-
Curke,
mi smo vježbači od drugog mjeseca starosti, imamo distoni prema jednom fizijatru, prema drugome fizijatru smo super, prema pedijatrici smo isto tako super. Meni su vježbice super, kao i mom malom mačiću te smatram da ako se već mazimo neko to bude "svrsishodnije".
Sa malim plavim vježbam svaki dan, imamo kontrole svakih 6 tjedana.
Da ne dobijem po prstima, znam da se vježbe ne bi smjele "pismeno" dijeliti jer je veća šteta nepravilno raditi vježbu, nego uopće ne vježbati, međutim postoji par vježbica koje su recimo sigurne (ove su vježbice nakon 6 mjeseci, te ih je moguće pronaći i na internetu, etc. što znači da su dobre za poticanje razvoja motorike zdrave djece):
- ponuditi bebici suprotna noga prema suprotnoj ruci, te držati par trenutaka (beba naravno na leđima, na ravnoj površini)
- beba na leđima, obe nogice saviti u koljenu te spojiti sa rukicama
- maziti stopala, prstić po prstić (ne bih vjerovali koliko je to važna vježbica za kasniji pravilni hod, rekli fizijatri ne ja)
Što se tiče okretanje bebica sa leđa i stomaka, za to je potrebna demonstracija, kao i za sve druge vježbice.
Zanimljivosti od fizijatra, da podijelim sa vama:
- jako je važno i dobro za dijete da se što više počne igrati sa nogicama (naravno dok samostalno ne počne navlačiti noge), budući da je to najbolja vježba za sjedenje, kičmu...
- utješno za one čije se bebe još ne okreču, fizijatrica mi je rekla da "oni više vole" bebe koje se kasnije počnu okretati (7-8 mjeseci) budući da se pravilnije okreču jer se uglavnom ranija okretanje djece svode na nepravilnu vrstu izvijanja (moj se mali plavi okretao sa 3 mjeseca sa stomaka na leđa na način da je prvo zabacio glavu, nakon nekog prioda je to prestao, što je dobro jer je bilo nepravilno)
Moj mali plavi sa svojih 6 mjeseci i 10 dana može:
- uzimati predmete sa obje ruke, lupati predmetima
- privlači nogice ustima
- skida krpicu sa lica
- pravi ustima balone
- na leđima pruža rukice za igračkom
- oslanja se na dlanove i ispružene ruke kada je na leđima
- gmiže, doslovno
Ne okreče se leđa/bok, niti će uskoro jer imamo malu plavu sestru od 5 godina koja se prvi put okrenula sa 8 mjeseci, samostalno sjela sa 10 mjeseci, prohodala sa 16 mjeseci, uredna trudnoća i sve ostalo, sada je ta ista mala plava na judu i baletu. Kaže mi pedica da tu ima mnogo u genetici, a isto tako sumo borci su preteški za okretanje (mi smo 10 kg i 72 cm).
Ja se ne javljam 5 mjeseci, pa onda napišem "knjigu" 
pozdrav iz Slavonije
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma