Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Povrat poreza nakon rodiljnog dopusta

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Povrat poreza nakon rodiljnog dopusta

Poštovanje.
    Za vrijeme rodiljnog dopusta poslodavac je meni i još dvjema kolegicama na kraju godine - 12 mjesec na poreznoj kartici napravio tzv. "poravnanje poreza".
    Kratko pojašnjenje: u prosincu nam je "digo" određeni iznos s uplaćenog poreza. I tako nas tri nismo dobile povrat poreza, radi se o par tisuća kuna , ovisno koiko se mjeseci radilo u godni prije odlaska na rodiljni dopust.
    Što se tiče Porezne upravne njima je to sve regularno, uplaćen je točan iznos poreza kad se gledaju godišnja primanja.
    Interesira me da li je to po zakonu? Smije li poslodavac tako nešto raditi? Kako to prolazi na Poreznoj - negativan iznos poreza ? Što mi možemo poduzeti po tom pitanju?

Unaprijed hvala.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Malo pojasni, je li on na zadnjoj tvojoj plaći u toj godini uplatio manje poreza pa si ti zato dobila veću plaću za taj mjesec, ili je on taj novac nekako zadržao za sebe? Od kada si na porodiljnom, jesi li prijavljena na cijeli iznos... malo više detalja daj.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Prijavljena sam na cijeli iznos. Porodiljni mi je počeo u veljači 2005-te . Ja sam dobila plaće za razdoblje u kojem sam radila.
    Za te mjesece imam na poreznoj kartici nekakve iznose u stupcima plaće, porez ( misli se na isplate koje ulaze u to obračunsko razdoblje poreza).
    Onda imam nule za razdoblje rodiljnog dopusta, i u 12 mjesecu je u stupcu porez negativan iznos, nnpr. -xxxx Kn, ne znam sad točno. Dakle za 12 mjesec ja nemam plaću, 0 primanja a porez je u minusu.
    Kad se zbroji porez na nivou godine sve štima.
    Na neki način je poslodavc te novce uzeo sebi, najvjerojatnije preraspodjelio za isplatu poreza ostalim zaposlenicima.
    Kolegica je išla na rodiljni godinu dana prije, druga je išla godinu dana nakon mene i svima je napravljeno "poravnanje" poreza.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovako laički meni to izgleda kao čista pljačka, jer porez je nešto što bi trebala platiti TI iz TVOJE zarade pa bi i povrat preplaćenog poreza trebao ići tebi. Iako je sa strane Porezne uprave sve u redu jer kao oni su dobili onoliko koliko su trebali, mislim da im ne bi smjelo biti svejedno od koga su to naplatili.
    No, ja sam tu laik, pa baš i mene zanima što će ti reći cure koje se u to više razumiju.

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne samo da je legalno, nego je to preporuka porezne uprave, a u nekim slucajevima cak obveza poslodavca.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ne bi li poslodavac onda tu razliku trebao uplatiti na račun zaposlenika, a ne zadržati sebi?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Možete li pojasniti odgovor.
    Ako sam dobro shvatila legalno je da poslodavac uzme sebi moj povrat poreza ?

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tako mi i treba kad ne znam citati:
    Kratko pojašnjenje: u prosincu nam je "digo" određeni iznos s uplaćenog poreza. I tako nas tri nismo dobile povrat poreza, radi se o par tisuća kuna , ovisno koiko se mjeseci radilo u godni prije odlaska na rodiljni dopust.
    ovaj ni sam previdjela, procitala smo.

naravno da nije regularno. on je tada trebao tu razliku isplatiti vama. pretpostavljam da je razliku prebio sa uplatom poreza u 12mj za ostale zaposlenike i pojeo vuk magare. porezna uprava tu zaista ne moze vidjeti da nesto ne stima. ...jedino ako je on trazio povrat od porezne uprave, pa kad ga dobije ako vam isplati... ali sve mi smrdi da nije tako.

jesi li pokusala direktno pitati poslodavca? da li se radi o velikom ili malom (privatnom) poduzecu?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Malo privatno poduceće - cca 40 zaposlenih .

Kolegica je pitala posodavca, dobila je osmijeh i odgovor da se povrat poreza vratio firmi, tako da ja nisam pitala ponovo, u to vrijeme sam još bila doma s bebom pa mi je bilo nezgodno hodati okolo ...
    Rapsitivale smo se i u Poreznoj, što se njih tiče sve je regularno. Jedina opicija bi bila tužba, što bi onda vrlo vjerojatno rezultiralo gubitkom radnog mjesta.
    Mislim da ste vi dobro zaključili, u ukupnoj masi iznos se preraspodjelio za uplate poreza ostatku firme. Poslodavac je za taj mjesec uplatio manje .

Hvala puno.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Poslodavcu:

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

totalno ne fer. krasti trudnicama i mladim mamama

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Upravo tako.
    I to kad pare najviše trebaju - za pelene, vlažne maramice, kašice, sokiće ....
    Svi znamo koliko je skupa oprema za bebe. Robica se može posuditi, ali cipelice kupujem svaka dva mjeseca, skuplje su od mijh cipela .
    Mislim da je država upravo i omogućila ovakve povrate poreza da žene na neki način dobiju nešto para dok su na manjoj plaći.
    Koliko znam ovo se dogodilo samo kod nas u firmi, to druge firme ne rade.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Katastrofa!!!

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Kak se samo sjetio tak nešto napraviti majkama s bebačima, ma grozno!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Da li se to "poravnanje" poreza može raditi samo u 12. mjesecu, ili mogu uplatiti manje poreza npr. u 9, 10, i 11 mjesecu (na račun porodiljnog na kojem sam bila do 31.05.), tako da sve na kraju štima? Na što se konkretno mogu pozvati, da li to piše u nekom zakonu, RRif-u ili sl.?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Samo u 12.mjesecu ako je to zadnja isplata plaća u toj godini (što najčešće i je).

Iz Zakona o porez na dohodak, NN 177/04:

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/3066.htm

1.2. Utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak od nesamostalnog rada

Članak 38.

(1) Poslodavac i isplatitelj primitaka i mirovina iz članka 14. ovoga Zakona obvezan je za radnike i druge fizičke osobe iz članka 14. ovoga Zakona izvršiti godišnji obračun poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak sa zadnjom isplatom dohotka od nesamostalnog rada u toj godini, ako tijekom godine dohodak od nesamostalnog rada nije redovito mjesečno isplaćivan pa nije iskorišten osobni odbitak iz članka 36. stavka 1. i 2. ovoga Zakona, a ni izdaci za uplaćene premije osiguranja iz članka 12. stavka 9. ovoga Zakona i to na način iz članka 16. stavka 2. ovoga Zakona ili je po toj osnovi porezno opterećenje u pojedinim mjesecima bilo različito pa je porez uplaćen u većem iznosu.

(2) Poslodavac i isplatitelj primitaka i mirovina iz članka 14. ovoga Zakona obvezan je izvršiti godišnji obračun iz stavka 1. ovoga članka za radnike i fizičke osobe koje ostvaruju primitke iz članka 14. ovoga Zakona koji su kod njega ostvarivali plaću, mirovinu ili primitke iz članka 14. ovoga Zakona u cijelom poreznom razdoblju, a nisu mijenjali prebivalište ili uobičajeno boravište između gradova i općina koje su propisale plaćanje prireza porezu na dohodak.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Hvala Minnie

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a nije li porezni obveznik radnik, a poslodavac samo "platac".
    Hoću reći, plaća radnika je brutto plaća, poslodavac samo odvaja dio te plaće i uplaćuje doprinose. Onaj drugi dio te bruto plaće koji se zove bruto II ide na teret poslodavca.
    Znači, teoretski poslodavac isplati cijelu bruto plaću radniku ili isplati samo neto a onaj dio bruta si zadrži, porezni obveznik je u tom slučaju radnik. Država će tražiti radnika da plati te doprinose, a ne poslodavca.
    Ima li gdje taj zakon tko je porezni obveznik kod obaveza iz plaće?
    Ovo sam ja samo čula, možda se mijenjalo a možda sam krivo čula.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vjeroatno netko ovdje zna odgovor pa vas molim da pročitate moj post.
    Naime, prije 5 godina kad sam se udala za MM, nismo imali svoj stan u gradu pa sam i ja prijavila adresu kod njegovih roditelja. U međuvremenu smo kupili stan, ali nismo "preselili" adresu na osobne karte, tj. i dalje "živimo" s njegovima.
    Ima još jedan u međuvremenu - naime općina gdje smo prijavljeni postala je općina na području posebne državne skrbi pa se tako slučajno dogodilo da dobivamo vrlo pristojan povrat poreza.
    E sad, ja uskoro trebam roditi blizance i htjela bih nas nekako sve "prebaciti" u grad, ali nisam sigurna da je to pametno.
    Osnosno, zanima me kakav bih ja povrat poreza mogla dobiti za 2006. ako sam od kraja veljače na komplikacijama (IVF pa blizanačka trudnoća). Pati me što kad djeca napune 6 mjeseci, moja naknada pada na 2500 kn, a s tim kupim pelene i maramice za 2 bebe.
    Da li da mijenjam adresu ili da mi lijepo svi četvero "ostanemo "na selu?

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj MARI prvotno napisa
    U međuvremenu smo kupili stan, ali nismo "preselili" adresu na osobne karte?
    Nisam od neke pomoći, ali me zanima kako to da se niste prebacili prebivalište na novu adresu kad je to jedan od uvjeta da se bude oslobođen poreza na kupnju (prve) nekretnine.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dalm@,
    ma nije naš stan takva novost, prošlo je već nekoliko godina, tad još nije vrijedio taj zakon, odredba ili što već za prvu nekretninu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U međuvremenu smo kupili stan, ali nismo "preselili" adresu na osobne karte, tj. i dalje "živimo" s njegovima.
    Ima još jedan u međuvremenu - naime općina gdje smo prijavljeni postala je općina na području posebne državne skrbi pa se tako slučajno dogodilo da dobivamo vrlo pristojan povrat poreza.
    Znam da se izlažem opasnom riziku da na sebe navučem trudnički gnjev, ali ne mogu se suzdržati. Ovo je vrlo hrabro priznanje, i nimalo mi se ne dopada.... No tko mi kriv kad sam rođena Zagrepčanka, kad su moji roditelji odvajali za ceste, (nikad dovršene) bolnice, autoputeve, mostove, škole, fakultete...... i što to radim i ja, a korištenje svega toga još i dodatno plaćam, rame uz rame sa svojim sugrađanima koji sve navedeno koriste jednako kao i ja, osim što gradu Zagrebu ne plaćaju ni lipe prokletog prireza.
    Nefer.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Draga Mirela, kao rođena Zagrepčanka, budi sretna da nisi morala nikada bježati iz svog doma i da ti neprijateljske granate nisu letjele iznad glave gotovo svaki dan u izvjesnom periodu i da nisi morala strahovati za život svoje tek rođene bebe.
    Glavu gore i gledaj svijet s ljepše strane. Nije novac najbitniji, a danas već ionako svaki gradić ima prirez...
    Lijep pozdrav!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Vjeroatno netko ovdje zna odgovor pa vas molim da pročitate moj post.
    Naime, prije 5 godina kad sam se udala za MM, nismo imali svoj stan u gradu pa sam i ja prijavila adresu kod njegovih roditelja. U međuvremenu smo kupili stan, ali nismo "preselili" adresu na osobne karte, tj. i dalje "živimo" s njegovima.
    E sad, ja uskoro trebam roditi blizance i htjela bih nas nekako sve "prebaciti" u grad, ali nisam sigurna da je to pametno.
    Osnosno, zanima me kakav bih ja povrat poreza mogla dobiti za 2006. ako sam od kraja veljače na komplikacijama (IVF pa blizanačka trudnoća). Pati me što kad djeca napune 6 mjeseci, moja naknada pada na 2500 kn, a s tim kupim pelene i maramice za 2 bebe.
    Da li da mijenjam adresu ili da mi lijepo svi četvero "ostanemo "na selu?
    Nisam upoznata sa povratom poreza, ali moje je mišljenje da morate konačno regulirati svoje boravište. Ne znam kako ćete kasnije upisati djecu u vrtić ili školu kad uopće niste prijavljeni u Zagrebu. Osim toga da ste svih tih godina bili prijavljeni u Zagrebu, nakon rođenja djece dobili bi naknadu za novorođenče u iznosu od 3 000 kn (bar sam tako pročitala).

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zašto mislite da živimo u Zagrebu? Živimo u malom gradiću. No, nema veze. Hvala za odgovore. Pronašli smo rješenje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mari, ne znam zašto sam pomislila da ste u Zagrebu, valjda zbog mora drugih ljudi koji ovdje žive neprijavljeno
    Ali bez obzra na grad mislim da činjenica da ste prijavljeni na području državne skrbi, a da već godinama živite u gradu (bez obzira kojem) ipak nije baš ok.
    Osim toga, kao što je Brigita2 rekla, u samom gradu biste sigurno imali veća "prava" kao prijavljeni građani....
    No bilo kako bilo, znam da moji komentari neće promijeniti ničiju s(a)vijest pa je bolje da završim temu

Draga Ljiljan@, ako sam rođena Zagrpčanka ne znači da nisam osjetila rat. A budući da se ovdje ne radi radi o ratu, bolje da ne miješamo kruške i jabuke.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Područja posebne državne skrbi su bivša okupirana područja.

A što se povrata poreza tiče - cure, uvijek vam je pravilo, da onoliko koliko je netko (poslodavac) za vas uplatio poreza - toliko možete dobiti povrata (ne više od toga, samo manje, ovisno o olakšicama) - unutar jedne kalendarske godine. Ako nemaš unutar jedne kalendarske godine uplate plaće, a samim time i poreza na plaću državi, ne može biti niti povrata...

Lijep pozdrav i ugodan dan!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •