Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: domaći kečap

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    6,726

    Početno domaći kečap

    Je l se može u domaćoj radinosti napraviti kečap?

    Moje dijete je postalo ludo za njim, još malo pa će kekse jesti s kečapom ... a izgleda da je pomalo alergična na neke konzervanse koje stavljaju u njih pa bih ja probala nešto sama smutiti ....

  2. #2
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno Re: domaći kečap

    http://www.turbo-kuvar.com/zim6.asp

    iman još jedan u knjizi kojeg sam davno radila, kompliciraniji

  3. #3
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    2kg rajcica
    250gr luka
    100gr smedjeg secera
    3 zlicice soli
    2 zlicice slatke mljevene crvene paprike
    1 zlicica papra
    curry
    1/8 litre vinskog octa
    1 paket konzervansa

    rajcice oprati, luk oguliti i oboje razrezati na komade. u lonac staviti pripremljeno povrce i sve sastojke osim konzervansa i kuhati cca 45 minuta. smjesu propasirati kroz sitno cjedilo (ja kroz ono metalno za juhu) i kuhati dalje dok se ne zgusne. poboljsati okus zacinima i dodati konzervans. kecapom puniti dobro oprane, vruce staklenke i odmah zatvoriti.


    meni je ispao savrsen za manju kolicinu ne bih stavljala konzervans. ionako bi bio u frizideru.

  4. #4
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,500

    Početno

    koliko ispadne litara (cca)?

  5. #5
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Što je to konzervans?
    Gdje se kupi?
    litala, koliko bi kečap bez toga mogao stajati; tjedan dana?

  6. #6
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    ne sjecam se tocne litraze, radila sam ga jednom, pred nekoliko godina... mozda litra i pol - dvije? ali stvarno nisam sigurna...

    konzervans se kupi u obicnom ducanu, marketu, gdje stoje zelini, zelatine, prasak za pecivo i slicne vrecice...

    bez konzervansa, opet, ne znam, mi kad ga imamo (kecap, mislim ) trosimo ga dosta, mislim da bi dva-tri tjedna mogao izdrzati... opet - slobodna procjena...

  7. #7

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    6,726

    Početno Re: domaći kečap

    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    http://www.turbo-kuvar.com/zim6.asp

    iman još jedan u knjizi kojeg sam davno radila, kompliciraniji
    ovdje ide previše octa ...

  8. #8

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    6,726

    Početno

    i mene brine taj kupovni konzervans

    zna li netko sastav?

    Baš zbog konzervansa hoću domaći kečap ... (je l se stavlja u domaći ajvar konzervans? mislim da moji nisu stavljali ... a ajvar je ipak trajao neko vrijeme ...)

  9. #9

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    U ajvar ne ide konzervans, garantirano. Ide ocat (ali ne tako puno) i ne ide šećer. Ja mislim da vrijedi probati bez konzervansa. Ako se sve puni i zatvori vruće, nema se što pokvariti. Naročito ako imaš dobru hladnu špajzu ili čisti i suhi podrum. Možeš staklenke kad ih vruće zatvoriš ostaviti u "dunstu" tj uzmeš kartonsku kutiju, staviš unutra deka i jastuka i dobro zamotaš flaše, na 24 sata, da se polako hlade. To moja sveki radi s ajvarom i nikad se ne pokvari. Uzme obične staklenke od kupovnih stvari, s poklopcem. Prije je radila s celofanom i to se češće kvarilo.

  10. #10
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Umjesto octa strpaš C vritamin pa ne moraš tražiti konzervans.

  11. #11
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Postoje staklenke sa " gumenom " brtvom. ( u Pevecu stoji cca 10 kn./ kom. ) Zatvaraju hermetički, idealne za konzerviranje hrane .
    Kad se čiste staklenke napune sa ajvarom, stavi taj poklopac, treba ih poslagati u jednu posudu sa vodom , voda treba biti do poklopca staklenki i ostaviti da voda ključa 10-tak. min. Ostaviti da se polako hladi u toj vodi .( Na dno posude staviti neku krpu ili podmetač da boca nije direktno u dodiru sa posudom radi pucanja. ) Nije potreban nikakav konzervans .

  12. #12

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    372

    Početno

    Ja mislim da moja mama ne stavlja nikakav konzervans. Baš ću ju danas pitati, pa javim!

  13. #13
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Hm... namirnice bez ikakvog konzervansa treba potrošiti odmah, a u duhu špricanja kečapa nije trošenje cijele boce u jedno popodne :/
    Konzervans može biti skoro bilo što: sol, ocat, limunska kiselina, vritamin C, salicilna kiselina. Ova zadnja bila bi konzervans u užem smislu riječi, a koristi se i za tretiranje akni (preparat Doroslovac).

    Da, kupovne kašice konzervirane su limunskom kiselinom.

  14. #14
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    vrijeska reče:
    i mene brine taj kupovni konzervans

    zna li netko sastav?
    Onaj konzervans koji se kupuje u trgovini pod trivijalnim imenom " Konzervans " je Natrijev benzoat.
    Po pravilniku ga se može dodati max. 1000 mg./ kg.
    Još postoji i " Vinobran " - on je Kalijev metabisulfit , može ga se dodati max. 100 mg./kg.
    Ja sam veliki protivnik aditiva, pa tamo gdje ne moram, ne stavljam ga. Bolje konzervirati putem pasterizacije.

  15. #15
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Umjesto octa strpaš C vritamin pa ne moraš tražiti konzervans.
    nako , odokativno ili ima neki minimum ? :?

  16. #16

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    Potrošiti odmah = barem tjedan dana u frižideru.
    A staklenka ne mora biti od kile, ima malih, naročito ako recikliraš one od kupovnih prerađevina.

  17. #17
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj kinder prvotno napisa
    nako , odokativno ili ima neki minimum ? :?
    Vritamin C se u smislu konzervansa trpa oko pola grama na litru, a to je kiselo k'o manji limun.

  18. #18

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    ja ne stavljam ni konzervans,ni c vitamin ni ništa slično.

    vrući paradajz naljevam u flašice,odmah poklopim i ostavim hladiti zamotano u deku.
    izdrži po nekoliko mjeseci.

  19. #19

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    372

    Početno

    Dolega, tako i moja mama! i dugo izdrži!!

  20. #20
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Imam jedno prilično katastrofično iskustvo, upravo s paradajzom. Imao sam fiks-ideju da je dovoljno pasterizirati i potrpati u boce pa u frigić, kad ono... krenulo to fermentirati do eksplozivnih tlakova. Strašno.
    Svakako preporučam neki oblik konzerviranja - za svaki slučaj.

  21. #21

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    najjednostavnije je paradajz ukuhati, propasirati (dobro, ovaj dio i nije baš jednostavan), pa uliti u male plastične čašice (1 dcl) i u led. no, to nije kečap, to je paradajz vulgaris.

  22. #22

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    712

    Početno

    moj bez konzervansa -znači samo kuhani i pasirani paradajz u staklenim bocama sa gumenim čepom (pollitrene od infuzije )traje cca 6 mjeseci provjereno,radim ga godinama

  23. #23

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    Citiraj studena prvotno napisa
    moj bez konzervansa -znači samo kuhani i pasirani paradajz u staklenim bocama sa gumenim čepom (pollitrene od infuzije )traje cca 6 mjeseci provjereno,radim ga godinama
    i kod mene provjereno-samo što moje boce nisu sa gumenim čepom već najobičnijed pago sokova

  24. #24
    Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    u sredistu elferingeworta
    Postovi
    466

    Početno

    traje mjesecima ako ne otvoris staklenku, no kad jednom otvoris staklenku, moras potrositi A.S.A.P., zato treba konzervans (moze i c-vitamin, limunska kis., i sve sto je Davor nabrajao). Ako ne zelite potrositi sve odjednom kad otvorite staklenku, onda zravnate vrh i ulijte dovoljno biljno ulje da pokrijes cijelu gornju povrsinu. Ako to vrijedi za obicni konzervirani paradajz, trebalo bi vrijediti i za domaci ketchup.

  25. #25

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    71

    Početno

    evo kako Talijani rade pasiranu rajčicu:

    rajčice dobro oprati, prepoloviti i zlicom izvaditi sjemenke. staviti kuhati. napraviti zavežljaj od peršina, celera i bosiljka i kuhati zajedno s rajčicom cca 20min. kad je gotovo zavežljaj izvaditi a rajčicu pasirati štapnim mikserom. stavljati u vrecice i zamrznuti.

    uvijek sam se pitala otkud onaj fini miris po začinima a ne vidim ih :? . eto to je to.

  26. #26

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    235

    Početno

    moja majka radi svu zimnicu bez ikakvog konzervansa...pasirani paradajz, ajvar, ciklu, papriku, krastavce, pekmeze, đemove...sve traje godinama bez kvarenja...bitno je sve sterilizirati u pećnici i dobro zatvoriti da ne ulazi zrak (koristi staklenke s metalno/gumenim čepovima kao što su u dućanu)

    mi jedemo pekmez od šljiva koji stoji 4 godine, sad trošimo zadnju bočicu lanjskog paradajza...

  27. #27
    Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    u sredistu elferingeworta
    Postovi
    466

    Početno

    bas sam sinoc provjerila sastav svog kupovnog ketchup-a - brand FELIX. Pise na boci da je bez konzervansa - i ima (u svrhi konzervansa) ocat i limunsku kiselinu.

  28. #28
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj anushka prvotno napisa
    evo kako Talijani rade pasiranu rajčicu:

    rajčice dobro oprati, prepoloviti i zlicom izvaditi sjemenke. staviti kuhati. napraviti zavežljaj od peršina, celera i bosiljka i kuhati zajedno s rajčicom cca 20min. kad je gotovo zavežljaj izvaditi a rajčicu pasirati štapnim mikserom. stavljati u vrecice i zamrznuti.

    uvijek sam se pitala otkud onaj fini miris po začinima a ne vidim ih :? . eto to je to.
    YESSS! To mi fali cijelo vrijeme

    Zoila, drugi put kad ideš u dućan provjeri isto tako i sastav Klaussovih kašica. I one su, kao, bez konzervansa.

  29. #29

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    71

    Početno

    eh da bitan sastojak sam zaboravila. RUZMARIN. u zavezljaj naravno.

    bas sam jucer radila kao umak za tjesteninu. Mraaaaak.

  30. #30
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Uf, baš me prišarafila glad, sad ću morat na ručak prije reda. Jedna zločesta...

  31. #31

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    71

    Početno

    mmmmmh i jos malo grana padano naribanog dobar tek

  32. #32
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    OK, idem jest.

  33. #33

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    355

    Početno

    Evo i mog recepta za kecap:

    10 kg rajcice
    1-1,5 kg crvenog luka
    1-1,5 kg jabuka (bolje su kisele)
    1-1,5 kg crvenih paprika
    nekoliko feferona (dodati po zelji ovisno zelite li vise ili manje ljut kecap)

    Sve dobro oprati, ocistiti i izrezati, pa sve skupa kuhati. Kad je kuhano propasirati i u dobivenu smjesu dodati:
    40 dag secera
    1/2 l vinskog octa
    6 zlica sitne crvene paprike
    6 zlica soli.

    Zatim staviti kecap da se kuha do zeljene gustoce.

  34. #34
    mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    4,353

    Početno

    Podizem i molim provjereni recept.

    Prvi ovdje naveden je s konzervansom...u drugi idu jabuke zasto?

    Hvala!

  35. #35
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,788

    Početno

    Da ga pektin iz jabuka zgusne? Meni samo to pada na pamet.

  36. #36
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    Ili umjesto šećera? da ne bude prekiselo?
    Mene zanima koja je najbolja sorta rajčica za ovo?

  37. #37
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    mi radili prije par godina, ne sjećam se više recepta, ali ga moja nije htjela jesti
    a obožava kečap
    industrijski
    nismo uspjeli dobiti okus kemije i industrije
    jbg

  38. #38
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    ma ja bih zapravo radila šalšu za frizer ali sam se naljepila na temu
    jeli smo domaću šalšu sad na moru i bila je ful kremasta, rekli su mi da je to ta sorta za domaći paradajz. E koja?
    Inače meni je McDonalds kečap najprirodniji, pa Heinz, ali on mi je presladak

  39. #39
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    mi radili prije par godina, ne sjećam se više recepta, ali ga moja nije htjela jesti
    a obožava kečap
    industrijski
    nismo uspjeli dobiti okus kemije i industrije
    jbg
    jeste probale Alnaturin kečap iz dm-a?
    nama je dobar, a ako i ima kemije, vjerojatno manje od drugih

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •