Podizem ponovo topic - jer u velikoj sam dilemi... Zahvaljujuci upravo ovom topicu i vasim pricama obratila sam se fizijatru jer mi se cinilo da E. ima slab tonus sto je fizijatar i potvrdio (kako rece na samoj donjoj granici normalnog tonusa s hipotonijom)E. je bila tocno 7 mjeseci (vec sam pisala o tome ranije)... Dobili smo i vjezbice koje smo obavili upravo 1 puta (danas je trebao biti 2. put) a od pregleda fizijatra do danas proslo je gotovo mjesec i pol. Vjezbice su trajale oko 15 minuta - stavljajte je na koljenja- prva vjezba, stavljajte je da bocno sjedi tj. obje nogice svinute u koljenima okrenutim prema desno - druga vjezba i baby handling podizanja bebe - treca vjezba. To je bilo to. Bila sam vrlo nesretna - sta da tu vjezbam, koliko dugo je treba drzati u tim polozajima i ostala pitanja.
Posredstvom pp dobila sam kontakt za privatnog terapeuta. Krenuli smo i sad zaista imamo sto vjezbati - KAKO doci do zeljenog sjedenja a i vjezbanje traje 45 minuta do sat vremena. Ono sto me brine i muci je da prema tekstu kojeg sam citala upravo na forumu Lidije Dimitrijevic o ometanju motornog razvoja, moja E. u granicama normale: tj. isteze na ledjima nogice vec 3 mjeseca i stavlja ih u usta, lezi na lijevom boku, s tim da joj je desno stopalo polozeno na tlo a koljeno u fleksiji ispred lijeve noge koja je ispruzena. Desnom rukicom se igra i hvata predmeta a na lijevu se naslanja. Dakle, E. se ne posjeda, povremeno bude na sve cetiri ali se srusi u roku 10 sekundi. Preokrece se s trbuha na ledja i obrnuto vec od 3. mjeseca. Sad s vjezbicama, terapeut je posjeda vukuci je iz ledjnog polozaja prema naprijed za jednu ruku, uci je prednjim, bocnim i straznjim zastitama. Tvrdi da smo u zaostatku cak 4 mjeseca i da sam joj ja to uglavnom priskrbila jer je nosim na rukama i ona se pasivno odnosi prema svemu kao pod staklenim zvonom jer joj ja drugacije ne dozvoljavam. Zelim svom djetetu najbolje a ispada da joj cinim lose.
Vjezbaci, kakva su vasa iskustva - treba li dijete uciti obrasce motornog razvoja ili treba omoguciti djetetu da svojim ritmom spontano dodje do njih? Totalno sam :? :/