ja volim pol zida između kuhinje i boravka![]()
ja volim pol zida između kuhinje i boravka![]()
a ja ću svoj srušeni zid između kuhinje i dnevnog ponovno izgraditi - možda ipak pola (kopirat ću apri jer ona kaže da je tako dobro)
ja obožavam šank između kuhinje i blagovaonice, a ništa između blagovovaonice i dnevnog boravka (tj. da je sve jedan otvoreni prostor)
U roditeljskoj kući sam imala šank, na kojem smo svi stalno "visili" (jeli, pričali, pomagali mami miksati kolače, i inače pravili društvo mami dok je nešto radila u kuhinji, ostavljali poruke itd.).
Sanjam o tome da ga imam i u zagrebačkom domu.
ono što mi se nikako ne sviđa je PVC stolarija u primorskom kraju, ali ti ne živiš tamo pa je ovo samo usputna opaska.
Isti slučaj, tako da mi se vidi samo gornji dio tijela.apricot prvotno napisa
![]()
krivo!
kod mene je pol zida po vertikali, ne po horizontali. ne volim šankove i to...
ono što bih ja htjela je prostrani zahod ,sa retro školjkom i kotlićem ,pririodnim svjetlom i normalnim prozorom,stalkom za novine,malim akvarijem i puzavcem
to je moj idealni spa zahod
i of kors mali lavabo za ruke oprat
i reza na vratima,da imam svoj mir
apricot voli da joj se ne vidi uzdužna polovica.apricot prvotno napisa
![]()
s tim da je prozor naravno tako smješten da se vide krovovi tuđih kuća-nisam egzibicionistica-to je moj san zen defekacija
p.s. apricot ima jako lijepu kuhinju
a znaš za one školjke što puštaju mlaz vode točno na strateško mjesto. bi ti se to uklopilo ili baš mora biti retro?
p.s.
pa ko veli da nema.
Po slikama sam i pretpostavila da je kod Apricot doma sve lijepo.
Maria a kakva je to retro školjka , ona iz doba Marije Terezije ?![]()
Jer takvu stolicu s wc posudom od kovanog željeza sam vidjela u bolnici Merkur prošli tjedan kad sam bila u posjeti na odjelu abdominalne kirurgije. Koji antikvitet ! :shock:
retro školjka je normalna školjka ,ne ona kaj visi iz zida....stabilna sa drvenom daskom,ne plastičnom i kotlićem kojeg vidim i povučem za gudbaj![]()
Ajde da i ja odgovorim na ovo pitanje. Također sam živjela u kući, pa u garsonijeri, da bi se vratila u našu obiteljsku kuću gdje smo uredili stan u potkrovlju... Evo pravila kojih se ja mogu sjetiti:
1. Nikako krečiti zidove dok još traju radovi, odnosno to mora biti apsolutno posljednje (eto, dogodila nam se greška u koracima, ali uspjeli smo je ispraviti)![]()
2. Ne forsirati "modernost" - ponekad prostor zahtijeva klasiku, pa njegovo silovanje u konačnici može izgledati nakazno (vidjeli smo neke primjere)
3. Paziti na instalacije - kad smo se useljavali nismo točno znali gdje sve ide struja što može biti opasno po život (zbog tako nečeg mi je prijateljica ostala udovica u 26.-oj godini života)
4. Funkcionalan raspored utičnica - dogodilo mi se da nemam pravog mjesta za peglanje iako imam pun stan utičnica
5. Ako već postoje krovni prozori, dobro razmisliti treba li ih mijenjati. Osobno smo rađe ostavili stare - iako ne izgledaju "in", barem nam ne cure kao što se nekima dogodilo
6. Namještaj početi kupovati na vrijeme - isporuka se ponekad čeka tjednima...
7. Što više ravnih površina da je čišćenje lakše i brže
8. Svaki ugao treba biti dostupan jer se inače nakupe brda prašine
9. Prije kupovine namještaja ili bijele tehnike dobro provjeriti kako se održavaju pojedini materijali - npr. imam ploču za kuhanje na kojoj svaka flekica izgleda katastrofalno!
10. Uvijek osigurati makar majucnu prostoriju za šupu jer se uvijek nakupi suvišnih stvari, a koje mogu biti korisne kao i viška pločica i sl.
11. Pobrinuti se za što je moguće bolju hidroizolaciju kupaone, wc-a i kuhinje kao i za zvučnu izolaciju podova - to je osobito potrebno ako susjedi ispod vas dožive infarkt za svaku malenu flekicu na stropu ili vam (sačuvaj bože) prigovaraju čak i kada hodate
12. grijanje i klima - o tome svakako voditi računa, mora funkcionirati bez greške, a trošak je velik u odnosu na ostalo
13. Uvijek misliti o sljedećem - u slučaju nestanka struje neće raditi to-to i to. U slučaju nestanka plina neće raditi to-to i to. Naime, nama se događa da ako nestane struje ostajemo bez grijanja, odnosno tople vode i telefona (jer je bežični), a ne samo TV-a i compa. Moglo bi zimi biti nezgodno, posebno jer ćemo dobiti zimsku bebu. Bojler jest plinski, ali imamo etažno, pa cijeli sustav tjera struja... Slični problem može postojati ako ljudi kupe štednjak samo sa plinskim plamenicima. Nestane plina, a ploče ni od kuda...
14. Odmah urediti po mogućnosti SVE - što god se ostavi za "kasnije" može čekati godinama jer uvijek novci trebaju za nešto drugo, posebno ako nema ušteđevine ili je jako nategnuta (da ne govorim o kreditnim opterećenjima...)
15. Funkcionalnost u kuhinji - imam sreće da mi je muž arhitekt, pa nam je kuhinja zaista izvrnog rasporeda, rađena po mjeri, prostora taman toliko koliko treba i sl. No, nagledali smo se užasnih kuhinja - ne vizualno ružnih, nego je raspored elemenata bio više nego pogrešan. Žene bi očajavale...
To je za sada to. Ako se sjetim još nečeg...
I mi smo u problemima što se uređenja tiče, u toj smo fazi jer smo kupili dvoetažni stan. U sobe stavljamo parkete a ne laminat, u dnevnom, hodniku i kuhinji su (na zgražanje nekih) iste 40x40 pločice. Imamo podno grijanje pa se ne brinem. Ne želim tepihe, želim zidove u bojama (dnevni u "špatulato" tehnici), na katu je naša spavaća i tu će biti sve ugradbeni ormari da se iskoristi maksimalno prostor jer je visoko potkrovlje.
Garnitura u dnevnom će biti najvjerovatnije od microfibre, kožu kakvu ja želim ne mogu platiti a o eko koži čujem sve najgore.
Podno grijanje je predviđeno na struju a mi smo krenuli u lobiranje po susjedstvu da se uzme plin, mislim da će proći.
Užas mi je što nemam špajzu (u ovom stanu imam a kao špajzu koristim i dječju sobu), što kupaonice nemaju prozore, jeza me lovi od spiralnih stepenica koje vode na kat ( ne zbog mene nego Lee, već je vidim kako se pentra sama....)
Kad sve zbrojim zadovoljna sam jer ima puno više prednosti nego mana.
svaka cast arhitektima i inimaali raspored elemenata u mojoj kuhinji ne bi smio raditi nitko osim mene
![]()
ko kuha, taj slaze![]()
da, to možeš sada reći, nakon više godina kuhačkoga i samostalno-živućega staža!
ali, imam curu koja je došla netom nakon udaje i traži pomoć jer je sve zabrljala: kako nikada prije nije imala svoju kuhinju, a gledala je časopise u kojima je sve bajkovito... Stavila je štednjak ispod jednog prozora, a sudoper ispod drugoga. Pa joj je jedan prozor odmah postao masan, a drugi se od pipe nije mogao otvoriti. A tako je lijepo zamislila kako će gledati kroz prozor dok kuha, odnosno pere suđe.
Pa je vrata frižidera okrenula na potpuno krivu stranu jer joj se činilo super da ručka bude u osi sa nekom nišom u zidu.
Pa joj je s jedne strane štednjaka odmah bio zid (a sa druge je imala 110cm radnje plohe) i nije imala gdje spustiti vrući lonac - bacila ga je na pod (nakon te priče je došla k meni)...
Svaka čast tebi, ali ima i onih koji ipak trebaju savjet.
Pa nije baš da nismo stvari određivali zajednički.litala prvotno napisa
![]()
Ali činjenica je, što kaže apricot - ni ja nisam imala iskustva s većom kuhinjom i imala sam par prijedloga koji srećom nisu provedeni jer su bili totalno pogrešni (naime, tek sada mogu vidjeti i zašto)
Ja ti imam sasvjet za vrt, ali prvo moja teorija o ljudima. Ljudi se dijele na stočare i ratare. Ratari su oni koji zapiknu suhu granu u zemlju, a ta procvjeta. Stočari su super sa životinjama, imaju enormno velike primjerke životinja za ljubimce i sl, ali sa biljkama :? .
Ja sam stočar. I mi (MM) smo kupili komadić zemje i gradimo (zapravo čekamo papire, trebali bi uskioro graditi). A šta radi stočar koji odjednom ima komad vrta i želi od njega napraviti malu oazu? Čita "Vrtlarstvo za neznalice"
. Toplo preporučam
DA:
- podno grijanje u kupaoni (iskusili slučajno u stanu, napravili i u kuću, ne košta puno)
- kuhinja, blagavaona i dnevni spojeni, evenutalno sa pomičnom pregradom između kuhinje i blagavaone (dok se peku ribe)
- sudoper kolpa ker (isti kao uvozni, a cijana kao od rostfrei-a)
- pećnica podignuta
- da se u sobama svjetlo gasi/pali kod vrata i iznad kreveta
- da se u hodnicima gasi/pali i gore i dolje
- ulaz u podrum i iz kuće i izvana
- terasa iz kuhunje/boravka
- spavaća soba širine da stanu 2 ječja krevetića uz bračni krevet
- perilica suđa naravno desno ili lijevo od sudopera)
- mjesto za peglanje ne u samnici, nego da imaš pogled na ukućane , televizor itd. (nije mi muka peglati kad sve vidim i čujem)
- Wc posebno, i još tuš kada u Wc-u
- u kupaoni veća kada na kojoj je do pola zid da ne prska voda, a ne trebaju vrata niti ona zavjesa
- DA parketu, laminat imamo u 1 prostoriji, a kad je MM vidio da se reže skalpelom poludio je kaj nismo dodali još tih par kuna za parket i u toj sobi
- natkriveni uzlaz u podrum izvana
- natkriveni ulaz u kuću
- ulaz iz garaže direktno u kuću, može i u podrumu biti garaža
- svjetlo u hodnicima da se samo pali/gasi na senzor (košta par kuna)
NE:
- sudoper od rostfrei-a kao niti ploča za kuhanje, a niti slučajno od staklo-keramike (tu sam čistila sredstvom za pranje stakla, packa se užas)
- sudoper ispod prozora (prska) niti ploča za kuhanje ispod prozora
- ne mala napa, ako već ide napa onda velika koja povuče pošteno
- ne vrata na kuhini, nego one veeelike i duboke ladice (ne treba mi niti špajza, u 2 takve ladice imam sve što mi je prije bilo u špajzi)
- frižider ne Gorenje (sad imamo Electrolux, 3-4 puta duže ostaje svježe nego u Gorenjevom)
- pipa ne na sudoperu, nego na zidu po starinski (skuplja se kamenac ako je na sudoperu, teško je prati velike rangle)
- pločice ne hrapave u hodniku jer se ne daju očistiti
- pločice niti pretamne niti presvijetle, da budu lagane za održavanje
- ne tavanske prostorije, bez obzira na izolaciju, nikada nije kao kad je iznad još jedan međuprostor makar od pola metra (iskusili)
TinnaZ - kakvu onda ploču za kuhanje uzeti, ako ne niti rostfrei niti staklo-keramika? Pa kaj je SK ploča baš takva koma? Mi se baš spremamo kupiti Electroluxovu 3 plina + 1 struja...
meni je staklokeramička ploča genijalna. i lako se čisti, ako nešto zagori malo postružeš onim žiletom a na eventualne zaostale fleke štrcneš spreja za staklo i prebrišeš. tu i tamo namažeš onim, khm, bijelim što uklanja masne fleke i ostavlja zaštitni film.
meni je jedino žao što nemam senzore nego gumbe pa moram čistiti oko njih. i što nisam pronašla ploču s pet mjesta, da imam onaj maleni grijač u sredini (ili grijač s dvije veličine). no, nismo više mogli čekati s kupovinom...
Ja imam drugačija iskustva sa staklo-keramičkom pločom.Imala sam je u starom stanu i bila je super! 8)hrčkić prvotno napisa
Uz nju dobiješ britvicu-strugalicu (ne znam kak se to zove), ak ti nešto pokipi pa ostanu naslage koje samo postružeš...A za čišćenje postoji posebna tekućina za staklo-keramiku, staviš je na spužvu, dobro oribaš i za čas ti je ploča kao nova.Jedino se mora paziti (tako su napisali) da na vruću ploču ne padne šećer...Drugih zamjerki nema! I ploča ti uvijek izgleda uredno!
meni je nedavno i malo šećera palo na (vruću) ploču i "žilet" je sve riješio kao i inače.
Može li mi netko tko je probao i struju i plin i staklokeramičku usporediti brzine zagrijavanja?
Ja mrzim struju jer se tako sporo grije i sporo hladi...
Ne mrem dočekat da na struji nekaj zakipi, s plinom je za čas...
I obrnuto, ako juha krene bježat iz lonca, plin samo ugasim, ne moram lonac u panici bacati u sudoper
![]()
Di je tu staklokeramička...negdje između ili?
Staklo keramička se brže zagrije ali i sporije hladi, što je dobro jer ugasiš 15 minuta prije nego je gotovo i još kuha. AKo ti kipi, samo povučeš lonac malo u stranu.
Uzmi indukcijsku ploču!
Na plinu litra mlijeka zakipi za 8,5 minuta, a na indukcijskoj za 4,5.
Pogledaj malo na netu sve performanse.
Mi smo imali Elektrolux staklokeramičku na plin, sa 5 kola i aluminijskim rubom okolo, prekidači gore na ploči.hrčkić prvotno napisa
5 rinka je super, plin je super, ali za čistiti okolo tih rinka, pa još oko prekidača - blagi užas, iza svakog obroka bi morala sa papirom i onim za čistiti stakla brisati, još nam je bio prozor s desne strane, svaka točkica se vijdela.
Sad imamo novu na plin, isto 5 kola, onaj materijal kaj ima u bojama (krem, siva, smeđa, crna) izgleda kao kamen - ne znam kako se zove, ali je super. I sudoper isto takav, ne vidi se uopće kamenac.
Staklokeramička na PLIN??? Pa nisu li one na struju? Koja je poanta zagrijavati jednu plohu da ona zagrije drugu (lonac)?Mi smo imali Elektrolux staklokeramičku na plin
Mi smo zbog premale amperaže osigurača odustali od staklokeramike, kupili plinsku bocu i promijenili ventile na starom 100% plinskom šparhetu. I zakuha brže nego na zemni plin (sigurno brže od 8,5 minuta).
Što se drugih stvari tiče, super mi je radijator - lojtrice u kupaoni, naročito po zimi, po ljeti se slabije suše ručnici, ali ionako nemam gdje drugdje staviti držače. Mi smo u njega stavili grijač, pa ga uključimo u prelaznom razdoblju dok toplana ne grije a za klince je hladno za kupanje.
A gdje spadaju oni koji nemaju smisla za nikakve žive spodobe? U birokrate?Ljudi se dijele na stočare i ratare. Ratari su oni koji zapiknu suhu granu u zemlju, a ta procvjeta. Stočari su super sa životinjama, imaju enormno velike primjerke životinja za ljubimce i sl, ali sa biljkama .
I mi imamo staklokeramičku na plin.
Ne pitaj!
i ovo potpisujem i plačem od žalosti što je nije bilo za kupiti prije 5 godina.apricot prvotno napisa
ja ću mijenjati za 2-3 godine.
ovo čišćenje oko prekidača me izluđuje (a zna se da moja kuhinja mora biti ko Betlehem)...
Sad mi još samo treba objašnjenje kakva je ta indukcijska :?
Mamazika, staklokeramička na plin ti je ona kaj je podloga staklokeramička, a na njoj su normalni plinski plamenici/kola/rinki ili kako već zovete to. I onda su još prekidači s gornje strane. Ma užaaaas. Iza svakoga obroka čišćenje, i to 15 min. jer moraš oko svakog posebno kola čistiti, pa posebno oko svakog prekidača, i ako čistiš samo vodom ostaju fleke, nego samo sredstvo za stakla prati funkcionira donekle, ali s tim pak ne možeš očistiti jako masne fleke, pa onda prvo deterdžent za suđe, pa ponovi sa stakloperom.
Sada ovu kamenoplastičnu (ne znam kako se zove materijal) čistim 1 dnevno ili u 2 dana jednom.
brunda, ovako izgleda:
http://www.aspecto.hr/miele/miele-km-418.html
A mi ćemo indukcijsku kupiti u Ikee (od Whirpoola za 799, najjeftijija verzija sa 2 induk. zone 699 eura).
pa ja sam lijepo napisala i boldala - mojoj kuhinji![]()
i nisam rekla da ne smiju nikome slagat kuhinju - samo ne meni
a sto se tice otvaranja frizidera - nema tko je dosao u nasu kuhinju i nije pitao zasto nam se frizider otvara naopacke. tri cm od njegove desne strane nalazi se zid, a vrata se otvaraju s desna na lijevo. zasto se otvaraju prema sredini kuhinje a ne prema zidu? jer kad bi se otvarala prema zidu, ne bi se nikad mogle izvuci ladice u frizideru i frizeru jer se one mogu izvlaciti samo onda kad su vrata otvorena malo vise od 90 stupnjeva... (nije ni mm-u bilo jasno zasto trazim da mi preokrene vrata, al je shvatio)
meni frizider u tvojoj kuhinje skroz normalan.
samo je, brate, prepun!
I ja imam staklokeramičku ploču s plinskim plamenicima. Moja je u bijeloj boji, ne bi vjerovali jako lako se čisti i na njoj se puno manje vide flekovi nego na crnoj. S obzirom da mi je kuhinja bajcana u bež s malo zelenog nikako nisam htjela crnu ploču, užasno sam se namučila dok nisam u Sloveniji našla bijelu staklokeramičku ploču, proizvođač Nardi iz Italije i bila je jako povoljna.
našla sam, mi imamo sad "granitni" i sudoper Kolpa Ker i ploču za kuhanje plinsku, isto sa 5 plamenika Franke:
http://www.akord.hr/proizvodi/proizvod/101/
http://www.kuhinje-ura.hr/pribor.htm
Čišćenje je stvar koju sad obavim na tome za 5 minuta. Sad smo pazili da prekidači budu sa prednje strane na ploči za kuhanje, i da miješalica za vodu bude na zidu.
to je pretpostavljam ono što AMC prodajepo "atmosfera".apricot prvotno napisa
Huh....zbilja je brza u prekipljavanju
Ahaa!apricot prvotno napisa
Btw, Aspecto je u zgradi do nas i uskoro će i nama izraditi jednu prekrasnu kuhinju :D
sad slučajno naletih ovdje i čitam savjete i vidim da je moja kućica, koju sređujemo već godinu dana, manje-više ovakva kakvu savjetuju cure. imam posebnu prostoriju za perilicu, sušilicu i kombi bojler, lavore, partviše itd. /ja ju zovem vešeraj. imam natkrivenu terasu, imam u kupaoni i kadu i tuš kabinu, u kuhinji mrcinu od nape, ..... još samo da i preselim tamo....eh
u dnevnoj koja je skroz povezana sa blagovaonom i hodnikom /(nema zidova, sve smo porušili/), planiram napraviti kutak za klince, samo za igranje, jer još nemaju svoje sobe, pa dok to ne napravimo, da djeca imaju neki samo svoj prostor. imam mjesta, pa mogu
isto tako, svi špajzi koje sam vidjela u životu su mali, skučeni, i puno prostora se krade vratima. naime, sva ta vrata se otvaraju prema unutra, normalno, i pola prostorije pojedu ta vrata, da ne govorim o nekoj jačoj ženi koja se onda mora bočno uvlačiti u špajz. kako ću ja u špajzi imati škrinju, police itd. , ne želim dobiti napad klaustrofobije svaki put kad želim uzeti par krumpira, stavili smo na špajzu harmonika vrata, tako da imam cijelu prostoriju, ako kužite, ne gubi se prostor sa vratima
eto, toga sam se sjetila.
TinnaZ, ne snalazim se baš na stranicama koje si navela - gdje je ta ploča? Sad ste me totalno poljuljale u nastojanju da kupimo tu Electrolux 3+1 ploču. Brzo i jednostavno čišćenje je MUST!
Evo malo da se ja uključim u savjete. Mi imamo kuću, prizemlje i kat, kupili roh-bau, gornji kat tj. potkrovlje smo sami pregrađivali i uređivali. Prvo što bih promijenila je visina parapeta tj. zida na najnižem dijelu ispod krova, nama je visok 1m pa tako oduzima praktički 1/3 kvadrature stana. Ako hoćete imati potkrovlje svakako pazi na to. Zbog kosih krovova nemam mjesta ni za police, ni za slike, ni za ormare...U kuhinji nemam uopće gornjih elemenata, moš si mislit džumbusa. Pločice su nam u svim prostorijama osim u spavaonicama i to je izvrsno obzirom da se iz vrta stalno unosi svašta. Balkone koji su već bili bih svakako proširila da budu poštene terase.
Što se fasade tiče, moj inventivni muž je napravio venitiliranu drvenu fasadu od dasaka pričvršćenih na štafle, između je sloj kamene vune. Daske su žaštićene lazurom (zasada samo prozirnim, ali uskoro će biti kuća u zelenim tonovima) pa tako imamo drvenu kuću :D I puuuno je jeftinije bilo napraviti takvu fasadu nego "normalnu". Moram priznati da je izvrsna izolacija jer smo par godina živjeli u kući propuh, cigla bez fasade i strašno puno trošili na grijanje pa je sada uživancija.
E da, u vezi grijanja...Mi smo nakon hrpetine bačene love na lož ulje prešli na grijanje drvima. Ako gradite kuću gdje postoji plinovod - super, ak ne, razmislite dobro kak ćete s tim. Da smo bili pametni onda postavili bi geotermalno grijanje, na krov solarne ploče 8) i bok. Je da je u početku ulaganje puno veće, ali se isplati. Potpuno si neovisan o dostavama i ostalim energetskim problemima i još je sve ekološki. Treba ti doduše nešto struje....Jest povezani na vodovod? To je još jedan od mogućih problema ako morate imati "svoju" vodu.
Što se vrta tiče, naš je u nastajanju jer se stalno nešto prekapa i dograđuje. Oko kuće smo sve zabetonirali zbog kiša i blata i curenja. Praktično je, niš se ne mora posebno održavati, mi smo se igrali i sa ciglom uz beton pa je zgodno ispalo. Imamo vrt (koji je ove godine pobacio), mini voćnjak, mjesto gdje će u dogledno vrijeme biti bazenčić za brčkanje....Bilo bi dobro da unaprijed smislite plan vrta i počnete saditi drveće i veće grmlje da vam ne bude golo još godinama. E da, napravite i ogradu oko kuće što prije. U slučaju da imate životinje dobro će vam doći, mi se stalno svađamo zbog mog psa koji dane provodi u kući jer ograda nikako da se sama završiA i klinci imaju tendenciju jurenja na cestu...
Mogla bi ja još ovako do sutra, no za sada je i previše 8)
ponekad si ne možeš sam određivati visinu vijenca.
ako u urbanističkim uvjetima piše da je to toliko, onda i mora biti toliko.
Hrčkić jurim, nemam sad vremena tražiti točno moj model, ali nešto slično ovome, naša je još imala rub od auluminija okolo skroz.
http://www.electrolux.it/node35.asp?ProdID=23139
Znam je to, nažalost...Treba imati dobar projektapricot prvotno napisa
. Ova kuća u koju smo se uselili je očito građena po sistemu "uradi sam pa šta bude".
TinnaZ, sori na gnjavaži, ali zanima me ta granitna ploča za kuhanje Franke. Hvala.
ma nema frke.
Kaj te točno zanima, ne mogu naći link na ploče za kuhanje, našla sam samo na sudopere (naša ploča je tamno siva, a sudoper skori isti kao ovaj na slici).
http://www.akord.hr/proizvodi/proizvod/104/
Zanima me ploča za kuhanje - gdje ste je našli, da je odemo pogledati uživo. Da li je kombinirana, koje su joj dimenzije, gdje ima gumbe? Hvala.
TinnaZ prvotno napisa
Koliko dugo imaš ovaj sudoper? Da li ti se zaštopava? Mi smo imali sličan model. Od ispod je bio labirint odvodnih cijevi sa nekoliko pregiba i to se stalno zaštopavalo. Rastavljanje i sastavljanje tih cijevi i silikoniziranje je predstavljalo pravu muku i bar 100 kn mjesečno za vodoinstalatera. Živo mi se zamjerilo.