Citiraj mama courage prvotno napisa
Citiraj BusyBee prvotno napisa
al ni ne dozvoljavam da me pomocu placha (u odredjenim situacijama) ucijenjuje.
To podrazumijeva da mi ostali dozvoljavamo?
ne podrazumijeva da dozvoljavate, nego da postoji mogucnost da dijete plach ne koristi samo kad je gladno, tuzno, kad mu treba utjeha i sl...
Pa naravno, place i kad se osjeca usamljeno, uplaseno, izdano, kad ga nesto boli, a jos ne zna reci.
Osobno sam stava da tvrdnja/vjerovanje da je plakanje u nekom trenu = manipuliranje jako, jaaaako ovisi o puno stvari - prvenstveno o dobi djeteta, razini verbalne komunikacije koju je postiglo, o nacinu na koji roditelji odgajaju dijete (poznaje li to dijete ikakve granice), fleksibilnosti roditelja, i polaznog stava roditelja (rade li djeca nesto iz inata ili ne znaju drugacije, npr.) ...

"Ucenje spavanja" (kada za dijete ne postoji opcija da dodje mami i tati u krevet) je za mene podrucje u kojem dijete ne glumi nego ima stvarnu potrebu za fizickom blizinom i za mene, trenutak u kojem dijete prestaje traziti roditelja je trenutak kad je ono naucilo da se na roditelje u vecernjim satima ne moze osloniti. I to mi je tuzno.

U ostalim situacijama (ok, imam ja jos nekoliko situacija/okolnosti u kojima ne vjerujem u plac-manipulaciju vec u istinsku potrebu za necim, ali nije tema topica), vjerujem da je do roditelja i njihovog poznavanja djeteta da odrede radi li se o potrebi ili manipulaciji i da postupe po onome kako inace odgajaju dijete.