Citiraj Sanja prvotno napisa
Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
Ma šalila sam se, zbog onog što si napisala o adaptiranom i egzotičnosti dojenja u Austriji.

Baci pogled i na 0-1 (proljetne), imam pitanjce o homeopatiji.
Zapravo ne znam što bih mislila o svemu tome - s jedne strane, dojenje se jako promovira i postoji hrpa instituacija u koje trudnica i mlada majka mogu doći po pomoć, savjet i podršku. S druge strane, reklamiranje adaptiranog je zaista užasno agresivno i sveprisutno. S treće strane, moje frendice koje imaju djecu (i nisu Balkanke ) uglavnom i u takvoj sredini, okružene reklamama na sve strane, doje preko godine dana. Frendica koja je najkraće dojila prestala je s bebinih 15 mjeseci, a nemamo istog (prodojećeg) pedijatra. Hoću reći, čak pada u vodu teorija da pedijatri odgovaraju majke od dojenja.

Idem vidjeti 0-1. Joj, homeopatija.
moram malo obraniti austriju.
doduse ni ja nisam znala ovo o nepotpisivanju ugovora. a to me ne veseli.

sto se tice beca i mojih iskustava i "mog paralelnog svemira" ona su prilicno pozitivna.
ja mislim da se radi o sredini koja je jednostavno otvorena svim opcijama.
tako da uprkos reklami imas jako puno i institucija i inog koji podrzavaju dojenje.

niko ti se ne zgraza ako dojis dijete na ulici, restoranu, bilo gdje, nosis u marami, rukama, ovako ili onako.
isto tako ako imas bocicu i kolica i sva cuda moderne tehnologije.

moja iskustava rodilista su bila drugacija nego sanjina. i ina je uredno bila u nasoj sobi dok sam se ja uz otvorena vrata kupaonice (koja je kao i wc bila u sklopu sobe) tusirala. meni se zapravo cini da oni imaju razliciti personal za razlicite svjetonazore roditelja.
moja je babica bila alternativnijeg tipa, kada sam rekla da zelim rooming-in, odmah sam dobila odgovarajucu sestru koja mi je donjela dodatak na krevet da mozemo beba i ja zajedno spavati i nije spominjala ni dude, ni bocice, ni caj, ni djecju sobu, ni nista slicno.

neke su druge mame davale svoje bebe preko noci u djecju sobu. nisu dojile.

meni se cini da se osoblje drzalo globalno gledajuci neutralno i pokusavali su se prilagoditi zeljama mama. i ne davati nikakve komentare.
meni je to ok.

nasa pedijatrica isto ima u predvorju uzorke adaptiranog, ali mi ih nikada nije nudila, niti na bilo koji nacin obezvrjedivala dojenje.

mislim da je medicinsko osoblje u becu, barem sto se tice mog iskustva puno tolerantnije i nemaju te potrebu napadati ako ti ne djelis njihovo misljene. nece se okomiti na tebe ako napr. odbijes cijepljenje ili neku terapiju i trazis druge alternative.
ako kazes da ne zeli antibiotike osim u apsolutno nuznom slucaju, ponuditi ce ti nesto drugo. imas puno mogucnosti izbora od hoomeopatije, tcm, ajurvede, biorezonance, ovog, onog... i niko te ne ismijava ili pljuje po nekim drugim metodama.
naravno da je osoblje razlicito. ali mozes izabrati ono koje je tolerantno i na neki nacin na tvojoj valnoj duzini. a takvih ima sasvim dovoljno.