa ili možda jednostavniji način kojim se kod nerođene bebe mogu otkriti malformacije npr. na samom srcu - a koje se mogu otkloniti uspješno operacijom još u maternici i na taju način spasiti dijete?

Koji je to jednostavniji način kojim se može utvrditi da je dijete u specifičnom položaju koji otežava normalni porod ili je možda čak u položaju koji ugrožava čak život majke ako se ne pribjegne pravovremenom carskom rezu?

I koji je to jednostavniji način za otkrivanje hematoma i veličine hematoma u ranoj trudnoći, te eventualnih cista ili tumora te njihove vličine i smještaja u odnosu na fetus?

Koji je općenito jednostavniji način za praćenje napredovanja djeteta tijekom 9 mjeseci - praćenja rasta i razvoja organa na primjer?

I još bih živo željela znati koji su to točno države u sjevernoj Europi gdje se uzv "jako malo koristi" - odnosno kvantificiraj mi "jako malo", što je to - dva puta u trudnoći, jednom, nijednom? I ako može, naravno - relevantni link ne na novininske naslove, već na konkretne statističke podatke tih zemalja vezano uz ovu pojavu i eventualne preporuke njihovih Ministarstava zdravstva?

S druge strane usporedba sa odlaskom svaki mjesec na uzv u potrazi za bolešću i praćenja trudnoće i razvoja djeteta je potpuno deplasirana, za ne reći - čista demagogija.

I još nešto - nisam primjetila da nitko ovdje zagovara odlazak na uzv svaki drugi dan, ili da ga je dao doma instalirati pa gleda dijete svako pet minuta, jednostavno riječ je o pregledima koji se kod trudnoće bez znakova patologije - znači normalne trudnoće odvijaju najčešće jednom mjesečno, pa i daleko rjeđe od toga.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas se preporučuju 3 ultrazvuka u trudnoći, svaki u jednom od tromjesječja.
    Snimanje na CD za uspomenu, određivanje spola i slično nije indikacija za ultrazvuk. Privatnici rade uzv svaki mjesec pa i češće.

Ako nekoga zanima članak može ga naći na web stranici časopisa "Proceedings of the National Academy of Sciences".

www.pnas.org

Naslov je: Prenatal exposure to ultrasound waves impacts neuronal migration in mice.

Ili u pretražnik upišite Pasko Rakic.

Članak se može skinuti u pdf formatu.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Pisalo se već o tome na forumu, spominjana je Švedska u kojoj trudnoću nadziru primalje (ali to nisu primalje poput naših, one su kako sam shvatila visokoobrazovane i obučene za nadzor nad urednom trudnoćom, patološke trudnoće nadzire liječnik), nadam se da će se javiti netko od forumašica iz tih zemalja. Sjećam da je Fortuna dosta svojevremeno pisala o tome.

Ova tri ultrazvuka koja Fidji spominje, koja se kod nas preporučuju, dovoljna su za utvrđivanje malformacija koje spominješ i za utvrđivanja položaja djeteta, iako što se tiče ovog zadnjeg, dobar liječnik ili primalja mogu bez uzv-a utvrditi položaj djeteta. UZV uostalom često da pogrešnu procjenu veličine djeteta, što također može uzrokovati nepotrebne intervencije. Ako je trudnoća uredna, ta su tri UZV-a dovoljna.

Nesrazmjer djetetove veličine u odnosu na dob trudnoće u mom je slučaju liječnik utvrdio pregledom bez trudnoće, tako da nije UZV nužan da to otkrije. Hoću reći, ako dođe do zastoja djeteta u rastu, to se može otkriti i bez njega.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Minnie prvotno napisa
    Ova tri ultrazvuka koja Fidji spominje, koja se kod nas preporučuju, dovoljna su za utvrđivanje malformacija koje spominješ i za utvrđivanja položaja djeteta, iako što se tiče ovog zadnjeg, dobar liječnik ili primalja mogu bez uzv-a utvrditi položaj djeteta. UZV uostalom često da pogrešnu procjenu veličine djeteta, što također može uzrokovati nepotrebne intervencije. Ako je trudnoća uredna, ta su tri UZV-a dovoljna.

Nesrazmjer djetetove veličine u odnosu na dob trudnoće u mom je slučaju liječnik utvrdio pregledom bez trudnoće, tako da nije UZV nužan da to otkrije. Hoću reći, ako dođe do zastoja djeteta u rastu, to se može otkriti i bez njega.
    OK, onda objasni mi na koji način se donosi odluka da su tri ultrazvuka dovoljna a ne, recimo, četiri?
    Pri tom ne zaboravi da ona gore spominje 3 odlaska na 3D uzv koji je daleko precizniji od 2D uobičajenog u hrvatskim zdravstvenim institucijama.

Tvoj je liječnik kažeš utvrdio pregledom bez UZV nesrazmjer djetetove veličine u odnosu na dob trudnoće, pitanje je - kada? U 15 tjednu ili u 6 mjesecu trudnoće?
    I da li na isti način može utvrditi sve ono što sam gore pobrojala (od vanmaterične trudnoće nadalje), da se ne ponavljam?
    I kako to dobar liječnik pa čak i primalja mogu utvrditi bez uzv-a fizičku malformaciju na djetetovom srcu u 20 tjednu trudnoće?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bilo je vec ovakvih topica a ima i o uvz u trudnoci na nasem portalu

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=147&Show=675
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=147&Show=676

btw
    u velikoj britaniji se radi jedan za utvrdjivanje trudnoce i drugi za anomalije oko 20-og tjedna

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemoj brkati normalnu i patološku trudnoću.
    U normalnoj trudnoći, a takvih je 90% 3 ultrazvuka su i više nego dovoljna, u nekim zemljama se preporuča samo jedan ultrazvučni pregled.
    Sigurno da postoje neka stanja koja treba pratiti češćim ultrazvučnim pregledima, ali tada treba odvagnuti koliko je to štete, a koliko koristi.
    Važno je napomenuti da se ultrazvučni pregledi ne bi trebali koristiti za razonodu.
    3D ultrazvuk sam po sebi nije bolji od običnog. On se koristi isključivo za praćenje vanjskog izgleda djeteta i bez običnog ultrazvuka je beskoristan.
    Jako je dobar za dijagnozu nekih malformacija na licu ili ekstremitetima dijeteta, ali se isto koristi da bi roditelji imali sličice za uspomenu, a ne zbog indikacija za koje je dobar.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja jos nigdje nisam naisla niti na jedan znanstveni dokaz da UZV nije stetan ako se koristi cesto (ako netko ima kakav link neka ga stavi), pa mi je to bilo dovoljno da u trudnoci ni u ludilu ne obavljam UZV preglede svaki mjesec.
    I ona 3 sta sam napravila mi se cine previse...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Tvoj je liječnik kažeš utvrdio pregledom bez UZV nesrazmjer djetetove veličine u odnosu na dob trudnoće, pitanje je - kada? U 15 tjednu ili u 6 mjesecu trudnoće?
    I da li na isti način može utvrditi sve ono što sam gore pobrojala (od vanmaterične trudnoće nadalje), da se ne ponavljam?
    I kako to dobar liječnik pa čak i primalja mogu utvrditi bez uzv-a fizičku malformaciju na djetetovom srcu u 20 tjednu trudnoće?
    U 19. tjednu trudnoće, mjerenjem veličine maternice.

Napisala sam već, 3 UZV-a su sasvim dovoljna za ovo što pišeš: 1. za isključivanje izvanmaterične trudnoće i pregled maternice (npr. radi hematoma), drugi i treći za pregled razvoja djetetovih organa.

Nisam nikad nigdje napisala da je UZV nepotreban, samo reagiram na sadašnju vrlo čestu praksu od 5,6 ili više UZV pregleda u urednoj trudnoći.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Koliko ja znam nije dokazana štetnost, ali nije dokazana ni neštetnost i zato po mom mišljenju UZV treba koristiti što manje i samo kada je nužno, a nikako ne kako je Fidji rekla za razonodu. Na žalost neki ljudi nisu upućeni u tu činjenicu pa bez potrebe odlaze na UZV samo da bi mogli gledati svoju bebu. Mislim da takve stvari doktori ipak ne bi trebali dozvoljavati i da je na njima najveća krivnja.

stix

Početno

cure tješite se da se uzv-om ipak pregledava već goooooooodinama , to nije rentgen niti ima takvu štetnost , niti je to baš teko kako članak najavljuje , da će sva djeca koja se uzv-om gledaju biti debilna ili zaostala u rastu ili oštećenog mozga(jer to bi značilo da smo i svi mi takvi koji smo do sad gledani , a nismo). ako radite uzv na klinici bilo kojoj , svaki traje odprilike 5 min i da ih napravite 9 u trudnoći to je sve 45 min. i bebi neće biti ništa. shvaćam da je svrha članka upozoriti , kao i rodinog teksta , no , mislim da su malo pretjerali.kao i sa člankom da će djeca biti psihički zakinuta ako im se sve ne dozvoli , to je sad nova moda i značilo bi da smo svi mi psihički labilni jer nismo spavali sa starcima do ne znam kad. osobno , niti jedna krajnost nije dobra i treba naći sredinu. znači , recimo ograničiti se na 4-5 uzv-a u trudnoći ako više neće biti potrebno , i dijete nek spava u svom krevetu , kad je uznemireno majka će ga smiriti , a za izražavanje dječijih potreba postoji i vrijeme i mjesto , na šta bi svijet ličio kad bi se svi izražavali kada i gdje nam padne na pamet? pristojnost mora postojati.
    potpisujem u potpunosti!!!

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam kakve veze ima ultrazvuk sa spavanjem djece, ali se ne slažem da za izražavanje dječjih potreba postoji vrijeme i mjesto.
    Svijet bi bio puno bolji kad bi svi bili iskreni i neposredni kao djeca.

No vratimo se na uzv.
    Rentgen je nekada bio normalna pretraga u trudnoći, tada je smatran bezopasnim. Vrijeme je pokazalo da to nije baš tako i danas ga se izbjegava.

I moja su djeca bila izložena ultrazvuku i pametna su, savršena i zdrava.

No za sve postoji Gausova krivulja. Većina je u zlatnoj sredini, ali jedan mali, mali dio je na krajevima.
    Zašto bi riskirala i najmanju vjerojatnost da baš moje dijete ne bude u zlatnoj sredini i išla na 9 ultrazvuka ako je sve u redu. Tako sam napravila s Anom.

Moja je Ema pak bila više izložena. Jednostavno sam mislila da je to normalno (išla sam privatno). Ona je natprosjećno rano progovorila, već s 3 godine pričala je izvrsno. Ali tko zna, možda da je manje bila izložena ultrazvuku možda bi bila još bolja u tome.

Sve je relativno, ali kad je riječ o mojoj djeci, sa informacijama koje danas imam, ja ne želim više riskirati.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Sve je relativno, ali kad je riječ o mojoj djeci, sa informacijama koje danas imam, ja ne želim više riskirati.
    Fidji, jednom recenicom si sve rekla.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno hej!

Stvarno ne razumijem,dali bi ljecnici isli toliko riskirat i radit svaki put ultrazvuk,ja smatram da ne bi.
    Zadnji put kad sam bila kod dr.pitala sam je koliko je stetan uzv za plod a ona je rekla to su gluposti koje se objavljuju,da je stetan ne bi ga ginekolozi koristili,jer nitko ne zeli imati bebu na savijesti,kako one trudnice s komplikacijama koje leze u bolnici i svaki dan su na ultrazvuku,pa nikada nisam cula da je ista se desilo ili da je nesto izislo u novinama.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Živjela tehnologija!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Upravo tako, a ja bih dodala da je i izbor individualan.
    Što se samih informacija tiče, citirala bih mog starog koji je rekao - internet je zlo.
    Kada mu je je dijagnosticiran karcinom prostate, taman se naučio surfat netom i našao je toliku hrpu informacija i istraživanja, koja su bila potpuno kontradiktorna. Prema jednima, njegova preporučena terapija je vodila ravno u smrt i to za cca 6 mjeseci, iako se primjenjivalla već poprlilično dugo.
    On je nakon prvotnog šoka i nedoumice ipak ostao priklonjen savjetima svog doktora kojem je vjerovao. Danas, tri godine nakon toga je živ i zdrav bez traga karcinoma.

Ja se sličnom taktikom vodim i kad je u pitanju moja trudnoća. Nastojim što manje šalabajzati po neprovjerenim linkovima i baviti se mogućim komplikacijama ili se dati plašiti novinskim naslovima i rekla-kazala forumskim pričama.

Danas sam bila na svom 4 uzv-u, do kraja trudnoće će ih biti još vjerojatno 3 i dalje ne mislim da će tih 5-10 minuta uzrokovati bilo kakve tegobe ili malformacije mome djetetu. Oko mene je hrpa djece čije su majke i više od 7 puta bile izložene uzv-u i sva su normalna i napredna. S druge strane, nikad si ne bih oprostila da se dogodi nešto što sam ja običnim preventivnim uzv-om mogla uočiti i spriječiti.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kuruza prvotno napisa
    S druge strane, nikad si ne bih oprostila da se dogodi nešto što sam ja običnim preventivnim uzv-om mogla uočiti i spriječiti.
    A što to točno?
    Sjećam se da sam ja ko kokoš išla na te silne uzv preglede, a da mi nitko nikad nije rekao, a ni ja nisam pitala, koja je točno korist od toga.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    [A što to točno?
    Sjećam se da sam ja ko kokoš išla na te silne uzv preglede, a da mi nitko nikad nije rekao, a ni ja nisam pitala, koja je točno korist od toga.
    Od srčanih mana koje se danas na fetusu operiraju još u maternici, preko nakupljanja tekućine u samom plodu, do raznih indikacija za carski rez a koje uključuju samo položaj bebe.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja sam mirnija kad vidim i čujem svoje dijete. na pojam NOVA MODA sam mislia da svakih par godina iziđe nešto novo što se jako promovira i onda se tek naravno kasnije vide poslijedice toga pa se po tom gazi. ČINJENICA JE DA UZV NIJE RENTGEN(i mislim kako se ni u ludilu ne mogu uspoređivati) I DA KAKO MEDICINA NAPREDUJE VIŠE NE ČINI TAKO ŠTETNE NAPRAVE KAO ŠTO JE RENTGEN NPR. ZATO JER JE NAPREDOVALA.

na temu istu ali malo različitu , svakih par godin se savjetuje nešto drugo i za par godina opet da se to prije savjetovano ne smije nikako raditi. npr , moja sveki je svoju malu hranila kiselim mlijekom od 4 mj , nosila ju dugo u jastučiću, jer se tako onda savjetovalo. a zatim da se to nikako ne smije!zatim je mm dohranjivala od 3-4 mj jer se tako savjetovalo a sad nikako ne!a opet su svi normalni!!sva njena djeca su spavala u svom krevetu i sva su normalna i šogorica nema smetnje sa probavom. stalno se vraćam na taj članak o spavanju jer mi je to stvarno pretjerivanje. smatram ako je 300000 generacija odraslo normalno da je spavalo u svom krevetu , ne vidim kako bilo koja studija od može ustvrditi da to nije dobro.

a dok uzv-a nije bilo i dok se isključivo rađalo kod kuće bila je znatno veća smrtnost i djece i rodilja. zato se i krenulo rađat u bolnice. zato se u nerazvijenim zemljama pokušava natjerat trudnice da dođu rodit u bolnicu i da se kontroliraju.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Sandra23 tvoj mi je post toliko zbrkan da mi je uopce tesko nesto i napisati na sve to, ali idem probati:
    Kazes da UZV sigurno nije stetan jer je medicina napredovala, a ne smeta te sto ne postoji niti jedan znanstveni dokaz da nije stetan.
    S druge strane negiras znanstvenu studiju priznate lijecnice iz Velike Britanije koja tvdi da je zdravo da dijete spava s roditeljima u krevetu i da bi roditelji trebali odgovarati na potrebe svoga djeteta.
    Ja te stvarno ne kuzim :?
    A ova teorija o 300000 generacija koje su ispale normalne mi nikako ne drzi vodu, pogotovo kada se malo osvrnem i pogledam svijet oko sebe pun ljudi koji su svi o necemu ovisni, jer traze utjehu koju nisu dobivali onda kada su je trebali.
    A sto se tice poroda kod kuce, nikako ne treba brkati isti u razvijenim i nerazvijenim zemljama. Danasnji porodi kod kuce u razvijenim zemljama su kontrolirani, obavljaju se uz prisustvo strucne osobe, i uvelike se razlikuju od onih u nerazvijenim zemljama i onih u vrijeme kada se radjalo iskljucivo kod kuce.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

mamsita, bolje pročitaj , 8) napisala sam da ništa nije apsolutno dobro ili loše. niti ti , niti ja , niti nekakva doktorica ne može tvrditi nešto sa stopostotnom sigurnošću. a to sto je ona priznata...neka je.

ovisnosti su nešto skroz drugo , i počinju najčešće u pubertetu , zato što djeca žele biti dio neke cjeline, neke druge , a ne obitelji , i o njihovim karakterima ovisi hoće li popustiti nagovoru. ja nisam rekla da djete ne smije spavati sa svojim roditeljima , rekla sam da mi je članak pretjerivanje : da objasnim : jako je pristran. sve ima svoje dobre i loše strane , a oni nisu naveli niti jednu lošu , a to , oprosti , ,nije realno. i to je sve. niti je uzv jako dobar , niti je tako loš.treba biti svjestan da ne treba pretjerivati. a što se tiče djetetovog izražavanja , neka se izrazi , ali možda mi drugačije doživljavamo što to znači.

i ne mislim da bilo koji članak temeljen na psihologiji može biti činjenica jer je sama psihologija vrlo varijabilna , i članak može biti savjet , ali nikako ne bi trebao biti pravilo.

ja sam imala kolegu u osnovnoj koji je jako bio vezan za svoju majku , i do 3 razreda osnovne je vrištao kad bi ga ona u školi ostavila. :shock: reci ti meni , je li to normalno? svi mi imemo drugačije želje vezane uz odgoj i svi činimo kako mislimo da je najbolje , a opet su neka djeca bolja a neka nisu.ako ti daš sve u svojoj moći da ti dijete bude dobro , a ono nekim slučajem učini nešto loše , hoćeš li ti moći uprijeti prstom zašto je to tako i objasnit to nekom psihologijom iz djetinjstva?znaš li da sam ja na psihologiji(istraživanje je pokazalo) učila da ako se dijete odvikava od pelena prije 2-3 g života može značiti da će biti kasnije nepovjerljivo prema drugima , a reklama platnenih pelena je da se dijeca brzo odviknu jer im smeta mokro i to se smatra pozitivom?i šta sad, da mi dijete nosi pelene do 5 g da bi bilo povjerljivo ili da mu kupim pelene od pamuka koje su mu zdravije ali da zato ne vjeruje poslije nikome?za mene su to sve samo nagađanja. i tko uopće može reći šta je ispravno? žao mi je što si me krivo shvatila.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ovdje se govori o ultrazvuku.
    Ti si napisala da UZV nije dobar, a niti je tako los. A ako je tako, onda meni zdrav razum govori da cu obavljati UZV preglede samo onda kada je to nuzno, i ne vidim tu nikakvo pretjerivanje.
    A sto se svega ostalog tice, u svoja dva posta dotakla si se i spavanja i dohrane, i poroda, i pelena...a to su sve teme kojima ovdje nije mjesto niti se na ovaj nacin moze o njima raspravljati. 8)

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kuruza prvotno napisa
    [A što to točno?
    Od srčanih mana koje se danas na fetusu operiraju još u maternici, preko nakupljanja tekućine u samom plodu, do raznih indikacija za carski rez a koje uključuju samo položaj bebe.
    Ali za to ih ne devet ili više uzv pregleda, ili?
    Na kakva nakupljanja tekućine misliš? Što se može napraviti kad se vidi nakupljanje tekućine?
    Indikacije za carski koje uključuju ili koje ne uključuju samo položaj?

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali za to ne treba devet ... (umjesto onog zbrčkanog što sam napisala)

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Još nešto - rade li se kod nas uopće intrauterine operacije?

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

i ja bih to voljela znati, no cisto sumnjam. nedavno sam gledala jedan dokumentarac "devet mjeseci" na national geographic-u i gledala sam kako rade intrauterinu operaciju (nesto nije bilo u redu sa plucima bebe)... brrr...

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prilično opsežan izvještaj o rutinskim ultrazvučnim pregledima se može pronaći na http://www.nhshealthquality.org/nhsq...A%20Report.pdf. Tamo su i tablice s bolestima koje se mogu manje ili više uspješno prepoznati pomoću uzv pregleda.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ali za to ih ne devet ili više uzv pregleda, ili?
    Na kakva nakupljanja tekućine misliš? Što se može napraviti kad se vidi nakupljanje tekućine?
    Indikacije za carski koje uključuju ili koje ne uključuju samo položaj?
    Da, vjerojatno ne treba baš devet pregleda u slučaju trudnoće koja nije patološka, po mom mišljenju oni pregledi koji su kod mene bili ajmo to tako reći - višak, jesu prva tri koja su bila između 5 tjedna i 12-tog i mislim osobno da je to bilo previše.
    Ne u smislu da se brinem da će naštetiti, ai jednostavno sad kad razmislim možda je bio dovoljan taj jedan inicijalni, pa jedan na kraju prvog tromjesječja.
    Ali, sad mi je lako filozofirati - u vrijeme prvog tromjesječja, uzevši u obzir da mi je ovo prva trudnoća bila sam više i zabrinuta.
    Veliš da i sama imaš jednu trudnoću iza sebe, pa se prisjeti svih strahova prvorotkinja.

Što se tiče svih ovih drugih pitanja, ne da mi se tjerat "mak na konac" niti sam išla u detalje te probleme istraživati, ali sam vidjela i na forumu da ih ima i da se detektiraju uzv-om.

I ponavljam, ne bi si mogla oprostiti da sa bebom nešto ne bude u redu a da sam ja to mogla na vrijeme uočiti i skupa s liječnicima prevenirati na način da sam otišla na jedan uzv više.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije mi bila namjera tjerati mak na konac, samo sam pitala - ne znam dovoljno, a zanima me .

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nije mi bila namjera tjerati mak na konac, samo sam pitala - ne znam dovoljno, a zanima me .
    Ma, nema problema - zanim i mene više, ali velim - samo se bediram kda previše po tome prčkam. Muž mi je čak zabranio da idem na onaj podforum Komplikacije u trudnoći.

Uglavnom, kako vrijeme odmiče puno sam opuštenija, jučer je doc rekao da beba napreduje doslovce školski i to u milimetar za moj stupanj trudnoće, pa sam došla doma sva hepi.

Vjerujem da ako se odlučimo na još jedno dijete, i ne bude problema u trudnoći da ću biti još više cool, ali mislim da nema trudnice koja nije bila puna strhova u svojoj prvoj trudnoći. Meni je to ko da me netko bacio na neki još neistraženi planet, a sa svih strana samo pljušte savjeti, uputstva, preporuke itd.

Zato sam nekako odlučila slušat svoju intuiciju i vjerovati doktoru kojem sam svoje povjerenje dala još prije 12 godina kada mi je doslovce glava bila u torbi.

Ono to mi se kod njega sviđa je da on meni predloži npr. da se vidimo na uzv za jedno 4-5 tjedana, ali me isto tako pita kako se ja osobno osjećam i da li mislim da taj rok možemo i produžit. Jučer sam mu rekla da možemo i pred kraj 9 mj. i početak 10-tog, on se s tim složio.
    U svakom slučaju, ako je neka frka mogu ga i na mobitel nazvati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •