Citiraj Irchi prvotno napisa
Muči me nešto(točnije pitam se), pa ću s tim ovdje da ne otvaram novu temu.
T. je motorički napredno dijete, rano se počeo okretati, puže vojnički od nekih 5 mjeseci, potpuno pravilno na sve četiri od 6 mjeseci, diže se na koljena s nepunih 7, a par dana nakon toga i na nogice, počeo je hodati uz namještaj nedavno sa 7,5. Ali on se još ne posjeda... Ponekad ga ja stavim da sjedi i vidim da ima prednje i bočne obrane i da je dosta čvrst i stabilan. Veoma je kratko u tom položaju jer on mora juriti dalje. Primjećujem da ponekad lagano krene u neko posjedanje, bočno iz puzećeg stava, ali to nikada nije do kraja. .
Zapravo se pitam ima li djece koja zadnje usvoje samostalno posjedanje? I kada? Jer imam osjećaj da će on vrlo brzo samostalno stajati, a još ne sjedi. I da, nikada ne leži na leđima niti trpa nogice u usta, a pogoto ga ne zanima skidanje čarapa (to nije nikada napravio), a skužila sam da o tome svi govore.
Kod nas sve isto osim sto mala voli skidat carapice i stavljat nože u usta. Kao da nema vremena za sjedenje, stalno je u muvingu, uvijek ima posla negdje dalje. Kontoliramo se i hodamo na vjezbice na Goljaku jer je bila hipertonicna. Na zadnjoj kontroli kod neuropedijatra zena nam je rekla da je mala prenapredna za svoju dob i da ju moramo stopirat kad se zeli dici na noge da joj se ne iskrive. Makar ne znam kak nju sprijeciti da se digne ak moze.