-
Opet o komplikacijama?
Moja situacija je slijedeća: dr. me je stavio na mirovanje od 1.8., ja sam u radnom odnosu od 15.2.2006. i uplačeni su mi doprinosi za svih 6 mjeseci, ali mi nedostaje 15 dana za 6 mjeseci staža.
Osim ovih 5mj. i 15 dana imam još 2mj. i 24 dana staža u protekloj 2005.
Sada stupanjem novog zakona (od 3.8. NN85/06) o Zdrastvenom osiguranju, je nemam dovoljno staža (potrebno je 12mj. u jednoj godini), ali su mi s HZZO rekli da ja idem po starom zakonu (jer mi je ranije otvoreno bolovanje), no meni svejedno nedostaje 15-ak dana staža.
Imam li pravo na punu naknadu ili padam na minimalac? Na HZZO sam dobila dvije oprečne informacije, pa da ludim do kraja mjeseca kada predajem doznake, i da vidim kako dalje,
Hvala.
-
evo ja opet zvala HZZO i teta mi kaže da neću imati nego 850kn za vrijeme komplikacija, ali da ću imati normalnu naknadu za vrijeme porodiljnog. Ne znam jeli to istina, tj. ulazi li mi u prosjek za porodiljnu ovo s komplikacija?
sada ovo je sve telefonski, sutra ću polako prošetat do HZZO jer mi se čini da me telefonski žele otkantat.
Drugo, ako mi je bolovanje 850 kn i to mi isplačuje poslodavac, što mi je s doprinosima, kako se oni računaju, iz 850 kn ili kao do sada?
-
Naknada na bolovanju će ti biti minimalna, oko 850,00 kn jer ti ni po starom ni po novom Zakonu nemaš dovoljno starog staža. Po starom, povoljnijem Zakonu stari staž je značio: šest mjeseci neprekidno prije otvaranja bolovanja ili devet mjeseci u dvije godine (ti imaš u dvije godine 8 mjeseci i 9 dana, ako sam dobro zbrojila :/ ).
Naknadu za rodiljnom dopustu bi trebala dobiti izračunatu po isplaćenim plaćama, ali morati ćeš sama zatražiti novi izračun naknade kad budeš otvorila rodiljni dopust.
-
Hvala, to sam i mislila..sve mi je isto jer mi fali staž po novom i po starom zakonu
Mislila sam da možda to što imam 6 uplata nešto znaći, ali...
A trebati će se naviknit, bar do 11.mjeseca.
još jedno pitanje, do sada mi je plaća bila 2x3000kn i 4x4000 tj. srednja oko 3600kn pa bi mi i porodiljna naknada trebala biti tolika (naravno u ovisnosti o radnim danima).
-
Ajme,pa ja nisam znala da sad treba imati više staža da bi se otvorile komplikacije.Ja sam do 3.12.2005. počela raditi nakon godinu dana pororodiljnog,dakle kad bih ja smjela otvoriti komplikacije da bih imala pravo na max naknadu? :?
-
Stella, ti imaš dovoljno staža, ti si bila na rodiljnom dopustu, to je također radni odnos.
-
UH,već ste me pripale! Ja sam radila negdi godinu dana i par miseci (trećina radnog vremena), onda sam bila 13 mjeseci na porodiljnom. Sada sam radila 9 mjseci na pola radnog vremena i trebala bih zbog komplikacija od polovine rujna na bolovanje, do 7.10. kad zakonski (45 dana prije termina) npgu na porodiljni. Plaća mi je oko 2799 kuna. Kolika će mi biti za vrijeme komplilacija, kolika za vrime prvih 6, a koliko za vrime drugih 6 mjeseci?
Pomagajte!!!!!
-
Koliko isplata plaća moramo imati mi koje smo bile na porodiljnom pa se vratile radit, a opet smo trudne? (mislim na komplikacije)
-
Joj,i ja sam mislila da se porodiljni smatra kao prekid,pa da od povratka s porodiljnog moram raditi 12 mj! Minnie,olakšala si mi dušu
)
-
Samba,ja mislim da moramo imat 6 isplata,ali javit će se cure ako ja griješim.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma