Pa naravno, place i kad se osjeca usamljeno, uplaseno, izdano, kad ga nesto boli, a jos ne zna reci.mama courage prvotno napisa
![]()
Osobno sam stava da tvrdnja/vjerovanje da je plakanje u nekom trenu = manipuliranje jako, jaaaako ovisi o puno stvari - prvenstveno o dobi djeteta, razini verbalne komunikacije koju je postiglo, o nacinu na koji roditelji odgajaju dijete (poznaje li to dijete ikakve granice), fleksibilnosti roditelja, i polaznog stava roditelja (rade li djeca nesto iz inata ili ne znaju drugacije, npr.) ...
"Ucenje spavanja" (kada za dijete ne postoji opcija da dodje mami i tati u krevet) je za mene podrucje u kojem dijete ne glumi nego ima stvarnu potrebu za fizickom blizinom i za mene, trenutak u kojem dijete prestaje traziti roditelja je trenutak kad je ono naucilo da se na roditelje u vecernjim satima ne moze osloniti. I to mi je tuzno.
U ostalim situacijama (ok, imam ja jos nekoliko situacija/okolnosti u kojima ne vjerujem u plac-manipulaciju vec u istinsku potrebu za necim, ali nije tema topica), vjerujem da je do roditelja i njihovog poznavanja djeteta da odrede radi li se o potrebi ili manipulaciji i da postupe po onome kako inace odgajaju dijete.

Odgovori s citatom