Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 121

Tema: SAVJETI ZA NOVI DOM

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno SAVJETI ZA NOVI DOM

E ovako. kašlj kašlj

Pošto mi gradimo kuću (to već i vrapci na grani znaju) htjela bih da mi to bude raj za mene i obitelj. Selila sam se već x puta, živjela 15 godina u kući i 14 u stanovima. Dosta toga znam, ali zanima me vaše iskustvo.
    Dakle, kad biste mogli ponovno ili kad ćete drugi puta uređivati/graditi/adaptirati stan ili kuću ŠTO NIKAKO NEĆETE ZABORAVITI NAPRAVITI, ŠTO OBAVEZNO HOĆETE IMATI, kako koju sobu urediti, kupaonu, detalji po zidovima, podu, kakve stepenice (drvene, pločice kamen) KAKVO DVORIŠTE IMATI (od kakvog materijala urediti dvorište) i sve što vam padne na pamet!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

o većini ovih tema - što na pod, što s dvorištem etc. već se naveliko pisalo. prođi malo kroz topice.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a uostalom, svatko će ti dati svoj savjet, pa ćeš ih imati sto i na kraju opet nećeš znati što izabrati!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ma znam ,mislila sam ovak sve skupiti na hrpu, ali ak nemre, nemre! :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma najbolje ti je da sami odaberete dekore prema vlastitom ukusu...imaš puno časopisa o unutarnjem uređenju. Nabaviš, sjednete navečer zajedno, listajte i prelistavajte, odvojite ono što vam se sviđa i.... :D

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja bih se na tvojem mjestu koncentrirala na ono "što biste drugi put napravili drugačije" a ostalo potražila po postojećim topicima.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

evo moj doprinos: ne želim dnevni boravak ogranizirati oko tv-a. to znači da tv može biti u dnevnom boravku, ali ne na privilegiranoj poziciji. kad sjedimo moramo biti usmjereni jedni na druge, a ne prema njemu.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno re:

Sta bi napravila drugacije:
    - stavila bi veliki prozor u kupaonu, a ne onaj mali kaj se otvara samo na "obrliht" - ne znam drugi izraz
    - vesmasinu i bojler bi stavila u posebnu malu prostoriju, a ne u kupaonu
    - wc - nikad vise monoblok, posebno ne Inker, vjeruj mi
    - kuhinja - nikad vise sank, nikad nije bio u funkciji, samo se na njemu skupljaju gluposti
    - nikad vise kozna kutna garnitura - po ljeti se na njoj znojis, po zimi je hladna
    - natkrila bi terasu odmah, a ne da smo do sada imali i suncobrane i sada neku tendu...
    - napa u kuhinji - koristila sam je mozda 10x, a masno je platili

To sam se mogla na brzinu sjetiti....

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: SAVJETI ZA NOVI DOM

Citiraj DanijelaHorvat prvotno napisa
    E ovako. kašlj kašlj

Pošto mi gradimo kuću (to već i vrapci na grani znaju) htjela bih da mi to bude raj za mene i obitelj. Selila sam se već x puta, živjela 15 godina u kući i 14 u stanovima. Dosta toga znam, ali zanima me vaše iskustvo.
    Dakle, kad biste mogli ponovno ili kad ćete drugi puta uređivati/graditi/adaptirati stan ili kuću ŠTO NIKAKO NEĆETE ZABORAVITI NAPRAVITI, ŠTO OBAVEZNO HOĆETE IMATI, kako koju sobu urediti, kupaonu, detalji po zidovima, podu, kakve stepenice (drvene, pločice kamen) KAKVO DVORIŠTE IMATI (od kakvog materijala urediti dvorište) i sve što vam padne na pamet!

ovako
    prizemlje:
    ulaz s trijemom, hodnik s stepeništem na kat, WC s tušem (dodatni tuš dobro dođe), dnevni s direktnim izlazom na natkrivenu terasu, povezan s kuhinjom i blagovaonicom, našla sam da su napravili kamin s centralnim grijanjem oko 1500€.
    kat: dvije dječje sobe ne ispod dim 3,2*2,6m, tako da se soba može organizirati na više načina, roditeljska soba s garderobom, kupaonica s kutnom kadom, dvostrukim umivaonikom... dakako sobe bi imale terasu, e i dodatnu šok-sobu s perilicom, sušilicom, svom opremom za peglanje, i ostalim sredstvima za čišćenje, dakako s izlazom na terasu jer nema lipše osušene robe od one na suncu i buri.

što se tiče vrta . odvojena garaža s spremištem, zidani roštilj, od podnih obloga super su mi one betonske kocke . pogledaj na stranicama http://www.betonlucko.hr/PocetnaBetGal.aspx?IDKP=32

od podnih obloga: parket (u proizvodnji laminata se koristi karciogeno ljepilo - tako mi je reka čovik koji tamo radi( i pločice.

za detalje uređenja ovisi o tvojem stilu, za ideje pogledaj časopise Casa

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ono o cemu ja sanjam je:

prostorija u kojoj je smjesten bojler, perilica za ves, susilica, metla, partvis, usisavac, daska za peglanje oko koje ima dovoljno mjesta i pegla na stendbaj tako da se nesto u svako doba popegla, stender za robu i ormaric s puno ladica za sve stvari tipa papir za zamatenja poklona, plasticni tanjuri i ostala oprema za rockase i da dalje ne nabrajam...

eto

i sad tek vidim da je MGrubi vec spomeula takvu prostoriju

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Re: re:

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Sta bi napravila drugacije:
    - stavila bi veliki prozor u kupaonu, a ne onaj mali kaj se otvara samo na "obrliht" - ne znam drugi izraz
    - vesmasinu i bojler bi stavila u posebnu malu prostoriju, a ne u kupaonu
    - wc - nikad vise monoblok, posebno ne Inker, vjeruj mi
    - kuhinja - nikad vise sank, nikad nije bio u funkciji, samo se na njemu skupljaju gluposti
    - nikad vise kozna kutna garnitura - po ljeti se na njoj znojis, po zimi je hladna
    - natkrila bi terasu odmah, a ne da smo do sada imali i suncobrane i sada neku tendu...
    - napa u kuhinji - koristila sam je mozda 10x, a masno je platili

To sam se mogla na brzinu sjetiti....
    eto, to je upravo ono što sam od ove teme htjela! To je kao ona tema "Popis apsolutno nepotrebnih stvari za novorođenče"- NA TUĐIM SE GREŠKAMA UČI!

hvala cure

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

loonalee, nije stvar u onome što mi se sviđa ili ne, to znam, već u tome da je to "nešto" potpuno beskorisno u stvarnom životu. Neke stvari su na papiru i u mašti jedno a tek kad živiš s njima skužiš da su drugo. Meni je npr. šank u kuhinji isto bio super, ali kao što je Deaedi rekla- apsolutno je beskoristan i bolje je nešto drugo napraviti u zamjenu.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

moji mali savijeti
    -kožna garnitura super za održavanje
    -obavezno ugradbeni ormari, napokon vlada red
    -neka mala prostorija za perilicu , sušilicu , prlj. veš...
    -kuhinju obavezno po mjeri , naravno sa suđericom
    - dvorište ili balkon neke pločice ali hrapavije
    -kupaona sa velikom kadom i ugrađenim policama i ormarima(donji veš,ručnici...)
    .....

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

U jednoj kupaonici obavezno bojler na struju jer protočni mi ide na jetra dok namjestim vodu, a ako neko slučajno pusti vodu u kuhinji redovno se opečem kada se plamen pojača... I meni osobno je bez veze velika kada jer nisam osobito luda za kupanjem, a za napuniti ju treba hetolitar vode.
    Čini mi se vrlo ljepo rješenje za manje dječje sobe napraviti pregradni zid između te dvije sobe nepravilno tako da u jednoj i u drugoj na istom zidu napraviš mjesto za ugradbeni ormar. a jesam objasnila...

tinkerbell

Početno

- nikako bijele ili svijetle plocice na podu
    - nikada perilica za robu u kuhinji (zapadnjacki stil)- to mi je nocna mora koju vucem iz godina provedenih u IRL+ jos u komb. s gore navedenim plocicama :grrrrrr!
    - kupaonski radijator (onaj za rucnike, koji izgleda kao svedske ljestve za tjelesni )- ne moze zagrijati kupaonu kao pravi radijator, pa je pitanje isplati li ga se imati samo da susi rucnike, tj. dobro bi bilo imati oba ako je kupaonica hladnija prostorija

svakako- sto vise uticnica, na sto vise zidova (imam ih grupirane po 6-8 na svakih cca 2-3m i uvijek im se nadje namjena.

ovo mi je palo na pamet'na prvu loptu' javim se kasnije opet kad jos malo promislim

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

U hodnik bih obavezno stavila pločice ili granit, a nikako parkete. U sobama obavezno parkete i to što svijetlije jer se lakše održavaju. Isto tako svijetli namještaj. Puno utičnica posvuda, od viška glava ne boli. Ogradu na balkonu od inoksa, pločice neke matirane u prirodnoj boji. Isto posebnu prostoriju za pranje i sušenje veša i držanje nekih uređaja za čišćenje. Obavezna smočnica pa makar dimenzija 1X1, uštedi ti puno mjesta u kuhinji. Meni je šank super, čak nekad znamo sjediti za njim i piti kavu. Također obožavam svoju garnituru od prave kože, lako se održava i meni je super i ljeti i zimi. Obavezno si ostavi u sobama izvode za klima uređaj, nikad ne znaš možda će ti zatrebati.
    Kad radiš fasadu, nemoj na njoj štedjeti, najbolje su ove nove silikatne zbog izolacije i kasnije stvarno puno možeš uštedjeti na grijanju.

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

wlak-in-closet...
    o tome ja maštam 8)

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Evo mi iščekujemo preseljenje u novi stan, a do sada smo isto pokušavali izbjeći greške (iako znamo da će se svakako naći neke):

1. unaprijed odrediti koje stvari će stajati gdje, pa prilikom projektiranja namještaja imati u vidu njegovu konkretnu namjenu (npr. što će ti velika ladica ispod sudopera ako u nju ne stane detergent, itd.)
    2. ne svjetlim i reljefnim pločicama u stanu - malo po malo se skupi toliko prljavštine koju teško ikada više možeš očistiti
    3. ne ploča za kuhanje od inoxa i sl. - nikad nije dovoljno uglancana
    4. sapune, čaše za četkice i paste i sl. "dignuti" na zid iznad lavaboa - jednostavnije čistiti lavabo. isto vrijedi i za radnju ploču u kuhinji - dignuti sve što se može na zid/metalnu šipku iznad ploče.
    5. ne špiglu iznad lavaboa koje seže skroz do pipe - uvijek je puno mrlja od vode
    6. ne kabini za tuš kadu s kliznim vratima - nikad se ne mogu dobro očistiti utori - bolja su klasična vrata koja se otvaraju nutra-van (super sam to opisala)
    7. predvidjeti dovoljno ormara
    8. smanjiti tepihe na minimum

Ništa mi sad više ne pada na pamet.

Amelie32, eto mene opet, zakaj ne parket u hodniku? Meni to super izgleda i naš grabov parket je već postavljen i u hodnik! btw, jedva čekmo vidjeti ga polakiranog - nismo još jer smo na moru!

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj hrčkić prvotno napisa
    Evo mi iščekujemo preseljenje u novi stan, a do sada smo isto pokušavali izbjeći greške (iako znamo da će se svakako naći neke):

1. unaprijed odrediti koje stvari će stajati gdje, pa prilikom projektiranja namještaja imati u vidu njegovu konkretnu namjenu (npr. što će ti velika ladica ispod sudopera ako u nju ne stane detergent, itd.)
    2. ne svjetlim i reljefnim pločicama u stanu - malo po malo se skupi toliko prljavštine koju teško ikada više možeš očistiti
    3. ne ploča za kuhanje od inoxa i sl. - nikad nije dovoljno uglancana
    4. sapune, čaše za četkice i paste i sl. "dignuti" na zid iznad lavaboa - jednostavnije čistiti lavabo. isto vrijedi i za radnju ploču u kuhinji - dignuti sve što se može na zid/metalnu šipku iznad ploče.
    5. ne špiglu iznad lavaboa koje seže skroz do pipe - uvijek je puno mrlja od vode
    6. ne kabini za tuš kadu s kliznim vratima - nikad se ne mogu dobro očistiti utori - bolja su klasična vrata koja se otvaraju nutra-van (super sam to opisala)
    7. predvidjeti dovoljno ormara
    8. smanjiti tepihe na minimum

Ništa mi sad više ne pada na pamet.

Amelie32, eto mene opet, zakaj ne parket u hodniku? Meni to super izgleda i naš grabov parket je već postavljen i u hodnik! btw, jedva čekmo vidjeti ga polakiranog - nismo još jer smo na moru!

Slažem se!

Ja bih još dodala kako je najbolje radit namještaj po mjeri - sama nacrtaš što želiš, nađeš dobrog stolara koji sve to korigira i onda napravi od materijala koji sama izabereš. Dođe te jeftinije, dobiješ kvalitetnije, iskoristiš prostor od do, a i imaš mogućnost prilagodit sav namještaj svojim realnim potrebama.

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj hrčkić prvotno napisa

Baš mi je drago da su ti postavili taj parket, prekrasan je. Meni je sad žao što nisam stavila pločice samo u taj ulazni hodnik jer se lakše čiste. S obzirom da sam zaljubljena u svoj grabov parket sa svakom sezonom kiše i snijega strepim kao Kerber na ulaznim vratima, te bih najradije da se cipele ili čizme skidaju već na stubištu, samo da mi se ne uništi parket. Kupila sam i onu tepih stazu da zaštitim parket, pa onda stalno nju perem i usisavam.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Amelie32 prvotno napisa
    Kad radiš fasadu, nemoj na njoj štedjeti, najbolje su ove nove silikatne zbog izolacije i kasnije stvarno puno možeš uštedjeti na grijanju.
    silikatna fasadna žbuka je debljine 1-2 cm! valjda misliš da se na vanjsku ciglu prvo sravi termoizolacija npr. min. vuna debljine min. 5 cm, na to ide ta silikatna žbuka

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

bolje okipor nego mineralna vuna.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    bolje okipor nego mineralna vuna.
    svakako

uglavnom, pri izradi Glavnog projekta za dobivanje dozvole, kuća mora biti u skladu s novim Zakonom o uštedi toplinske energije koji je pooštren, pa će biti potrebno samo graditi prema projektu, ako
    se želi više uštediti na grijanju/hlađenju potrebno je samo podebljati sloj predviđene izolacije, o tim zahtjevima treba popričat s projektantom

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A koliko objekata je izgrađeno u skladu sa dobivenom dozvolom: ne držimo se ni gabarita, a kamoli propisanih materijala.

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ako imaš mogućnost dovođenja plina, ili je već proveden do vaše kuće, savjetujem ti negdje u podrumu kuće jedan bojler sa dodatnim spremnikom za vodu i ne treba ti više nijedan bojler u kući.
    Zatim, ako nemaš nijednog prozora u hodniku koji vodi na kat kuće stavite staklenu ciglu(nama to nitko od silnih majstora koji su bili po kući nije predložio! )
    Mi smo na unutarnjim stepenicama stavili kamen i to je odlična solucija (lako se održava, ne vidi se prašina ), a neće nakon nekog vremena škripati što se nekad dešava kod drvenih stepenica.
    Naravno kad budeš slagala kuhinju prvo predvidi gdje će ti stajati mašina za suđe ( bit će ti najbolja prijateljica ), a tek onda ostali elementi!

Sretno!

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja već duže vrijeme planiram kuću, pa evo
    - natkrivena terasa - izlaz iz dnevne sobe
    - dodatna prostorija za svaštaru (kao mukica)
    - špajz uz kuhinju obavezno
    - kupaona i wc odvojeni, plus jedna kupaona s tuš-kabinom
    - veća kuhinja sa dosta prirodnog svjetla, police i držači, radni blok s kuhaćom pločom na sredini kuhinje (da mi se ne maste i ne pare pločice i ormarić) i s napom iznad
    - podno grijanje ispod pločica u kuhinji i kupaoni
    - vjetrobran na ulaznim vratima
    - podrum s ulazom unutar kuće
    - Namještaj minimalistički s puno polica od prirodnog drveta.
    - Ne štedjeti na kuhinji i kupaoni.
    - Jako mi se sviđa wc školjka zidna, a ne podna.
    - U sve sobe bih stavila laminate, a ne parket, a u dječje možda čak i pluto.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj pepi prvotno napisa
    Zatim, ako nemaš nijednog prozora u hodniku koji vodi na kat kuće stavite staklenu ciglu(nama to nitko od silnih majstora koji su bili po kući nije predložio! )

Ovo ti je stvar osobnog ukusa: ne može majstor tebi predlagati vizualni identitet kuće.
    Osobno, ne bih nikada stavila staklenu opeku kao dio fasade, eventualno u interijeru, ali investitorima predložim ako vidim da im se to sviđa.
    Dakle, trebalo bi imati više povjerenja u arhitekte i prepustiti im da rade svoj posao.
    Poslije se investicija itekako isplati.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

moj doprinos u 'ne' kategoriji: široke bijele fuge!
    iako kombinacija pločica i fuga koje imamo izgleda savršeno, očekujem da održavanje s vremenom postane koma

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A koliko objekata je izgrađeno u skladu sa dobivenom dozvolom: ne držimo se ni gabarita, a kamoli propisanih materijala.
    ovisi o investitoru, želiš biti sigurna platiš Nadzor i sve
    je pod kontrolom

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ovo ti je stvar osobnog ukusa: ne može majstor tebi predlagati vizualni identitet kuće.
    Osobno, ne bih nikada stavila staklenu opeku kao dio fasade, eventualno u interijeru, ali investitorima predložim ako vidim da im se to sviđa.
    Dakle, trebalo bi imati više povjerenja u arhitekte i prepustiti im da rade svoj posao.
    E, da i ja se slažem, ali mi smo kupili roh-bau kuću u nizu, u kojoj je fasada i stolarija bila gotova, unutra ništa,bez pregradnih zidova, samo stepenice, užasno mračne, polukružne, gdje ne postoji mogućnost postavljanja prozora ( s jedne strane druga kuća, s jedne dnevni boravak, s jedne praonica) i staklene stijene su nam bile jedino rješenje.Ali naravno nitko se nije sjetio to predložiti da dobijemo malo više dnevnog svjetla, a sad ga dobivamo kad otvorim vrata od soba na katu!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

:D

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

o stepenice, užasno mračne, polukružne, gdje ne postoji mogućnost postavljanja prozora ( s jedne strane druga kuća, s jedne dnevni boravak, s jedne praonica) i staklene stijene su nam bile jedino rješenje.
    a krovni prozor
    Velux ima rješenja s daljinskim upravljačem za jako visoke prozore

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    o stepenice, užasno mračne, polukružne, gdje ne postoji mogućnost postavljanja prozora ( s jedne strane druga kuća, s jedne dnevni boravak, s jedne praonica) i staklene stijene su nam bile jedino rješenje.
    a krovni prozor
    Velux ima rješenja s daljinskim upravljačem za jako visoke prozore
    Zato i sve to kažem, da su nam barem nešto preporučili!
    Ne znam da li bi i to moglo jer to su sve tipske kuće, izvana jednake, spojene (kuće u nizu), a unutra je svatko uređivao kako je htio!

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Joj Pepi, meni je uvijek bio san imati kućicu u nizu, ali zadnju ili prvu tako da imam više dvorišta. Zato imam takvu vikendicu na moru (da mi ju je preseliti u ZG !)

Apricot, kaj se tiče fasade ja znam da su na mojoj zgradi to napravili tako da su stavili stiropor, pa onda to sve prevukli s nekakvom tamno sivom smjesom i na to stavili nekakvu žbuku u boji. Uglavnom nama je u zgradi jako toplo, počinjemo grijati tek na kraju desetog mjeseca, a po ljeti je recimo ugodno. Čula sam da su pričali da je to nekakva silikatna fasada.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Silikatna fasada je to što ti zoveš "žbuka u boji"
    To je taj završni premaz, mineralna boja koja se silikatiranjem povezuje s podlogom.

Pepi, ako ti hoćeš staviti staklenu opeku (ili kopelit), možeš i naknadno, nije to neki problem.

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pepi, ako ti hoćeš staviti staklenu opeku (ili kopelit), možeš i naknadno, nije to neki problem.
    Ma znam, susjedi su stavili naknadno i sad imaju puno više svjetla.Oni su još imali i tamniji kamen na stepenicama pa im je bilo mračnije.
    Mi smo za sada odustali.
    Samo sam htjela reći da smo muž i ja veliki laici što se tiče gradnje i na kraju je dobro ispalo, kako je moglo s obzirom na naše znanje o svemu tome.A koliko nam se majstora motalo po kući, mogli su nam nešto savjetovati.Velik je to posao i stvarno se mora na sve misliti!
    A na šta je mislio arhitekt kad je projektirao tako mračne stepenice :?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

1. kuća da je prizemnica, eventualno s mansardom
    2. prostorije velike, s velikim prozorima i puno svjetla
    3. u mansardi i s krovnim prozorima
    4. krov da je izveden s drvenim gredama, bez betoniranja, samo s ispunama, daskama i crijepom (naravno i s izolacijom)
    5. plafoni u prostorijama izvedeni tako da se vide grede gdje je god to moguće (između greda popuniti gips pločama ili sl.)
    6. tamo gdje se ne mogu vidjeti grede, na plafon staviti brodski pod
    7. sva vrata u kući izvesti šiber u zidu
    8. veliku terasu bar s jedne, po mogućnosti i s dvije suprotne strane kuće, s velikom staklenom stijenom prema kući i obavezno električnim priključkom na terasama
    9. kuhinju, blagovaonu i dnevni izvesti kao jednu prostoriju, s polupregradama eventualno
    10. kuhinja da ima centralno postavljenu radnu plohu: šporet, sudoper i napu viseću s plafona
    11. kao pregradu od kuhinje prema trpezariji eventualno šank
    12. kuhinja da obavezno ima prozor
    13. pored kuhinje da bude ostava, prostrana, ev. ako je moguće s prozorom
    14. svi električni priključci, priključci za antene i telefone, da su na istoj visini (uključujući i utikače), ništa nisko
    15. u spavaće sobe i dnevni boravak da se predvidi rasvjeta na zidu ne samo plafonu
    16. centralno grijanje, po mogućnosti podno, na prirodni plin
    17. kuhinja, trpezarija i dnevni da na podu imaju teracotta pločice, 33x33 min, postavljene dijagonalno, a na zidu u kuhinji da su male pločice – 10x10
    18. kupatilo full optional: lavandin, wc (s ispiračem, bez vodokotlića, ili s ugradbenim vodokotlićem u zidu), bide, tuš i obična kada i da obavezno ima prozor. posebno još jedan wc s eventualno tuš kadom
    19. bez malih i nefunkcionalnih terasa
    20. okućnica bez pretjeranog zelenila, nekoliko drva za hlad, samo ukrasni grmovi od: lavande, ružmarina, lovora i sl. i malo mjesta za cvijetnjak i osvjetljenje u zemlji
    21. predviđeno mjesto za kompost
    22. staza oko kuće dovoljno široka (bar 1,20 m)
    23. garaža za dva auta, može i u podrumu
    24. mjesto za roštilj, multifunkcionalno, kao ono u krnici samo malo «laganija» izvedba (tuš, sudoper, roštilj) i s priključkom struje
    25. drveni stol i klupe na obje terase i lavandin i špine za gumu
    26. sve sobe i hodnici da imaju ugradbene, zidne plakare-ormare
    27. kuhinja da ima pećnicu ugradbenu, perilicu posuđa obavezno visoko postavljenu, i veeeeeliiiiki frižider
    28. sve elemente bijele tehnike ugradbene, ariston, rex, miele, elektrolux, whirpool ili sl.
    29. sve komande (botuni, prekidači i sl.) na bijeloj tehnici (koja da bude inox ili u boji, nikako bijela...) da budu nepristupačni za djecu!
    30. ugradbeni šporet da je tako zarotiran da komande ne budu s prednje strane nego bočno, desno
    31. vrata na kupatilu i wc-u da nemaju ključanice, nego samo onu klopku, kao javni wc-i, samo da se može otvarati s obje strane i to visoko, u visini moje glave, ne nisko. isto na našoj spavaćoj sobi. na dječjim i na ostalim prostorijama, nikakve mogućnosti zaključavanja!
    32. prozori veliki, i onda dvokrilni, ne jednokrilni (zbog lakšeg otvaranja, većih mogućnosti, otvoreno, zatvoreno, poluotvoreno, i zbog toga jer im treba manje mjesta za otvaranje)
    33. sva stolarija da bude pvc i bijela
    34. eventualno spremnik za kišnicu
    35. filter na glavnom priključku vode

ovo sam ja kontala prije nekoliko godina. u globalu i dalje mislim isto. mozda s nekim promjenama u vrstama podova...

ono pod br. 14 mi je bilo jako bitno.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

[quote="pepi"]
    A koliko nam se majstora motalo po kući, mogli su nam nešto savjetovati.Velik je to posao i stvarno se mora na sve misliti!
    gle,
    ti majstori su obični zidari čak bez srednje škole, parketari koji znaju svoj posao kao i keramičari, električari,
    da ti je u posjeti bio koji arhić ili dizajner odma bi dobila savjet,
    ovi drugi ti mogu reći samo najbolje o svom poslu - koji parket, načini slaganja, kakve utičnice....
    što se tiče projektanta, nije mu hodnik bio apriori,
    često u nizovima se pojavljuju prostorije bez prozora pa ako nešto mora "nastradat" obično budu stepeništa, hodnici, špajze, kupaonice.

Izvođaći ne vole krovne prozore jer ih nije lako ugraditi i skupi su , pogotovo ovi na daljinski.

wana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Maruška prvotno napisa
    moj doprinos u 'ne' kategoriji: široke bijele fuge!
    Pogotovo na podu, jer se UVIJEK pretvore u ružno prljavo sive, po mogućnosti sa flekama.

Još jedno ne, laminatu: stvara zvučni dojam kao da si u nekakvom dućanu, po rubovima se brzo pohaba...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    9. kuhinju, blagovaonu i dnevni izvesti kao jednu prostoriju, s polupregradama eventualno
    Mi imamo nešto slično, samo nemamo blagovcaonicu, nego kuhinja i dnevni i sve otvoreno na hodnik, bez vrata. Ja sam to htjela i nagovorila MM-a da tako napravi. Već sam se toliko puta pokajala zbog toga. Kajem se zbog dva razloga
    1. mirisi
    Svi mirisi iz kuhinje šire se u dnevni boravak, a to je naročito zamamno kad pečem papaline ili kuham kiselu repu. Draže bi mi bilo da smrdi samo u kuhinji nego da se širi u dnevni. Ipak je lakše izluftati samo kuhinju, nego cijelu kuću. Ako nam netko u dnevnom boravku upali cigaretu, smrad se ubrzo proširi u kuhinju i hodnik.

2. mala djeca i kuhinjske opasnosti
    Kuhinja je opasno mjesto, prepuno skupe tehnike koja se lako pokvari, deterđenti, štednjak, pečnica, vruće i opasne stvari. Kad nemaš kuhinju u posebnoj prostoriji, vrata i ključ koji ih zaključava, potrošiš poprilično živce zbog strahova.

Primjer: Pečem nešto u pečnici, gore na šparetu se kuha juha i peče krumpir. Ja bi na WC, a djeca se motaju po kući. Kako kuhinju ne mogu zaključati, a bojim se da djeca ne naprave kakvu strahotu ako odem na 5 minuta, moram ili čekati MM-a da dođe i pazi na njih ili ih uzeti sa sobom na WC. Koja je to gnjavaža.

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

[quote="MGrubi"]
    A koliko nam se majstora motalo po kući, mogli su nam nešto savjetovati.Velik je to posao i stvarno se mora na sve misliti!
    gle,
    ti majstori su obični zidari čak bez srednje škole, parketari koji znaju svoj posao kao i keramičari, električari,
    da ti je u posjeti bio koji arhić ili dizajner odma bi dobila savjet,
    ovi drugi ti mogu reći samo najbolje o svom poslu - koji parket, načini slaganja, kakve utičnice....
    što se tiče projektanta, nije mu hodnik bio apriori,
    često u nizovima se pojavljuju prostorije bez prozora pa ako nešto mora "nastradat" obično budu stepeništa, hodnici, špajze, kupaonice.

Izvođaći ne vole krovne prozore jer ih nije lako ugraditi i skupi su , pogotovo ovi na daljinski.
    A što je tu, je! Nisam ja nezadovoljna,kao što rekoh, ispalo je dobro, imamo i svoju terasu, garažu, praonicu (gdje držim veš mašinu, dasku za peglanje, neopeglani i prljavi veš). Ma super je, na hodniku imamo štedne žarulje pa gore non-stop!
    Ali ne bih htjela da uzurpiram topic , cura je htjela savjet, a ja sam samo nešto predložila.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

[quote="MGrubi"]
    Ovo nisam ja rekla!
    Netko nije naučio dobro citirati

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

blago vam se..da sam ja barem tako odlučna i svjesna kakav stan/kuću želim..
    ali ova moja vagica se stalno premišlja..
    prije sam mislila, znala bi kad bi imala mnogoooo novca, ali vidim sad da bi se ja i onda premišljala..

samo pišite, sve ću iskoristit..

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

apricot

izvini

u brzini mi se potkrala greška

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma nema veze...

nego, pepi, evo kako je možda razmišljao arhitekt:
    - ajmo pojednostavniti i pojeftiniti pa ne raditi otvore
    - stubišta na služe za boravak nego za komunikaciju: nema dugotrajnog zadržavanja
    - dostatna je umjetna rasvjeta
    - gubitak topiline (ima li grijaće tijelo u tom stubištu)

koliko arhitekata, toliko ćudi!
    zato bi bilo idealno da arhić živi neko vrijeme s investitorom i da skuži koje su mu navike - tek onda bi to bila prava sprega ljudi i prostora.
    ja sam sama sebi projektirala kuću, pa svaki dan pronalazim neku zamjerku (nadam se da neću živjeti 100 godina)...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

DA:
    1.walk-in-ormar
    2.posebna prostorija za veš mašinu, sušilicu, peglanje
    3.prostorijica/ostava/smočnica dovoljno velika da stanu one lijepe police iz Ikee i da na njih stane sve i sva
    4. puno utičnica
    5.velika kupaona s prozorom
    6. pećnica postavljena visoko

NE:
    1. bijeli kauč (iako je meni najdraži )
    2. bojler u kupaoni
    3. stakleni stol (packa seeeee)
    4. inox srebrni hladnjak (packa seeeee)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Danijela

ovako
    gradnja u konačnici iznosi 500-700€/m2, pa prvo vidi
    financijski okvir, zatim napravi popis svih potrebnih prostorija,
    odi do projektanta i razgovaraj, o tipu kućr (moderna, klasična..)
    svojem načinu života...
    U dobro organiziranoj kući uvjek možeš raditi preinake u pitanju pločica, boja, namještaja, čak i rasporeda nenosivih zidova ka moja teta.
    Mi ti možemo savjetovati najbolju kuhinju, najjbolje pločice i ostalo, pa da kuća dosegne nekih 300 m2 i cifru 1000-2000€/m2

mali savjet:
    prilikom gradnje skuplji djelovi kuće su : pod na tlu i krov, pa ti jeftinije ispadne 100m2 raspoređenih u kat i prizemlje, nego li 100m2 u samom prizemlju

sad se skoncetriraj na organizaciju a kasnije kad budeš mogla prošetat uzneđu svojih zidova dobiti ćeš ideje za uređenje, biti će ti lakše

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

(nadam se da neću živjeti 100 godina)...
    :shock: ludo, misliš valjda da nećeš živjeti sto godina u istoj kući..a ne da nećeš doživjeti stotu..

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj brigita2 prvotno napisa
    Citiraj litala prvotno napisa
    Mi imamo nešto slično, samo nemamo blagovcaonicu, nego kuhinja i dnevni i sve otvoreno na hodnik, bez vrata. Ja sam to htjela i nagovorila MM-a da tako napravi. Već sam se toliko puta pokajala zbog toga. Kajem se zbog dva razloga
    1. mirisi
    Svi mirisi iz kuhinje šire se u dnevni boravak, a to je naročito zamamno kad pečem papaline ili kuham kiselu repu. Draže bi mi bilo da smrdi samo u kuhinji nego da se širi u dnevni. Ipak je lakše izluftati samo kuhinju, nego cijelu kuću. Ako nam netko u dnevnom boravku upali cigaretu, smrad se ubrzo proširi u kuhinju i hodnik.

2. mala djeca i kuhinjske opasnosti
    Kuhinja je opasno mjesto, prepuno skupe tehnike koja se lako pokvari, deterđenti, štednjak, pečnica, vruće i opasne stvari. Kad nemaš kuhinju u posebnoj prostoriji, vrata i ključ koji ih zaključava, potrošiš poprilično živce zbog strahova.

Primjer: Pečem nešto u pečnici, gore na šparetu se kuha juha i peče krumpir. Ja bi na WC, a djeca se motaju po kući. Kako kuhinju ne mogu zaključati, a bojim se da djeca ne naprave kakvu strahotu ako odem na 5 minuta, moram ili čekati MM-a da dođe i pazi na njih ili ih uzeti sa sobom na WC. Koja je to gnjavaža.
    i meni je, kao litali, super kad je sve u jednom prostoru

prvo, dok kuham imam djevu na oku, mislav koji se igra, jelena na svojoj dekici a ja gulim krumpire i pravim toc bez brige i zurbe....
    ako mi mislav pomaze, on samo dovuce stolicu i radi sto moze tj sudjeluje...

drugo, kad dodju gosti, dok im spremam jelo, tocim pice, serviram, mogu s njima pricati, pjevati, sto se vec radi....
    osim toga i gost moze sam otici po casu, naliti pice i sl, svi smo tu.....

ja volim da smo skupa i da radimo skupa

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja isto ovak ko zrinka
    mrzim zidove izmedju kuhinje i dnevnog boravka

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove