ako sam dobro prebrojila - ispada da je u svim navedenim slucajevima rijec o starijem djetetu (prepoznajem malo i sebe u tome, kao starije). Sto to znaci?

To sto Vedran, npr. ne zeli pusu ili zagrljaj to mozda ne znaci da ih on ne treba ili starno ne zeli, moze to znaciti i da je tako odlucio jer se po necemu zeli razlikovati od svoje seke koja je jos mala, dobiva puno njeznosti i fizickog kontakta.

Čitam na nekoliko topika i vidim Tatek, da s jedne strane pricaš kako ste cijelo vrijeme koje provodite sa djecom ti i supruga usmjereni na djecu (bez TV-a, ovog ili onog) a s druge strane mislis da dio problema lezi u tome da niste dovoljno zajedno?

Ja osobno bi poludila da sam, i ono malo vremena što sam s B baš 100% usmjerena na njega, a vjerujem da bi poludio i on. Zna bez problema reći: "Odi ti sada mama, ja ću to sam" (npr. kada se igra na kompu ili sl.). Njihov je život jako strukturiran u vrtiću, ne znam koliko je nužno da im bude jako strukturiran i doma, možda je to dio problema.

Još nešto - djeca jako osjete našu podvojenost. Npr. gledam ovo ljeto svojeg oca kojeg je B maltretirao crticima i koji mu je bez problema davao da mu prekine gledati nesto da bi ovaj pogledao crtic ,ali je sam bio mizeran zbog toga. I to dijete osjeti. Rađe mu ne daj! To je pitanje postavljanja granica, također.
tako možda i Vedran u vašoj komunikaciji osjeti nesigurnost, nervozu, obeshrabrenost bez obzira koliko ju vi provodili po svim pravilima.

Kako sam rekla, čitam vas na nekoliko topika ali sam napisala sve na jednom mjestu.